ASAYİŞ - 03 Mayıs 2018 Perşembe 14:13

Birincilik tacı geri alınan Itır Esen hakkında beraat kararı

A
A
A
Birincilik tacı geri alınan Itır Esen hakkında beraat kararı

Miss Turkey 2017 güzellik yarışmasında kazandığı birincilik tacı, attığı bir tweet nedeniyle geri alınan Itır Esen, 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada beraat etti. Duruşmada söz alan Esen, “Amacım kimseyi aşağılamak değildi. Yanlış anlaşıldığım için çok özür dilerim” dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde attığı bir tweet nedeniyle Miss Turkey birincilik tacı elinden alınan Itır Esen’in “halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama” suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. Anadolu 58’inci Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Itır Esen ile avukatı ve ailesi katıldı.

“Amacım kimseyi aşağılamak değildi”

Esen savunmasında, “Dava konusu paylaşım şahsıma ait twitter hesabımdan yapılmıştır. Amacım kimseyi aşağılamak ya da birilerini gücendirmek değildi. Suçsuzum, beraatimi talep ederim” dedi.

“Paylaşım, yeni neslin kutlama mesajıdır”

Bunun üzerine söz alan sanık avukatı, “Müvekkil özel bir günde, depresif halde kastını aşan ya da yanlış anlaşılmaya müsait bir ironi yaptığını düşünerek paylaşımı yapmıştır. Sosyal açıdan bakıldığında söylenen sözler bir sosyal sınıfı hedef almamıştır. Aynı zamanda paylaşım içeriğinde aşağılama olarak değerlendirilebilecek kelimeler de bulunmamaktadır. Müvekkilim paylaşımda toplumsal açıdan duyarlı olunan bir konuda toplumun ört, adet ve geleneklerini kısmen de olsa gözardı etse de, bunun düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Müvekkilimin yaptığı paylaşım yeni neslin ve arkadaş ortamının kendi üslubuyla yaptığı bir fikir beyanı ve kutlama mesajıdır” diye konuştu.

“Yanlış anlaşıldım, özür dilerim”

Son sözü sorulan sanık Itır Esen, “Yanlış anlaşıldığım için çok özür dilerim. Paylaşımın bu şekilde anlaşılacağını düşünsem paylaşımda bulunmazdım. Amacım halkın sosyal bir kesimini aşağılamak değildi” ifadelerini kullandı.

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Itır Esen’in üzerine atılı “halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama” suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli Itır Esen’ın twitter isimli sosyal paylaşım sitesinden yaptığı paylaşıma yer verilmişti.

İddianamede, şüphelinin alınan ifadesinde şikayete konu paylaşımı hesabından kendisinin yaptığını, özel günlerde çok acı çektiğini ve psikolojisinin bozulduğunu hatta bugünlerde birçok antidepresan da kulladığını söylediği belirtilmişti. Söz konusu paylaşımın da tam özel gününe denk geldiğini ve 15 Temmuz şehitlerini anmak adına ironi olsun diye bu paylaşımı yaptığını söylediği kaydedilmişti.
Şüpheli Esen’in, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünü anmakta olan halkın sosyal bir kesimini alenen aşağıladığı vurgulanırken, “halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama” suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.  

Gamze Erdemir
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Engelli çift, inşaatını bitiremedikleri evleri için destek bekliyor Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, temelini geçen sene attıkları evlerini tamamlamak için yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Yüksekova’ya bağlı Çevreli Küme Evleri’nde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, 2022 yılında dünya evine girdi. Bedensel engelli olan ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir hayat süren çift, kendilerine bir ev inşa etmek istedi. Geçen sene arsalarının üzerine temel atan çift, maddi imkansızlıklar yüzünden evlerini tamamlayamadı. En büyük hayallerinin evlerine yerleşmek olduğunu kaydeden Dağdeviren çifti, yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Evlendikten sonra Yüksekova’da kaldıklarını kaydeden Çiğdem Dağdeviren, “Kaldığımız dairede hem kiramız arttı hem de giriş çıkışları bizim için sıkıntılıydı. Köye geldik, kaynımın evinde kalıyoruz. Onların evinin giriş çıkışı da bizim için rahatsız edici. Biz geldik bir temel attık. Malzemelerin bir kısmını borçla aldık, bir kısmı için de hayırseverler yardımcı oldu. Temeli attık ama geçen seneden beri bu temel böyle. İkimizin de engelli maaşı çok düşük. Valimiz olsun, vatandaşlar olsun, destek bekliyoruz kendilerinden. Biz de evimize girmek istiyoruz. Rahat etmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Attıkları temelin ikinci yıla gireceğini ve temelde kullandığı inşaat malzemelerinin büyük kısmını borçla aldığını söyleyen Orhan Dağdeviren ise, “Zor durumdayız, sıkıntıdayız. İmkanlarımız yok. Tek gelirimiz engelli maaşımız. Onunla da bir şey yapılmıyor. Geçen seneden beri abimin evindeyiz. İçeri girmek, dışarı çıkmak bizim için çok sıkıntılı. Gelip gidemiyoruz. Kendimize göre ev yapmak için temel attık ama tamamlayamadık. Milletimiz bize destek olursa çok seviniriz” şeklinde konuştu.
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.