GÜNDEM - 18 Aralık 2022 Pazar 11:13

Çıraklıktan mühendisliğe: Burcu usta

A
A
A
Çıraklıktan mühendisliğe: Burcu usta

İzmir'de çocukluk çağında sanayide çıraklık yapan, tek kız öğrenci olarak okuduğu lisedeki otomotiv bölümünü birincilikle bitiren Burcu Aşkın, 2 yıllık üniversiteyle yetinmeyip üzerine bir de otomotiv mühendisliği bölümünü bitirdi. Aşkın, “Yapamazsın” diyenlere inat sektörün aranılan otomotiv ustası oldu.

İzmirli Burcu Aşkın, henüz 7 yaşındayken bir aile dostunun atölyesinde çıraklık yapmaya başladı. Aşkın’ın arabalara olan merakı, lisede otomotiv bölümünü okumasına vesile oldu. Tek kız öğrenci olarak okuduğu Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi alanını birincilikle bitiren Aşkın, bir yandan sanayide çalışıp, bir yandan da Ege Üniversitesi Otomotiv Bölümünde öğrenim gördü. 2 yıllık üniversite eğitimi ile yetinmeyip mühendis olmaya karar veren Aşkın, Pamukkale Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümünü de okudu. Şimdilerde bir otomotiv firmasının yetkili servis bölümünde çalışan Burcu ustanın hayali, “Yapamazsın” diyenlere inat meslekte diğer kadınları yetiştirmek.

“Çıkabileceğim en üst noktaya çıkmalıydım”

“Bana ‘Kadınsın, yapamazsın’ diyenler oldu ama bu yolda kendimi ispatladım” diyen Aşkın, şöyle konuştu:
“Mühendisliği kazanmamdaki en büyük motivasyonum hırsım oldu. ‘Eğitimim burada kalmamalı. Otomotivde çıkabileceğim en üst noktaya çıkmalıyım’ diyerek gece gündüz çalıştım. ‘Yapanlar nasıl yapıyor’ dedim ve başardım. Lisede de, üniversitede de benim dışımda kız öğrenci yoktu. Sabahları işte çalıştım, akşam ders çalıştım. Hep 2-3 saatlik uykuyla ayakta durdum ama geldiğim sonuçtan memnunum. Tez yazan bazı arkadaşlar beni tezlerine konu etti. Demek ki bir şeyleri başarmışım. Bu yüzden çok mutluyum.”

"Teknik ve pratik bilgi beni tamamlayan unsurlar"

İşindeki başarısında sanayiden gelmesinin çok büyük katkısı olduğunu belirten Aşkın, “Ancak burada teknik bilginin de önemi büyük. Teknik bilgi ve pratik bilgi beni tamamlayan unsurlar. Çalıştığım işyerinde daha çok arızalara bakıyorum. İş ortamında hep erkek olması benim için çok alışıldık bir durum. Hatta ben bile kadın gördüğüm zaman şaşırıyorum. İş arkadaşlarım bana ‘Burcu usta’ diye sesleniyor. Ortamımızdan çok memnunum” dedi.

"Tabuları yıkmamız gerekiyor"

Hedefinin bir atölye açıp kadın ustalar yetiştirmek olduğunu ifade eden Burcu usta, “Bu işi öğrenmek isteyen kadınlara destek olmak istiyorum. Mesleğin cinsiyeti olmaz, ustası olur. Araba dendiği zaman akla her zaman erkek gelmemesi lazım. Tabuları yıkmamız gerekiyor. Ben de bu mesleğe atıldığımda beni caydırmak isteyenler oldu ama bu işi yapmak isteyen kızlarımız bunlara kulaklarını kapatsın” diyerek kadınlara mesaj da verdi.

"Burcu ustadan pek çok şey öğrendim"

Burcu ustanın iş arkadaşlarından İsmet Çallısoy, “Burcu usta ile çalışmak farklı bir duygu. Burada onu çalışırken gördüğümde şaşırmıştım ama kendisi büyük bir usta. Ondan pek çok şey öğrendim. Ben bu mesleğe ilk başladığımda tecrübesizdim. Bilmediğim şeyleri Burcu ustadan öğrendim” derken, Orhan Kençu ise, “Ben bu işyerine yeni geldim ama meslekte 15 yılı geride bıraktım. Burcu ustayı gördüğümde bu işi yapamayacağını düşünmüştüm ama onu tanıyınca bu işi çok iyi yaptığını anladım. Burcu usta örnek bir insan. Bu işi uzun süredir yapmama rağmen ondan bazen teknik konularda yardım isteyebiliyorum” diye konuştu.

Ceren Atmaca Özden - Sinan Yeniçeri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde bayrak değişimi Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde yeni dönem başladı. Yaklaşık 4,5 yıldır müdürlük yapan Prof. Dr. Kazım Yoldaş, görevi Prof. Dr. Gökhan Arı’ya devretti. BUÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde bayrak değişimi yaşandı. Üniversite Yönetimi, yüksek lisans ve doktora çalışmalarının yoğun bir şekilde yürütüldüğü Enstitüye, Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Arı’yı getirdi. “Eğitimdeki niteliği daha da yükselteceğiz” Düzenlenen devir-teslim töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, yürüttüğü başarılı çalışmalardan ötürü önceki yönetimde görev alan herkese teşekkür etti. Üniversite olarak lisansüstü eğitimi ayrı bir önem verdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, “Bir araştırma üniversitesi olduğumuz için lisansüstü eğitime değer veriyoruz. Bu anlamda yüksek lisans ve doktora yapan öğrenci sayımızın artırılması, eğitimdeki niteliğin çok daha üst seviyelere çekilmesi ve daha fazla bilimsel çıktının elde edilmesi için çalışıyoruz. Prof. Dr. Kazım Yoldaş hocamız ve ekibi bu konuda kıymetli çalışmalar yürüttü. Kaliteli fakültelere ve meslek yüksekokullarına sahibiz. Sosyal bilimler alanında da çok güçlü bir yapılanmamız var. Lisansüstü eğitim veren enstitülerimiz de bu kurumların başında yer alıyor. Gücümüzü daha da artırmamız gerekiyor. Bunun için gayretle çalışmaya devam edeceğiz. Emeklerinden ötürü önceki yöneticilerimize teşekkür ediyor, Prof. Dr. Gökhan Arı hocamıza ve ekibine yeni dönemde üstün başarılar diliyoruz” şeklinde konuştu. Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevine getirilen Prof. Dr. Gökhan Arı ise devraldığı görevi en iyi şekilde yapabilmek adına elinden gelen gayreti göstereceği söyledi. Enstitünün yüksek lisans ve doktora eğitimindeki niteliğinin daha da arttırılması noktasında üzerlerinde düşen sorumlulukların farkında olduklarını kaydeden Prof. Dr. Gökhan Arı, “Eğitim Bilimleri Enstitümüzün sadece eğitim-öğretim noktasında değil; yayın, patent, proje, kongre ve kitap yazımı gibi spesifik çalışmalara da ağırlık vermesi için gayret göstereceğiz. Yönetim ve ekibimizle birlikte tam bir uyum içerisinde daha iyisi için çalışacağız. Şahsımı bu göreve layık gören herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi. Görevi devreden Prof. Dr. Kazım Yoldaş da yeni yönetime başarı temennisinde bulundu.
İstanbul Eyüpsultan Belediye Başkanı Özmen’den el emeğinin kazanca dönüştüğü mağazalara ziyaret Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen, özel öğrencilerin ve kadınların el emeği ürünlerinin satıldığı mağazayı ziyaret etti. Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen, Eyüpsultan Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (ESMEK) El Emeği Ürünleri Satış Mağazası ile Eyüpsultan’ın ruhuna ve dokusuna uygun ürünlerin satıldığı Hediyem Eyüpsultan mağazasını ziyaret etti. İlk olarak Eyüpsultan Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde eğitim alan özel öğrencilerin ve Eyüsultanlı kadınların el emeği ürünlerinin satıldığı “Hediyem Eyüpsultan” mağazasını gezerek incelemelerde bulunan Başkan Özmen, “Üretici kadınlar, engelli ve sosyal hizmet alan hemşehrilerimiz için bir gelir ve istihdam fırsatı sunan mağazamızı tüm İstanbullu hemşehrilerimize tavsiye ederim. Eyüpsultan’a gelen misafirler artık tamamen Eyüpsultan’a özgü tasarlanmış bu ürünlerden alarak sevdiklerine hediye edip, yanlarında Eyüpsultan’dan bir hatıra götürebilirler” dedi. “Yüzlerce kadın ürünlerini tüketiciyle buluşturuyor” Başkan Özmen, ardından ESMEK El Emeği Ürünleri Satış Mağazası’nı gezerek bilgi aldı. Eyüpsultanlı kadınların el emeği göz nuru ürünlerini inceleyen Başkan Özmen, “Yüzlerce üretici kadının el emeği, nadide ürünlerini tüketiciyle buluşturduğu mağazalarımıza tüm hemşehrilerimizi bekliyoruz” şeklinde konuştu. "500 yıllık gelenek bu atölyede hayat buluyor" Yazılı tarihi 1600’lü yıllara dayanan Eyüp oyuncaklarının yaygınlaştırılmasını desteklemek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulan Eyüp Oyuncakları Atölyesi’ni de ziyaret eden Başkan Özmen, “500 yıllık bir Eyüpsultan geleneği olan Eyüp oyuncakçılığı usta ellerde yeniden hayat buluyor. Çocuklar için eğitici, antibakteriyel ve doğa dostu ahşap oyuncakları tüm İstanbullu hemşehrilerimize tavsiye ediyorum. Mutlaka mağazamızı gezip, Somut Olmayan Kültürel Miras olarak değerlendirilerek ulusal envantere de kaydedilen bu tarihi oyuncakları görmeliler” ifadelerini kullandı.