ÇEVRE - 25 Aralık 2009 Cuma 12:32

"Çözüm alternatif enerjide"

A
A
A
"Çözüm alternatif enerjide"

Sina Enerji Yönetim Kurulu Üyesi, Yard. Doç. Dr. Ahmet Kavlak, Türkiye'de enerji sorununu çözülebilmesi için alternatif enerji kaynaklarına yönelinmesi gerektiğini söyledi.

Sina Enerji Yönetim Kurulu Üyesi, Kavlak, 1 Ocak 2010'dan itibaren geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan elektriğin kilovatsaatte (KWH) yüzde 1,32 sanayi elektriğinin ise yüzde 1,23 oranında fiyatının zamlanmasıyla ile ilgili yazılı bir açıklamada bulundu. Türkiye'nin enerji üretiminde tüketimi karşılayacak düzeyde olmadığını hatırlatan Kavlak, bu nedenle şirket olarak yenilenebilir enerji kaynakları üreterek ülkenin ucuz enerji ihtiyacına katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

Sanayicilerin yanı sıra evlerde güneş ya da rüzgar enerjisinden elektrik üretilmesine olanak veren yönetmeliklerin Türkiye'de enerji sorununu çözeceğine inandığını belirten Kavlak, "Bireysel çapta yapılan üretimler büyük megavatlardan daha fazla bir yekûn tutacağı için enerji sorununda çok büyük bir adım atılmış olacak. Asıl çözüm büyük kilovatların, megavatların üretilmesiyle olmaz. Bunu üretebilecek insan sayısı çok az. Asıl çözüm bireysel tüketicinin 400-500 wat da olsa bunu şebekeye bağlayabildiği, devlet de buna alım garantisi getirdiği zaman Türkiye'de enerji krizini çözmek için büyük bir adım atılmış olur" dedi.

Ahmet Kavlak, Türkiye'de alternatif enerji ile her ev ve iş yerinin kendi elektriğini üretebileceğini söyledi. Kuzey Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yenilenebilir temiz enerji konusunda dünyanın bizden çok ileride bulunduğunu belirten Kavlak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın son dönemde, eskiden sadece düşüncede olan teşviklerin ciddi anlamda pratiğe döküldüğünü ama yönetmeliklerin çıkartılmasında yeterli hızın yakalanamadığına dikkat çekti.

Teşvik verilen sektörün çok hızlı geliştiğini; güneş olmayan Almanya'nın bile teşviklerle güneş panellerinde önemli bir noktaya geldiğini kaydeden Kavlak, aynı durumun güneşe oranla daha ucuz olan rüzgar enerjisi için Türkiye de uygulanabileceğini ve geç kalınmaması gerektiğini belirtti.

Ahmek Kavlak, "Halen sanayide dünyanın en pahalı enerjisini kullanıyor olabiliriz. Bundan şikayet etmek yerine sanayicilerimiz kendi çözümlerini üretmek durumundadır. Bugün en küçük sanayi tesisi aylık 250 bin TL'den başlayan elektrik faturası ödüyorsa, amortisman süresini hesaplayarak acilen yenilebilir enerji çözümlerine yönelmelidir.

Çünkü şu an sanayi tesisleri sektörüne göre değişmekle birlikte atıl kapasitelerle çalışmakta. Bundan dolayı Türkiye'nin ihtiyacı olan gerçek enerji miktarı bir süreliğine görmezden gelinmiş durumda. Bu durum krizden çıkıldığı gün net olarak görülecektir. Sanayicilerimiz geleceği görerek alternatif kaynaklarla tedbirini bugünden almalıdır" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Hıdırellez Şenliği’nde renkli görüntüler oluştu Bozüyük’te gelenek ve göreneklerin yok olmasını önlemek ve insanları bir araya getirerek birlik ve beraberliği pekiştirmek amacıyla düzenlenen Geleneksel Hıdırellez Şenliği, Aksutekke köyünde yapıldı. Her yıl 6 Mayıs tarihinde düzenlenerek geleneksel hale gelen ve Aksutekke köyü okul bahçesinde yapılan Hıdırellez Şenliği’ne Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Bozüyük Kaymakamı Adem Öztürk, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, davetliler ve köy sakinleri katıldı. Başkan Bakkalcıoğlu, beraberindeki CHP İl Başkanı Ali Özdemir, İlçe Başkanı İsmail Akçasoy, İl Genel Meclis Üyeleri ve Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte şenlik alanındaki tüm masaları ziyaret ederek selamladı. Davetlilerle sohbet eden Başkan Bakkalcıoğlu, Hıdırellez Bayramı’nı kutlayarak, “Baharın müjdecisi, bereketin simgesi Hıdırellez’in memleketimize sağlık, bolluk, bereket ve huzur dolu günler getirmesini diliyorum” dedi. Köy muhtarı Zekai Özkan, etkinliğe katılan herkese teşekkür ederek, “Köyümüzde her yıl geleneksel olarak 6 Mayıs tarihinde kutladığımız ve yıllardır süregelen geleneğimizi sürdürüyoruz” dedi. Şenlikte vatandaşlar eğlenceli yarışmalara katılarak ve oyunlar oynayarak baharın gelişini kutladı. Misafirlere yemek ikramının da yapıldığı etkinlikte protokol üyeleri halat çekme yarışına katıldı.