GÜNDEM - 04 Temmuz 2015 Cumartesi 09:10

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kapılarını açtı

A
A
A
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kapılarını açtı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin Güney ve Kuzey idare binalarının kapıları ilk kez basına açıldı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş’ın başkanlığında gerçekleştirilen tanıtım turunda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki bin 150 odadan bin 24’ü basına gezdirildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak düzenlemeyle 1-1,5 ay içerisinde bireysel başvuru yapan vatandaşlar gruplar halinde külliyede misafir edilecek. Akıllı bina olarak tasarlanan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi 24 saat yüzlerce kamera tarafından izleniyor. Külliyeye, 5 bin 600 yetkin, 72 bin adet çalı grubu ağaç dikildi. Bitkilerin sulamasının bir kısmı depolanan yağmur sularından sağlanıyor.
Cumhurbaşkanlığı, tartışmaların odağında olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni basına açarak tartışmalara son noktayı koydu.

Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş’ın başkanlığında gerçekleştirilen basın gezisinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin Güney ve Kuzey İdare binaları gazetecilere tanıtıldı. Bin 150 odalı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bin 24 odanın bulunduğu Güney ve Kuzey idare binaları tek tek gazetecilere gezdirildi.

“SANAL TURUN ARDINDAN GAZETECİLERE TANITILDI”
Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne davet edilen gazetecilere idare binaları hakkında yetkililer tarafından bilgi verildi.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ‘sanal tur’a eklendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, bu hafta da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin iki aşamalı olarak Cumhurbaşkanlığı muhabirlerine tanıtımının yapılmasını kararlaştırdıklarını ifade etti.
Tanıtımın ilk aşamasında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin Güney ve Kuzey idare binalarının tanıtılmasını kararlaştırdıklarını sözlerine ekleyen Göktaş, ilerleyen haftalarda ikinci bir tur düzenleyerek Cumhurbaşkanlığı makamının bulunduğu ana binanın da basına tanıtılacağının altını çizdi.

“KÜLLİYEDEKİ ARAZİNİN TOPLAM YÜZÖLÇÜMÜ 750 BİN METREKARE”
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne davet edilen muhabirler otobüslerle ilk olarak Güney ve Kuzey idare binalarının bulunduğu alana götürüldü. Tanıtım öncesi Cumhurbaşkanlığı Protokol görevlisi Fatih Gürkan, külliye hakkında bilgi verdi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içerisinde bin 150 odanın bulunduğunu ve bu odaların bin 24’nün Kuzey ve Güney idare binalarının yer aldığı alanda olduğunu dile getiren Gürkan, külliyedeki arazinin toplam yüzölçümünün 750 bin metrekareden oluştuğunu kaydetti.

“200 BİN METREKARELİK ALAN HALKA AÇIK”
Gürkan, 200 bin metrekarelik alanın halka açık olduğunu dile getirerek, “Halka açık bölüm içerisinde Beştepe Millet Camisi, bittiğinde kütüphane ve konferans merkezi bulunacak. Bu alanların tamamı halka açık olacak” dedi.
Güney ve Kuzey idare binalarında yer alan koridorların uzunluklarının 185’er metreden olduğunu vurgulayan Gürkan,

“5 BİN 600 YETİŞKİN, 72 BİN ADET ÇALI GRUBU AĞAÇ DİKİLDİ”
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan peyzaj çalışmaları hakkında da bilgiler veren Gürkan, 65 bin metrekarelik bir alan peyzaj çalışmasının yapıldığının altını çizdi.
5 bin 600 yetişkin, 72 bin adet çalı grubu ağaç dikildiğini kaydeden Gürkan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde etrafı çevrilen 3 adet anıt ağacın bulunduğunu vurguladı.
Gürkan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Beştepe Millet Camisi’nin ardından kütüphanenin de tamamlanmasıyla birlikte 6 adet kapı olacağını dile getirdi.

“BİNALARIN ‘E’ ŞEKLİNDE YAPILMASININ MAKSİMUM KULLANIM ALANINI MİNİMUM YERDE ÇÖZME AMAÇLI”
Protokol görevlisi Gürkan’ın verdiği bilgilerden sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi hakkında bilgilendirme yapan Mimar Can Gökoğuz, tartışmaların odağındaki ‘E’ şeklinde mimarı yapıyla ilgili bilgiler verdi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki binaların Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönem yapılarının bir sentezi olduğuna işaret eden Gökoğuz, binaların ‘E’ şeklinde yapılmasının maksimum kullanım alanını minimum yerde çözme amaçlı olduğunu kaydetti. ‘E’ şeklindeki binalarda kullanım oranın arttığına dikkati çeken Gökoğuz, bu şekilde kullanım oranın maksimum düzeye çıktığını kaydetti.

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MİMARİYE HERHANGİ BİR MÜDAHALEDE BULUNMADI”
Gökoğuz, gazetecilerin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin mimarisine ilişkin herhangi bir müdahalesinin olmadığının altını çizdi.
Cumhurbaşkanlığı protokol görevlisi Gürkan ve mimar Gökoğuz’un kısa bilgilendirmesinin ardından gazetecilere Güney ve Kuzey idare binaları tanıtıldı.

“HALKLA İLİŞKİLERDE 57 PERSONEL ÇALIŞIYOR”
İlk olarak Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanlığı tanıtıldı. Birimin faaliyetleri hakkında bilgiler veren Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanı İlker Astarcı, biriminde 57 personelin hizmet verdiğini söyledi.
Vatandaşlardan gelen talepleri aldıkları ve tek tek değerlendirdiklerini vurgulayan Astarcı, vatandaşların taleplerini internet üzerinden veya başvurusu ofisi üzerinden taleplerini Cumhurbaşkanlığına ilettiklerini kaydetti.

“GÜNDE BİR 500 BAŞVURU YAPILIYOR”
Günlük yaklaşık bin 500 civarında talep aldıklarını, taleplerin değerlendirilmesinin ardından ilgili kurumlara yönlendirdiklerini anlatan Astarcı, “Vatandaşların en çok sevgi ifadelerini içeren mektupları oluyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafını istiyorlar” dedi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ HALKA AÇILACAK”
Astarcı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’yle ilgili sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin resmi başvurularının olduğunu ve başvuruların ardından külliyede ağırlandıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni gezmek isteyen vatandaşların da oranın yüksek olduğunu ve bu konuda bir çalışma başlattıklarını dile getiren Astarcı, bireysel anlamda başvuruları ise 1-1,5 ay içeresinde almayı planladıklarını, bu başvurulardan sonra da vatandaşları gruplar halinde konuk etmeyi planladıklarını belirtti.
Bireysel başvuruların alınmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni gezmek isteyen vatandaşların gruplar halinde misafir edileceğini sözlerine ekleyen Astarcı, planlanan çalışmanın en kısa sürede biteceğini ve çalışmanın bitmesi ile birlikte artık vatandaşların da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni görme imkanı bulacağını kaydetti.

“ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDE BÜTÜNLEŞİK BİR YAPI YOKTU, KÜLLİYEDE BÜTÜN YAPI BİR MERKEZDEN KONTROL EDİLİYOR”
Gazetecilerin ikinci durağı ise Bilgi Teknolojileri Başkanlığı oldu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ‘akıllı’ bina olarak tasarlandığını belirten Bilgi Teknolojileri Başkanı Ali Taha Koç, Çankaya Köşkü’nde bütünleşik bir yapının bulunmadığını, her binanın altında kendine ait bir sistemin bulunduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Çankaya Köşkü’nden farklı olarak bütünleşik bir yapının bulunduğunu ve her binanın birbiriyle entegreli olduğunu belirten Koç, külliyenin aydınlatma, otomasyon ve ileri teknolojilerinin altyapısının belli merkezlerde kontrol edildiğini ifade etti.

“BÜTÜN YAZILIMLAR BİLGİ TEKNOLOJİLERİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANIYOR”
Cumhurbaşkanlığı için gerekli olan bütün yazılımların Bilgi Teknolojileri Başkanlığı tarafından hazırlandığına dikkati çeken Koç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi için hazırlanan “Sanal Tur’un birimleri tarafından hizmete açıldığını aktardı.
Beştepe Millet Camisi’nin de “Sanal Tur”a ekleneceği bilgisini veren Koç, sanal gazinin android işletim sistemine uygun hale getirilmesi yürütülen çalışmanın devam ettiğini vurguladı.

“BASIN ANBEAN KATİP EDİLİYOR”
Gazetecilerin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki bir sonraki durağı ise Basın Başdanışmalığı’nın bulunduğu kat oldu.
Binlerce sitenin anbean katip edildiği birimde, Cumhurbaşkanlığı personeli tarafından yazımı gerçekleştirilen sistem sayesinde bütün internet siteleri takip ediliyor. Sistem sayesinde o gün vatandaşların en çok takip ettiği ve okuduğu haber görülebiliyor.
Öte yandan birime kurulan ekranlar sayesinde televizyon kanalları birebir takip ediliyor.

“ATATÜRK’TEN KALMA GELENEK DEVAM ETTİRİLİYOR”
Halkla İlişkiler Başkanlığı ve Bilgi Teknolojileri Başkanlığı’nın tanıtılmasının ardından Başyaverliğin bulunduğu kata geçildi.
Başyaverlik katının tanıtılması sırasında girişte bulunan kürsü gazetecilerin dikkatini çekti. Gazetecilerin kürsüyü sorması üzerine protokol görevlisi Gürkan, kürsünün üzerinde bulunan ve "Defter-i Mahsusa" adı verilen defter hakkında gazetecilere bilgi verdi.
Defterin Atatürk döneminden gelen bir gelenek olduğunu, geleneğin Çankaya Köşkü’nün ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde de devam ettiğini dile getiren Gürkan, Cumhurbaşkanı görmeye gelen ancak göremeyenlerin temennilerinin alındığı bir defter olduğunu söyledi.
Gürkan, deftere yazılanların daha sonra Cumhurbaşkanları tarafından okunduğunu kaydetti.

“CUMHURBAŞKANLIĞI ARŞİVİNDEKİ EVRAK VE DÖKÜMANLAR ELEKTRONİK ORTAMDA HALKA AÇILACAK”
2013 yılında Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Restorasyon Atölyesi’nde fiziksel ve kimyasal tahribatları bulunan 8 bin adet belge tekrar elden geçiriliyor.
Belgelerin Cumhurbaşkanlığı arşivinde muhafaza edildiğini anlatan Restorasyon Atölyesi Şefi Zeynep Köprülü, Cumhurbaşkanlığı arşivinde Atatürk dönemine ait belgelerin yanı sırada Cumhurbaşkanlarına ilişkin tüm belgelerin mevcut olduğunu kaydetti.
Köprülü, tahribata uğrayan belgelerin tekrar gözden geçirildiğini ve uzmanlar tarafından temizlenerek muhafaza altına alındığını söyledi.
1908 yılından buyana kadar tüm yazışma dökümanlarının yazılımlarının tamamlanmasının ardından elektronik ortam üzerinde halka açılacak.

“22 BİN 188 YAYIN MEVCUTLU KÜTÜPHANE”
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içerisinde 5 milyon ciltlik kütüphane yapılacak. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içerisinde şuanda faaliyete olan kütüphaneye ilişkin ise Aylin Esen, Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’nin 1950 yılında kurulduğunu anlattı.
Kütüphanenin sadece Cumhurbaşkanlığı bünyesinde hizmet verdiğine dikkati çeken Esen, kütüphanede 22 bin 188 yayının mevcut olduğunu kaydetti.

“250 BİN KİTAP ALINDI”
Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’nde 352 adet nadir eserin bulunduğunu ifade eden Esen, mevcut kütüphanenin sadece Cumhurbaşkanlığı personeli ve ailelerine hizmet verdiğini, dışarıdan gelişlerin ise özel izne tabi olduğunun altını çizdi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin içerisine yapılacak olan kütüphanenin halka açık olarak planlandı. Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’nin 5 milyon eserle Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olacak, Bu çerçevede 250 bin kitabın alındı.

“CUMHURBAŞKANLIĞI 24 SAAT İZLENİYOR”
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi 24 saat anbean yüzlerce kamera sayesinde izleniyor. Külliyenin 24 saat kameralar tarafından izlendiğini ve herhangi bir sorun yaşanması halinde kısa sürede olayın yaşandığı bölgedeki korumalara haber verilerek gerekli müdahalenin yapıldığını kaydeden Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanı Ramazan Bal, gerekli hallerde makam hariç, makam katının da izlendiğini belirtti.

“BEŞTEPE MİLLET CAMİSİNE VATANDAŞLAR ARAMA YAPILMADAN GİREBİLECEK”
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin korunması hakkında bilgiler veren Bal, külliye çevresinde bugüne kadar herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını ve Koruma Başkanlığı’na bulunan yüzlerde ekran sayesinde Külliye’nin etrafının anbean takip edilebildiğine işaret etti.
Bal, külliye etrafında bulunan kameralar sayesinde yüz tarama sistemiyle kimlik kontrolünün yapılabileceğinin altını çizdi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ’NDE 1150 ODA MEVCUT”
Cumhurbaşkanlığı’ndaki 1150 odadan 1024’ü güney ve kuzey ve idari binalarda yer alıyor. Bu binalar, bodrum, alt zemin, zemin ve 3 kattan oluşuyor.
Güney ve Kuzey binalarda, başdanışmanlıklar, danışmanlar, toplam 13 başkanlık, başyaverlik, ile muhafız alayına ait çalışma odaları yer alıyor.
Binaların her birinde, bin kişinin çalışabileceği, makam, 2’şer ve 4’er kişilik yaklaşık 500 oda. Her birimin kullanacağı toplantı salonları bulunmakta. Birleşmiş Milletler Binası Ofis Standartlarına uygun biçimde 3,2 metre x 6 metre boyutlarında olan ofislerle, genel itibariyle 2 bin kişilik tasarlandı. Yerleşim planı Cumhurbaşkanlığı’ndaki birimlerin her birinin arada çalışabilmesine de olanak sağlamakta.

“ARTA KALAN YEMEKLER HAYVAN BARINAKLARINA GÖNDERİLİYOR”
Alt zemin katların belirli bölümleri, 500’şer kişilik yemekhane, mutfak, mescit ve depoların yanı sara, yine idari ofislere ayrılmış durumda. Yemekhaneden arta kalan yemekler hayvan barınaklarına gönderiliyor. Bodrum kat, 250 araçlık otopark ve sığınak olarak kullanılmakta.

“KORİDOR UZUNLUKLARI 185 METRE”
Güney ve kuzey binalarda koridorlar 185 metre uzunluğunda. Harekete duyarlı aydınlatma sayesinde, aydınlanmanın sadece hareket anında ilgili kısımlarda olması sağlanmakta. Mesai bitiminde ofis aydınlatması otomatik olarak devre dışı kalmakta, ihtiyaç olan noktalarda ışıkların kullanıcılar tarafından devreye alınması gerekmekte.

“ATIK SULAR TEKRAR ARITILARAK TEMİZLİKTE KULLANILIYOR”
Külliye içindeki binalarda gri su yöntemi ile belirli noktalardaki atık sular arıtılarak, temizlikte yeniden kullanılmakta.

“750 BİN METREKARELİK ALANA KURULU”
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki arazinin toplam yüzölçümü 750 bin metrekareden oluşmakta. Külliye dahilinde makamın bulunduğu ana bina, güney ve kuzey idare binalar, resmi konut yer almakta.
Beştepe Millet Cami, bu yıl içinde tamamlanması planlanan Kongre ve Gösteri Merkezi, ayrıca 5 milyon kitabı bünyesinde barındıracak olan Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi, Külliyesi’nin halkın kullanımına açık olan bölümlerini oluşturmakta.

“AKILLI BİNA OLARAK TASARLANDI”
Proje tamamlandığında halka açık kısımlar da dahil olmak üzere Külliye’nin toplam 6 girişi olacak. Külliye dahilindeki yapıların Selçuklu ve Osmanlı Mimarlık tarihinin bir sentezi olmalarının yanı sıra “akıllı bina” niteliği taşımaları da dikkati çekiyor.

“YAĞMUR SULARI DEPOLANIYOR”
Bu peyzaj alanında 5 bin 600 adet yetişkin ağaç, 72 bin adet çalı grubu bitki dikildi. Bu peyzaj alanının su ihtiyacının bir kısmı yağmur sularının biriktirildiği depolardan sağlanıyor. 

TÜRKER BEKTAŞ 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale 17. Anadolu Spor Ödülleri sahiplerini buldu Kırıkkale’de düzenlenen "17. Anadolu Spor Ödülleri" sahiplerini buldu. "Yılın Teknik Direktörü" ödülüne layık görülen Arda Turan, İspanya’daki programı nedeniyle katılamadığı törene gönderdiği video mesajında, "Teknik direktör olarak aldığım ilk ödül" dedi. Kırıkkale Belediyesi ve Kırıkkalegücü Spor Kulübü iş birliğiyle düzenlenen "17. Anadolu Spor Ödülleri" töreni, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Törende konuşan Belediye Başkanı Ahmet Önal, ödül sahiplerini tebrik ederek organizasyonun sporun gelişimine katkısına dikkat çekti. Önal, "Şehrimizde sporu daha da ileriye taşımak ve gençlerimize daha fazla fırsat sunmak için sporu desteklemeye devam edeceğiz" dedi. Kırıkkalegücü Spor Kulübü Başkanı Güven Gündüz ise katılımcılara ve emeği geçenlere minnettarlığını ifade etti. "Yılın Teknik Direktörü" ödülünü kazanan Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan, İspanya’daki programı nedeniyle törene katılamadı. Bir video mesaj gönderen Turan, "Sevgili Kırıkkaleli dostlarım, bugün aranızda olmak isterdim ama maçları yakından takip etmek üzere İspanya’dayım. Bu ödül benin için çok kıymetli. Çünkü teknik direktörde aldığım ilk ödül.Sizleri çok seviyorum, Kırıkkale’ye mutlaka geleceğim. İnşallah bir gün birlikte olma dileğiyle" ifadelerini kullandı. Turan’ın ödülünü, Eyüpspor Yardımcı Antrenörü Atilla Gerin teslim aldı. Gerin, aynı zamanda "Yılın Yardımcı Antrenörü" ödülünün de sahibi oldu. Farklı branşlarda başarı gösteren isimler ve kulüpler ödüllerle onurlandırıldı. Elazığspor’u TFF 2. Lig’e çıkaran Serkan Çayır, "Yılın Kulüp Başkanı" olarak seçildi. Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise "Yılın İl Belediye Başkanı" ödülüne layık görüldü. Başkan Aşgın, farklı programları nedeniyle törene katılamazken, ödülünü Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat teslim aldı. Spor camiasının önemli isimleri, federasyon başkanları ve spor programları da ödüllendirilenler arasında yer aldı. Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen ve Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, "Yılın Federasyon Başkanı" ödülünü aldı. Nesibe Aydın Spor Kulübü’nden Ali Kavaklıoğlu "Yılın Basketbol Yöneticisi", Anadolu Ajansı Spor Müdür Yardımcısı Hüseyin Doğru "Yılın Medya İnsanı", Bursa AS TV Spor Müdürü Süha Gürsoy ise "Yılın Spor Müdürü" ödüllerinin sahibi oldu. TRT Spor’dan Asena Üner "Yılın Kadın Spor Spikeri", Hünkar Mutlu ise "Yılın Erkek Spor Spikeri" seçilirken, Ülke TV’den Ömer Önder ve TRT Spor’dan Cem Çınar, "Yılın Spor Programı" kategorisinde ödül kazandı. Futbol programları kategorisinde ise Futbol Anadolu (TRT Spor), Spor26 (Kanal26), Women Gool (TV6) ve Tam Saha (Altaş TV) ödül alan yapımlar arasında yer aldı.
Ankara Hukuk muhakemelerindeki ücret tarifeleri Resmi Gazete’de Hukuk muhakemelerinde gider avansı, hakem ücreti ve tanık ücreti tarifeleri tebliğleri Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan gider avansı tarifesi tebliğine göre, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince dava açılırken mahkeme veznesine yatırılacak olan gider avansının miktarı davacı için, taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ile diğer iş ve işlemler için 400 Türk lirası olarak belirlendi. Davacı, tarifede gösterilen gider avansını dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorunda olacak. Gider avansı her türlü tebligat ücreti ile posta ücretleri gibi giderleri kapsayacak. Gider avansının kullanılmayan kısmı hükmün kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilecek. Davacı tarafından hesap numarası bildirilmiş ise iade elektronik ortamda hesaba aktarmak suretiyle yapılacak. Hesap numarası bildirilmemiş ise masrafı avanstan karşılanmak suretiyle PTT merkez ve iş yerleri vasıtasıyla adreste ödemeli olarak gönderilecek. Hakem ücretleri tarifesi yayımlandı. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre tahkim yoluyla görülen dava ve işlerde, taraflarla hakem veya hakem kurulları arasında ücretin belirlenmesi konusunda anlaşmaya varılamaması veya tahkim anlaşmasında bir hüküm bulunmaması ya da taraflarca bu konuda yerleşmiş kurallara veya kurumsal tahkim kurallarına yollama yapılmaması hallerinde hakem veya hakem kuruluna ödenecek ücretin miktarı yayımlanan tarife ile belirlendi. Buna göre hakem ücretleri anlaşmazlığın konusunun değerine göre, ilk gelen 500 bin lira için tek hakemde yüzde 7, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 8 olarak, sonra gelen 500 bin lira için tek hakemde yüzde 4, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 7 olarak, sonra gelen 1 milyon lira için tek hakemde yüzde 3, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 6 olarak, sonra gelen 3 milyon lira için tek hakemde yüzde 2, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 4 olarak, sonra gelen 5 milyon lira için tek hakemde yüzde 1, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 2 olarak ve 10 milyon liradan yukarısı için ise tek hakemde yüzde 0,1 3 veya daha fazla hakemde yüzde 0,2 olarak uygulanacak. Başkanın ücreti ise hakemlerden her birine ödenecek hakem ücretinin yüzde on fazlası olarak hesaplanacak. Aksi kararlaştırılmadıkça hakem kararının düzeltilmesi, yorumlanması veya tamamlanması halleri ek ücreti gerektirmeyecek. Tanıklara 100 ila 150 lira arasında ücret Yayımlanan tebliğe göre, tanıklara tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak 100 ila 150 Türk lirası arasında ücret ödenecek. Tanık, hazır olabilmek için seyahat etmek zorunda kalmışsa yol giderleriyle tanıklığa çağrıldığı yerdeki konaklama ve beslenme giderleri de karşılanacak. Tanığa bu tarifeye göre ödenmesi gereken ücret ve giderler hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmayacak.
Zonguldak BEUN’da “100. Yıl Mühendislik Kongresi” Başladı 100. Yıl Mühendislik Kongresi Açılış Töreni, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in katılımıyla gerçekleştirildi. 2024 yılında kuruluşunu 1924 yılı olarak tescilleterek Cumhuriyetin ilk üniversitesi nişanesine sahip olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde 100. yaşına özel tertip edilen “100. Yıl Mühendislik Kongresi” Açılış Töreni, BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in katılımıyla gerçekleştirildi. Sezai Karakoç Kültür Merkezinde aziz şehitlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan törene; BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, BEUN Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal ve Prof. Dr. Servet Karasu, BEUN Genel Sekreteri Prof. Dr. Zehra Safi Öz, Zonguldak Belediyesi Başkan Vekili Ferhat Günaydın, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Muharrem Kiraz, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Yüksel, Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, senato üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin 100’üncü yıl anısına hazırlanan videosu gösterildi. Video gösterisinin ardından BEUN Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü akademisyenlerinden Öğr. Gör. Emel Doğan Uğurlu ile Öğr. Gör. Gonca Yerlikaya tarafından keman ve yan flüt dinletisi gerçekleştirdiler. Dinletinin akabinde kongre, açılış konuşmalarıyla devam etti. 100. Yıl Mühendislik Kongresi’nin açılış konuşmasında BEUN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit Aydın, Üniversitenin yüzüncü yılında düzenlenen bu kongreye birçok üniversiteden araştırmacıların katılım göstererek modern dünyada mühendislik alanındaki yenilikçi faaliyetlerin tartışılıp yeni ufuklar oluşturacağının önemine değindi. Konuşmasının sonunda kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen başta BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere herkese teşekkür etti. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit Aydın’ın konuşmasından sonra kürsüye çıkan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, mühendislik kökenine sahip olan Üniversitenin 100. yaşında böylesine anlamlı bir etkinliği düzenlemenin gururu ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Rektör Özölçer, daha sonra emeğin ve enerjinin başkenti Zonguldak’ın ve akademinin öncü kurumu olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin iş gücü ile mühendislik alanındaki nitelikli kapasitesiyle sanayinin merkezi olduğunun altını çizdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk mühendislerinin alnında Cumhuriyetin istikbalini aydınlatan ışık parıldar.” sözü ile milli kalkınmanın ve mühendisliğin önemini işaret etti. Akabinde günümüz dünyasında teknolojinin ve mühendisliğin hızlı bir dönüşüm içinde olduğunu ifade ederek; yapay zekâ, yenilenebilir enerji, nanoteknoloji, akıllı şehirler ve sürdürülebilir inşaat teknikleri gibi birçok yenilikçi alanın mühendislik bilimlerinde yeni bir sayfa açtığını belirtip kongrede ele alınacak bu alandaki çalışmaların Türkiye’nin yarınlarına kayda değer bir zemin oluşturacağının inancında olduğunu dile getirdi. BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, konuşmasının sonunda kongrenin akademik dünyaya ve sektör temsilcilerine yol gösterici olmasını temenni ederek sözlerine son verdi. BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in konuşmalarının ardından kongrenin birinci oturumuna geçilerek Türkiye Taşkömürü Kurumundan emekli Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, Zonguldak’ta kömür yataklarını keşfiyle başlayan mühendislik alanının gelişmesi ve üniversitenin kurulmasıyla akademik bir disipline kavuştuğunu ifade etti. Bununla birlikte 1924 yılında Yüksek Maden Mühendis Mektebi adı ile kurulan ve bugün Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi adı ile tüm dünyada köklü mühendislik akademik kurumu olarak bilinen BEUN’un tarihi geçmişten günümüze süregelen tarihi, kültürel ve sosyal gelişiminden bahsetti. Konuşmasının sonunda böylesine anlamlı etkinliğin düzenlemesinde emeği geçen başta kongrenin onursal başkanı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere herkese teşekkürlerini sundu. Ekrem Murat Zaman’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Eren Enerji Santral Müdürü Hakan Demiray, konuşmasının başında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin yüzüncü yılına özel olarak düzenlenen mühendislik kongresinde BEUN mezunu olarak yer almaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Ardından Zonguldak’ın enerji üretimindeki rolü üzerine bir sunum gerçekleştiren Demiray, sunumunda Zonguldak’ta elektriğin tarihsel gelişiminden başlayarak, geçmişten bugüne Zonguldak’ın Türkiye’nin enerji üretimindeki rolüne değinip sanayileşen İstanbul ve Sakarya’nın elektrik ihtiyacının karşılanmasında Zonguldak’ın kayda değer bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. Konuşmasının sonunda endüstri-üniversite iş birliğinin önemini vurgulayarak BEUN ile Eren Enerji arasında yapılan nitelikli iş birliklerinin şehrin ve bölgenin ekonomik kalkınmasına da önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Demiray’ın sunumunun ardından kürsüye çıkan Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Uğur Çevik, “Dijitalleşme ve Enerjinin Geleceği” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Çevik, sunumunda dünya genelinde enerji üretiminden daha çok enerji yönetiminin öne çıktığına dikkat çekti. Çevik daha sonra enerji yönetiminde dijitalleşmenin önemine değinerek enerji sektöründe veri ve veri analizinin dijitalleşme süreci açısından oldukça mühim olduğunu belirtti. KTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Çevik, konuşmasının sonunda özellikle dijital çağda akıllı şebekeler inşa etmek, yenilenebilir enerji kaynaklarının tüm süreçlerini yönetmek, uçtan uca yönetimi sağlayabilmek ve tüm bu entegrasyonu kusursuz bir şekilde yönetebilmek için dijital dönüşümden faydalanmanın elzem olduğuna değindi. Açılış töreni, oturum konuşmalarının ardından Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in katılımcılara teşekkür belgelerini takdim etmesi ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından son buldu.