EKONOMİ - 25 Temmuz 2018 Çarşamba 16:34

Büyüközer’den GİMDES logosunu izinsiz kullananlara tepki

A
A
A
Büyüközer’den GİMDES logosunu izinsiz kullananlara tepki

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, GİMDES’ten sertifika alan ürünlerin ambalajları için tasarlanmış ve telif hakları GİMDES’e ait olan Helal logosunun izinsiz kullanımının yasal yükümlülüklerinin olduğunu ve bu haklarını sonuna kadar arayacaklarını söyledi.

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, GİMDES logosunu izinsiz kullananlara tepki gösterdi. Başkan Büyüközer, sertifika alan ürünlerin ambalajları için tasarlanmış ve telif hakları GİMDES’e ait olan Helal logosunun izinsiz kullanımının yasal yükümlülüklerinin olduğunu ve bu haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirtti. 

“Bu logonun bir namusu olduğunu anlayacaklar” 

Dr. Büyüközer, tescilli logoyu izinsiz kullanan firmaların kendilerine zarar verdiklerini kaydederek, “Arama motoruna ‘helal logo’ yazıyorlar görsellere tıklayıp önüne gelen ilk logoyu indirip kullanıyorlar. Bu kadar basit. Fakat kullandıkları bu logoyu biraz araştırsalar logonun bir kuruma ait olduğunu, özel ve patentli bir logo olduğunu, öyle kafaya göre kullanılamayacağını belli kurallar çerçevesinde ancak kullanılabileceğini, tabiri caizse bu logonun bir namusu olduğunu anlayacaklar. Ayrıca tescilli logoyu kullanan firma şunu da bilmelidir ki bu yaptıkları kendi zararlarınadır. GİMDES sertifikalı ürünlerini gerek yazılı gerek görsel medyada duyurmaktadır. Bu gibi izinsiz logo kullanımlarını tüketici fark edip GİMDES’e göndermekte ve gerekli işlemlerin yapılmasını talep etmektedir” diye konuştu.

“GİMDES Helal Ambalaj logosunu kullanmayın demiyoruz” 

Büyüközer, logoyu izinsiz kullanan firmaların tüketicileri kolayca aldatabileceğine vurgu yaparak, “Helal sertifikalı olmadığı halde bir ürüne logo kullanan sahtekarların yanında bir de marketler, büfeler, kafeler, satış noktaları, stantlar vs. var. GİMDES Helal Ambalaj logosunu kullanmayın demiyoruz. Eğer satış yaptığınız ürünler arasında GİMDES sertifikalı ürünler varsa elbet kullanılabilir. Ama sadece o ürüne has olduğunu belirtmek şartıyla, Ancak, öyle bir kullanıyorlar ki tüketicilerin aldanmasına sebebiyet veriyorlar. O markete, dükkâna, standa bakan birisi sanki orada satılan her şey sertifikalıymış gibi algılıyorsa orada bir hata vardır demektir. Tabelaya, camlara yapıştırılan giydirmelere, araba giydirmelerine, afiş ve panolara o kadar büyük ölçülerde koyuyorlar ki tüm ürünlerin GİMDES sertifikalı olduğunu zanneden bir tüketici biraz da bu konuda yeterli malumata sahip değilse kolayca sertifikası olmayan ürünlerden alıp tüketiyorlar. Hatta öyle cümleler yazıyorlar ki aynı şekilde tüketiciler maalesef aldanabiliyorlar” açıklamasında bulundu.

“Logoyu izinsiz kullanmanın manevi boyutları da var” 

“GİMDES Başkanı olarak buradan sesleniyorum” diyen Başkan Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, şu ifadeleri kullandı: “Ey satıcılar, tüccarlar, marketçiler, dükkâncılar, kafeciler, çiğ köfteciler, pastaneler vs. Aldattığınız her bir tüketici ahirette önünüzde uzun kuyruklar oluşturacak ve ‘neden sertifikalı olmadığı halde bana bu şüpheli (belki de haram) gıdayı tükettirdiniz? Neden benim helal yaşam tarzıma zarar verdiniz? Neden benim maneviyatımı bozdunuz? Neden ibadetlerimin ve dualarımın kabulüne şüpheli şeylerin boğazıma girmesiyle set çektiniz?’ ve daha birçok soruyu soracak ve iki elleri yakanızda olacaktır. Bu meselenin sadece dünyada bitmeyeceğini, uhrevi ve manevi taraflarının da olduğunu hatırlatır dikkatli olunması gerektiğini bildirmek isteriz.” 

Helal logo kullanma şartları 

GİMDES’ten sertifika alan ürünlerin ambalajları için tasarlanmış ve telif hakları GİMDES’e ait olan Helal logosunun izinsiz kullanımının yasal yükümlülüklerinin olduğunu ve bu haklarını sonuna kadar arayacaklarını hatırlatan Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, ambalaj için helal logo kullanma şartlarını şu şekilde sıraladı:

“Firma, GİMDES tarafından teslim edilen Helal logosunu sertifikada belirlenmiş kapsam haricindeki markaları ve ürünleri için kullanamaz. 

Firma helal logosunu; internet sitesinde, reklamlarda, beyanlarında, pazarlama vb durumlarda sadece sertifika kapsamındaki ürünleri için kullanabilir. 

Logo, ürüne verilen bir işaret olup münhasıran ürünün son ambalajı üzerinde kullanılır. Logonun, belgenin herhangi bir nedenle hükümsüz hale gelmesinden sonra ya da veriliş amacı ve kapsamı dışında kullanılmasından doğan tüm sorumluluk firmaya aittir. 

Logo sertifika yürürlüğe gireceği zaman GİMDES tarafından firmaya teslim edilir. 

Eğer firmanın ürünlerinin satıldığı bir şube, market veya satış noktası mevcut ise bu noktaların tabelalarında veya cam giydirme gibi reklam araçlarında logo kullanımı ve yazıların sadece sertifikalı ürünleri kapsadığı şekilde olması ve satış noktasındaki tüm ürünlerin sertifikalıymış gibi bir algı meydana gelmesini engelleyecek şekilde olması sağlanmalıdır.”  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Kuşadası Belediyesi yol yapım sezonuna hızlı başladı Başkan Ömer Günel’in göreve geldiği 2019 yılından bu yana sürdürdüğü alt ve üstyapı çalışmaları kapsamında yaptığı 933 milyon 702 bin TL’lik yatırımla kente 218 kilometre yeni yol kazandıran Kuşadası Belediyesi, belirlenen program dâhilinde çalışmalarını sürdürüyor. Bir yandan farklı mahallelerde parke, asfalt ve sathi kaplama çalışmalarına devam eden Kuşadası Belediyesi ekipleri, bir yandan da 7/24 mesai yapan Acil Müdahale Birimi aracılığıyla tamirat ve tadilat çalışmalarını vakit kaybetmeksizin tamamlıyor. Kuşadası Belediyesi tarafından son 1 buçuk ay içerisinde yürütülen yol yapım çalışmalarının önemli adreslerinden birisi kentin turistik merkezlerinden Kadınlar Denizi Mahallesi oldu. Başkan Ömer Günel’in 2019-2024 yıllarını kapsayan görev süresi içerisinde 68 milyon 173 bin TL’lik yatırımla, 107 bin 915 metrekarelik alanda sürdürülen çalışmalarla 18 kilometre yeni yola kavuşan Kadınlar Denizi Mahallesi, 4 bin 120 metrekare daha yeni yol kazandı. Kasım Yaman 1. Sokak’ta 3 bin 350 metrekarelik alanda kilit parke döşeme çalışmalarını tamamlayan Kuşadası Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, yolu hizmete açtı. 2692 Sokak’ta yürütülen çalışma kapsamında ise 770 metrekare kilit parke döşendi. Soğucak’ın yolları yenileniyor Kuşadası Belediyesi tarafından kent genelinde yürütülen yol yapım çalışmalarının bir diğer adresi ise son 5 yılda yapılan 36 milyon 375 bin TL yatırımla 14 kilometre yeni yol kazandırılan Soğucak Mahallesi oldu. Soğucak Mahallesi’nde bulunan 1447’nci Sokak’taki yaklaşık 1000 metrekarelik alanda kilit parke taşı ve bordür döşeme çalışmasını kısa süre içerisinde tamamlayan ekipler 1407’nci ve 4774’üncü sokaklarda da kilit parke çalışmasına başladı. Karaova Mahallesi’ne konforlu yollar Yol yapım çalışmaları kapsamında son 1 buçuk ayda Karaova Mahallesi de 13 bin 300 metrekare sıcak asfaltla buluştu. Karaova Mahallesi’nde bulunan Reşat Nuri Güntekin İlkokulu yolu ile Nazilli Pazarı yolunda yürütülen sıcak asfalt çalışması kısa süre içerisinde tamamlandı. Kullanıma açılan asfalt yol kent sakinleri tarafından beğeni ve memnuniyetle karşılandı. Çalışmalar kapsamında Değirmendere Mahallesi 835 Sokak’a 810 metrekare kilit parke döşenirken Türkmen Mahallesi Sümbül Sokak 2600 metrekare, Oğuz Kaan Caddesi ise 1000 metrekare kilit parke yola kavuştu. Sorunlara anında çözüm Kuşadası Belediyesi tarafından kent genelinde yaşanabilecek olumsuzlukları anında giderebilmek amacıyla çalışan ve kurulduğu 2021 yılından bu yana 8 binin üzerinde acil talebi çözüme kavuşturan ‘Acil Müdahale Koordinatörlüğü’ ise mesaisini kesintisiz sürdürüyor. Doğal gaz yatırımlarının hız kazanması ile mesai yükü artan Acil Müdahale ekipleri, alt yapı kurumları tarafından yapılan çalışmaların ardından yol ve kaldırımlarda meydana gelen bozulmaları anında gideriyor.
İstanbul Filenin Sultanları’nın 2024 Voleybol Milletler Ligi kadrosu açıklandı FIVB Milletler Ligi’nde mücadele edecek olan Filenin Sultanları’nda kadro açıklandı. Antalya’da oynanacak olan ilk hafta maçları 14-19 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Dünya 1 numarası, FIVB Milletler Ligi’nin son şampiyonu A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2024 yılı milli takım sezonunu Antalya’da açıyor. Milliler, VNL Antalya etabında; Japonya, Hollanda, İtalya ve Fransa’yla mücadele edecek. Bu seneki ilk sınavını VNL’de verecek A Milli Kadın Voleybol Takımı, üç ayaktan oluşan organizasyonda her hafta 4 karşılaşma yapacak. Filenin Sultanları, ligin ilk haftasında 14-19 Mayıs’ta Antalya’da, ikinci haftasında 28 Mayıs-2 Haziran’da ABD’de, üçüncü haftasında da 11-16 Haziran’da Çin’de mücadele edecek. 16 takımın mücadele edeceği VNL’de üç hafta sonunda puan cetvelinde ilk 8 sırada yer alan takımlar, finallerde mücadele etme hakkı kazanacak. A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın kadrosunda şu isimler yer alıyor: Pasörler: Cansu Özbay, Elif Şahin Pasör Çaprazları: Melissa Vargas Smaçörler: Hande Baladın, Ebrar Karakurt, İlkin Aydın, Derya Cebecioğlu, Tuğba İvegin Orta Oyuncular: Zehra Güneş, Aslı Kalaç, Beyza Arıcı Liberolar: Simge Aköz, Gizem Örge, Ayça Aykaç Altıntaş VNL’nin ilk haftasında maçların programı şöyle: 15 Mayıs Çarşamba 20.00 Japonya-Türkiye 16 Mayıs Perşembe 20.00 Hollanda-Türkiye 18 Mayıs Cumartesi 20.00 İtalya-Türkiye 19 Mayıs Pazar 20.00 Fransa-Türkiye
Kocaeli 8 ilde göçmen kaçakçılarına operasyon: Elbise dolabından çıktılar Kocaeli merkezli 8 ilde Özel Hareket polisinin desteği ile göçmen kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonda 21 şüpheli ve 23 düzensiz göçmen yakalandı. Şüphelilerden kimi elbise dolabından, kimi ise otomobilin bagajından çıktı. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekiplerince düzensiz göçmenlerin şok evlerde barındırılmasını sağlayan ve ülke içerisinde nakledilmelerini organize eden şüphelilere yönelik farklı illerde düzenlediği operasyonlarda 63 düzensiz göçmen yakalanırken, 4 şüpheli tutuklanmıştı. Operasyona ilişkin devam eden süreçte 10 Mayıs Cuma günü Kocaeli merkezli İstanbul, Ankara, Hatay, Kayseri, Manisa, Mersin ve Gaziantep’te emniyet ekiplerince Özel Harekat polisi destekli operasyon gerçekleştirildi. Örgütlü bir şekilde göçmen kaçakçılığı yaptığı tespit edilen 21 şüpheli yakalandı. Şüphelilere ait ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 23 düzensiz göçmen de yakalanırken, ele geçirilen 4 bin 100 dolar, 35 bin 600 TL, 650 euro ve bin Suriye lirası, suçta kullanılan kimlikler ve dijital materyallere el koyuldu. 21 şüphelinin işlemlerinin ardından Körfez Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edileceği aktarıldı. Kimi elbise dolabına, kimi otomobilin bagajına saklandı Öte yandan, polis ekiplerince ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda şahıslardan bazılarının elbise dolabına, bazılarının otomobilin bagajına saklandığı görüldü. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, düzensiz göçmen hareketliliğinin engellenmesine yönelik çalışmaların süreceği aktarıldı.