DİĞER SPORLAR - 21 Haziran 2016 Salı 13:05

Bulgaristan’daki yağlı güreşlere Mudanya damgası

A
A
A
Bulgaristan’daki yağlı güreşlere Mudanya damgası

Bulgaristan’da yaşayan Türklerin her yıl bir araya gelerek yağlı güreş ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiği turnuva büyük bir şenlik haline gelerek unutulan bir geleneği yeniden Ezerçe‘de canlandırdı.

Özellikle Balkan savaşlarının başlamasıyla 1900’lü yılların başında iptal olan şenlikler, 1930 yılında tekrar boy gösterdi. Fakat 1952 yılında Arapça okunan ve okutulan okulların kapatılması ile beraber yağlı güreşlerde tekrar durduruldu. Dönemin yönetimlerinin ve siyasi oluşumun aldığı karar neticesinde çayır yerine kendi güreş stillerine uygun olarak minder güreşi şeklinde yapılmaya başlandığını belirten Mudanya Gençlik hizmetleri ve spor Müdürü Tahir Yılmaz, "Türklerin daha başarılı olduğu yağlı güreş bölgede yok edilmeye çalışılmıştır. UNESCO tarafından da tescil edilmiş olan “Ata Sporu” yağlı güreş bu projeyle ve diğer kültürel miraslar yaptığımız girişimlerle bölgede tekrar canlandırıldı" diye konuştu.

Artık günümüz de sporun evrensel bir organizasyon olduğunu ifade eden Yılmaz, "Barışa, dostluğa, kardeşliğe ve sevgiye giden en etkili unsurlardan biridir. Ezerçe tarihi geçmişinde ata sporu olan güreşimize çok büyük şampiyonlar kazandırmış ve çok önemli güreş adamları yetiştiren” Türkiye ye mal olmuş vatandaşlarımız , bu topraklardan çıkmıştır" dedi.

Büyük çekişme içinde geçen müsabakalar sonunda dereceye girenler şu şekilde sıralandı:
"Baş Pehlivanlık, Ahmet Yavuz, 2'inci Hakan Aydoğan, 3'üncü Soner Tatu. Başaltı Yalçın Öncül, 2'inci Oktay Hacıoğlu, 3'üncü Mustafa Ay. Büyük Orta Mustafa Aliov, 2inci Mehmet Coşkun ve 3'üncü Bekir Okumuş." 

HAKKI OVATMAN
BURSA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Avrupa Şampiyonu Mert Şişmanlar Yunusemre Belediyespor’da Yunusemre Belediyespor, Avrupa şampiyonu ve dünya üçüncüsü Manisalı milli judocu Mert Şişmanlar’ı kadrosuna kattı. Belediye Başkanı Semih Balaban, transferin Türk sporuna hayırlı olmasını diledi. Judoya yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Yunusemre Belediyespor, Avrupa ve dünya dereceleri bulunan milli sporcu Mert Şişmanlar ile sözleşme imzaladı. Transferin ardından başarılı sporcu, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban’ı makamında ziyaret etti. Ziyarete Kulüp Başkanı Bülent Kanik ile antrenörler İsmail Canıtez ve Harun İzgi de katıldı. Başkan Balaban, ziyarette yaptığı açıklamada Manisalı bir sporcunun yeniden şehrinin takımında mücadele edecek olmasının gurur verici olduğunu belirterek, "Avrupa şampiyonu ve dünya derecesi bulunan bir milli judocunun şehrimizin formasını giyecek olması bizler için büyük bir mutluluk. Bu transferin Türk judosuna hayırlı olmasını diliyorum. Spora ve sporcuya desteğimiz artarak devam edecek" dedi. Kulüp Başkanı Bülent Kanik ise hem erkeklerde hem de kadınlarda Süper Lig’de mücadele eden iddialı bir kulüp olduklarını ifade ederek, "Mert gibi uluslararası başarıları olan bir sporcunun aramıza katılması hedeflerimizi daha da büyüttü. Kendisi sadece başarılarıyla değil, karakteriyle de örnek bir sporcu. Bu birliktelikten önemli başarılar çıkacağına inanıyoruz" diye konuştu. Milli judocu Mert Şişmanlar da Manisa’ya dönmenin kendisi için ayrı bir anlam taşıdığını belirterek, "Bu topraklarda yetiştim. Manisa’ya bir vefa borcum vardı. Yunusemre Belediyespor çatısı altında hem kulübümüz hem de ülkemiz adına önemli dereceler kazanmak istiyorum" ifadelerini kullandı. Antrenör İsmail Canıtez ise transferin kulübe büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Mert’in üst düzey tecrübesi takımımıza güç katacak. Genç sporcularımız için de önemli bir rol model olacak" dedi. Öte yandan milli sporcu Mert Şişmanlar’ın kariyerinde önemli başarılar bulunuyor. Beş Türkiye şampiyonluğu bulunan Şişmanlar, 2017 yılında Litvanya’da düzenlenen Ümitler Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya, 2018 yılında Bahama Adaları’nda gerçekleştirilen Gençler Dünya Judo Şampiyonası’nda ise bronz madalya kazandı. Başarılı sporcunun ayrıca çok sayıda uluslararası turnuvada derecesi bulunuyor.