EKONOMİ - 08 Mart 2023 Çarşamba 14:38

CarrefourSA’dan Dünya Kadınlar Günü’nde yerel üretime ‘Doğru’dan destek

A
A
A
CarrefourSA’dan Dünya Kadınlar Günü’nde yerel üretime ‘Doğru’dan destek

CarrefourSA, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Üretime Doğrudan Destek Günleri çatısı altında yerel üreticilerle bir araya geldi.

Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki CarrefourSA, her yıl 8 Mart’ta gerçekleştirdiği ‘Kadın Üretici Pazarı’ etkinliğini bu yıl ‘Üretime Doğrudan Destek Günleri’ çatısı altında gerçekleştirerek depremden etkilenen kadın yerel üreticileri de ağırladı.

Yapılan açıklamaya göre, “Kadınların Gücü CarrefourSA’nın Gücü” sloganıyla yerel üretim ve üreticinin destekçisi olan 2018 yılından bu yana gerçekleştirdiği Kadın Üretici Pazarı’nı bu yıl Üretime Doğrudan Destek Günleri adıyla gerçekleştirdi. Depremden etkilenen kadın üreticilerin de yer aldığı Üretime Doğrudan Destek Günleri’nde süt ürünlerinden bakliyata, taze sebze ve meyveden organik içeceklere kadar birçok ürün 7-8 Mart tarihlerinde markanın İstinye Hiper mağazasında müşterilerle buluştu. Depremin ilk anından bu yana, Türkiye’nin en verimli tarım topraklarına sahip olan ve coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 30’unu barındıran bölgelerdeki yerel üretici ve çiftçilerin yanında olan şirket, hayata geçirdiği Üretime Doğrudan Destek projesi ile ilk aşamada hızlı bozulma özelliği olan ürünlerin alımını gerçekleştirerek üreticilerin yanında yer aldı.

“Kalıcı ve uzun soluklu çözümler üretiyoruz”

Etkinliğe katılan ve yerel üreticilerin stantlarını ziyaret eden CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu, “Yüzde 40’ı kadın çalışanlardan oluşan bir şirket olarak toplumsal kalkınmada cinsiyet eşitliğinin öneminin farkındayız. Bu yüzden sadece çalışanlarımızı değil, Türkiye ekonomisine katılımını önemsediğimiz kadın üreticilerimizi ve girişimcilerimizi de desteklemeye devam ediyoruz” dedi. Kartallıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “2018 yılından bu yana, her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türkiye’nin farklı bölgelerinden kadın yerel üreticilerimizi İstinye Hiper mağazamızda ağırlıyoruz. Kadın üreticilerin ve çalışanlarının emeklerine dikkat çekmek için gerçekleştirdiğimiz ‘Üretime Doğrudan Destek Günleri’ bu yıl bizim için daha anlamlı. 6 Şubat’ta on binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz depremler hepimizi derinden sarstı. Depremin ilk anından bu yana ekiplerimizle sahada yer alsak da bir gıda perakendecisi olarak kalıcı ve uzun soluklu çözümler üretmek için çalışıyoruz. Bu yüzden kısa sürede Üretime Doğrudan Destek Projesi’ni hayata geçirdik.”

200 tondan fazla ürün bölgeden mağazalara taşındı

Proje kapsamında Hatay, Kahramanmaraş, Adana başta olmak üzere depremin gerçekleştiği 11 ildeki yerli üreticiler ve kooperatiflerden ellerindeki ürünleri satın aldıklarını belirten Kartallıoğlu, “Bugüne kadar 50’ye yakın üreticimizden toplamda 160 ton Hatay Arsuz limonu, 10’ar ton Hatay beyaz bal kabağı, beyaz lahana, kırmızı lahana, karnabahar ve 30 bin bağ maydanoz alarak farklı illerdeki mağazalarımızda müşterilerimizle buluşturduk. Önümüzdeki dönemlerde Üretime Doğrudan Destek projesi kapsamında hem üretici sayısını hem de ürün gamını artırmayı hedefliyoruz” dedi.

“Yerel üretime ve kırsal kalkınmaya katkı sunmaya devam edeceğiz”

“Kadın emeğine ve yerel üretime değer veren bir şirket olarak bu iki önemli konuyu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ‘Üretime Doğrudan Destek Günleri’nde birleştiriyoruz. Kadın üreticilerimiz hem kendi markalarını ve ürünlerini tanıtıyor hem de müşteri ile birebir iletişim kurarak markasının algısını görebiliyor” diyen Kartallıoğlu, “Bugün burada 18 üreticimiz bizimle. Bunlar arasında deprem bölgesinde toprağını, üretim alanlarını kaybeden üreticilerimiz de var. Kayıplar olsa da üretime devam etmek isteyen, bölgesini ve toprağını terk etmek istemeyen bu üreticilerimiz şirketimiz ile birlikte yollarına devam edecek. Üretimin durduğu bereketli Anadolu topraklarını yeniden canlandırma vakti. Hep birlikte yaraları sararken şirket olarak yerel üretimi de birlikte kalkındıracağız. Bugün burada bizimle birlikte olan tüm kadın üreticilerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Müşteriler yoğun ilgi gösterdi

7-8 Mart tarihinde CarrefourSA İstinye Hiper’de gerçekleşen ‘Üretime Doğrudan Destek Günleri’nde bu yıl Antre Gourmet, Pales, Efeler Çiftliği, Laz Kızı, Ezgi Gıda, Beta Gıda, Heybeli’nin Heybeleri, Shopsa, Mimi Tarım Ürünleri, Norm Tarım, Dicleli Gıda, Adana Kooperatif Birliği, S.S. Türkoğlu İlçesi ve Mahalleleri Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Songültepe ve Saatli Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Beyelması ve Kaşpınar Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Korkuteli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yer aldı. Pazarda süt ve süt ürünlerinden bakliyata, kuru meyveden hediyelik eşyalara kadar yüzlerce ürün müşteriler tarafından da yoğun ilgiyle karşılandı.

CarrefourSA’dan Dünya Kadınlar Günü’nde yerel üretime ‘Doğru’dan destek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis "Maziden Atiye Ahlat" programıyla öğrencilere bölge tanıtılıyor Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde Milli Eğitim Bakanlığının organizasyon ve yürütücülüğünde tarihi ve kültürel geziler, kültür sanat etkinlikleri, kitap ve sinema tahlili, söyleşi, yarışma gibi çeşitli etkinliklerle öğrencilerin çok yönlü gelişiminin desteklenmesi amacıyla başlatılan "Maziden Atiye Ahlat" programıyla çevre illerden gelen öğrenciler, Bitlis’in Ahlat ilçesi başta olmak üzere bölgeyi geziyor. Milli Eğitim Bakanlığı; tarihi, siyasi ve kültürel açıdan önemli bir merkez olan Bitlis’in Ahlat ilçesinde başlattığı "Maziden Atiye Ahlat" adlı etkinlik programını sürdürüyor. İlki yarıyıl tatilinde başlatılan program bahar döneminde de devam ediyor. Bu kapsamda Adıyaman, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Iğdır, Kars, Muş, Şanlıurfa ve Van illerinden katılan kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı olarak yürütülen programda 5-11 Mayıs tarihleri arasında birinci grup olarak 96 kız öğrenci, 12-18 Mayıs tarihleri arasında ikinci grup olarak da 84 erkek öğrenci Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırlanarak Selçuklu Meydan Mezarlığı başta olmak üzere kümbetler, tarihi mekanlar, Ahlat Müzesini ve bölgenin önemli tarihi ve doğal güzelliklerini görme imkanı buldu. Program kapsamında gerçekleştirilen tarihi ve kültürel geziler, kültür sanat etkinlikleri, konser ve şiir geceleri, kitap ve sinema tahlili, söyleşi, yarışma gibi çeşitli etkinlik içerikleri ile öğrencilerin çok yönlü gelişiminin desteklenmesi amaçlanıyor. Program kapsamında Erzurum’dan gelen BİLSEM öğrencilerinden İrfan Sefiroğlu, “Maziden Atiye Ahlat programı kapsamında buradaki birçok tarihi mekanın yanı sıra Bitlis, Muş ve benzeri yerlerdeki tarihi yerleri gördük. Bu tarihi yerleri görmek bizi etkiledi. Bu programda başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Milli Eğitim Bakanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi. Programa Elazığ’dan katılan Efe Minibağ da, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde misafir edildiklerini belirterek, “Çeşitli seminerlerle bilgi birikimimizi geliştiriyoruz. Aynı zamanda buradaki tarihi mekanları, kümbetleri gezerek tarih bilgimizi artırıyoruz. Bizlere bu imkanları sağladıkları için başta Cumhurbaşkanımıza ve Milli Eğitim Bakanlığımıza teşekkür ederiz” dedi. Programa Iğdır’dan katılan Zeynep Büşra isimli kız öğrenci ise “Iğdır BİLSEM’den geliyorum. ‘Maziden Atiye Ahlat’ programı kapsamında bizi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırlayan Cumhurbaşkanımıza ve Milli Eğitim Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Kamp boyunca birçok seminer gördük ve birçok geziye katıldık. Bu geziler sayesinde hem kültürel birikimimiz arttı hem de tarihimizi öğrenme fırsatına sahip olduk. Seminerlerde de alanında uzman kişilerden bilgiler aldık ve onlardan istifade ettik” diye konuştu.
Samsun Bin rakımda yetişen çilek, pazar sorunu yaşamıyor Samsun’un Alaçam ilçesi Dürtmen Yaylası’nda bin rakımda yetişen ve özel aroması ile damaklara hitap eden çilek, pazar sorunu yaşamıyor. Proje kapsamında ilk çilek deneme dikimi İlhan Güngör’e ait Dürtmen Yaylası Vicikler Mahallesi’nde yapıldı. Çilekler bu sene bol meyve verdi. Alaçam Kaymakamı Fatih Kayabaşı, Alaçam Belediye Başkanı Ramazan Özdemir ve İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, alternatif ürün tarımının yaygınlaştırılmasına yönelik uygulamaya koyulan ’Çilek Yetiştiriciliği Projesi’ çerçevesinde destek verilen çilek bahçesinde hasat yaptı. Bin rakımlı Vicikler Mahallesi’nde hobi olarak başladıktan sonra ticari olarak çilek üretimine devam eden üretici İlhan Güngör, müşteri ve pazar sorunu yaşamıyor. Talepleri yetişmeye çalışan Güngör, çilek alanlarını her yıl geliştiriyor. "Alaçam çileğinin coğrafi işaretini alarak tüm Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz" Kaymakam Fatih Kayabaşı, “İlçemizde çilek üretimi geçen senelerden yapılan çalışmalardan dolayı ekim alanlarımız ve üretimimiz artıyor. Alaçam’da 100 dönüme yakın bir alanda üretimimiz çiftçilerimiz tarafından yapılıyor. Aromasıyla, kıvamıyla, lezzetiyle Alaçam çileğini marka değerine getirmek için kaymakamlığımız, belediyemiz, il tarım müdürlüğümüz ve diğer kurumlarımızla beraber topyekun bir mücadele içinde çalışmalarımız devam ediyor. Uzun vadede ise Alaçam çileğinin coğrafi işaretini alarak tüm Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz. Alaçam çileği lezzetiyle Samsun’da, tüm Türkiye’de de ön plana çıkacak" dedi. Belediye Başkanı Ramazan Özdemir, "Belediye olarak bu tarz üretim alanlarının sayısını arttırarak hedef pazar kitlesi oluşturmayı istiyoruz. Amacımız, Alaçam’da üretilen çileği tüm Türkiye’ye pazarlamak" diye konuştu. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “2022-2026 üretim planlamamızda özellikle Alaçam’da Dürtmen Yaylası’nda çilek üretiminin arttırılması hedefi koymuştuk. Hedef doğrultusunda 2021-2022 yılı içerisinde toplam 720 bin adet yediveren dediğimiz albion çeşitle, bunun 500 bin adeti Büyükşehir Belediyemiz, 220 bin adeti de bakanlığımız bütçesiyle aynı zamanda onların 6 buçuk ton ve 4 buçuk ton marjla beraber yaklaşık 16 çiftçimizle başlamıştık. 2023 yılı içerisinde de DOKAP’la beraber yaklaşık 15 ilçemizde üçer dekar alanda her 50 çiftçimize hem damlama sulama ile hem de manşlarıyla beraber tamamını destekledik. Yaklaşık 3 milyon TL’ye yakın bir projeydi. Onunla da ilimizde 472 dekar olan alan 2023 itibarıyla 672 dekar alana çıktı. Bin 200 tona yakın bir üretimimiz gerçekleşmekte. Burada özellikle niye Alaçam diyoruz, yaylada küçük alanlarda gece-gündüz sıcaklık farklı olması nedeniyle hem lezzette hem aromasında çok büyük fark etmekte. Alaçam çileğini lezzetiyle biliyoruz. Samsun merkezde Alaçam çileği diye satılıyor. Çiftçimizin emeğine sağlık diyorum" şeklinde konuştu. Üretici İlhan Güngör ise “Yaklaşık 6 yıldır profesyonel malt sistemiyle çilek üretimi yapıyorum. Doğanın bitki üzerinde en fazla etkisi çilekte. Diğer ürünlerde de öyle ama çilekte daha fazla. Rakımın yüksek olması, havanın, oksijen, gece gündüz sıcaklığı farklı yani sulama suyuna kadar her şeyin etkisi var. Genelde pazar sorunu yaşamıyoruz çünkü sipariş üzerine çalışıyoruz. Aroması yüksek olduğu için diğer bölgelerden vatandaş almıyor, bizim çileğin hasadını bekliyor" ifadelerini kullandı.