SAĞLIK - 02 Haziran 2019 Pazar 11:49

Bir kelime için bin 700 kilometre yol geldiler

A
A
A
Bir kelime için bin 700 kilometre yol geldiler

Avusturya’da yaşayan aile, 4.5 yaşındaki çocuklarından bir kez olsun ‘anne ve baba’ kelimesini duymak için son umut olarak Türkiye’ye geldi. 15 gün boyunca Türkiye’de yoğun eğitim alan Yakup Efe’nin gelişimi ailesini heyecanlandırdı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşayan Selin ve Murat Alpoğuz çiftinin 4 buçuk yaşındaki çocukları Yakup Efe için, 2 buçuk yaşındayken konuşma geriliği ve atipik otizm teşhisi konuldu. Yakup Efe’nin konuşamadığını fark eden aile, konulan teşhisler sebebi ile büyük hüzün yaşadı. Yakup Efe’nin konuşması için Avusturya’da hastane hastane gezen çift, birçok rehabilitasyon merkezinde eğitim aldı. Çocukları için her türlü imkanı değerlendiren aile, doktorların beklemeleri gerekmesini söylemesi için yeni çare yolları aramaya başladı. Yakup Efe’nin konuşabilmesi ve farklı bir yöntemle eğitim alabilmesi için araştırmalar yapan aile, Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile karşılaştı.

Tek umutları Türkiye oldu

Sosyal medyada yaptıkları araştırmalarda merkezdeki bireysel eğitim, duyu terapisi, at terapisi ve oyun terapisi gibi farklı yöntemle birçok çocuğun konuşmaya başladığını öğrenen aile çocukları için Türkiye’ye gelmeye karar verdi. Viyana’dan yola çıkan baba Murat Alpoğuz, babaanne Zeynep Alpoğuz ve Yakup Efe bin 700 kilometre uzaklıktaki Türkiye’ye gelip 15 günlüğüne Kocaeli’ye yerleşti. Kocaeli’de bulunan rehabilitasyon merkezinde at terapisinin de olduğu yoğun bir eğitime başlayan Yakup Efe’nin konuşabilmesi için gelişme gösterdiği belirlendi. Kısa bir sürede verilen eğitimle Yakup Efe’nin konuşması için bir zemin hazırlanırken, aile umut içerisinde Türkiye’de çocuklarında görülen gelişmenin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti.

“Kapasitesini ortaya çıkartmasına zemin hazırladık”

Verilen yoğun bir eğitimle Yakup Efe’nin bireysel eğitim alabilmesine zemin oluşturulduğunu belirten Fizyoterapist ve Duyu Bütünleme Terapisti Hatice Kabaoğlu, “Yakup Efe’de atipik otizm kaynaklı birçok duyu eksikliği vardı. Bu eksiklikleri bireysel eğitimini de etkiliyordu. Duyu bütünlemesi terapisiyle bu eksiklikleri aşarak burada bireysel eğitimine zemin oluşturduk ve kapasitesini ortaya çıkartmasına zemin hazırladık. Bundan sonra Avrupa’da, ara ara da Türkiye’de eğitimlerine devam edecek. Avrupa’nın birçok ülkesinde konuşma bozukluğu ve otizmle alakalı bize çocuklarımız geliyor. Doğal ortamda disiplinli, kaliteli bir eğitimin soncunda gördük ki otizm aşılabilir olduğunu görüyoruz” dedi.

“Avusturya’da bir sonuç alamazsak tekrar buraya gelebiliriz”

Geri dönecekleri Avusturya’da eğitim alacak olan Yakup Efe için tekrar Türkiye’ye gelebileceklerini belirten babaanne Zeynep Alpoğuz, “Torunum 2 buçuk-3 yaşlarındayken konuşma bozukluğunun olduğunu anladık. Bunu fark edince Avusturya’da doktorlara, psikologa gittik ama herhangi bir sonuç alamadık. Beklemedeydik, televizyonlardaki ve gazetelerdeki haberlerden böyle bir rehabilitasyon merkezi olduğunu öğrendik. Daha sonra aldığımız tavsiyeler üzerine buraya gelmeye karar verdik.

Buraya geldiğimizde alt yapının olmadığını söylediler. Bu süreç içerisinde alınan eğitimle bu altyapı oluşturuldu, olmaya da devam ediyor. Bizde ufak tefek değişiklikler var, şimdilik bekliyoruz. Burada çok güzel bir eğitim ve bakım var, personelden çok memnun kaldık. Hepimiz bir umut bekliyoruz. Zaten bir umut üzerine Türkiye’ye geldik. Şimdi Avusturya’ya gideceğiz. Oluşturulan altyapı ile Avusturya’da bir sonuç alamazsak tekrar buraya gelebiliriz” diye konuştu.  

Murat Kanber


 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Devrilen LNG yüklü çekicideki gaz, 13 saatlik çalışmayla tahliye edilebildi Burdur-Antalya kara yolunda gece saatlerinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu LNG yüklü çekici şarampole devrildi. Patlama tehlikesi nedeniyle çift yönlü trafiğe kapatılan yol, yaklaşık 13 saat süren kurtarma çalışmaları sonrasında tekrar trafiğe açıldı. Kaza, saat 00.15 sıralarında Burdur-Antalya kara yolunun 17’nci kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, İzmir Aliağa’dan yola çıkıp Burdur’dan Antalya istikametine seyir halinde olan Mustafa Irkıçatal (57) idaresindeki 07 DDL 41 plakalı LNG yüklü tanker, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu şarampole devrildi. Kaza nedeniyle sürücü yaralanırken delinen tankerde gaz sızıntısı oluştu. Çevredekilerin 112 Acil Çağrı Merkezine yaptığı ihbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık, polis ve jandarma ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından yaralı sürücü ambulans ile Burdur Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken jandarma ve polis ekipleri Burdur-Antalya kara yolunu patlama riskine karşı çift taraflı trafiğe kapattı. Güvenlik önleminin ardından itfaiye ekipleri tarafından gaz tahliye işlemlerine başlandı. Sabah saatlerinde Antalya’dan gelen özel ekiplerin desteğiyle kaza yapan tankerde kalan LNG gazı başka bir tankere dolduruldu. Vinç yardımıyla tankerin çekiciye yüklenmesinin ardından yaklaşık 13 saatin ardından Burdur-Antalya kara yolu tekrar trafiğe açıldı. Meydana gelen kaza hakkında açıklamada bulunan Burdur İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak, "Gece saat 00.15 sıralarında LNG yüklü tanker İnsuyu mevkiinde kaza yapmış. Biz olay yerine geldiğimizde yoğun bir şekilde gaz sızıntısı vardı ve yol güvenliği sağlanamamıştı daha. Bizim ilk hedefimiz yol güvenliğini sağlamaktı. Çünkü sürekli hava akımının yön değiştirmesinden dolayı gaz yer değiştiriyordu. Yol güvenliğini sağladıktan sonra çöküntü gazlara ekiplerimiz müdahale etti. Sabah kadar sürdü bu müdahalemiz. Çünkü çok titiz bir çalışma yapmamız gerekiyordu. Amacımız gazın alev almaması, kıvılcım çıkarabilecek her türlü etkeni ortadan kaldırmaktı. Bunu başardık. Saat 10.30’a doğru gaz tahliye oldu. Çünkü gazın kendiliğinden tahliye olmasını bekliyorduk. Tankın zarar gören tarafının alt tarafta kalması bizim çalışmalarımız bu kadar uzun sürmesine neden oldu. Çünkü hiçbir şekilde o alanı kapatma imkanımız yoktu. Ortam güvenliğini sağlayarak gazın tahliyesi bitti. Şu anda vinç ve kurtarıcılar yardımıyla araçlar kaldırıldı. Burada büyük bir faciayı en ucuz bir şekilde atlattığımızı söylemek isterim" dedi. Vinç yardımıyla tankerin çekiciye yüklenmesi sonrasında yaklaşık 13 saatin ardından Burdur-Antalya kara yolu tekrar trafiğe açıldı.
Bitlis Bitlis Eren Üniversitesi öğrencilerinden, Filistin için 10 günlük oturma eylemi Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) öğrencileri, Filistin için 10 günlük oturma eylemi başlattı. Rahva Yerleşkesindeki Memduh Eren Camisi’nde öğlen namazı sonrası BEÜ İnsani Değerler Kulübü öncülüğünde bir araya gelen grup, kampüs içerisinde pankartlarla yürüyüş yaptı. Sloganlarla yürüyen grup daha sonra basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Eren Üniversitesi (BEÜ) İnsani Değerler Kulübü Başkanı Muhammed Beyazalma, 10 gün sürecek oturma eylemi ile Filistin’e destek vereceklerini söyledi. Beyazalma, 7 Ekim Aksa Tufanı sonrasında gelişen olaylar, insanlık tarihinin en vahşi katliamlarından birinin yanında yine insanlık tarihinin en şerefli ve sebatkâr direnişlerinden birini tüm dünyanın gözleri önüne serdiğini söyledi. Beyazalma, “Tarihteki tüm önemli dönüm noktalarında olduğu gibi bugün de Gazze’de süregelen katliam ve direniş, doğruyu yanlıştan, haklıyı zalimden, izzeti zilletten ayırt eden bir Furkan olarak karşımızda duruyor. Siyonistler, Filistin’de sadece bir halkı değil aynı zamanda insani tüm ilke ve değerleri sistematik bir şekilde katlediyor. Batılı devletler ise bu katliama göz yummanın da ötesinde İsrail’i açıktan desteklemekten çekinmiyor. Katil devleti soykırım silahlarıyla teçhiz eden ABD, Gazze’deki mezalimin bizatihi faili konumunda olmayı sürdürüyor. Emperyalist ABD, Gazzeli mücahitlerin zillete uğrattığı Siyonistleri koruyup kollarken, son günlerde ABD’nin çeşitli eyaletlerindeki üniversitelerde Siyonizm karşıtı gösterilerin yoğunlaştığına şahitlik ediyoruz. Harvard’dan Yale’e, California’dan Texas’a kadar Amerika’nın önde gelen 25’e yakın üniversitesinde devam eden destek eylemlerinde bir taraftan Siyonist vahşet lanetlenirken diğer taraftan Amerika’nın İsrail’e verdiği destek protesto ediliyor. Kampüslere adeta Filistin kampları kuran öğrencilere akademisyenler de destek veriyor. Gazze’de yakılan direniş meşalesinin aydınlığında dünya, zulmün membağı ABD’de zalim yöneticilerine hakkı çekinmeden haykıran binlerce vicdan sahibine şahitlik ediyor. Bizler, üniversite öğrencileri olarak Columbia Üniversitesinde başlayarak Amerika’da dalga dalga yayılan Filistin eylemlerine Türkiye’den selam gönderiyoruz” dedi. Açıklamanın ardından kampus içerisinde oluşturulan alanlarda 10 günlük oturma eylemi başlatıldı. Yürüyüş ve basın açıklamasına BEÜ öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.