GÜNDEM - 12 Nisan 2015 Pazar 19:22

Damadı yumurta ve una bulayıp, ahırda yıkadılar

A
A
A
Damadı yumurta ve una bulayıp, ahırda yıkadılar

Osmangazi Belediyesi’nin bu yıl 11’incisini düzenlediği ‘Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri’ kapsamında geleneklerin yaşatılması amacıyla, gerçekleştirilen bir köy düğününde damadın kafasında yumurta kırılıp, üstü yırtılıp, una bulandıktan sonra ahırda yıkandı.

Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri kapsamında geleneklerin yaşatılması amacıyla gerçekleştirilen köy düğünü, Çağlayan ve Nilüferköy mahallelerinde gerçekleştirildi. Kız evi olması nedeniyle Çağlayan Mahallesi'nde başlayan etkinlikler, düğün alayının köy meydanında toplanıp, davul ve zurnalar eşliğinde geleneksel oyunların oynaması ile başladı. Davetlilerin toplandığı köy meydanında, gelin alayının kız evine hareketinden önce bir konuşma yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Bursa’mıza, Osmangazi’mize bayram havası yaşatan bu şenlik, insanımıza verdiğimiz değerin, tarihimize olan saygımızın bir sonucu olarak gerçekleştirdiğimiz bir etkinliktir. Bizler bu etkinlikleri barışa, dostluk ve kardeşliğe katkı sağlamak için yapıyoruz. Düzenlemiş olduğumuz etkinliklerimiz, önce ülkemizde, sonra da yaşadığımız coğrafyada barışa, dostluk ve kardeşliğe katkı sağlayacaktır” dedi.

Bursa’nın fethedilişinin 689’uncu yılında, Osmangazi Belediyesi olarak 11’incisini düzenledikleri Fetih Şenlikleri kapsamında gerçekleştirilen köy düğünü etkinliğinin, aynı zamanda etkinliğe ev sahipliği yapan köylerin tarihini gün yüzüne çıkartan bir çalışmaya da vesile olduğunu belirten Başkan Dündar, “Düzenlemiş olduğumuz köy düğünü etkinliği kapsamında köylerimizin tarihini içeren bir de kitap hazırladık. Çağlayan ve Nilüfer’in tarihini anlatan bir kitap. Bugün köylerimiz birer mahalle oldu. Köy kültürümüzü ve geleneklerimizi unutmaya başladık. Biz istiyoruz ki, geleneksel kültürümüz sürsün. Her köyümüzün kendi kültürü yaşatılsın. Bugün de bu iki köyümüzün geleneklerini yaşatacağız. Düzenlediğimiz etkinliğimize Almanya’dan, Bosna’dan, Makedonya’dan, Filistin’den konuklarımız geldi. Onlar da bizim köklü tarihimizi, geleneklerimizi görüp öğrenme fırsatı bulacaklar” diye konuştu.

Fetih şenliklerinde coşku, heyecan ve katılımın her geçen yıl artarak devam etiğini ifade eden Dündar, “Bizler de bunu istiyoruz. Bu halkımızın bir etkinliği. Belediye olarak biz bunun bir öncüsüyüz. Ben inanıyorum ki, bu etkinlik sayesinde sesimiz sadece Osmangazi’de, Bursa’da yankılanmıyor, üç kıtaya yayılıyor. Bu güzellikler çoğalıp paylaşılsın ve bunu hep birlikte yaşayalım istiyoruz” açıklamasını yaptı.
Çağlayan Mahalle Muhtarı Hakkı Tokuş da, bu yılki köy düğünü etkinliğine ev sahipliği yapmaktan çok mutlu olduklarını belirterek, Başkan Dündar’a verdiği destekler için teşekkür etti.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın konuşmasının ardından gelin alma töreni ile düğün başladı. Düğüne katılan yerli ve yabancı konuklar, davul zurnalar eşliğinde kız evine gitti. Düğün sahibi olarak gelini evden çıkartma görevi kendisine verilen Dündar’ı burada sürprizler karşıladı. Dündar’a evin kapısını açmayan gelinin arkadaşları, bahşişlerini aldıktan sonra gelini kapıdan çıkarttı. Ardından, köyün köklü bir geleneği olan, gelinin kapıdan çıkarken kötülükleri beraberinde damat evine götürmemesi için eteğindeki taşları dökme adı verilen gelenek yerine getirildi. Yapılan duanın ardından gelin ata bindirilerek düğün alayı eşliğinde köy dışına kadar çıkartıldı.

NİKAHI DÜNDAR KIYDI
Çağlayan Mahallesi'ndeki gelin alma töreninin ardından şenliğin ikinci adresi, damat evinin bulunduğu Nilüferköy Mahallesi oldu. Köy meydanına akın eden vatandaşlar davul zurna eşliğinde folklor gösterileriyle coşarken, Dündar, köyün girişinde ata bindirilen gelini köy meydanına kadar elleriyle getirdi. Köy meydanında düzenlenen törende, gelin ve damadın nikahlarını Başkan Mustafa Dündar kıyarken, gelin ve damadın şahitliklerini ise Bosna Hersek Starigrad Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajric Almanya’nın Wetzlar Belediye Başkanı Wolfram Dette yaptı. Nikah cüzdanını ise, konuk belediye başkanı Dette geline verdi.

DAMADA BÜYÜK EZİYET
Nikah’ın ardından meydanda bir sandalyeye oturtulan damada, damat tıraşı yapılırken, geleneklere göre sabunlu yüzü başından aşağıya dökülen bir bakraç suyla yıkandı. Ardından arkadaşları damadın başında yumurta kırıp un ve tuz döktü. Bununla da yetinmeyen köyün gençleri, bu kez de damadın üzerindeki kıyafetleri yırtarak parçaladı. Üzeri yumurta, un ve tuzla kaplanan, kıyafetleri parçalanan damat, ardından köy meydanındaki ahırda yatırılarak yıkandı.
Oldukça renkli görüntülere sahne olan bu geleneğin yaşatılmasının ardından damat, arkadaşları ve tüm konukların katılımıyla meydan oynatıldı. Son derece renkli görüntülerin yaşandığı köy düğünü, Türk Halk Müziği sanatçısı Ali Çakar’ın verdiği konserle son buldu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan "İhtiyar Kız" oyunu tiyatro severlere eğlenceli saatler yaşattı Erzincan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş ve sanatsal faaliyetlerine devam etmekte olan Sahne Tiyatrosu 3 gün boyunca sahnelediği ve 850 kişiye oynadığı "İhtiyar Kız" oyunuyla tiyatro severlere eğlenceli saatler yaşattı. Oyunda evlenme yaşı geçmiş bir aile kızının, babası tarafından evlendirilme yolları aile komedisi olarak işlendi. Tek perde olarak oynanan tiyatro oyunu Erzincan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tiyatro salonunda ücretsiz olarak sahnelendi ve toplamda 850 tiyatro sever ile buluştu. Yönetmenliğini ve başrolünü Şeyma Aktaş’ın yaptığı oyunda; Emircan Kızıl, Tuğba Alaca, Eren Selçuk, Ömer Can Çelik, Emirhan Bektaş, Ender Balcı, Meryem Yolcu, Timuçin Kağan Bahar, Su Berra Çatalkaya, Mustafa Güngör, Faruk Çelik ve Mustafa Çelik rol aldı. Ses ve Işık Yönetmenliğini Burhan Çelik ve Özge Öz, 2. Yönetmenliğini Anıl Samancı, Genel Sanat Yönetmenliğini Ferruh Erkan’ın yaptığı oyunda evlenme yaşı geçmiş bir aile kızının, babası tarafından evlendirilme yolları aile komedisi olarak işlendi. Bu oyunla toplam 3 sahne alan Erzincan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Sahne Tiyatrosu, Haziran ayı başında hazırladığı çocuk oyunuyla karne alacak çocuklara yepyeni bir tiyatro oyununu hediye olarak hazırladı. Sahne Tiyatrosu, ilerleyen aylarda yeni oyunlarla da Erzincan halkının karşısına çıkmak için çalışmalarına devam ediyor.
Balıkesir Ayvalık’ta can dostlara yeni barınak Ayvalık Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde gerçekleştirildi. Meclis toplantısında sokaktaki can dostlara müjdeli bir gündem maddesi, oy çokluğuyla onaylandı. Projesi biten ve ruhsatı verilen, ayrıca; tüm yapım, imal, inşa ile faal hale getirilip tamamlanması maliyet ve tefrişi giderleri hayırsever Ayvalıklı vatandaş Ahmet Armağan Yavuz tarafından karşılanan Ayvalık Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yapımı için önemli bir adım atıldı. Bulutçeşme Mahallesi’nde yaşam bulacak olan Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi hakkında bilgi veren Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, sokaktaki dostlarla bir değil her gün ilgilendiklerini, kedi ve köpeklerin kısırlaştırılmasına, onların yiyecek, içecek sorunlarına, aşılarına ve bakımlarına kadar her türlü detayı titizlikle önemsediklerini söyledi. 600 can dostun yararlanacağı, 40 dönümlük bir alanı kaplayan merkezin 21 bin metrekaresinin çalışma alanı olarak belirlendiğini, padoklar dahil kapalı alanların 2 bin 843 metre kare olduğunu ifade eden Başkan Ergin, “Yarı açık alanlar 2 bin 840 metre kare, açık alanlar ise 15 bin 326 metrekare olarak projelendirildi. Can dostlarımıza olan sevgimizin bir gün değil her gün. Onların konforlu bir yaşam sürmeleri için yeni bir Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi belirledik. Bir hastane kalitesinde can dostlarımızın bakımları, tedavileri gerçekleştirilecek. Ayrıca, vatandaşlarımız ve personel için otopark, çocuk parkı, köpek eğitim alanı ve kafeterya gibi sosyal donatı alanları bulunacak. Eski geçici hayvan barınağı da işlevini yine sürdürmeye devam edecek” dedi.