POLİTİKA - 01 Mart 2022 Salı 20:51

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ukrayna'nın AB'ye üyeliği ile ilgili gelişmelere yönelik yorum

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ukrayna'nın AB'ye üyeliği ile ilgili gelişmelere yönelik yorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “AB üyesi ülkelere diyorum ki, şuanda Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti lütfen Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye’ye de birileri savaş açıp saydırdığı zaman mı Türkiye’yi gündeme alacaksınız?” dedi.

Resmi bir ziyaret için Ankara’ya gelen Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı için kameraların karşısına geçti. Görüşmelerde Türkiye-Kosova arasındaki süreci etraflıca değerlendirme imkanı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere bölgemizde yaşanan gelişmeler hakkında fikir alış verişinde bulunduk. Siyasi ilişkilerimizin yanı sıra ekonomi, ticaret, enerji, savunma sanayi, kültür, eğitim, sağlık ve terörle mücadele alanlarında işbirliğimizi ilerletmek amacıyla neler yapılabileceğini istişare ettik. Kosova’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi bütünlüğüne atfettiğimiz değer malumdur. Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olarak her alanda Kosovalı kardeşlerimize destek verdik. Kosova’nın kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiği yeri almasına büyük önem veriyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin de katkılarıyla Kosova halkının refahının artmasından memnun olduğunu ifade eden Erdoğan, ”2004 yılından bu yana Kosova’da faaliyet gösteren TİKA, 700’e yakın projeyi gerçekleştirdi. Türk firmaları bugüne kadar Kosova’ya 400 milyon Euro’ya varan yatırım yaptı. Firmalarımız enerji sektörü başta olmak üzere birçok alanda Kosova’daki yatırımlarını artırmaya hazırdır. 2019 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşması ile birlikte ticaret hacmimizde olumlu bir seyir yakalanmıştır. Kosova’nın da Türkiye’ye ihracatı artmaya başlamıştır. Ticaret hacmimiz salgına rağmen geçtiğimiz sene yüzde 52’nin üzerinde artarak 600 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Dünyamızın salgının etkisinden kurtulmasıyla birlikte bu rakamın yükseleceğine inanıyorum. Kosova Türk Toplumu, Kosova ile ilişkilerimizin beşeri boyutunu teşkil ediyor. Soydaşlarımızın hayatın her alanında Kosova’nın gelişimine yaptığı katkıyı takip ediyoruz. Bölgemizdeki ve ötesindeki tüm aktörlerin bölgesel barış ve istikrarı öne çıkarması elzemdir. Türkiye Kosova’nın tüm komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmesini istemekte, Priştine-Belgrat Diyalog Sürecini desteklemektir. Sürecin bölgede kalıcı barış ve istikrarı sağlayacak şekilde kapsamlı bir anlaşma ile nihayete ulaşması samimi arzumuzdur. Bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.

Görüşmelerde FETÖ ile müşterek mücadeleyi de ele aldıklarının altını çizen Erdoğan, “Demokrasimize kast eden ve 251 vatandaşımızı alçakça şehit eden bu terör örgütünün varlığının sonlandırılması büyük önem arz ediyor. Değerli mevkidaşıma dostluk ve kardeşlik hukukumuz temelinde atılmasını arzu ettiğimiz adımlara dair haklı beklentilerimizi ifade ettim” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ukrayna'nın AB'ye üyeliği ile ilgili gelişmelere yönelik yorum

“Kosova’nın dünya genelinde tanınmasına yönelik her türlü adımları attık”

Kosovalı bir gazetecinin “Dünya lideri olarak gücünüzü biliyoruz. Kosova’nın NATO’ya üye olması için yardımcı olacak mısınız? Kosova’nın ülke olarak tanınması için çabalarınız olacak mı?” sorusuna cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Bildiğiniz gibi Kosova’nın tanınması noktasında ilk adım Amerika tarafından atılmıştır. O zamanlar ben Başbakan’dım ve Kabine toplantısındaydık, haberi aldık ve ikinci tanıyan ülke Türkiye olarak biz olduk. Ondan sonraki süreçte de Kosova’nın dünya genelinde tanınmasına yönelik her türlü adımları attık. Ben dünyadaki başbakan dostlarımla, dışişleri bakanlarım, onlar da muhatapları ile çalışmalar yaparak Kosova’nın tanınması sürecini hızlandırdık. Hala da buna devam ediyoruz. Şimdi de yine aynı şekilde tanınmasını sağlayacağımız bazı ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. İkili görüşmede değerli kardeşim Osmani bazı ülkelerin adlarını bana verdi, onlarla görüşmeler yapıp, onların da tanımasını, bu konuda Kosova’yı tanımak suretiyle dünyada Kosova’yı tanıyan ülke sayısının artmasını sağlayalım, bu çalışmayı devam ettirelim diye. NATO konusuna gelince, NATO’nun önemli bir üyesi olarak Türkiye’nin bu konuda bir sorunu yoktur. Biz Kosova’yı tanımakta bir yerlerden izin almamıza da gerek yok, biz Kosova’yı tanıma noktasında adımlarımızı atarız ve NATO’nun bir üyesi olarak Kosova’yı tanırız.”

“Türkiye’ye de birileri savaş açıp saydırdığı zaman mı Türkiye’yi gündeme alacaksınız?”

Ukrayna’nın AB’ye üyeliği ile ilgili gelişmeler ve AB’nin Türkiye’ye karşı olumlu mesajlarının hatırlatılması ve bu çerçevede Türkiye’nin AB’ye tam üye olması noktasında bir beklenti olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, 1959 ve 1963 yıllarının Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecindeki oyalama taktiklerinin olduğu dönemler olduğunu belirtti. Erdoğan, “O günden bu güne maalesef Türkiye AB’ye kabul edilmedi. Şuanda Ukrayna ile ilgili bir gündem oluştu ve Ukrayna’yı AB’ye alma süreci... Biz kimseyi AB’ye alın almayın gayreti içine girmeyiz. Biz kendimizden sorumluyuz. Fakat şuanda Ukrayna’yı AB’ye alma gayretlerini de doğrusu taktirle karşılıyoruz. Bu güzel bir gelişme. Bu AB üyelerine ben diyorum ki, acaba Türkiye’yi niçin AB’ye hala almakta endişe ediyorsunuz, tereddüt ediyorsunuz veya almıyorsunuz? NATO konusunda bizim duruşumuz belli. Biz genişlemesine engel olan bir ülke değiliz. Tam aksine biz NATO’da da genişlemenin faydalı olacağını hep savunduk. Bu adımları atarken bunu dünya barışı için istiyoruz. Dünya barışına ne denli katkıda bulunabiliriz bunun için istiyoruz. Ama AB konusunda ben tekrar AB üyesi ülkelere diyorum ki, şuanda Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti lütfen Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye’ye de birileri savaş açıp saydırdığı zaman mı Türkiye’yi gündeme alacaksınız? Şuanda AB üyesi ülkeler içinde savunma sanayinde işbirliği yapmamız gereken ülkeler var. Bu ülkelerin birçoğu aynı zamanda NATO üyesi. Türkiye’de bir NATO üyesi. Türkiye’ye savunma sanayi işbirliğinde yaklaşmayan, uzak duran... Biz beraberiz, müttefikiz. Türkiye’ye vermeniz gereken araç, gereç, mühimmat, bunları niye vermiyorsunuz? Vermiyorlar. Bir savaş mı çıksın, bunu mu bekliyorlar? Bunlar samimi değiller. NATO üyeleri de sadece laf üretiyor, AB üyeleri de laf üretiyor. Demek ki, Ukrayna’nın başına gelen bu tür sıkıntıları, Zelenski konuşmasını yapıyor ve AB’de, parlamentoda ayakta alkışlıyorlar, güzel bir gelişme. ‘Bir musibet bin nasihatten evladır’ diye bir sözümüz var ya, hep bunu bekliyorlar ama Türkiye bunları beklemiyor. Türkiye her zaman duruşunu koruyan bir ülke ve her zaman mazlumun mağdurun yanında olan bir ülke. Çağrımız hem Rusya’ya hem Ukrayna’ya, bir an önce ateşler kesilsin ve gerek Rusya gerek Ukrayna burada dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun” açıklamasında bulundu.

“Ukrayna’da olaylara baktığımızda Kosova’nın NATO’ya girme zamanı gelmiştir”

Türkiye’nin Kosova desteğinin her zaman sürdüğünü ifade eden Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, "Türkiye Kosova’nın uluslararası ilişkilerinde de önemli bir rol üstlendi. Sayın Erdoğan’ın vermiş olduğu desteği Türkiye’nin verdiği desteği görüyoruz. Türkiye her zaman yanımızdaydı. Bize iletişim kapıları açtı. Biz hala bu konuda Türkiye ile birlikte çalışmaktayız. Ukrayna’da olaylara baktığımızda Kosova’nın NATO’ya girme zamanı gelmiştir. Bu konuda Türkiye’nin desteği önemlidir. Halklarımız arasındaki ilişkiler de önemlidir. Farklı alanlara taşıyacağız. Güvenlik, eğitim, sağlık, ekonomik işbirliğimizi geliştireceğiz. Tam potansiyelle bu konuda çalışacağız. Erdoğan’a teşekkür etmek işitiyorum, bu destek 1990’lı yıllarda başladı. Göçmenleri ağırlama konusunda desteği büyüktü. Türkiye’nin daha sonra verdiği destek için de teşekkür ediyorum” dedi.

“NATO üyeliği konusunda Türkiye gibi ülkelerin desteğini bekliyoruz”

Türkiye’nin Kosova’ya pandemi süresince de desteğini sürdürdüğünü ifade eden Osmani-Sadriu, “Türkiye, sağlık cihazlarıyla yardım etmiştir. Kosova Ukrayna’nın egemenliğini tam desteklemektedir. Sayın Erdoğan’ın Ukrayna halkına vermiş olduğu desteği de takdir ediyorum. Sayın Erdoğan ile yaptığım görüşmelerde şunu da vurguladım, Rusya’nın amacı Batı ve Balkanlar'da istikrarsızlıktır. Balkan ülkelerinin barışının bozulmasına izin vermememiz gerekiyor. Sırbistan Rusya’dan destek alarak bu konuda ilerlemeye çalışıyor. Çok dikkatli hareket etmemiz gerekiyor. Ukrayna’dan gelen acı görüntüler, bize bir daha demokratik halklara daha çok yakınlaşması gerektiğini hatırlatmaktadır. Halkalar arasındaki eşitlik önem arz etmektedir. Türkiye gibi ülkelerin desteğini bekliyoruz NATO üyeliği konusunda” ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı

Buna göre iki ülke hükümetleri arasındaki "Ormancılık Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı" Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Kosova Başbakan İkinci Yardımcısı ve Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz tarafından imzalandı. İki ülke hükümetleri arasındaki "Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması" ise Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Kosova Başbakan İkinci Yardımcısı ve Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz imza altına alındı. "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı İle Kosova Cumhuriyeti Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı Arasında Protokol Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kosova Başbakan İkinci Yardımcısı ve Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz tarafından imzalandı.

Derya Yetim - Hülya Keklik

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Gazze için çadırlı eylem: Çadırda kalacaklar Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde üniversite öğrencileri İsrail’in saldırısı altındaki Gazze için çadırlı eylem başlattı. ABD’den destek alan İsrail’in aylardır saldırı düzenlediği Gazze için dünya genelinde direniş eylemleri sürüyor. Tekirdağ’da üniversite öğrencileri üniversite alanında çadırlar kurarak Gazze için eylem başlattı. Öğrenciler çadırlarda kalarak Gazze’ye destek olabilmek amacıyla 10 gün boyunca eylem yapacak. Alandaki çadırların yanı sıra saldırılarda zarar gören insanların resimleri, oluşturulan mini mezarların üzerine kanlı kefenler bırakılarak acı dramın tablosu sergilenmeye çalışıldı. Alandaki grup adına bir açıklama yapan Hukuk Fakültesi Öğrencisi Baran Dursun, “Tarihteki tüm önemli dönüm noktalarında olduğu gibi bugün de Gazze’de, yıllardır süregelen ve 7 Ekim’den beri had safhaya ulaşan katliam ve direniş, doğruyu yanlıştan, haklıyı zalimden, izzeti zilletten ayırt eden bir örnek olarak karşımızda duruyor. İşgalci İsrail, Filistin’de sadece bir halkı değil, aynı zamanda insani tüm ilke ve değerleri sistematik bir şekilde katlediyor. Batılı devletler ise bu katliama göz yummanın da ötesinde, insan hakları ihlallerinde sınır tanımayan İsrail’i açıktan desteklemeye devam ediyor. Zulümle, hasta, yaşlı, kadın, çocuk demeden insanları, hayvanları ve tabiatı katlederek abad olacağını zanneden İsrail’i soykırım silahlarıyla teçhiz eden ABD ve diğer batılı ülkeler, Gazze’deki zulmün bizatihi faili konumunda olmayı sürdürüyor” dedi.
İstanbul Trendyol, Olimpiyat Koleksiyonu’nu dünya sahnesine çıkardı Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol, Anadolu’nun dört bir yanındaki yerli üreticilerin tasarlayıp ürettikleri olimpiyat koleksiyonunu Türkiye ile birlikte tüm uluslararası platformlarında satışa sundu. E-ticaret platformu Trendyol, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) resmi ‘E-Ticaret Hizmetleri Partneri’ olduğunu geçtiğimiz aralık ayında duyurmuştu. Böylece e-ticaret platformu, IOC’nin Türk partneri olmuştu. E-ticaret platformu ürettiği Olimpiyat Koleksiyonu da bu partnerliğe ek olarak yapılan iş birliği kapsamında hazırlandı. Anadolu’da üretilen koleksiyon; t-shirt, polo yaka t-shirt, şort, elbise, sweatshirt, beyzbol şapkası, balıkçı şapkası, plaj havlusu ve bez çanta ürünlerinden oluşuyor. Ürünler Türkiye’de Trendyolmilla uygulaması üzerinden; Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman’da ise Trendyol uygulaması üzerinden uluslararası satışa sunuldu. Sporseverler ayrıca Lozan’da bulunan Olimpiyat Müzesi’nden (The Olympic Museum), IOC’nin resmi global satış platformu olan shop.olympics.com’dan, olimpiyat oyunlarının şehri Paris’te bulunan uluslararası olimpik megastoredan da koleksiyon ürünlerine erişebilecek. Trendyol’un spora verdiği destek ile yerli üreticiyi yurt dışına açma hedefi birleşti E-ticaret platformu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi iş birliğiyle spora olan desteğini yerli ürün ve üreticileri yurt dışına taşıma hedefiyle birleştiriyor. Böylece, Türkiye’nin dünya standartlarındaki üretim gücünü ve kalitesini farklı coğrafyalarla tanıştırmayı spor alanında da sürdürüyor. Milli sporcular Olimpiyat Koleksiyonu reklamında rol aldı Türkiye’de Trendyolmilla uygulaması üzerinden satışa sunulan Olimpiyat Koleksiyonu, milli sporcularımızın rol aldığı bir reklam filmiyle tanıtılıyor. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi temsil edecek olan milli voleybolcumuz İlkin Aydın, milli tekvandocumuz Nafia Kuş ve milli jimnastikçimiz Ferhat Arıcan, reklam filminde sporun dinamik ruhunu ve heyecanını yansıtıyorlar. Ülkemizin gurur kaynağı olan milli sporcularımızın enerjisini gündelik hayata taşıyan bu özel koleksiyon, sporseverler ile moda tutkunları için bir buluşma noktası niteliğinde. Milli sporcularımızın güçlü ve kararlı duruşuyla dikkat çeken reklam filmi, Türkiye’nin hem sporda hem de modada sahip olduğu güçlü potansiyeli bir kez daha gözler önüne seriyor.