SAĞLIK - 17 Mart 2017 Cuma 17:31

'Çocuklarda raşitizme dikkat'

A
A
A
'Çocuklarda raşitizme dikkat'

Uzm. Dr. Alper Özkılıç, kemiklerin gelişiminde çok önemli rol oynayan minerallerin kemiklerde yeterince bulunmamasından kaynaklanan raşitizm hastalığının çoğunlukla 3 ay-2 yaş grubu arası çocuklarda ortaya çıktığını belirterek, "Türkiye de görülme sıklığı yüzde 5-6 arasındadır fakat bazı bölgelerde bu oran çok daha fazladır" dedi.

Raşitizmin, kalsiyum ve fosfor gibi kemiklerin gelişiminde çok önemli rol oynayan minerallerin kemiklerde yeterince bulunmamasına bağlı olarak ortaya çıkan hastalık olduğunu bildiren Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Özkılıç, çocuklarda oluşan raşitizm hastalığının nedenlerini ve belirtilerini anlattı. Her yaşta görülmesine rağmen daha çok çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı olarak oluşan raşitizm görüldüğünü söyleyen Özkılıç, "Çoğunlukla 3 ay-2 yaş grubu arası çocuklarda ortaya çıkar. Türkiye de görülme sıklığı yüzde 5-6 arasındadır fakat bazı bölgelerde bu oran çok daha fazladır" dedi.

Uzm. Dr. Alper Özkılıç, D vitamininin çocuklarda büyüme için gerekli olan kalsiyum ve fosfor dengesini ayarladığını ayrıca bağırsaktan emilimlerini sağladığını belirterek, "Besinlerle alınan ve güneş ışığı sayesinde ciltte sentezlenen D vitamini vücudun gereksinimi olan temel kaynaklardan biridir. Özellikle sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde bu vitaminin ek olarak verilmesi gerekir. Çünkü anne sütünde bulunan miktar bebeğin ihtiyacını karşılamaya yetmez. Henüz doğmamış, anne karnındaki bebek D vitamini anneden karşılar annede yeterli miktarda bulunmuyorsa, bebek D vitamini eksik doğar. Bu durumda raşitizme neden olur" şeklinde konuştu.

Çocukların gelişim geriliğinin nedeni olan raşitizmin belirtilerini Uzm. Dr. Özkılıç şöyle sıraladı:
"Kandaki kalsiyum ve fosfor düzeyleri düşük olur.

Huzursuzluk, havale geçirme, kaslarda gevşeklik ve güçsüzlük görülür.
Bebeklerde fiziksel belirtilerden biri olan baş terlemeleri gözlenir.
Bebeğin yaşına göre bıngıldağın normalden büyük olur
Bebeğin bıngıldak kapanma gelişimi, normal gelişime göre uzun sürer.
Kraniotabes (ilk 3 aylıkta fizyolojiktir) denilen bebeğin kafatası kemiklerinin bazı noktalarında yumuşak olması.

El ve ayak bileklerinin normale göre geniş olur.
Kaburgaların üzerinde minik şişliklerin meydana gelmesi, göğüs kafesinin alt kısmında çökmeler oluşabilir.
Bebeğin diş çıkarmasında gecikmeler yaşanır.
Raşitizm hastası çocuklarda alın genişliği daha belirgindir ve daha zayıf bir yapıya sahip olmaları nedeniyle şiş olan karınları dikkat çeker.
Raşitizm hastalığı tedavi edilmediğinde çocukta gelişme geriliği ilerler, yaşıtlarına göre boyu kısa kalır ve yürümeye başlayan çocuklarda bacaklarda eğrilmeler olur. Bu eğrilir açık bacak veya parantez bacak şeklinde belirtilir".

Uzm. Dr. Alper Özkılıç raşitizm belirtilerinin yaşa göre farklılık göstereceğini ve hastalığın tedavi edilmediğinde çocukta gelişme geriliğinin devam edeceğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Hastalığın teşhis aşamasında ailenin belirtilere uygun olarak doktor desteği alması çok önemlidir. Kemik filmi çekilmesi, kan tahlili ile kalsiyum, fosfor ve alkalen fosfataz düzeylerinin ölçümü teşhis için yeterlidir. Bu noktadan sonra çocuğun hasta olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Tedavi noktasında, hastalık derecesi ve hastanın durumuna göre ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Doktor tarafında ilaçların dozları ve günlük kullanım sayısı belirlenir. Eğer hastalık yüksek boyuttaysa yüksek doz D vitamini bir seferde ağızdan verilir, hastalık başlangıç sürecindeyse D vitamini günlük olarak 2-3 ay gibi bir süre boyunca devamlı olarak ağızdan verilir. İki yöntem de kesin sonuca ulaştırır".
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Karacabey’de ayak tenisi şampiyonu Karaca Karacabey Belediyesi tarafından gençleri spora yönlendirmek ve spor kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen Ayak Tenisi Turnuvası, 34 takımın katılımıyla büyük heyecana sahne oldu. Finalde Fevzipaşa’yı 2-0 mağlup ederek şampiyon olan Karaca’ya kupasını takdim eden Belediye Başkanı Fatih Karabatı, "Karacabey, sporla daha güzel" diyerek organizasyonun önemine vurgu yaptı. Karacabey Belediyesi tarafından ilçe gençliğini spora yönlendirmek ve spor kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen Ayak Tenisi Turnuvası, büyük bir heyecan ve yoğun katılımla tamamlandı. Karacapark Karacabey Belediyespor Tesisleri’nde gerçekleştirilen organizasyonun finalinde Karaca, güçlü rakibi Fevzipaşa’yı 2-0 mağlup ederek şampiyonluğa uzandı. Toplam 34 takımın katılımıyla 24 Kasım 2025 tarihinde start alan turnuva, grup aşamasından final etabına kadar birbirinden çekişmeli müsabakalara sahne oldu. Gençlerin yanı sıra sporsever vatandaşların da yakından takip ettiği karşılaşmalar, Karacabey’de sporun birleştirici gücünü bir kez daha ortaya koydu. Turnuvanın 8-11 Aralık 2025 tarihleri arasında oynanan final etabı, yüksek tempolu ve mücadele gücü yüksek karşılaşmalarla dikkat çekti. Final maçında üstün bir performans sergileyen Karaca, Fevzipaşa karşısında sahadan 2-0’lık net bir galibiyetle ayrılarak turnuvayı zirvede tamamladı. Üçüncülük maçında ise Sezer Tarım, Karacabey Genç Fenerbahçeliler’i 2-1 mağlup ederek turnuvayı üçüncü sırada bitirdi. Final karşılaşmasını tribünden takip eden Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, şampiyon Karaca takımına kupasını takdim etti. Kupa törenine ayrıca AK Parti Karacabey İlçe Başkanı Gültekin Saygısever, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Ali Erbir ile Karacabey Belediyespor As Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Selçuk Çakır da katılarak ilk dörde giren takımlara kupa ve madalyalarını verdi. Ödül töreninde konuşan Belediye Başkanı Fatih Karabatı, organizasyonun önemine vurgu yaparak, "Şampiyon Karaca’nın yanı sıra final etabına kalan tüm takımlarımızı yürekten tebrik ediyorum. Bizler her zaman sporun birlik, beraberlik ve dayanışmayı güçlendiren yönüne dikkat çekiyoruz. Ayak Tenisi Turnuvamız, Karacabey’de spor kültürünü geliştiren önemli etkinliklerimizden biri olacak. Turnuvaya katılan tüm takımlarımıza, ortaya koydukları mücadele ve spora sağladıkları katkı için teşekkür ediyorum. Amacımız, her yaştan vatandaşımızı spora teşvik etmek ve ilçemizin sosyal yaşamına dinamizm kazandırmak. Karacabey’imiz, sporla daha güzel" ifadelerini kullandı. Öte yandan Karacabey Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirilen turnuva, hem gençlerin sportif faaliyetlere yönelmesini sağladı, hem de ilçede sosyal dayanışmayı güçlendirdi. Organizasyon, katılımcılardan ve izleyicilerden tam not alırken, önümüzdeki dönemlerde benzer spor etkinliklerinin artarak devam edeceği mesajı verildi.
Bursa Ayşe Kulin’den gençlere hayat dersleri Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Bursa Sanatla Yeşeriyor’ etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘Genç ve Edebiyat’ söyleşisine konuk olan Usta yazar Ayşe Kulin, genç okurlarıyla buluşarak yazarlık serüvenini, edebiyatın dönüştürücü gücünü ve gençlere düşen sorumlulukları anlattı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, ‘Bursa Sanatla Yeşeriyor’ teması etrafında birleşen ve her yaştan katılımcıyı bir araya getiren sanat buluşmalarına devam ediyor. Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından ‘Genç ve Edebiyat’ başlığıyla düzenlenen programın konuğu, Türk edebiyatının usta yazarlarından Ayşe Kulin oldu. Kütüphaneler Şube Müdürü Özge Sivrioğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği söyleşide, Nilgün Türksever Görgü tarafından ünlü yazarın son kitabı ‘Aylardan Kasım Günlerden Perşembe’den satırlar okundu. Genç okurların yoğun ilgi gösterdiği buluşmada, Atatürk’ün yaşamını kendi ağzından kurguladığı yeni kitabına ilişkin merak edilenleri yanıtlayan Kulin, yazarlık serüveni, edebiyatın birey ve toplum üzerindeki dönüştürücü etkisi, gençler ve edebiyat arasındaki ilişki gibi konularda görüşlerini paylaştı. Konuşmasında eğitimin önemine vurgu yapan Kulin, "Çağdaş eğitime önem verip yeni fikirlere açık olmalısınız. Cumhuriyetimiz, kendinizi eğitimli ve bilinçli bireyler olarak yetiştirmenizle varlığını sürdürecek. Medeni ve çağdaş bir ülke olmaktan geri dönmemeliyiz" dedi. Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala, sanatın birçok alanında çalışmalar yürüttüklerini dile getirerek insan hayatına anlam katan edebiyata ayrıca önem verdiklerini dile getirdi. Söyleşinin ardından Şafak Baba Pala tarafından Ayşe Kulin ve diğer katılımcılara hediye verildi.