ÇEVRE - 12 Temmuz 2016 Salı 10:56

Böcekten ilham aldı, yangınlara çözüm buldu

A
A
A
Böcekten ilham aldı, yangınlara çözüm buldu

Yaz aylarıyla birlikte artan yangınları ve yanan canlara karşı önlem almak isteyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Dilara Kartalkaya, Kanada’daki bir böcekten ilham aldı, itfaiye ekipleri için yeni bir destek sistemi oluşturdu.

Türkiye’de her yıl binlerce hektarlık orman alanları, evler yangınlarda yok oluyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre Türkiye’de 2015 yılında 2 bin 150 orman yangını çıktı, 3 bin 219 hektar alan zarar gördü. Yaz aylarıyla birlikte artan yangınları ve yanan canlara karşı önlem almak isteyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Dilara Kartalkaya, Kanada’daki bir böcekten ilham aldı, itfaiye ekipleri için yeni bir destek sistemi oluşturdu. Kartalkaya, “Dronaid” adlı projesinde Kanada’da yaşayan yangın böceği olarak da bilinen Melanophila Accumunuta’dan etkilendiğini belirterek, “Kanada’nın kuzeyinde yaşayan bu böcek yangını 50 ile 80 kilometre uzaktan alıcılarıyla algılıyor ve yangına doğru uçmaya başlıyor. Çünkü yangın bölgelerinde ve yanık ağaç kovuklarında üreyebiliyor. Buradan yola çıkarak, böceğin sistemini kendi tasarımımla birleştirdim ve yeni bir yangın sistemi geliştirdim. Böylece itfaiye ekiplerine destek sistemi oluşturdum” dedi.

Yangına su döngüsü
Böceklerin pit organ olarak adlandırılan termal alıcılarından yola çıktığını anlatan Kartalkaya, her mahallede bir yangın sensörü oluşturacağını ve kentteki evlerin ve türlerin düzenin sisteme yüklendiğini kodlarla yükleneceğini aktardı. Kartalkaya, “Kod sistemi ve sensörler, drone (insansız hava aracı) kulesine bağlanıyor. Kuledeki her biri 10 litre su taşıma kapasitesi olan sekiz insansız hava aracı yer alıyor. Drone kulesi, hava araçları için bir nevi bekleme istasyonu. Drone kulesinin altında, yeraltında kalan bölümde büyük depolar var. Yağmur suları o depolarda toplanıyor ve bu depolar aynı zamanda şehir su şebekelerine bağlanıyor. Su pompaları aracılığıyla su hava araçlarına ulaşıyor” diye konuştu.

Canlıları tespit edecek
Sistemin itfaiyenin yükünü ve yanlış alarmlarda meşguliyeti azaltmak amacıyla da kullanılacağını belirten Kartalkaya, yangın haberinin alınmasıyla drone kulesine sinyal gönderileceğini, hava araçlarının tek tek hareket ederek olayın ve trafiğin durumunu itfaiyeye sinyaller aracılığıyla ileteceğini ifade etti. Yangın durumunda hava araçlarının binayı tarayarak termal kamerayla içeride canlıları tespit edeceğini de aktaran Kartalkaya, aracın hazinesindeki suyu itfaiye gelinceye dek kullandığını ve böylece ilk yardımın gerçekleşeceğini söyledi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da öğrencilere “hayvan sevgisi” aşılanıyor BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan ilçesinde gönüllü veteriner hekimler, okul okul gezerek öğrencilere hayvan sevgisini aşılıyor. Tatvan ilçesinin Selahaddin Eyyübi Ortaokulunda öğrencilerle bir araya gelen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği ve Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi veteriner hekimleri, hayvanlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hayvan sevgisini aşılamak amacıyla gönüllü veteriner hekimler tarafından yürütülen bu projede, ‘ağaç yaşken eğilir’ deyimiyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitimler veriliyor. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren çalışmalara başladıklarını söyleyen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rehber Altıntaş, “İlk ve ortaokullarda hayvan sevgisinin çocuklar için önemini, bunun üzerindeki kıymeti konusunda eğitim vermekteyiz. Tatvan Belediyesiyle birlikte yaptığımız bu işbirliği devam edecektir. Genellikle 7-11 yaş aralığındaki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bu eğitimleri vermekteyiz. Çocukların kalbinin temizliği, güzelliği, içinde olan sevginin, içinde olan hayvan sevgisinin sokaklarda hayvanlarla birlikte özgürce oynamaları, özgürce yaşamaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Toplumda köpekler hakkında büyük bir ön yargının olduğunu ve bu ön yargının yapılan eğitim sonrası kırıldığını söyleyen 7’nci sınıf öğrencisi Ayşe Akın da, “Bugün okuluma hayvanlar hakkında bilgi sahibi olan abiler geldi. Bizlere hayvanlar hakkında bilgiler verdi. Hayvanlara nasıl yanaşacağımız konusunda, hayvanların davranışları konusunda ve hayvanların yedikleri yiyecekler hakkında bilgi verildi” dedi.
Van Sofraların vazgeçilmesi otlu peynire tat veren bitkilere büyük ilgi Van’da dağların yüksek kesimlerinde ve yaylarda büyük meşakkatle toplanan ve tescilli ürün olan otlu peynirin içine katılan şifalı otlara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Van’da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir sağlayan şifalı otlar, kent merkezindeki seyyar satıcılar ve manavlar tarafından halka ulaştırılıyor. İlkbaharın gelmesi ile birlikte dağların yüksek kesimlerinde ve yaylalarda toplanan otlar, peynir başta olmak üzere birçok yemekte de kullanılıyor. Yaklaşık bir aylık ömrü olan otları bir an evvel vatandaşlara ulaştırmak için yoğun mesai harcayan toplayıcılar, bin bir zorlukla otların toplandığını söylediler. Yıllardır çarşı merkezinde şifalı otları toplayıcılardan alıp halka ulaştırdığını ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, “Van’ın yaylalarından gelen otları genellikle peynirde kullanıyoruz. Bunun yanında kurutup keledoş yemeğinde de kullanıyoruz. Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı var. Bunlar dağın en yüksek tepelerine çıkıp öyle toplanılıyor. Bir kişi akşama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir” dedi. Fiyatların otun çeşidine göre değiştiğini aktaran Timur, “Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiriş 25 TL, mende ise 50 TL’den başlayıp 85 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunların dağlarda bir ay ile 40 gün arasında ömrü var. Toplandıktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanılması gerekiyor. Eğer dolaba atılmazsa veya kullanılmazsa üç günden sonra çürür. Şu anda işler iyi. Ömrü kısa olduğu için vatandaşlar yüklenip hemen alıyor” ifadelerini kullandı. Furkan Gilgin isimli esnaf ise yılın sadece bir ayı şifalı otları sattığını belirterek, “Bunlar köylüler tarafından dağdan toplanıp bize getiriliyor. Biz de bunları vatandaşlara sunuyoruz. Bunlar peynir ve yemeklerde kullanılıyor. Salamurasını da tutan var. Bu otlar kalbe, tansiyona, şekere birebirdir. Van’ın peynirini meşhur eden bu otlardır” diye konuştu. Vatandaşlar ise dağdan toplanan otları beğenerek aldıklarını ifade ederek peynire tadını verenin bu otlar olduğunu söyledi.