SAĞLIK - 08 Şubat 2018 Perşembe 01:48

Ciltteki renk değişimlerine dikkat

A
A
A
Ciltteki renk değişimlerine dikkat

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof.Dr. Can Alper Çağıcı, ciltteki renk değişimlerine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof.Dr. Can Alper Çağıcı, “Parlak, pürüzsüz bir cilt; ışığı güzel yansıtır. Eğer ciltte düzensizlikler var ise ışık homojen olarak yansımaz. Ciltteki tümsekler ışığı fazla yansıtırken, çukurluklar gölgelenmelere neden olurlar. Bu cilt görünümünde bozulma olarak algılanır. Çocuk cildi pürüzsüdür ve ışığı çok iyi yansıtır, yaşlanan ciltte oluşan düzensizlikler ise ışığın güzel bir şekilde yansımasını engeller. Yaşlanma ile birlikte ciltte kahverengi ve kırmızı lekeler görülmeye başlar ve ciltteki gözenekler büyür. Peeling denilen cilt soyma işlemlerinde cildin en dış tabakaları alınır, alttan gelen yeni cilt ile cilt yenilenir. Bu sayede ışığı daha iyi yansıtan, daha uyumlu bir cilt rengi elde edilir. Piyasada her gün yeni bir yöntem çıkmakta, her çıkan yeni yöntem de ciddi başarı iddiaları ile gelmektedir: Ağrısız, sızısız, öğle arasında yapılabilecek kadar günlük hayatınızı etkilemeyecek, ameliyatlara eş değer başarılar gibi. Acaba bu iddialar gerçekçi midir? Vaat edilenleri verebiliyor mu? Bu yöntemler evet bazı özel durumlarda belirgin faydalar sağlayabilir, ancak tercih edilen yöntem sizin durumunuz için gerçekten problemsiz bir iyileşme süreci ve bariz etki ortaya çıkarabilecek midir önemli olan budur” dedi.

Yüz cildi ve cilt altı dokularının fazlalığı ve sarkması ile derideki renk değişikliğinin ve ince kırışıklıkların tedavisi olmak üzere ikiye ayırmak gerektiğini ifade eden Dr. Çağıcı, “Cilt-ciltaltı dokularının sarkmasında ameliyata alternatif olduğu iddia edilen yöntemlere kuşku ile yaklaşmak gerekmektedir. Belirgin cilt ve ciltaltı dokularının sarkmasında alternatifsiz altın standart ameliyattır. Ancak erken yaşlardaki, ciddi doku sarkmalarının olmadığı, erken safhalardaki sarkmalarda non invazif yöntemler de denenebilir. İleri olgularda ameliyatsız yöntemlerin başarı oranları ciddi oranlarda düşüktür, bu konuda dikkatli olunmalıdır. Cilt renk değişikliklerinde ve ince kırışıklıklarda ise non-invazif yöntemlere tercih edilebilir. Bu konuda birçok yöntem (lazer ve kimyasal peeling) kullanılabilse de bu işin altın standartı CO2 lazer ile cilt yenilemedir” diye konuştu.
Diğer yüz gençleştirme yöntemlerinde olduğu gibi CO2 lazerde de eski yaşlanmış yüz derinin alınıp soyulduğunu belirten Dr. Çağıcı, “Alttan yeni gelen deriniz ile yüz cildiniz yenilenir. Lazerde ciltteki kolajenin yeniden şekillendirilmesini de uyarılır. Yeniden şekillenen kolajen ciltteki çukurlukları, cilt yüzeyindeki seviye farklılıklarını giderir. Bir iki hafta içerisinde pürüzsüz ve daha düzgün bir yüz cildi elde edilir. Devam eden yeni kolajen sentezi ile çizgi ve gözeneklerin azalması 6 ay boyunca devam eder” açıklamalarında bulundu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde önemli ’afet’ projesi Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje çerçevesinde farklı üniversitelerden gelen 20 kursiyere ’afetlerde tedarik zinciri’ konusunda eğitim verildi. Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı çerçevesinde desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi tamamlandı. Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı ve BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi çerçevesinde eğitimler düzenlendi. 15-18 Nisan tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimlerde Kastamonu Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından katılım gösteren 12 uzman tarafından dersler verildi. Eğitimlere farklı üniversitelerden katılan 20 kursiyer, 3 gün boyunca insani yardım kuruluşları, insani yardımın önemi, tedarik zinciri yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, insani yardım konusunda dijitalleşme ve insani yardımlarda lojistiğin önemi ve lojistiğin rolü ile ilgili konularda teorik dersler aldı. Proje çerçevesinde çerçevesinde bilimsel araştırma fikri geliştirme ve etkili sunum derslerine de yer verildi. 1 gün boyunca insani yardımlarda tedarik zinciri ve lojistik faaliyetler üzerine yaklaşımlar geliştirmeye yönelik araştırma konusu belirlenmesi için uygulamalar gerçekleştirildi. Gruplar halinde çalışan kursiyerler oluşturdukları araştırma fikirlerini jüri üyelerine sundu. Etkinlik sayesinde farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların başta afetler olmak üzere insani yardımlarda tedarik zinciri yönetimi ve lojistik konularında farkındalıklarının artırılması sağlandı. Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerde insani yardımların ulaştırılmasında lojistiğin önemi üzerinde durulurken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve LODER Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından lojistiğin geleceğine ve lojistik sektöründe kariyer imkanlarına yönelik lisans öğrencilerine de bilgilendirme sunumu yapıldı. Eğitimler, kursiyer sunumları ve katılım belgelerinin kursiyerlere takdimi ile sona erdi. Etkinliğe katılan tüm kursiyerler ise Kastamonu Üniversitesi’ne misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Bitlis Bitlis’te bir yılda 522 kilo atık pil toplandı BİTLİS (İHA) – Bitlis il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması"nda 522 kilogram atık pil toplandı. 14 yıldır Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu ciddi tehlikeleri önlemek amacıyla yürütülen kampanya ile hem çevreye katkı sağlanıyor hem de çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Bu yarışma ile düzenli olarak il merkezi ve ilçedeki okullara dağıtılan atık pil toplama kutularına öğrenci ve öğretmenler topladıkları pilleri atarak çevreye büyük katkı sağlıyor. 14 yıldır her sene düzenli olarak yapılan yarışmada dereceye giren okul ve öğrenciler ise Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ödüllendiriliyor. Öğrencilerin bir yılda 522 kilo atık pil topladıklarını söyleyen Bİ-KA Teknik Personeli Yunus Gözeten, "Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak yaklaşık 14 yıldır atık pil yarışması düzenliyoruz. İl merkezi ve ilçe bazında 220 okulda yarışmayı yaptık. Yarışma sonucunda kazanan okullarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Toplanılan atık pilleri de okullardan alıp Kocaeli’nde bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiyoruz. Atık pillerin etrafındaki kalan metallerden geri dönüşüm, içerisindeki malzemelerle de petrol üretimine katkıda bulunuyoruz. Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin (TAP) gönderdiği ödüllerin yanında kendimiz de ödüller ekliyoruz. Okullarımıza özveriyle çalışmalarından dolayı plaket ve hediyelerini veriyoruz" dedi.