GÜNDEM - 18 Ocak 2021 Pazartesi 16:41

Çanakkale’de balık fiyatları el yakıyor

A
A
A
Çanakkale’de balık fiyatları el yakıyor

Karadeniz ve İstanbul Boğazı’nda 10 günlük hamsi avlanma yasağının ardından bu süre 28 Ocak’a kadar uzatılınca diğer balık fiyatları da artışa geçti. Kilosu 25-30 liradan satılan hamsi 40 liradan alıcı bulurken, 40-50 liradan satılan çinekop ve sarıkanat ise 90-100 lira arasında satılıyor.

Boğaza kıyısı olan Çanakkale'de önemli geçim kaynaklarından biri olan balıkçılık, şu sıralar hamsi popülasyonunun tehlikeye girmesi nedeniyle zor günler yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde kilosu 25-30 liradan satılan hamsi, 10 günlük avlanma yasağının uzatılmasının ardından 40 liraya yükseldi. Bu yükseliş diğer balık fiyatlarına da yansıdı. 40-50 lira arasında satılan çinekop ve sarıkanat 90-100 liraya yükseldi.

Çanakkale’de balık fiyatları el yakıyor

“Taze hamsinin fiyatı 15 gün daha 40 liradan aşağıya düşmez”

Çanakkale’deki balık tezgahlarında çeşit çok olsa da miktarda azlık yaşanıyor. Kentte yaklaşık 20 yıldır balıkçılık yapan Volkan Kaşıkçı, “Tezgahlarda vatandaşın talebini karşılayacak balıklar var ancak fiyatlar biraz yüksek. Hamside biliyorsunuz yasak var. 25-30 liralardan fiyatı 40 liralara çıktı ama çeşitlilik gene de var. Diğer balık fiyatları da otomatik olarak artar. Şu anda hamsi çıkmadığı için piyasaya şoklu dondurulmuş hamsiler çıkıyor. Onların fiyatları uygun ama taze hamsinin fiyatı 10-15 gün daha 40 liradan aşağıya düşmez. Bu durum diğer balık fiyatlarını da illaki etkiler. Hepsi birbiriyle bağlantılı olduğu için biri azaldığında diğerinin fiyatı da otomatikman artıyor. Mesela tekir 30-35 liraydı o bile 50 liraya çıktı” dedi.

Çanakkale’de balık fiyatları el yakıyor

Lüferin kilosu 170 lira

Tezgahlarda bu yıl çok nadir görülen lüferin ise zamanı geçmek üzere. Kilosu 170 liradan satılan lüferin tezgahlarda az görüldüğünü belirten Kaşıkçı, “Lüfer durumu bitti denebilecek kadar azaldı artık. Bizim umudumuz vardı ama bu sene lüfer olmadı. Lüferin şu an kilosu 160-170 lira arasında. Genel olarak balık fiyatları; hamsi 40, sardalya 30, tekir 50, çipura 50, levrek 70, kupa 30 liradan satılıyor” diye konuştu.

Çanakkale’de balık fiyatları el yakıyor

“Ege ve Marmara hamsisi ilgi gördü, fiyatlar arttı”

Hamsi avlama yasaklarının belli dönemlerde yapılması gerektiğine dikkat çeken balıkçı Hasan Doğuştürk, “Balığın kendini toparlayabilmesi için 10 günlük avlanma yasağı çok kısa bir süreydi. Bu durum 28 Ocak’a kadar uzatıldı. Doğru yapıldı. Bence biraz daha uzatılması bile gerekiyor. Hamsinin gerekli boya ulaşabilmesi için belirli bir zaman içerisinde bu yasakların yapılması gerekiyor. Fiyatların artışı söz konusu, Karadeniz’de hamsinin avlanmasının yasak olduğu için bu sefer ne oluyor? Bizim Çanakkale bölgesi olsun, Ege ve Marmara bölgesindeki hamsiler ilgi görmeye başladı. Bu da otomatikman hamsi balığında fiyatın yükselmesine neden oldu” dedi.

Çanakkale’de balık fiyatları el yakıyor

Çinekop ve sarıkanat fiyatları arttı

Çinekop ve sarıkanat balıklarının da fiyatlarının arttığını söyleyen Doğuştürk, “Çinekop balığını bolluk zamanında 40-50 liraya sattık. Şu anda 70-75’e yükseldi. İri boy dediğimiz sarıkanatları 60-70 liraya sattık şu anda ise 90 liraya yükseldi. Ocak ayının ortalarına geldik. Mevsim itibariyle genelde bu zamanlarda balık kendini yatak kısmı dediğimiz yerlere çekiyor. Bu nedenle balıkta azalma oluyor ve fiyatlarda da artış meydana geliyor” diye konuştu.

Çanakkale’de balık fiyatları el yakıyor

Çanakkale’de balık fiyatları el yakıyor

Utku Yaşar Cüce
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de Hıdırellez şenliği Burhaniye ilçesinde, Hıdırellez Kutlama geleneği devam ediyor. Karınca Deresi kenarına gelen vatandaşlar dilekler tutup dereye taş atarken, dilekler yerine gelir mi gelmez mi kimse bilmiyor ama bu gelenek asırlardır devam ediyor. Burhaniye’de Karınca deresi kenarına gelen vatandaşlar dilek tutup dereye taş attı. Herkesin bir dileği var, ancak dilekler yerine gelir mi gelmez mi kimse bilmiyor. Öğrenciler derslerinde başarı dilerken, ana babalarda ev araba ve iş diliyor. Öğrencilerden Muhammet Enes Malkoç, “Bu gün dereye taş atmaya geldim. Derslerimizin iyi olmasını bekliyorum. Çok güzel oldu. Yani bu konuda herkesin gelmesini diliyorum. Ablalar teyzeler geliyordu ben de geldim” dedi. Bilal Tonga da, “Derslerimde çok başarılıyım. Okula gidiyorum. Bu gün dilek tutmaya geldik. Taş atmaya geldik dereye” diye konuştu. Ayça Akbaş ise, “Burhaniye de Hıdırellez günü. Diğer insanlar gibi bende dereye taş atıp dilek diledim. Okulumda derslerimde başarılı olmayı diliyorum” dedi. Yetişkinlerden Yakup Kara da, “Yıllardan beri yaşatılan bir gelenek. Bizde işte geldik bugün burada dilek dilemeye. Hani bir ev yapacağız. Nasip olursa. Dileğimiz kabul olursa tabi. Ne bileyim herkes gibi bizde büyüklerimizden gördük. Aynı geleneği sürdürmeye devam ediyoruz bu şekilde” dedi. Zeynep Kara ise, “Geldik buraya işte yöreselimizi yerine getirmek için. İnşallah olur. Herkesin dileği kabul olur. Hıdırellez gününde bizde ev dileyeceğiz. İnşallah, bizimki de kabul olur” diye konuştu.
Adana Yaşlı kadının otobüsün altında kaldığı anlar kamerada Adana’da özel halk otobüsünün çarpması sonucu hayatını kaybeden yaşlı kadın toprağa verilirken kaza anının güvenlik kamerası görüntüsü ortaya çıktı. İfadesinde, ‘Durunca fark ettim, pişmanım’ diyen şoför, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre kaza, dün saat 15.30 sıralarında merkez Çukurova ilçesine bağlı Belediye Evleri Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, evine giden 67 yaşındaki Fadime Günindi’ye, sokakta yürüdüğü sırada O.Ö.’nün kullandığı 01 J 0305 plakalı özel halk otobüsü çarptı. Otobüsün altında kalan yaşlı kadın metrelerce sürüklendi. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekipler, yaptığı kontrolde Günindi’nin hayatını kaybettiğini tespit etti. Kazayı duyup olay yerine gelen Günindi’nin yakınları feryat edip, gözyaşı döktü. Gözaltına alınan şoför O.Ö., Yüzüncüyıl Polis Merkezi’ne götürüldü. Adana Adli Tıp Kurumu morgundaki otopsisinin ardından ailesi tarafından teslim alınan Günindi’nin cenazesi, Kabasakal Mezarlığı’nda düzenlenen törenin ardından toprağa verildi. Öte yandan kazaya ilişkin araç içi kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde, yolun karşısına geçmek için hamle yapan Günindi’nin, şoför O.Ö.’nün başka bir yöne baktığı sırada otobüsün altında kaldığı anlar yer aldı. O.Ö.’nün seyir halindeyken ses duyması üzerine, otobüsü durdurduğu görüldü. ‘Pişmanım’ dedi, serbest kaldı Polis merkezindeki ifadesinde, “Sesi duyunca birinin, damdan otobüsün üzerine atladığını düşündüm. Kazaya karışan kişiyi kesinlikle görmedim. Durunca fark ettim, pişmanım” diyen O.Ö., çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Balıkesir Kazdağları’nda Bitki Hakları Manifestosu okudular Burhaniye ilçesinde, Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezinde (BAÇEM) tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği kursları devam ederken, BAÇEM Müdürü Nazım Tanrıkulu’nun başkanlığında oluşturulan Anadolu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği de çalışmalarına başladı. Dernek yönetici ve üyeleri hazırladıkları Bitki Hakları Manifestosunu da Kazdağları’nda düzenledikleri bir etkinlik ile açıkladılar. Avukatlardan orman mühendislerine kadar değişik meslek gruplarından insanların oluşturduğu Anadolu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği üyeleri, Kazdağları’nda bitki tanıma yürüyüşü yaparken, İzmir’den gelen avukat Zehra Öztürk de Bitki Hakları Manifestosunu okudu. Dernek Başkanı Nazım Tanrıkulu düzenlenen yürüyüşte, Kazdağları’ndaki bitkiler hakkında bilgiler verdi. Derneğin önemli çalışmalar yapacağını anlatan Anadolu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği Başkanı Nazım Tanrıkulu, “Bitki Hakları Çalışma Grubunun hazırladığı Manifestoyu Kazdağları’nda okuduk. Kazdağları, şifası ve çeşitliliği ile ünlü Türkiye’nin önemli doğal alanlarından biri. Bugün hem manifestomuzu açıkladık hem de bitkilerle tanışma yürüyüşü yaptık. Bunun bir sonraki aşaması, bu bitkilerle bitki hakları ile çalışma evrensel beyannameye dönüşecek. Çünkü, uluslararası çalışmalarımıza katkı sunan hukuk fakültelerinden katılımcılar var. Derneğimiz üyeleri var” dedi. Peyzaj mimarı Merve Başak da, “Anadolu Tıbbi ve Aromatik Bitki Derneği olarak biz de bugüne özel bir etkinlik düzenlemek istedik. Kazdağları’nda Bitki Hakları Manifestomuzda yayınladığımız bir doğa yürüyüşü etkinliğini gerçekleştirdik derneğimiz kapsamında. Daha henüz üye olmayan kişiler de geldiler. Kazdağları’nda güzel bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Bunların devamı gelecek” diye konuştu. Akademisyen Kenan Uzel ise, “Şimdiye kadar bitkilerin ruhu olduğunu ilk defa burada tanıdık, duyduk. Doğayı severdim. Dağcılık da yapardım ama böyle detaylı bilgiye sahip değildim. Nazım hocaya teşekkür ediyorum bizi bilgilendirdiği için” dedi.