DÜNYA - 10 Nisan 2021 Cumartesi 17:25

Covid-19'un Brezilya mutasyonu Çekya'ya sıçradı

A
A
A
Covid-19'un Brezilya mutasyonu Çekya'ya sıçradı

Çekya'nın Decin kentinde 2 kişide korona virüsün Brezilya'da görülen mutasyon tipi tespit edildi. Ülkede ilköğretim öğrencilerinin Pazartesi günü örgün öğretime dönmesi beklenirken, Decin'de okula dönüşler ertelendi.

Çekya Sağlık Bakanı Petr Arenberg, Covid-19'un Brezilya'da görülen mutasyonunun ülkeye sıçradığını bildirdi. Virüsün ülkenin kuzeyinde, Almanya sınırında yer alan Decin kentinde 2 kişide tespit edildiğini ifade eden Sağlık Bakanı Arenberg, Pazartesi günü ilköğretim öğrencilerinin okullara dönüşünün bu bölgede 1 hafta süreyle ertelendiğini aktardı. Arenberg, söz konusu kişilerin temasta bulunduğu kişileri belirleme çalışmalarının sürdüğünü belirtirken, aşılama çalışmalarının hız kazanmasıyla ülkede salgının yavaşlama eğilimine girdiğini kaydetti.

1.5 milyondan fazla vaka, 28 bine yakın ölü

Perşembe günü 60 bine yakın aşının yapıldığı Çekya'da bugüne kadar 1 doz aşılanan kişi sayısı 2 milyona yaklaşırken, iki doz alan kişi sayısı ise 665 bine ulaştı. 10 buçuk milyon nüfuslu ülkede Haziran ayı sonuna kadar nüfusun yüzde 58'nin aşılanması hedefleniyor. Salgının başından bu yana 1 buçuk milyonu aşkın korona virüs vakasının tespit edildiği Çekya'da hayatını kaybedenlerin sayısı ise 28 bine yaklaştı.

5 Ekim'den bu yana Çekya'da yürürlükte olan olağanüstü hal uygulaması 12 Nisan Pazartesi günü itibarıyla sona erecek. Bu kapsamda 1 Mart'tan itibaren geçerli olan akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağı ile bölgelerarası seyahat kısıtlaması kalkacak. Kırtasiyeler, çilingir dükkanları, çamaşırhaneler, çocuk giyim ve ayakkabı mağazalarının da aralarında bulunduğu bazı dükkanlar ile gıda satışı yapan pazar yerleri yeniden açılacak. Anaokullarının da yeniden açılacağı ülkede, ilkokul öğrencileri ise vardiyalı eğitim görecek. Buna göre bir hafta sınıfların yarısı örgün, diğer yarısı uzaktan eğitim görecek. İkinci hafta ise geri kalanlar örgün eğitim alabilecek. Maske takma zorunluluğu olan söz konusu öğrencilere her hafta korona virüs testi yapılacak.


Ebru Orhan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Öğrenciler sıfır atık için bir araya geldi Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, “ENM306 Fabrika Yerleşim ve Tesis Planlama” dersinde, atıkların etkili bir şekilde yönetilmesi ve uygun altyapının oluşturulması amacıyla final projelerini geliştiriyor. Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrem Düzdar tarafından verilen 3. sınıf “ENM306 Fabrika Yerleşim ve Tesis Planlama” dersinde, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından talep edilen Mobil Atık Getirme Merkezi Yer Seçimi, Atık Toplama Rotasyonu ve Geçici Atık Depolama Merkezi Yerleşim Planlaması sorunlarına bilimsel çözüm geliştirmek üzere öğrenciler, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü ile bir araya geldi. Mobil atık getirme merkezi yer seçiminde, kampüs içinde atıkların çevresel etki, erişilebilirlik, toplumun ihtiyaçları ve yasal düzenlemeler gibi faktörler gözüne alınarak belirli bölgelerde güvenli bir şekilde ayrıştırılarak toplanması hedefleniyor. Atık toplama rotasyonunda atık toplama araçları için yakıt, sorumlu personel içinse zaman ve efor tasarrufu sağlanması, öğrencilerin ulaşılması hedeflenen diğer proje konusu olarak yer alıyor. Geçici depolama alanlarının tasarımında, atıkların geçici olarak depolanacağı alanlar, depolama şartları ve diğer çevresel gerekliliklere uygun şekilde tasarlanacak olup, atıkların sınıflandırılması, etiketlenmesi ve düzenli olarak boşaltılması gibi faktörler göz önünde bulunduruluyor. Bu çalışmalar ile Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü ile Endüstri Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri akademik iş birliği halinde sıfır atık uygulamaları için çözüm önerileri geliştirecek ve Düzce Üniversitesi öğrencileri kampüste gerçekleştirilmekte olan sıfır atık uygulamalarında önemli bir yer edinecek.
Malatya Battalgazi Belediyesi Mayıs Ayı Olağan toplantısını tamamladı Battalgazi Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısı, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın başkanlığında yapıldı. Battalgazi Belediye Meclisi, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın başkanlığında Mayıs ayı olağan toplantısında bir araya geldi. Yoklama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan toplantıda, ilk olarak Nisan ayı olağan toplantısının karar özeti oy birliğiyle kabul edildi. Battalgazi Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Mayıs ayı olağan toplantısında ağırlıklı olarak imar konuları görüşülürken 2023 Mali Yılı Kesin Hesabı oy çokluğuyla kabul edildi. Ayrıca, “1. Kat Sathi Kaplama Yapım İşi”, “Agrega Üretimi İçin Muhtelif Malzeme Alım İşi”, “Bitüm ve Muhtelif Yol Yapım Malzemesi Alım İşi” ve “Yaya Kaldırımı, Kilit Taşı ve Taş Duvar Yapımı İşi” ve GES Projesi için İller Bankası A.Ş.’den kredi kullanılması ve kredi işlemleri için Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın’a yetki verilmesi kararlaştırıldı. Toplamda 21 gündem maddesi müzakere edilerek karara bağlandı. Toplantının Battalgazi’ye ve Malatya’ya hayır ve bereket getirmesini dileyen Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, “Belediyemize yararı olan her işte olacağız. Battalgazi’mizi Türkiye’nin markası haline getirecek; bu doğrultuda projelerimizi oluşturacağız. Çalışmalarımıza devam ederken ilçemizin her köşesinde ne ihtiyaç varsa ona göre hareket ediyoruz. Yapılacak çalışmalar belediyenin öncülüğünde gelişiyor. Karşılaşacağınız her yerde kapıları biz açıyoruz, doğal gazı önce biz verdiğimiz, yüklendiğimiz yükümlülük ve taahhütle getiriyoruz. Vatandaşımızın memnuniyeti bizim en büyük önceliğimiz. İnşallah Battalgazi’mizin yararına olacak her şeyin peşinde olacağız; çözüm üreteceğiz, hizmet üreteceğiz” diye konuştu. Toplantı sonrasında gündem dışı konularla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Taşkın, Battalgazi Belediyesi’nin borcunun 1 Nisan itibarıyla 120 Milyon 53 Bin TL olduğunu ifade etti. Battalgazi Belediye Meclisi, Haziran ayı olağan toplantısını 5 Haziran Çarşamba günü saat 14.30’da gerçekleştirecek.