EĞİTİM - 16 Mayıs 2020 Cumartesi 08:05

COVID-19’un ardından 'Açlık Salgını'

A
A
A
COVID-19’un ardından 'Açlık Salgını'

Koronavirüse bağlı olarak dünya küresel bir açlığın eşiğinde... Daha çok Afrika’nın yoğunlukta olduğu 55 ülkede gıda krizinin derinleşeceği tahmin ediliyor. Rakamlar, 135 milyon kişinin kritik gıda güvensizliği yaşadığını ortaya çıkarıyor. Yıl sonuna kadar bu halkaya 130 milyon kişinin daha ekleneceği öngörülüyor.

COVID-19 dünyanın gündeminde önemli bir yer işgal ediyor. Ancak başka bir acil durum türü olan gıda güvensizliği de tüm dünyada milyonlarca insanın hayatını tehdit ediyor.
FSIN (Gıda Güvenliği Bilgi Ağı)  tarafından yayınlanan Gıda Krizleri Küresel Raporu (GRFC) 2020’de akut gıda güvensizliğine dikkat çekilerek “COVID-19’a bağlı olarak 2020'nin sonuna kadar, 265 milyondan fazla insanın küresel olarak açlık eşiğinde olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu durum gıda güvensizliği için öngörülen kriz seviyesi neredeyse iki katı” denildi.
Birleşmiş Milletlere bağlı; Dünya Gıda Programı, UNICEF, UNHCR, OCHA, BM Gıda ve Tarım Örgütü ile AB ve ABD’den çeşitli örgütlerin de olduğu 16 ortak kuruluş tarafından desteklenen FSIN, dünyadaki 55 ülkede gıda krizinin yoğunlaşacağına dikkat çekti.
Daha şimdiden 135 milyon kişinin kritik gıda güvensizliği yaşadığı vurgulanan raporda, en iyi zamanlarda bile acil bir küresel sorun olan açlığın, COVID-19 salgını ile birlikte 130 milyon kişiyi daha etkileyeceği, salgınının devam eden etkisiyle birlikte 2020 yılı sonuna kadar toplam 265 milyon kişinin etkilemesinin kaçınılmaz olduğu belirtildi.

SAHRA ALTI GÖZALTINDA
Gıda güvensizliğinin en fazla etkileyeceği yer olarak ise Afrika diğer kıtalardan daha riskli bir durumda. Raporda analiz edilen nüfusun yarısından fazlası - 73 milyon kişi - Sahra altı Afrika'da bulunuyor. Eyaletler arası çatışmalar, iç şiddet, bölgesel / küresel istikrarsızlık veya siyasi krizler, mülteci akını, kuraklık ve seller, çekirge istilası, bölgesel salgın hastalıklar gibi birçok olumsuz şartları bünyesinde barındıran bölge yeni bir krizle birlikte ciddi anlamda etkilenecek görünüyor.
Şu anda sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 15 milyon kişi akut gıda güvensizliği yaşıyor. Ülkenin doğusunda yoğun bir silahlı çatışma yaşanıyor ve Mart 2020'den itibaren ülkede Ebola'nın yeniden yayıldığı yönünde raporlar mevcut...
Bu arada, Doğu Afrika'da, yeni nesil çekirgeler, milyonlarca insan için hayati önem taşıyan gıda kaynaklarını yok ederek, ekili arazileri yok ediyor. Hava şartları, bu trilyonlarca çekirge sürüsünü normalde haşere ile uğraşmaya alışık olmayan ülkelere itti. Sürülerin sadece birkaç ay içinde katlanarak büyüme potansiyeli var, bu nedenle bu 2020'de bölgede büyük sorunlar bekleniyor.

ORTA DOĞU VE ASYA RİSKLİ
Orta Doğu'da 43 milyon daha fazla insan benzer zorluklarla uğraşıyor. Yemen krizde 15,9 milyon (analiz edilen nüfusunun \%53'ü) ile dünyadaki en gıda güvensiz ülke konumunda. Üç yıllık iç savaşın bir sonucu olarak gıda güvensizliğinin neredeyse felaket düzeyinde olduğu tek ülke.
Bir diğer sorunlu bölge ise 11,3 milyon insanın kritik bir akut gıda güvensizliği durumunda bulunduğu Afganistan. Ocak-Mart 2020 arasında 138 binden fazla mülteci İran ve Pakistan'dan ülkeye döndü ve gıda kaynaklarını zorlamaya başladı.
Analiz edilen Pakistan nüfusunun yarısından fazlası (\%51), Asya'daki en yüksek akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya. Bu rakamlar, ortalamanın altındaki muson yağmurları gibi aşırı hava şartları nedeniyle daha da kötüleşmiş durumda.
COVID-19 ekonomik şartları kötüleştirdiğinden, büyük insani yardım kuruluşlarında fon kesintilerine de yol açmaya başladı. Dünya Gıda Programı yöneticilerine göre 300 binden fazla insan ölebilir.
İran veya Filipinler gibi 16 ülke, yetersiz veri nedeniyle analize dâhil edilmemiş buralardaki tahminî veriler de iç açıcı görünmüyor.

​Türkiye Gazetesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Karacasu’da ’Benim Ormanım Temiz’ etkinliğiyle orman yangınlarına dikkat çekildi Aydın’ın Karacasu ilçesinde, orman yangınlarının önlenmesi ve çevrenin korunması adına Karacasu Atatürk İlkokulu 4. sınıf öğrencileri ve Karacasu Şehitleri Ortaokulu 5. sınıf öğrencileri, ’Benim Ormanım Temiz’ etkinliği kapsamında bir araya gelerek Dedebağ mevkiinde bulunan ormanlık alandaki çöpleri topladı. Türkiye’de son yıllarda artan orman yangınlarının önlenmesi ve muhtemel yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararın en aza indirilmesi amacıyla çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Karacasu’daki Atatürk İlkokulu öğrencilerine yönelik düzenlenen etkinlik kapsamında öğrencilere, ormanların korunması ve yangınların önlenmesi konularında bilgilendirme yapıldı. ’Orman Benim, Çöp Atmam, Yangını Önlerim’ sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler, çevrelerine duyarlılık kazanarak ormanların korunmasına katkıda bulundu. Karacasu Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, "Ülkemizde orman yangınlarının önlenmesi ve muhtemel yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararın en aza indirilmesi amacıyla ’Benim Ormanım Temiz’ etkinliği kapsamında ’Orman Benim, Çöp Atmam, Yangını Önlerim’ sloganıyla İlçemiz Atatürk İlkokulu 4. sınıf öğrencileri ve Karacasu Karacasu Şehitleri Ortaokulu 5. sınıf öğrencilerinin katılımıyla Dedebağ mevkiinde bulunan ormanlık alandaki çöpler toplandı" ifadelerine yer verildi.
İstanbul Trendyol Süper Lig: İstanbulspor: 0 - Adana Demirspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında İstanbulspor, Adana Demirspor’u konuk ediyor. Mücadelenin ilk yarısı Adana Demirspor’un 1-0’lık üstünlüğüyle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 10. dakikada Manev’in savunmanın arkasına attığı uzun pasta ceza sahası içi sağ tarafında İsmail Çokçalış’ın kontrol edip içeri çevirdiği topa altıpas içerisinde Yusuf Barasi’nin diziyle yaptığı dokunuşta meşin yuvarlak filelere gitti. 0-1 20. dakikada savunmanın kaptırdığı topta araya giren Yusuf Barasi, topla birlikte ceza sahasına girip sağ çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Mücahit Serbest’in kurtarışında meşin yuvarlak oyun alanına döndü. 23. dakikada sağ kanattan Sambissa’nın yaptığı ortada penaltı noktası üzerinde Loshaj’ın kafa vuruşunda meşin yuvarlak yandan auta çıktı. 29. dakika Sambissa’nın pasında sol kanatta topla buluşan Mamadou, ceza yayı sol tarafına kadar ilerleyip yerden yaptığı vuruşta meşin yuvarlak yakın kale direğine çarpıp oyuna alanına döndü. 34. dakikada savunmanın kaptırdığı topta araya giren Yusuf Erdoğan’ın ceza yayı sağ tarafından yaptığı vuruşta kaleci Mücahit Serbest’in müdahalesi sonrası ceza sahası içi sol çaprazda topu önünde bulan Mendoza, kaleye yüzünü dönerek yaptığı vuruşta meşin yuvarlak yandan auta gitti. Hakemler: Buğra Taşkınsoy, Mehmet Salih Mazlum, Ali Can Alp İstanbulspor: Mücahit Serbest, Duhaney, Mehmet Yeşil, Simon Deli, Coly, Ali Yaşar, Vorobjovas, Loshaj, Sambissa, Mamadou, Emir Kaan Gültekin Yedekler: Murat Eser, Vefa Temel, Emir Vuruşaner, Özcan Şahan, Okan Erdoğan, Tunahan Şamdanlı, Baran Vardar, Traore, Eren Arda Şan, Jackson Teknik Direktör: Osman Zeki Korkmaz Adana Demirspor: Magomedaliev, İsmail Çokçalış, Manev, Abdulsamet Burak, Mohammadi, Maestro, Michut, Mendoza, Yusuf Barasi, Yusuf Erdoğan, Balotelli Yedekler: Yılmaz Aktaş, Deniz Eren Dönmezer, Tayfun Aydoğan, Alioui, İzzet Çelik, Aymbetov, Burhan Ersoy, Dorukhan Toköz, Ozan Demirbağ, Fougeu Teknik Direktör: Hikmet Karaman Gol: Yusuf Barasi (dk. 10) (Adana Demirspor) Sarı kart: Balotelli (Adana Demirspor)