GÜNDEM - 19 Ocak 2021 Salı 15:26

Bisikletiyle dünyayı gezen Japon fotoğrafçı Alanya turunu havadan yaptı

A
A
A
Bisikletiyle dünyayı gezen Japon fotoğrafçı Alanya turunu havadan yaptı

Bisikletiyle 10 yıl sürecek dünya turana çıkarak 4 kıtada, 13 ülke ziyaret eden Japon fotoğraf sanatçısı Hirohisa Tajima (33), Antalya’nın Alanya ilçesinde mola verdi. Bugüne kadar yaklaşık 40 bin kilometre yol kat eden Tajima, Alanya turunu ise yamaç paraşütüyle uçarak gökyüzünden yaptı.

Japon fotoğraf sanatçısı Hirohisa Tajima, 10 yıl boyunca dünyayı bisikleti ve sırt çantasıyla gezmeye karar verdi. Tajima, 2019 yılında sadece sırt çantasıyla başladığı turda Avrupa'da Fransa ve Almanya’yı, Amerika'da Arjantin, Bolivya ve Peru'yu, Antarktika kıtasını, Asya'da Hindistan, Endonezya ve Fiji'yi gezdi. Ardından yolculuğuna bisikletle devam eden Tajima, 2020 yılının ocak ayında bisikletiyle yola çıkarak üç ay boyunca Vietnam, Kamboçya ve Tayland'ı ziyaret etti. Ancak korona virüs nedeniyle bir süre gezisine ara veren Japon fotoğrafçı Yunanistan'da sınır kapısının açıldığını duyunca, bisikletini de yanına alarak geçen sene 8 Temmuz’da uçakla Atina'ya geldi. Daha sonra 2 ay Yunanistan'ı, 2 ay da Bulgaristan'ı gezen Tajima, 20 Kasım'da Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.

Bisikletiyle dünyayı gezen Japon fotoğrafçı Alanya turunu havadan yaptı

Gökyüzünde heyecan dolu dakikalar yaşadı

Türkiye’de sıra ile Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Yalova, Bursa, Balıkesir, İzmir, Aydın Muğla ve Antalya’yı gezen Tajima, son olarak Alanya’da mora verdi. Tajima, binlerce turistin tercih ederek adrenalin yaşadığı yamaç paraşütüyle gökyüzünden Alanya’yı turlamak istedi. İnternette araştırmalar yapan Japon gezgin Alanya’nın en iyi yamaç paraşütü ekibini bularak Alanya'nın Tepe Mahallesi'ndeki Yassı Tepe mevkiindeki 700 metre yükseklikten atlayış gerçekleştirdi. Pilot yardımıyla yamaç paraşütüyle atlayan Tajima, Alanya semalarını turlarken heyecan dolu dakikalar yaşadı.

Bisikletiyle dünyayı gezen Japon fotoğrafçı Alanya turunu havadan yaptı

“Uçuş çok havalıydı ve çok güzel hissettim”

Uçuş sonrası gazetecilere açıklama yapan Tajima, Alanya’yı çok beğendiğini söyledi. Tajima, “TripAdvisor sitesinde 2020 yılının 1’incisi olan firmayı buldum. Bugün uçuş gerçekleştirdik. 700 metre yükseklikte uçtuk. Çok beğendim. Alanya geneli, plajları çok güzel. Uçuş çok fantastik ve büyüleyiciydi benim için. Çok havalıydı ve çok güzel hissettim” dedi.

Bisikletiyle dünyayı gezen Japon fotoğrafçı Alanya turunu havadan yaptı

“Alanya’da uçmak istiyordum”

Dünyayı bisikletle gezdiğini belirterek, Antalya’da uçuş eğitimi aldığı için Alanya’da uçmak istediğini aktaran Tajima,“Antalya’da uçuş eğitmeni Ali bey var. Onu tanıyordum zaten. Ondan eğitim aldım. O bana Alanya’yı tavsiye etti. Onun aracılığıyla Alanya’ya geldim” diye konuştu.
Türkiye'de toplam 3 ay kalacak ve ardından Gürcistan'a geçecek olan Tajima, oradan Ermenistan ve İran'a gideceğini hedefliyor.

Bisikletiyle dünyayı gezen Japon fotoğrafçı Alanya turunu havadan yaptı


Erdal Anak
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Simit fiyat tarifesinde Ticaret Bakanlığı’nın onayı zorunlu hale getirildi Tacir ve sanayiciler tarafından üretilen mal ve hizmetlerin azami fiyat tarifelerinin düzenlenmesi hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre simit fiyatlarına ilişkin olumlu görüşü Ticaret Bakanlığı verirse fiyatlarda artış yapılabilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliğinin ayrıntıları şöyle: “Tarifeler, yönetim kurulunun teklifi ve meclisin onayıyla yürürlüğe girer. Tarifelerin tespitinde ilgili meslek komitesinin görüşü alınır. Meslek komitesi en geç onbeş gün içinde görüşünü bildirmek zorundadır. Ancak, simit ile 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımı yapılan ekmeğe ilişkin tarifenin belirlenmesi aşamasında yönetim kurulu; onbeş gün içinde Ticaret İl Müdürü ve Tarım ve Orman İl Müdürü ile esnaf ve sanatkarlar odaları birliği, tarifeyi düzenleyen oda ve ilgili belediyenin temsilcilerinden oluşan heyetin değerlendirmesini alır. Heyetin değerlendirmesi ve ilgili meslek komitesinin görüşü de dikkate alınarak yönetim kurulunca oluşturulan ekmek tarifesine ilişkin teklif, Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünün alınmasından sonra yapılacak ilk toplantıda meclisin onayına sunulur. Ancak, Bakanlık tarafından olumsuz görüş bildirilmesi durumunda, heyetin toplanmasına gerek olmaksızın gerekçeleri ile birlikte yönetim kurulunca hazırlanan yeni tarife talebi, yeniden Bakanlığın görüşü alındıktan sonra meclisin onayına sunulur.”
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”