GÜNDEM - 14 Şubat 2016 Pazar 09:56

Bursalı hattatlardan Osmanlı padişahlarına vefa

A
A
A
Bursalı hattatlardan Osmanlı padişahlarına vefa

Bursa'da türbeleri bulunan 6 Osmanlı padişahından beşinin fermanlarında yer alan tuğralarının sonuncusu, Fatih Sultan Mehmet Han'ın babası II. Murad'ın türbesine asıldı.

Bursalı hattat ve naht sanatçıları tarafından hazırlanan Osmanlı padişahlarının tuğraları, türbelerindeki yerlerini aldı. Bab-ı Nun Gelenekli Sanatlar Derneği Üyesi Tuğrakeşler Mahmut Şahin, Ali Özden, Mustafa Özay, şehirde medfun bulunan 5 sultanın orijinal tuğralarını çizdi. Naht sanatçısı Recep Ulu ise bu tuğraları özel olarak kıl testeresi ile ağaçtan keserek çıkardı. Üzerine altın varak kaplayarak göz kamaştıran bir tabloya dönüşen tuğralardan sonuncusu Fatih Sultan Mehmet Han'ın babası II. Murad'ın türbesine asıldı. 

Osman Gazi'nin tarihi kayıtlarda tuğrası görülmediğini, diğer 5 sultanın ise fermanlarda imza olarak kullandıkları tuğralarını hazırlayıp türbelerine astıklarını ifade eden Ulu, "Orhangazi, Murat Hüdavendigar, Yıldırım Beyazıt ve Çelebi Mehmet Han'ın imza yerine de kullandıkları tuğraları levhalaştırılarak yerlerine asıldı. Son olarak da II. Murad'ın tuğrasını astık. Ecdadımız asırlarca bu güzel millete hizmet etti. Biz de Bursalı sanatçılar olarak onların her gün binlerce ziyaretçisi bulunan türbelerini süslemek istedik" diye konuştu.
Ulu, bir tuğranın hazırlanışının bir aydan fazla sürdüğünü sözlerine ekledi. 

ABDULLAH ÇİBİR

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas’ta kurbanlık fiyatları belirlendi Sivas Ticaret Borsası tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban kesimi ve fiyatları açıklandı. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas’ta bulunan besicilerle ve kombina sahipleriyle bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Karakaya, kurban fiyatlarının belirlendiğini söyleyerek, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ilimizdeki besici ve üreticilerle yaptığımız toplantı sonucu, tosun canlı kilogram fiyatı 280 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve 270 TL, damızlık vasfını kaybetmiş inek 250 TL, dişi Koyun 250 TL, erkek koyun ise 280 TL’den satılacak. Kombinalardaki kesim ücretleri ise büyükbaş için 5 bin TL, küçükbaş için bin 500 TL, söküm ücreti 3bin TL, Paylama ücreti 2 bin TL, et çekim ücreti ise 15 TL olarak belirlenmiştir” dedi. “Küpesi olmayan hayvanlar alınmamalı” Karakaya, Kurban Bayramı öncesinde hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususların altını çizerek, “Hemşerilerimiz Sivas Belediyesi ve İlçe Belediyelerimiz tarafından kurulan kurban pazarlarından veya besi çiftliklerinden gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını alabilirler. Hayvan kesimlerini ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalar veya Belediyelerimizce belirlenen geçici kesim yerleri ile besi çiftliklerini tercih edebilirler. Hemşerilerimizden küpesi olmayan hayvanları almamalarını konusunda dikkatli olmalarını özellikle rica ediyorum. Veteriner Sağlık Raporu olmayan, çok zayıf olan, Gebe veya yeni doğum yapmış olan, Yüksek ateşi olan, Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, Salya akıntısı bulunan, Uzuvları eksik olan hayvanlar satın alınmamalı. Et çekiminde ise ilimizde bu sene daha sıkı tedbirler alınacaktır. Vatandaşlarımız et çekimlerini, Kurban Bayramı’nda ortaya çıkan seyyar olarak tabir ettiğimiz kişilere değil, hijyen kurallarına her zaman itina gösteren kasaplarda yaptırmalarını önemle rica ediyorum” açıklamalarında bulundu.