DÜNYA - 07 Mayıs 2009 Perşembe 23:37

BM'den ÇAD'da çatışma çıkabileceği uyarısı

A
A
A
BM'den ÇAD'da çatışma çıkabileceği uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Sudanlı bazı isyancıların Çad'ın doğusundaki hükümet güçleriyle çatışma hazırlığına girdiğini bildirdi.

Katar'ın başkenti Doha'da pazar günü yapılan görüşmelerden sonra Çad'la Sudan arasındaki gerginlik yeniden tırmandı. Çad hükümeti, Sudan'ı Doha'da iki ülke arasında bir uzlaşma anlaşmasının imzalanmasından sadece 2 gün sonra askeri bir saldırı düzenlemekle suçladı. Yapılan suçlamaları reddeden Sudan Ordu Sözcüsü Osman Akbaş ise, "Olan biten şu anda Çad içinde meydana geliyor. Çad ordusu ve Çad'lı savaşçılar arasında gelişen bir olay. Meydana gelen çatışmalarda Sudan hükümetinin hiçbir alakası yoktur" dedi.

BM'den yapılan açıklamada, "Doha'da düşmanlıkların sona erdirilmesi için yapılan barış görüşmelerinin devam ettirilmesini istiyor ve BM'nin bölge halkının güvenliği için yapılacak operasyonlar için iki hükümetten saygı bekliyoruz" denildi.

Afrika Birliği Başkanı Muammer Kaddafi ise, "Sudan ve Çad arasındaki anlaşmazlık, sadece Afrika'nın düşmanlarının işine yarar" dedi. Kaddafi, "Sudan ve Çad arasındaki ilişkiler normale dönmeli. İki ülke arasındaki uyuşmazlıkların devam etmesi, NATO müdahalesinin yolunu açacaktır" diye konuşmuştu.

Darfur'daki çatışmalar, Çad sınırında 200 bin mülteci yığılmasına yol açmıştı. Bu durum, iki ülke arasındaki ilişkilerin de gerginleşmesine sebep olmuştu. İki ülke de birbirini, kendi hükümetini devirmeye çalışmakla suçluyor. Sudan'ın başkenti Hartum'a yakın bir bölgede, 2008 senesinde, silahlı isyancılarla güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış, isyancılar Hartum'a bağlanan köprüleri tutarak geçişleri kapatmıştı. Bunun üzerine Sudan askerleri tanklarla karşılık vermiş, 3 gün süren
çatışmalarda yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmişti. Öldürülen isyancıların birçoğunun üzerinden Çad kimliğinin çıkması iki ülke arasındaki gerginliğin daha da artmasına neden olmuştu.

Katar'ın başkenti Doha'da pazar günü yapılan görüşmelerden sonra Sudan ve Çad, düşmanlıkların sona erdirilmesi için bir barış anlaşması imzalamışlar ve iki ülke liderinin bir zirve toplantısı yapması kararlaştırılmıştı. Fakat anlaşmanın imzalanmasından 2 gün sonra Çad, Sudan'ı askeri bir saldırı düzenlemekle suçladı.

SEDAT KÖKLÜ - HARTUM

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Corendon’un ilk Brüksel uçuşuna görkemli karşılama Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na Brüksel’den havayoluyla ilk kez gelen 189 yolcu su takıyla karşılandı. Corendon Airlines, Belçika’nın başkenti Brüksel’den Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Boeing 737-800 tipi uçak ve XC7655 sefer sayılı uçuş ile gelen 189 yolcu için görkemli karşılama töreni düzenlendi. Karşılama töreni saat 16.00’da geleneksel havacılık seremonisi olan ’su takı’ töreniyle başladı. Törende uçaklardan inen tüm yolcular ile pilot ve beraberindeki mürettebata karanfil ve çeşitli hediyeler takdim edildi. 7 Ülke, 17 destinasyon Sezon boyunca Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan 7 ülke ve 17 farklı destinasyona karşılıklı uçuş gerçekleştirilecek. Corendon, 26 Ekim’e kadar sürecek sezon boyunca Brüksel, Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf, Köln, Kopenhag ve Tehran’a sezon boyunca bin 278 uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. “İlçemizde ağırlamaktan gururluyuz” Gazipaşa Kaymakamı ve Havalimanı Mülki İdare Amiri Orhan Altun Gazipaşa-Alanya Havalimanının, Mersin’den Antalya Havalimanı’na kadar kapsayan bölgedeki misafirler için avantaj olduğunu belirterek, "Bölgedeki otellerin rezervasyonlarını da göz önünde bulundurarak bu sezon yolcu sayımızın daha da artacağını ön görüyoruz. Hem Gazipaşa hem de Alanya için güzel adımlar turizmde güzel adımlar atılıyor. Bugün Brüksel’den ve sonrasında dünyanın dört bir yerinden gelen misafirlerimizi ilçemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.