GÜNDEM - 27 Kasım 2014 Perşembe 09:48

Dağda keçi kurtarma operasyonu

A
A
A
Dağda keçi kurtarma operasyonu

Kahramanmaraş’ta dağda mahsur kalan keçi, yapılan kurtarma operasyonuyla sahibine teslim edildi.

Kahramanmaraş Kumarlı Mahallesi Kayagözü mevkiinde yer alan kayalıklara otlamak için çıkan keçilerden biri, 100 metre yüksekliğindeki dağın 77. metresinde mahsur kaldı. Sürü sahibi kendi çabalarıyla keçilerinin hemen hemen hepsini çıkarmayı başardı. Ancak son kalan keçi çıkış alanından uzaklaşmasıyla dağda mahsur kaldı.Mahsur kalan keçisini bulunduğu yerden çıkaramayan sürü sahibi Talip Yozcu, birçok yere başvurmasına rağmen sonuç alamadı.

Tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ın yüksek bölgelerinde etkili olan kar yağışı yüzünden keçisine ulaşamayan Talip Yozcu, Kahramanmaraş Dağcılık Arama ve Kurtarma Derneği’nden (KADAK) yardım istedi.Yardım çağrısı üzerine harekete geçen 5 kişilik KADAK ekibi, Kahramanmaraş merkeze 70 kilometre uzaklıkta bulunan Kumarlı Mahallesi Kayagözü mevkisine hareket etti.Yoğun kar yağışı, sis ve tipi yüzünden araçla ilerlemekte güçlük çeken KADAK ekibi, 5 kilometrelik yolu yürüyerek kat etti.

1,5 saatlik yürüyüşün ardından keçilerin mahsur kaldığı bölgeye ulaşan KADAK ekibi, son hazırlıklarını yaparak dağa tırmanışa geçti.Dağda mahsur kalan keçinin bulunduğu kayalıklara ulaşmak için dağın zirvesine tırmanan KADAK ekibi, halatlarla aşağı inerek keçiye ulaştı.Yoğun kar, sis ve tipiye rağmen keçiyi bulunduğu yerden kurtarmak için boynuzuna ve beden bölgelerine özel bağlama yöntemi uygulayan KADAK Başkanı Sait Kılıçsallayan, keçiyi 4 günlük esaretinden kurtardı.

Keçinin ardından kendisi de aşağı inen Sait Kılıçsallayan, kurtarma operasyonunu şöyle değerlendirdi:
“Bugün berbat bir hava vardı. Kar yağışı, sis ve kaygan zemin bizi baya zorladı. Yaklaşık 100 metre olan kaya duvarının ortasında mahsur kalan keçiyi kurtardık. Çok zor bir kurtarma operasyonuydu. Bugüne kadar birçok kurtarma faaliyetimiz oldu ama bu en zoru diyebilirim. Çok şükür kazasız belasız kurtarma çalışmamızı tamamladık” dedi.

Keçisine kavuşan Talip Yozcu ise, “KADAK ekibine çok teşekkür ederim. Özellikle kötü hava şartlarında burada olmaları bizim için çok önemli. Dönüş yolunda keçilerin bazıları yoğun kar ve sis nedeniyle yolunu şaşırdı. Keçilerin bir bölümü dağdan aşağı indi. Keçiler bulundukları yerden çıkamadı. Kendi çabalarımızla mahsur kalan keçileri çıkardık. Ama son keçi ürkmesi sonucu daha da aşağı indi. Nereye başvurduysak sonuç alamadık Son olarak KADAK ekibinden yardım istedim. Sağ olsunlar şu zorlu hava koşullarında beni mutlu ettiler” diye konuştu.

Keçi kurtarma operasyonunda yer alan Kumarlı Mahalle Muhtarı Celal Daşçı ise, “Bugün KADAK ekibi mahallemize geldi. Ekibe çok teşekkür ederim. Bu iş maddiyatla ölçülmez. Bu zor coğrafi şartlarda buralara kadar gelen KADAK ekibini gönülden kutluyorum. Çünkü keçi sahibi bana 50 bin TL para verse ben bu işi yapmam. KADAK ekibini cesaretinden dolayı tebrik ediyorum” dedi. 

MUHAMMET ÖZER
KAHRAMANMARAŞ 

MUHAMMET ÖZER
KAHRAMANMARAŞ (İHA) 
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MHP lideri Bahçeli’ye anlamlı ziyaret Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) heyeti ve Ahmed Cavad ailesinin fertlerinden Nicat Emiroğlu Güliyev, Anar Ahundzade, Mehin Banu Guliyeva ve Yılmaz Ahundzade ziyaret etti. Azerbeycan Milli Marşının ve Çırpınırdın Karadeniz’in söz yazarı Ahmed Cevad’ın Doğumunun 132.yılına ithafen TÜRKSOY heyeti ve Ahmed cavad ailesinin fertlerinden Nicat Emiroğlu Güliyev, Anar Ahundzade, MehinBanu Guliyeva ve Yılmaz Ahundzade MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti. Ziyarette, Türksoy Genel Sekreteri Sultan Rayev, İstiklal şairi ve Azerbaycan Millî Marşının söz yazarı Ahmed Cavad’ın Türk dünyasının mümtaz şahsiyeti ve bir cesaret timsali olduğunu belirtti. Rayev, Cavad’ın hayatının ve ortaya koyduğu eserler ile dönemin en parlak, en güçlü temsilcilerinden biri ve milli duruşlu bir fikir adamı, hümanist ve hayırsever bir entelektüel olarak ismini sadece Azerbaycan’ın ve Türkiye’nin değil tüm Türk dünyasının edebiyat ve düşünce tarihine altın harflerle yazdırmayı başardığını söyledi. Cavad’ isminin bugün bile Türk dünyasının bağımsızlığı ve özgürlüğü ile anıldığını belirten Rayev, TÜRKSOY’un Ahmed Cavad ailesinin isteğini de dikkate alarak Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye Türk dünyasına vermiş ve vermekte olduğu hizmetlerinden, Türk Millî Ülküsü’ne katkılarından dolayı ‘Ahmed Cavad Onur Madalyası’nı takdim etti. Bunun yanı sıra Rayev, Ankara’daki TÜRKSOY merkezi için arsanın tahsis edilmesi ve binanın inşa edilmesinde Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 57. Hükümet Başbakan yardımcılığı görevinde iken inisiyatifleri ve olurları ile gerçekleştiğini hatırlattı. Rayev, bu vesileyle Bahçeli’ye TÜRKSOY ailesi adına şükranlarını sundu.
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.