EKONOMİ - 19 Ekim 2021 Salı 10:55

Bitlis’in meşhur karakovan balının hasadına başlandı

A
A
A
Bitlis’in meşhur karakovan balının hasadına başlandı

Bitlis’in yüksek rakımlı dağlarında organik kovanlarda üretilen dünyaca ünlü karakovan balının hasadına başlandı.

Türkiye’de en geç hasat yapılan illerin başından gelen Bitlis’te balın kalitesi bilimsel olarak biraz daha öne çıkarıyor. Kilogramı 250-300 liradan satışa sunulan karakovan balına hem il merkezinden hem de ülke genelindeki talep ise üreticileri sevindiriyor.

Bitlis’in meşhur karakovan balının hasadına başlandı

Bitlis’in yüksek rakımlı yaylalarına bırakılan ve arıların binlerce bitki özünden ürettiği organik karakovan balı, birçok kesim tarafından da tercih ediliyor. Uzun ve yorucu uğraşlarla verilen emek, büyük sabırlarla beklenilen karakovan balında bu yıl rekolte düşük olsa da kalitesiyle raflarda yerini alıyor.

Bitlis’in meşhur karakovan balının hasadına başlandı

Bu yıl 2 bin ton verimin beklendiği Bitlis’te; florası, prolin değer, tadı ve aroması yönünden farklı olan karakovan balının birçok hastalığa da iyi geldiği belirtiliyor. Tamamen organik olarak üretilen karakovan ballarının kovanları haziran ayı ortalarında yaylalara bırakılarak hiçbir katkı maddesi verilmeden elde ediliyor. Piyasada kilosunun 250-300 TL’ye alıcı bulduğu karakovan balı, birçok hastalık için yapılan ilaçların da ana maddesi olarak kullanılıyor.

Bitlis Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Şube Müdürü Fuat Korkmaz, Bitlis’in karakovan varlığı sıralamasında Türkiye’de 2’nci sırada yer aldığını belirterek, “Bitlis, 41 bin 623 adet karakovan sayısıyla Türkiye’de 2’nci sırada yer alıyor. Bunun yanında 117 bin 353 adet fenni kovan dediğimiz kovanımız bulunmaktadır. Bu iki kovan çeşidinden 2020 yılında 954 bin ton bal elde ettik.

Bitlis’in meşhur karakovan balının hasadına başlandı

Bu yıl verimin güzel olmasını bekliyoruz. Bu kovanlardan 55 bin adedi polen tuzaklı kovandır. Bal üretiminin yanında polen üretimi de gerçekleştiriyoruz. Her kovandan yaklaşık 900 gram polen elde etmekteyiz. Toplamda 49 bin 500 gram polen elde etmişiz. Polen piyasada 140 TL’ye alıcı bulmaktadır. Bunun da Bitlis ekonomisine yaklaşık 7 milyon TL girdi sağladığını söyleyebiliriz. Bu yıl kuraklık olmasına rağmen 2 bin tonun üzerinde bir verim bekliyoruz. Bal hasadımız başladı, verimli bir yıl olmasını diliyorum” dedi.

Haziran ayında 2 bin 500 rakımlı yaylalara çıkarak karakovanlarını bırakan bal üreticisi Güven Güngördü ise vatandaşların hakiki bal yemeleri için çalıştıklarını söyledi. Güngördü, “Karakovan hasat zamanımız geldi. Ekim ve kasım aylarında Bitlis’te karakovan hasadı yapılır. 2 bin 500 rakımlı Bitlis yaylalarında orijinal karakovan ballarımızı üretiyoruz. Biz firma olarak insanlar bal yesin diye balın fiyatına bakmadan orijinal bal üretiyoruz ki, insanlar rahat bir şekilde tüketsinler.

Bitlis’in meşhur karakovan balının hasadına başlandı

Bu bölgede kekik ve geven yoğunluktadır. Dünyadaki endemik bitkilerden 3’ü burada bulunuyor. Kekik, nane ve birçok çeşit bitki var. Ürünümüz çıktıktan sonra laboratuvara gönderip prolin değerini ölçtüreceğiz. Güzel bir hasat dönemi olur inşallah” ifadelerini kullandı.

Vahit Olcay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kocasinan, ihalelerde 50 milyon 905 bin TL gelir elde etti Kocasinan Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında bulunan 13 adet taşınmaz için düzenlenen ihalelerde toplam 50 Milyon 905 bin Türk Lirası gelir elde etti. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar yönetiminde, meclis salonunda yapılan ihalelere ilgi yoğun oldu. “Hayırlı olsun” dilekleriyle ihaleyi açan Başkan Çolakbayrakdar ile katılımcılar arasında zaman zaman tatlı pazarlıkların da yaşandığı ihaleler, renkli görüntülere sahne oldu. Encümen huzurunda açık artırma usulüyle gerçekleştirilen ihalelerde 10 adet villa arsası, 1 adet konut arsası, 1 adet ticaret ve konut arsası ve 1 adet konut dışı kentsel çalışma arsası olmak üzere toplam 13 taşınmaz satışa sunuldu. “Hayırlı olsun” dilekleriyle açılış yapan Başkan Çolakbayrakdar ile katılımcılar arasında zaman zaman tatlı pazarlıkların da yaşandığı ihaleler, renkli görüntülere sahne oldu. Yapılan yatırımlarla Kocasinan’ın daha çok değerlendiğini ifade eden Başkan Çolakbayrakdar, hizmetlerle ilçe sakinlerinin refah düzeyinin ve yaşam kalitesinin daha da artırılması için gayret ettiklerini söyledi. Başkan Çolakbayrakdar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bölgemizin ve şehrimizin kalkınması, Kocasinan’ımızın daha da güzelleşmesi için gayret gösteriyoruz. Yeni Kocasinan´da mekan sahibi olan vatandaşlarımıza hayırlı olsun diyorum. İhalelerden elde ettiğimiz gelir daha iyi ve daha kaliteli hizmetler olarak vatandaşlarımıza geri dönüyor. Elde edilen her kuruş, Kocasinan sakinlerinin yaşam kalitesinin artmasına ve ilçenin aynı zamanda ülkemizin ekonomisinin büyümesine de katkı sağlayacaktır. Bu vesileyle hem Kocasinan sakinlerine hem de taşınmazları alan vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun.” Kocasinan Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında bulunan ve yüzde 30 peşin, 8 ay taksit seçeneği ile satışa sunduğu taşınmaz ihalelerden toplam 50 Milyon 905 bin Türk Lirası gelir elde etti. Ayrıca Kocasinan Belediyesi’ne ait Sümer ile Saraybosna Mahallesi’nde bulunan arsaların satışı ise önümüzdeki günlerde tekrardan ihaleyle satışı gerçekleştirileceği öğrenildi.
Aydın Kuyucak’ta atık getiren üretici sıvı gübre ile ödüllendirildi Aydın’ın Kuyucak ilçesinde tarımsal faaliyetlerde çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik adına çalışmalar sürerken ’Atıkları Toplayalım, Çevreyi Koruyalım’ adlı iyi tarım uygulamaları projesi kapsamında Kuyucak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından boş zirai ilaç ve gübre ambalaj atığı getiren üreticiye sıvı gübre verildi. Proje kapsamında hayata geçirilen program uygulanmaya devam ediyor. Ödüllendirme sistemiyle çiftçilere çevre bilincini artırma ve atık yönetimi konusunda farkındalık oluşturma hedeflenirken, aynı zamanda tarımsal faaliyetlerde kullanılan ambalaj atıklarının çevreye zarar vermesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede çiftçiler kullanılmış zirai ilaç ve gübre ambalajlarını toplamaları teşvik edilerek getirilen boş zirai ilaç ve gübre ambalaj kutusu karşılığında ödüllendiriliyorlar. Son olarak proje kapsamında Kuyucak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne 10 adet boş zirai ilaç ve gübre ambalaj kutusu getiren üreticiye 1 adet 1 litrelik sıvı gübre verildi. Kuyucak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bu tarz teşvik programlarının çevre bilincinin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir tarımın desteklenmesi açısından önemli olduğu belirtilirken, atıkların toplanmasıyla birlikte çevre koruma bilinci arttırılarak tarım alanlarında da daha sağlıklı bir çevre oluşturulması hedefleniyor.
İstanbul Kuluçka girişimlere örnek olabilecek satış Alesta Yatırım, Türk Telekom Ventures, Founder One gibi güçlü sermaye fonlarından yatırım alan, İTÜ Arıkent ve ünlü oyuncu Ceyda Düvenci’nin ortak olduğu yerli teknoloji girişimi Kidolog, iki kuluçka girişimin birini sattı. Satışla bugüne kadar aldığı yatırımın tamamını karışlayan Kidolog alanında büyüme devam kararı aldı. Şirketin Kurucu Ortağı ve CEO’su Eray Uğurelli satışın yatırım için kuluçka girişimler için örnek olabileceğini belirtti. Türkiye’nin ilk Sağlık Bakanlığı onaylı aile platformu Kidolog’un Kurucu Ortağı ve CEO’su Eray Uğurelli, 6 ay önce bünyelerine katılan, evcil hayvanlara odaklanan PatiWe uygulamasının satışını gerçekleştirdiklerini açıkladı. Uğurelli, erken aşamada gerçekleştirilen satışla Kidolog’un bugüne kadar TL cinsinden aldığı yatırımdan daha fazlasını elde etiklerini belirterek, "2021 yılında kurulan, ebeveynlere gebelik öncesi ve sonraki dönemde online uzman desteği sağlamak hayaliyle yola çıktı. Bir aile teknolojileri şirketi olarak yolculuğuna devam ediyor ve değerine değer katıyor. Dünya genelinde ailelerin yaşamlarını kolaylaştıran yenilikçi teknolojiler geliştirerek bu sektöre liderlik etme vizyonu ile yola çıkan Kidolog; ailelere her alanda sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek, bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek ve ailelerin problem yaşadığı her alanda etkin çözümler sunmayı hedefliyor. Ebeveynlerin çocukları ve kendileri için ihtiyaç duyabileceği 11 farklı kategoride alanında yetkin danışman yüzlerce uzman çeşitliliği sunarak bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında ailelerin hayatına dokunuyor. 3 yıl içerisinde, 1 milyon insanın hayatına dokunduk. Sağlık Bakanlığı (USBS) onaylarını da alarak, e-reçete ve e-rapor tanzim edebilecek, hastaların klinik parametrelerini değerlendirerek, onları sürekli izleyebilecek bir kapasiteye ulaştık. Ayrıca Londra’da ofisini açarak, İngiltere pazarına da giriş yaptık" ifadelerini kullandı. PatiWe satışının bir odaklanma meselesi olduğunu ve kendileri gibi kuluçka girişimlere örnek olabileceğini belirten Uğurelli, "Ailenin bir üyesi olan evcil dostlarımıza odaklanan PatiWe uygulaması, getirdiği yenilikçi yaklaşımla birlikte kısa sürede binlerce kullanıcıya ulaştı. Yapay zekâ entegrasyonuyla dünyada bir ilki gerçekleştiren PatiWe, online eğitmen desteğini de kullanıcılarına sundu. PatiWe’nin son özelliği ise mama satışı oldu. Yakında eklenecek bu özellikle amaç, evcil dostlarımızın kaliteli ve sağlıklı mamaya kolayca ulaşmasını sağlamak. Satışı gerçekleştirilen PatiWe, bundan sonraki süreçte de Kidolog ailesinin üyesi olmaya devam edecek. Kidolog, PatiWe’nin tüm operasyon, yazılım ve reklam süreçlerinde destekçi olacak. Kendi bünyesinde ayrı departmanlara kavuşacak olan PatiWe, Türkiye’nin en geniş kapsamlı aile teknolojileri platformu olan Kidolog’la inorganik bağlarını koruyacak" dedi.