GÜNDEM - 13 Nisan 2015 Pazartesi 09:33

Çözüm süreci baharı

A
A
A
Çözüm süreci baharı

Hakkari'de, yaylalara çıkanlar, Ağrı'da yaşanan çatışmanın kendilerini tedirgin ettiğini ve barış sürecinin sürmesini istedi.

Şemdinli ilçesinin Derecik beldesinde bulunan Hapuşte ve Sılo yaylası, 30 yıl aradan sonra çözüm süreci baharıyla renklendi. Sabahın erken saatlerinde 30 yıldır çıkamadıkları dağlara ve yaylalara çıkan vatandaşlar, çözüm sürecinin sürmesini istiyor. Erken saatlerde 30 yıldır araçların çıkmadığı dağlara çıkan vatandaşlara ait araçlar birçok yerde mahsur kaldı. Kendi imkanlarıyla çamurlu yolları aşan vatandaşlar, 1500 rakımlı yaylalara çıkarak baharın tadını çıkarıyor. Dağlarda doğal yetişen yemeklik otları toplayan vatandaşlar aynı zamanda piknik yaptı. Dağlardaki doğal kaynak sularından içen vatandaşlar, çatışmaların sona ermesiyle tekrar yaylalarına çıkmanın mutluluğunu yaşıyor.

“ÇÖZÜM SÜRECİ SAYESİNDE ARTIK YAYLALARA RAHATLIKLA ÇIKIYORUZ”
Yıllarca yasaklı olduğu için yaylalara çıkamadıklarını ve boşalttıkları köylerini ziyaret edemediklerini belirten Zübeyir Sever, "Çözüm süreci sayesinde artık millet buralara rahatlıkla gelebiliyor. Herhangi bir sıkıntı olmadığı için insanlar yaylalara, dağlara pikniğe geliyor, pancar ve mantar toplamaya geliyor. Umarım bu barış süreci böyle devam eder" dedi.
Çatışmalar yaşanırsa yaylalara çıkmayacaklarını belirten Sever, "Daha önce yıllarca buralarda çatışmalar yaşandığı için kimse gelemiyordu. Şimdi barış süreci olduğu için millet pancar toplamaya ve pikniğe geliyor" diye konuştu.

“ÇOK GÜZEL BİR BARIŞ HAVASI VAR”
Yıllar sonra yaylaya 'pancar' diye adlandırılan ve çeşitli yemeklerde kullanılan bitkileri toplamaya gelen Ayşe Avcı da, "Şu an Sılo yaylasındayız. Buraya piknik için geldik. Burada çok güzel bir barış havası var. Umarım böyle devam eder" dedi.

“AĞRI'DAKİ ÇATIŞMA BİZİ TEDİRGİN ETTİ"
Ağrı'da yaşanan çatışmaların kendilerini tedirgin ettiğini söyleyen Nadir Kayalı isimli vatandaş ise, "Ağrı'da yaşanan olay hepimizi üzdü. Bu dağlarda eskiden çatışmalar yaşandı. Şimdi piknik yapıyor insanlar ve bir barış ortamı var. Biz, yıllar sonra yaylalarımıza çıkabilmişken şimdi tekrar çatışmalar başlarsa buraya bir daha çıkamayız. Var olan çözüm sürecinin devam etmesini istiyoruz" dedi.
Akşam saatlerine kadar yaylada kalan vatandaşlar, 30 yıl aradan sonra gelebildikleri yaylalarda bir yandan pancar toplarken diğer yandan yaktıkları mangal ve semaverlerle temiz hava ve kaynak sularının yanı başında piknik yaptı.
 

ERKAN ÇAPRAZ
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Genel Başkan Çelebi, kongrede güven tazeledi Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın 1. olağan kongresi gerçekleştirildi. GEADER 1. olağan kongresinde güven tazeleyen Mühendis Ömer Çelebi, tekrar başkanlığa seçildi. Kongrenin açılış konuşmasın yapan Genel Başkan Ömer Çelebi, kongrede yaptığı konuşmasında, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi sosyal, kültürel, ekonomik ve tabiî kaynaklar bakımından zengin bir alana sahip, birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapmış, Türkiye’nin en önemli coğrafi bölgelerindendir. Bu bölgenin diğer en önemli özelliklerinden biri de yenilenebilir enerji potansiyeli ve çeşitliliği açısından oldukça yüksek, fosil kaynaklarca Türkiye’nin en önemli ve verimli alanlarına sahip olmasıdır. Yenilenebilir enerji potansiyeli açısından oldukça yüksek ve birincil enerjide Türkiye’nin en verimli alanlarına sahip Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde enerjinin bütün bileşenlerinde sahip olduğu bu potansiyelini bilimsel veriler ışığında araştırarak ve geliştirerek kamuoyuna ve ilgili enerji otoritelerine çeşitli raporlar halinde bilgilendirme yapmak amacıyla Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneğimiz (GEADER) 2021 yılında kuruldu. Güneydoğu güneş alma potansiyeli açısından Türkiye ortalamasının çok üzerinde, Türkiye’nin en büyük hidrolik kaynaklarını barındırıyor ve TPAO’nun en büyük petrol sismik araştırmaları keza bu bölgede. Adıyaman ve Batman petrolünden sonra son keşiflerde günlük 40 bin varille Gabar ve Kato Dağlarındaki petrol rezervi güneydoğunun enerji alanındaki potansiyel gücünü daha da gözler önüne seriyor. GEADER, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın belirlediği kısa, orta ve uzun vadedeki enerji politikalarını dikkate alarak Güneydoğu’da yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması ve etkin bir şekilde kullanılmasına katkı sunmakla beraber enerji arz-talep güvenliğinin sağlanması, ekolojik dengenin korunması, bölgenin tamamında enerji verimliliği hakkında bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetlerinin yapılması, enerji üreticisinden, tüketiciye kadar olan tüm parametrelerde sorun, talep ve önerilerini araştırarak ve değerlendirerek raporlar halinde enerji otoritelerine, kamuoyuna sunulmasına da katkı sunacaktır. Bu münasebetle 1. olağan genel kurulumuza teşrifleriyle bizleri onurlandıran çok kıymetli misafirlerimize teşekkür eder, şükranlarımı sunarım” dedi.