POLİTİKA - 23 Mart 2020 Pazartesi 15:32

CHP’den korona virüs tedbirlerine ilişkin öneri paketi

A
A
A
CHP’den korona virüs tedbirlerine ilişkin öneri paketi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, korona virüs tedbirlerine ilişkin 13 maddelik bir öneri paketi açıkladı.

Partisinin genel merkezinde korona virüs (Kovid-19) konulu bir toplantı yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, korona virüs tedbirlerine ilişkin 13 maddelik bir öneri paketi açıkladı. Türkiye’nin korona virüse karşı amansız bir mücadele verdiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bu mücadelede yaşamını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, acılı ailelerine sabır diliyorum. Tedavileri süren vatandaşlarımıza da acil şifa dileklerimi iletiyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Dayanışma güzeldir ve güçlendirir. Yardımlaşma, güzeldir ve güçlendirir. Dayanışma içinde olacağız, yardımlaşacağız ve bu salgını hep birlikte yeneceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bugün siyasi polemik yapmaksızın, siyasi polemiklere yol açmaksızın bazı önerilerimi sizlerle paylaşacağım” diyen Kılıçdaroğlu, “Yürütme organının yani siyasi iktidarın yapması gerektiğini düşündüğüm önerilerimi sizlerin huzurunda kamuoyuna açıklayacağım” dedi. Kılıçdaroğlu, 13 maddelik öneri paketini şöyle açıkladı:

“1-5 Şubat 2009 tarihinden bu yana toplanmayan ve bir anayasal kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konsey, ivedilikle toplanmalı. Bu süreçte konsey, çalışmalarını belli aralıklarla sürdürmeli. Konsey toplantısına ilgili tüm taraflar davet edilmeli. Türk Tabipler Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, DİSK gibi. Hiç kimse, hiçbir kurum dışlanmamalı.

2- Sağlık kuruluşlarının ve sağlık personelinin tıbbi ve konaklama ihtiyaçları, öncelik ve ivedilikle giderilmeli.

3- Kamu sağlık kuruluşlarındaki eleman açığı hızla giderilmeli. Ayrıca, KHK ile görevlerine son verilen ve haklarında kesin hüküm bulunmayan sağlık elamanları yeniden görevlerine iade edilmeli.

4- Hem salgınla mücadele hem de milli güvenlik açısından hayati öneme sahip askeri hastaneler süratle yeniden açılmalı.

5- Salgınla mücadelede merkezi yönetim ve belediyelerin eşgüdüm içinde çalışmalarına azami dikkat edilmeli. İktidar partisinden olmayan belediyelerin sorunu aşmak için gösterdikleri çabalar engellenmemeli. Bu bağlamda

A) Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İller Bankasınca belediyelere yapılan ödemelerin 1 yıl süreyle hiçbir kesinti yapılmaksızın ödemeleri sağlanmalı. Belediyelerin borçlanma limitleri artırılmalı.

B) Belediyelere ve dağıtım şirketlerine ödenemeyen elektrik, su, doğalgaz faturaları nedeniyle borçlu konutların elektriği, suyu veya doğalgazı kesilmemeli ve faiz işletilmemeli.

6- Cumhurbaşkanlığı veya bakanlık kararlarıyla geçici olarak kapatılan iş yerlerinde;

A) Esnafın kira harcamaları (AVM’ler hariç) Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanmalı.

B) Bu iş yerlerinde çalışan işçilerin ücretleri (Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlananlar hariç) asgari ücretleri üzerinden ve iş yeri kapalı kaldığı sürece İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmalı.

C) Bu iş yerlerinde çalışan işçilerin, kredi kartı ya da tüketici kredisi borçları bankalar tarafından 3 ay süreyle faizsiz ertelenmeli.

7- Çiftçilerin borçları yeniden yapılandırılarak 1 yıl süreyle faizsiz ertelenmeli.

8- Milli Eğitim Bakanlığınca okulların zorunlu olarak tatil edilmesi nedeniyle sayıları 100 bini bulan ücretli öğrenmenler ile Halk Eğitim’de görev yapan ve sayıları 90 bini bulan kursiyer öğretmenler, ücret alamaz duruma düşmüşlerdir. Bu öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ivedilikle bir yasal düzenleme yapılmalı.

9- Küçük ve orta boy işletmelerin bankalardan kredi kullanabilmeleri için TBMM’den süratle bir sicil affı yasası çıkarılmalı.

10- Salgından en fazla etkilenecek turizm, eğlence, konaklama ve ulaşım gibi sektörlerin banka kredileri yeniden yapılandırılmalı, Turizm Tanıtma Fonu ve konaklama vergisi getiren yasa yürürlükten kaldırılmalı.

11- Bu süreçte yoksullar, işsizler sağlıkları ile uğraşırken bunların ödeyemedikleri faturaları düşünmemeleri için süratle bir aile yardımları sigortası yasası çıkarılmalı, her yoksul aileye asgari 2 bin liralık gelir güvencesi sağlanmalı.

12- Bu süreçte kendi sağlıklarını tehlikeye atarak günün 24 saati çalışan sağlık personeline kriz süresince her ay 2 maaş tutarında ödeme yapılmalı. Ayrıca sağlık personelinin uzun süredir beklediği Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası da ivedilikle çıkarılmalı.

13- Kamu ve özel işbirliği ile yaptırılan yol, tünel, köprü, şehir hastaneleri ve havaalanlarının müteahhitlerine bütçeden yapılan hazine garantili ödemeler, 1 yıl süreyle ertelenmeli ve garantiler Türk lirasına çevrilmeli.”
Öte yandan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kız kardeşinin vefatı nedeniyle arayan, mesaj gönderenlere şükranlarını sunduğunu da ifade etti.

CHP’DE KORONA VİRÜS TEDBİRLERİ
CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun yapacağı açıklama öncesinde toplantı için gelen basın mensuplarına dezenfektan, maske ve eldiven verildi. Gazeteciler, dezenfektan kullandıktan ve maske ile eldivenleri taktıktan sonra basın toplantısı için hazırlanan salona alındı. Salona giren basın mensupları, sosyal mesafe tedbirleri gereği uzun aralıklarla koltuklara oturdu.

Cevdet Fırat Aydoğmuş - Fatih Erdoğan

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Halı Sektörü Afrika’da büyümeyi hedefliyor Ticaret Bakanlığının desteği ile Batı Afrika’da yeni pazar arayışlarını sürdüren Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği’nin Sektörel Ticaret Heyeti, Moritanya’daki temaslarının ardından Senegal’e geçti. Senegal’in başkenti Dakar’da Senegalli halı ithalatçılarıyla bir araya gelerek B2B görüşmelerini gerçekleştiren ve yerinde pazar araştırması da yapan GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan başkanlığındaki heyet, buradaki temaslarını tamamlayarak yurda döndü. Gaziantep’i dünya halı üretiminin başkenti haline getiren Gaziantepli halıcılar, ihracatın sürdürülebilirliğinin geliştirilmesi ve yeni pazar arayışları için hedef olarak seçtikleri Afrika kıtasındaki temasları kapsamında bu kez de Moritanya ve Senagal’i ziyaret ettiler. Depremden sonra yurtdışı faaliyetlerine bir süre ara vermek zorunda kalan halıcılar, Kenya, Tanzanya, Malezya, Avustralya ve Hindistan’a Sektörel Ticaret Heyleri düzenledikten sonra bu kez rotayı Batı Afrika’ya çevirerek Moritanya ve Senegal’i mercek altına aldılar. “Sürdürülebilir halı ihracatı için dünyanın her noktasına ulaşmaya devam edeceğiz” Moritanya’daki temaslarını tamamlayan heyet Senegal’de de hedeflerine ulaşarak ülkenin en büyük halı ithalatçılarıyla bir araya geldi. Afrika pazarına yönelik sürdürülen çalışmaları değerlendiren GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan yaptığı açıklamada, “Halı sektörü Türkiye için büyük önem taşıyan, doğrudan ve dolaylı yollardan yüzbinin üzerinde istihdama imkân veren bir sektör. Bizim için kıymetli olan sektörümüzün geleceğini garanti altına almak ve sürdürülebilir ihracatı sağlayabilmek için yürüttüğümüz yeni pazar arayışlarında en önemli hedefimiz 54 ülkeden oluşan Afrika pazarıdır. Afrika, gelişmekte olan ve ülke ihracatı açısından büyüme potansiyeli yüksek bir pazar. Buradaki pazar payımızı arttırmak ve firmalarımızın daha fazla ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamak için Ticaret Bakanlığımızın desteklediği projelerimizle sürekli sahadayız. Moritanya ve Senegal’e yönelik olarak düzenlediğimiz Sektörel Dış Ticaret Heyetlerimiz başarılı temaslar sağladı. Her iki ülkenin de sektörümüz için ayrı ayrı önemi var. Elbette sık sık bu ülkelere giderek yenilikçi ürünlerimizi tanıtmak ve bu ülke kültürlerini yakından tanıyarak bu kültürlere yönelik üretim gerçekleştirmek işin en doğrusudur. Moritanya ve Senegal temaslarımızı başarılı bir şekilde tamamlayarak ülkemize döndük. Bizleri destekleyen başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere bütün sektör temsilcilerimize teşekkür ediyorum” dedi. Moritanya’nın başkenti Nuakşot ve Senegal’in başkenti Dakar’daki temaslarını tamamlayan Gaziantepli halıcılar Gaziantep’e döndü.
Kocaeli Denizciler Caddesi’nde son söz esnafın Derince Denizciler Caddesi ve ara sokaklarındaki araç parklarını önlemek amacıyla konulan ve esnaftan tepki gören kaldırım beton park mantarları uygulamasında son kararı yine bölge esnafı verecek. Denizciler Caddesi ve ara sokaklarda araçların kaldırıma çıkmasını önlemek amacıyla konulan kaldırım beton park mantarları (bordür) uygulamasına yönelik gelen tepkiler sonrası Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe anket yapılacağını ifade etti. Kararı bölge esnafının vermesini isteyen Başkan Gökçe, uygulamada herkesin görüş ve önerisinin alınacağını ifade etti. Yapılacak olan ankette, esnafa kaldırım beton park mantarları uygulamasından memnun olup olmadıkları sorulacak. 3 şıklı ankette yine esnafa, "Bu konuda farklı bir çözüm öneriniz var mı?" ve "Sizce caddenizin en önemli sorunu nedir?" soruları sorulacak. Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe, alınacak kararda bölge esnafının görüş ve önerilerinin belirleyici olacağını ifade etti. Başkan Gökçe, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kıymetli Derince esnafımız, seçim çalışmalarımızda ve göreve geldiğimiz ilk günden itibaren sıkça karşılaştığımız bir konu hakkında sizlerin görüşünü almak istedim. Denizciler Cadde’mizde ve ara sokaklarında araç parklarını önlemek amacıyla konulan beton dubalarla ilgili sizlerden çok sayıda şikayet geldi. Bizler de bu yorumları dinledik, not aldık. Hatırlarsınız seçim sürecinde her zaman ortak akıl vurgusu yapmıştım. Bu anlayış doğrultusunda Denizciler Cadde’mizde hayata geçireceğimiz uygulamamızda da kararı yine birlikte vereceğiz. Denizciler Cadde’mizde ve ara sokaklardaki esnafımızın katılımıyla yapacağımız anket bizim için belirleyici olacak. Bu konuda en sağlıklı kararı yine sizlerin vereceğine inanıyorum. Sizlerin görüşü doğrultusunda şekillendireceğimiz caddemiz için hepinizi anketimize katılmaya davet ediyorum" dedi.