EKONOMİ - 26 Temmuz 2021 Pazartesi 11:39

Çamlıca Kulesi, Kurban Bayramı’nda ziyaretçilerin ilgi odağı oldu

A
A
A
Çamlıca Kulesi, Kurban Bayramı’nda ziyaretçilerin ilgi odağı oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çamlıca Kulesi’ni 9 günlük Kurban Bayramı süresince yaklaşık 30 bin kişinin ziyaret ettiğini açıkladı. Kule ziyarete açıldığı 1 Haziran 2021 tarihinden bugüne dek ise 98 bin 418 kişi tarafından ziyaret edildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla İstanbul’un Fethi’nin 568’inci yıl dönümünde açılan Çamlıca Kulesi, bayram tatilini şehirde geçirmeyi planlayan İstanbulluların yanı sıra İstanbul’u ziyarete gelen yabancı turistlerin de ilgi odağı oldu.

Çamlıca Kulesi’ni Bayramın ilk günü 3 bin, 2. günü 4 bin 200, 3. günü ise 5 bin 245 kişi ziyaret etti.

Çamlıca Kulesi, iki ayda 98 bin 418 ziyaretçi ağırladı

Çamlıca Kulesi, Kurban Bayramı’nda ziyaretçilerin ilgi odağı oldu

Dünyada ilk defa aynı anda 100 FM radyo yayını yapabilen Çamlıca Kulesi’nin, teknik özellikleri ve mimarisiyle İstanbul’un yeni simgelerinden birisi olduğuna dikkat çeken Bakanlık, Kule’yi bayramın ilk üç gününde 12 bin 445 kişinin ziyaret ettiğinin bilgisini paylaştı. Bakanlık, 9 günlük Kurban Bayramı süresince ise toplamda 29 bin 838 kişinin kuleyi ziyaret ettiğini açıkladı. Ailelerin İstanbul’un yeni zirvesinde bir araya gelerek hem bayram sevinci yaşadıklarını hem de Kule’den İstanbul’un büyüleyici manzarasının keyfini çıkardıklarını ifade eden Bakanlık, ayrıca Kule’nin 1 Haziran 2021’den bugüne dek 98 bin 418 ziyaretçiyi ağırladığının bilgisini verdi.

Çamlıca Kulesi’ne turistlerin ilgisi büyük oldu

Çamlıca Kulesi, Kurban Bayramı’nda ziyaretçilerin ilgi odağı oldu

Kule’nin uzunluğunun 369 metre, deniz seviyesinden yüksekliğinin ise 587 metre olduğunu hatırlatan Bakanlık, Kule’nin bu özelliği ile Avrupa’nın en yüksek kulesi olduğunu ifade etti. Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen yabancı turistlerin Kule’ye büyük ilgi gösterdiklerini belirten Bakanlık, Kurban Bayramı süresince Kule’de keyifli anlar yaşayan ziyaretçilerin çektikleri fotoğraf ve videolarla ziyaretlerini ölümsüzleştirdiğini aktardı.

Bakanlık, Çamlıca Kulesi’nin hediyelik eşya mağazaları, kafeteryası ve eşsiz İstanbul manzarasına hâkim seyir terasları ve 2,5 milyon ziyaretçi kapasitesi ile İstanbul’un ekonomisine ve turizmine katkı sağlayacak bir cazibe merkezi haline geldiğini vurguladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi’de oyun konsolu hırsızlığı kamerada: "Arabamı çekip geleceğim" diyerek kaçtı Sultangazi’de bir oyun salonuna müşteri kılığında giren şüpheli, işyeri sahibinin dalgınlığından yararlanıp 3 bin 500 lira değerindeki oyun konsolunu çaldı. Telefon ile konuşuyor gibi yapan hırsız, daha sonra ise "aracımı çekip geleceğim" diyerek hızla işyerinden uzaklaştı. Olay anı ise işyerine ait güvenlik kamerasına yansıdı. Olay dün saat 12.00 sıralarında Cebeci Mahallesi’nde yaşandı. İddiaya göre, müşteri kılığında oyun salonuna gelen şüpheli, önce içeride dolanmaya başladı. Ardından ise işyeri sahibinin misafiri ile ilgilenmesini fırsat bilerek, farklı bir masada bulunan oyun konsolunu çalıp, montunun cebine sakladı. Daha sonra ise telefonla görüşüyormuş gibi yapan şüpheli, "aracımı çekip geleceğim" diyerek hızla kaçtı. Yaşanan olayı anlatan işyeri sahibi İsmail Çarkı, "Sabah dükkanımı açtım ve temizlik yaptım. Misafirim gelmişti mutfakta ona kahve yapıyordum. O sırada arkadaş geldi ve oyun oynamak istediğini söyledi. Masayı açtım daha sonra lavaboyu sordu gösterdim. Ben tekrar mutfağa misafirim ile ilgilenmek için geçtiğimde lavabodan çıkıyor, kolonun arkasından bana bakıyor. Daha sonra ise oyun oynamaya oturur gibi yapıp koşarak geliyor ve buradan konsolu alıyor montunun cebine koyuyor. Sonra telefon ile görüşüyor gibi yapıyor, daha sonra ise aracını olduğu yerden çekmesi gerektiğini ve tekrar geri geleceğini söyleyip çıktı ve gitti. Bende o ara fark etmedim misafirim olduğu için. Sonradan fark ettim ve kameraya baktım. 3 bin 500 TL civarında maddi değeri var" dedi. Olay anı kamerada Oyun salonuna müşteri kılığında giren şahıs 3 bin 500 TL değerindeki oyun konsolunu çalarken, o anlar işyerine ait güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde oyun salonuna gelen hırsızın, işyeri sahibinin dalgınlığından yararlanıp konsolu alıp montunun cebine sakladığı, ardından ise telefonla görüşüyormuş gibi yaparak, aracını çekme bahanesi ile hızla işyerinden ayrıldığı görülüyor.
Sivas İlk yerli ve milli motor bloğu bu müzede sergileniyor Sivas’ın tarihî mirasını ve endüstriyel geçmişini keşfetmek isteyenler için TÜRASAŞ Müzesi, bir zaman makinesi gibi işlev görüyor. 1939 yılında kurulan TÜRASAŞ, günümüze kadar uzanan zengin tarihini, ziyaretçilerine görsel bir şölenle sunuyor. Sivas kent merkezinde bulunan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi (TÜRASAŞ), buharlı lokomotiflerin ve yük vagonlarının bakım ve onarım işlerinin yapılması amacıyla kuruldu. 1939 yılında Cer Atölyesi ismiyle kurulan fabrika bugün TÜRASAŞ ismiyle hizmet veriyor. Fabrika içerisinde kurulan müze ise demiryolu geçmişine adeta ışık tutuyor. Kurulduğu günden bugüne kadar üretilen yaklaşık 3 bin parça müzede sergileniyor. Devrim otomobilin motor kalıbı olmak üzere vagon prototip maketlerden en küçük vagon parçalarına kadar yaklaşık 3 bin antika parça ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. “Devrim otomobilin motor kalıbı da sergileniyor” TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadağ, müzenin halka açık olduğunu söyleyerek, “Eğitim kısmında çırak okulunun kullandığı bando takımı var burada. Eskişehir’de üretilen devrim arabasının motor blok modeline varana kadar burada parçaları sergilemekteyiz. Müzemiz halka açık. Mesai saatleri içerisinde talep eden herkes gezebilir. Bu parçaları görebilir. En değerli parça bence devrim arabasının motoru. Çünkü bir tarihe tanıklık ediyor. O zaman çekilen filmde de bahsediyorlar. Devrim arabasının motor bloku defalarca dökülüyor çatlıyor, sorun çıkıyor. En son orada deniyor ki Sivas’ta cer atölyesi dökümhanesinde bir usta var ancak o usta bunu yapar diyorlar. Sivas cer atölyesi dökümhanesinde döktürülen parçayla devrim arabasının motorunda muvaffak oluyorlar. Bu çok önemli bizim için. Bunun dışında aslında bana sorarsanız her bir parçası önemli. Ben 1985 yılında çırak okuluna girdim. Baktığınız zaman aslında ben de müzenin bir parçasıyım. Çeşitli ürünler, yaptığımız vagonların maketleri burada sergileniyor. Açılışa dair fotoğraflar, anı defteri. Her şey burada mevcut. Sinemamızın film makinesi hepsini burada sergiliyoruz” dedi.