DÜNYA - 22 Şubat 2024 Perşembe 21:00 | Son Güncelleme : 22 Şubat 2024 Perşembe 21:51

Cezaevinde ölen muhalif lider Navalny’nin annesi: “Cenaze töreninin gizlice yapılmasını istiyorlar''

A
A
A

Cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif lider Alexei Navalny’nin annesi Lyudmila Navalnaya, oğlunun gizlice defnedilmesi için Rus yetkililerin kendisine baskı yaptığını belirterek, “Cenaze töreninin gizlice yapılmasını istiyorlar” dedi.

Tutuklu bulunduğu cezaevinde 16 Şubat’ta hayatını kaybeden Rus muhalif lider Alexei Navalny’nin annesi Lyudmila Navalnaya, oğlunun gizlice defnedilmesi için Rus yetkililerin kendisine baskı yaptığını söyledi. Navalnaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, teşhis için oğlunun kendisine gösterildiğini belirterek, “Az önce Salekhard şehrindeki araştırma komitesi binasından çıktım. Dün akşam beni gizlice morga götürdüler ve bana Alexei’yi gösterdiler. Ellerinde hazır olduğunu gördüğüm tıbbi ve hukuki belgeler vardı. Ben de tıbbi ölüm belgesini imzaladım” dedi.

“Zaman senden yana değil, ceset çürüyor diyorlar”

Yasalara göre oğlunun cenazesinin hemen kendisine teslim edilmesi gerektiğini belirten Navalnaya, “Bunun yerine bana baskı yapıyorlar. Benim yerime Alexei’nin nerede, ne zaman ve nasıl gömülmesi için kararlar alıyorlar. Benim karşımda Kremlin’den veya Soruşturma Komitesi’nin merkezinden talimat alıyorlar. Cenaze töreninin gizlice yapılmasını istiyorlar. Beni bir mezarlığa götürüp orada, ‘Bak oğlun burada yatıyor’ demek istiyorlar. Bunu istemiyorum. Beni tehdit etmeye başladıkları için bu videoyu kaydediyorum. Gözlerimin içine bakarak, eğer gizli bir cenazeyi kabul etmezsem oğlumun cesedine bir şey yapacaklarını söylüyorlar. Zaman senden yana değil, ceset çürüyor diyorlar” dedi.

Uçakta zehirlenmişti

Rus muhalefet lideri, yolsuzlukla mücadele aktivisti ve avukat olan Navalny, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yakın çevresinin yolsuzluk vakalarını araştırıyordu. Rusya’da 2020 yılında uçaktayken zehirlenen ve 2021'de tedavi gördüğü Almanya'dan Rusya'ya dönüşünde tutuklanan Navalny, 4 Ağustos 2023’te Rusya'daki muhaliflerin protestolarını organize etme, Rusya'da yasaklanan Yolsuzlukla Mücadele Vakfı üzerinden yasadışı eylemler düzenleme, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kremlin aleyhine sözler kullanma ve “aşırılık” yanlısı eylemleri finanse etme suçlamalarıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mart 2022’de dolandırıcılık ve mahkemeye itaatsizlik suçlamalarıyla 9 yıl hapis ve 1 milyon 200 bin ruble para cezasına çarptırılan Navalny için tutuklu bulunduğu süre içinde toplamda 5 farklı suçlamadan dava açılmıştı.

Ölüm nedeni belirsiz

Rusya Federal Cezaevi Servisi (FSIN) tarafından Navalny'nin ölümüne yönelik 16 Şubat'ta yapılan ilk açıklamada, “3 No'lu cezaevindeki hükümlü Aleksey Navalny, 16 Şubat'ta yürüyüş yaptıktan sonra kendini kötü hissetti ve bilincini kaybetti. Kurumun sağlık çalışanları hızlıca geldi ve ambulans çağrıldı. Hayata döndürme çabaları sonuç vermedi” ifadeleri kullanılmıştı.

Navalny’nin ölüm nedeni ilk olarak “ani ölüm sendromu” şeklinde açıklanırken, Rusya Soruşturma Komitesi kimyasal analiz için naaşının en az 14 gün daha ailesine teslim edilmeyeceğini belirtmişti. Navalny'nin eşi Yulia Navalnaya, “zehirlenme izleri kayboluncaya kadar eşinin naaşının bekletildiğini” iddia etmişti.

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da “Bir ulus uyanıyor" konseri Cumhuriyetin 100. yılı onuruna, Uludağ İçecek Türk AŞ. sponsorluğunda bestelenen “Bir Ulus Uyanıyor” adlı senfonik eser, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. Yıl Dönümü kutlaması vesilesiyle 18 Mayıs tarihinde İstanbul’da Cemal Reşit Rey Salonu’nda Oğuzhan Balcı’nın yönetiminde CRR Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilecek. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı şerefine ülkemize bir sanat eseri armağan eden Uludağ İçecek Türk AŞ., Besteci ve Orkestra Şefi Oğuzhan Balcı’ya bir senfonik eser sipariş etti. İlk olarak 10 Aralık 2023’te Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte gerçekleştirilen Oğuzhan Balcı’nın Cumhuriyetimizin 100.yılının onuruna bestelediği “Bir Ulus Uyanıyor” adlı eser, 18 Mayıs tarihinde CRR Senfoni Orkestrası tarafından CRR’de İstanbullu sanatseverlere sunulacak. 100 yıl önce Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleşen kurtuluş mücadelesini, nice kahramanı, halkımızın sonsuz cesaretini ve vatan sevgisini konu alan, “Bir Ulus Uyanıyor” adlı eserin sanatseverlerle buluşmasında solistler, Mezzosoprano Aylin Ateş, Tenor Ufuk Toker, Bariton Caner Akgün. Anlatımı da, Metin Yazarı Ersin Antep gerçekleştirecek. Uludağ İçecek sponsorluğunda bestelenen “Bir Ulus Uyanıyor” adlı eser ile marka, Cumhuriyetin 100. yılında sanata olan desteğini ölümsüzleştirdi.
Kayseri Gençlik Haftası Kayseri’de dolu dolu geçecek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çelenk koyma töreniyle Gençlik Haftası etkinlikleri başladı. Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, Gençlik Haftasının dolu dolu geçeceğini söyledi. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törene, Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Kaya, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personeli, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Talas Gençlik Merkezi folklör ekibi tarafından halk oyunları sergilenmesiyle başlayan törende Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı tarafından Atatürk anıtına çelenk bırakıldı. Saygı duruşundan bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplu fotoğraf çekimiyle program sonra erdi. “Gençlik Haftası dolu dolu geçecek” Tören sonrası konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, çelenk sunma töreniyle başlattıkları Gençlik Haftası’nın dolu dolu geçeceğini söyleyerek, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle 15 Mayıs itibariyle Gençlik Haftası başlamış bulunuyor. Anadolu’nun tekrardan yurt edinilmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasındaki Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayan süreci Gençlik Haftası olarak programlarımızı başlatıyoruz. Bugün itibariyle çelenk sunumumuz ile Gençlik Hafta’mızı başlattık. Haftamız çok yoğun bir şekilde gerçekleşiyor” dedi. Hafta içerisinde yaklaşık 80 adet gençlik ve spor faaliyetini gerçekleştireceklerini dile getiren Kabakcı, “19 Mayıs Pazar günüde bayram programı ile final yapmış olacağız. Bizim için en önemlisi gençlerimizle birlikte bu haftayı dolu dolu gerçekleştirmek. Bunun içeriğinde de hem tesislerimizde hem gençlik merkezlerimizde hem paydaş kurumlarımızın alanlarında bu etkinliklerimizi yapıyoruz. Spor müsabakaları var. Açık alanlarda basketbol, voleybol, tenis gibi faaliyetler yapacağız. Kapalı alanlarımızda birçok spor organizasyonlarımızı, yarışmaları Spor A.Ş.’miz ile birlikte yürütüyoruz. Bu haftayı dolu dolu gerçekleşen, gençlerimizin her türlü etkinliği her türlü faaliyeti yürüttüğü bir hafta olarak görüyoruz. Çünkü bu coşkuyu bu heyecanı hem hissettirmek hem yaşatmak hem de alanda gençlerimizle bayram haftasını dolu dolu kutlamak ve bu kutlamalara da tüm gençliğimizi davet etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Bursa Yldırım orman parkları yaza hazır Yıldırım Belediyesi, hizmete açtığı Balaban ve Cumalıkızı Orman Parkı’nda tamir ve bakım hizmetlerini hızlandırarak yaza hazır hale getiriyor. Yıldırım Belediyesi, ilçede bulunan park ve yeşil alanlardaki çalışmalarını hızlandırırken orman parklarını da yaza hazır hale getirdi. Yıldırım’ın yeşil kimliğini canlandıracak çalışmalar çerçevesinde 5 yıl içerisinde ilçeye Cumalıkızık ve Balaban Orman Parkı’nı kazandıran, 33 adet yeni mahalle parkını hizmete açan ve 41 adet parkı sil baştan yenileyen Yıldırım Belediyesi, park ve yeşil alanlarda çalışmalarını hızlandırdı. Bursa nefes alıyor Vatandaşların doğayla buluştuğu başta orman parkları olmak üzere park ve bahçelerde bakım çalışmaları yapan ekipler, yeşil doğayı yaza hazır hale getirmeyi hedefliyor. Vatandaşların rahat nefes alabildikleri, çocukların oyun oynayabildiği park ve bahçelerin bakımlarını aksatmadan devam ettirdiklerini belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Parklardaki oyun grupları yenilendi, tamirat, yeşillendirme, çiçek dikimi, çim biçme, peyzaj, temizlik işleri yapıldı. Mevcut parklardaki mesaimiz sürerken, ilçeye kazandırdığımız Cumalıkızık Orman Parkı ve Balaban Orman Parkı’nda da bakım çalışmaları gerçekleştirdik. Hemşehrilerimiz için daha yaşanabilir daha yeşil ve daha geniş sosyal alanlara sahip bir Yıldırım inşa etmek için çalışıyoruz” diye konuştu.