ASAYİŞ - 29 Mayıs 2017 Pazartesi 17:27

Darbe mesajlarında imzası bulunan Partigöç savunma yaptı: "Mesajları görmedim"

A
A
A
Darbe mesajlarında imzası bulunan Partigöç savunma yaptı: "Mesajları görmedim"

15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin açılan çatı davada savunma yapan eski Tuğgeneral Mehmet Partigöç, darbe ile ilgili çektiği iddia edilen mesajları hiç görmediğini ileri sürerek, "İsmimin olduğunu da cezaevinde öğrendim. Yaşar Güler’in gönderdiği bir CD’de benim ismimin olacağını nereden bileyim" dedi.

Fetullahçı terör örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde 'Yurtta Sulh Konseyi' üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davaya verilen öğle arasının ardından devam edildi. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsündeki duruşma salonunda görülen davada, darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığından atılan darbe mesajlarında imzası bulunan eski Genelkurmay Başkanlığı Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç savunma yaptı. Sabah saatlerinde savunmasını yapması planlanan Partigöç, avukatının huzurda hazır bulunmaması nedeniyle savunmasını yapamamıştı. Avukatının duruşma salonuna gelmesi ile savunmasının alınmasına başlanılan Partigöç, FETÖ ile bir bağlantısının olmadığını iddia ederek sözlerine başladı. Partigöç, "Benden bir darbeci çıkarılacak mı bilmiyorum ama FETÖ’cü çıkaramayacaklar" ifadesini kullandı.

15 Temmuz günü her gün olduğu gibi sabah saatlerinde mesaiye başladığını anlatan Partigöç, Temmuz ayları genelde YAŞ hazırlıkları yaptıklarını, bu kapsamda işlerle uğraştığını söyledi. 20.30-21.00 sıralarında karargahın içerisinde ve dışarısında koşuşturma başladığını gördüğünü belirten Partigöç, "Ben önce bu hareketliliği görmedim. Kara Kuvvetleri Personel Başkanı aradı komutanını sordu. Ben de bilmediğimi söyledim. Bundan itibaren ben 3 defa bahçeye çıktım. Bir tümgeneral arıyor ‘benim komutanım orada mı?’ diyor. Bulmak için bahçeye çıkacaksın, aracı oradaysa oradadır. 3 defa bahçeye çıktım. İlk çıktığımda hiçbir şey görmedim, ikinci çıktığımda bir koşturmaca vardı. Geri dönerken dışarıdan silah sesi duydum" diye konuştu.

"Bana ‘tatbikat var’ dediler"
Yaşanan olayları anlamak için Karargah binasındaki Görüntü İzleme Merkezine gittiğini kaydeden Partigöç, buradan bilgi almaya çalıştığını söyledi. Partigöç, komuta katına 4 defa giriş yaptığını dile getirerek, "İlk iki gidişim mesajla ilgili Yaşar Güler Orgenerale ulaşma gayretimdi. Son gidişimde Genelkurmay Başkanının karargahtan çıktığını görmüştüm emir subayına ne olduğunu sormamdı. Bu işler olurken 20.30 civarıydı tam hatırlamıyorum. General/Amiral Şube Müdürü Cemil Turhan beni arayarak Yaşar Güler'in emir subayının ivedi yayınlanmak üzere görevlendirme listesi getirdiğini, bunu göndermemizi istediğini söyledi. Yaşar Güler’in odasına birinci gidişimde Komutanın müsait olmadığını söylediler. En son emir astsubayının kelepçeli olduğunu gördüm. Durumu sorduğumda ‘komutanım tatbikat varmış’ dediler. İkinci gittiğimde de Yaşar Güler Orgeneralin Karargahta olmadığını, Akıncı Üssü’ne götürüldüğünü söylediler" şeklinde konuştu.

"Ne olup bittiğini anlamaya çalıştım"
Partigöç, Yaşar Güler ile gece boyunca hiç karşılaşmadığını öne sürerek, "Cemil Turhan’a ‘bana emir veren kimse yok. Yaşar Paşa size gönderdiyse ne anladıysanız gereğini yapın’ dedim. Sonra ne olduğunu anlamaya çalıştım. Karargah binasının dışına çıkıp girdiğimde çok sayıda personelle karşılaştım. Burada karşılaştığım herkese dikkatli olmalarını söyledim" ifadelerini kullandı.

"Saat 13.00’da teslim oldum"
Gece boyunca amirlerinden kendisini arayan kimsenin olmadığını iddia eden Partigöç, 16 Temmuz günü saat 10.00 sıralarında sanıklardan İlhan Talu’nun kendisini aradığını söyledi. Talu’nun Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile görüştüğünü, Akar’ın savcılıktan gelecek kişilere personelin teslim olması emri verdiğini söylediğini aktaran Partigöç, saat 13.00 sıralarında teslim olduğunu kaydetti.

Kendisi hakkında 'darbe lideri' altında operasyon başlatıldığını iddia etti
Partigöç, 'darbe lideri Mehmet Partigöç' diye operasyon başlatıldığını savunarak, "Doğal olarak bu durum sanıkların verdiği ifadelere eklendi. Sorguyu yapan personelin ‘bize Partigöç’ü verin siz kurtulun” sözü eklenince bunlar personelin ifadelerine yansıdı" dedi.

"Darbe mesajlarını hiç görmedim”
Dava kapsamında tutuklu bulunan İlhan Talu’nun mahkeme huzurundaki “Mesajın altında Partigöç’ün ismi olduğunu görünce FETÖ’cü darbe girişimi olduğunu anladım” ifadelerini değerlendiren Partigöç şunları kaydetti:
“Sadece şunu söylüyorum; ben mesajları görmedim. Şu ana kadar mesajları görmüş değilim. Hiç kimse beni aramadı. Nedense insanlar darbe emrini alıyor, altında benim adım var kimsede arayıp ‘tuğgeneralsin bu emir kimden çıktı? demiyor. Suç unsuru bir konu var. Herkes de kendini aklamaya çalışıyor. Partigöç ismi üzerinden bir algı oluşturmak kolay. Herkes Partigöç’ü suçluyor. Bu darbe girişiminin arkasındaki hangi üst akılsa başarısız olacağı belli, herkesin FETÖ’cü olduğunu ilan etmek için benim ismimi kullanmışlar. Burada yargılanan herkesin FETÖ’cü olduğuna inanmıyorum.”

Akar ile olay gecesi hiç karşılaşmamış
Partigöç, olay gecesi Genelkurmay Başkanı Akar ile hiç karşılaşmadığını iddia ederek, "Eğer ben o gece Hulusi Akar ile yan yana gelmişsem hakkımdaki bütün iddiaları kabul ediyorum" dedi

Evinde ele geçirilen 1 dolar 7 yaşındaki kızına aitmiş
Evinde yapılan aramalarda ele geçirilen 1 dolara ilişkin Partigöç, "Bu 1 dolar 7 yaşımdaki kızımın cüzdanında bulundu. Bu olaydan önce bir resepsiyonda eşim mezun olduğu okuldaki öğretmeniyle karşılaşmış. Hocası yıllarca gezi organize edermiş. Hocası eşime ‘biz İsrail’e gideceğiz, sen de gel’ demiş. Eşim de bu durumu kabul etti ve İsrail’e gitti. Yurt dışına gittiği için benden dolar temin etmemi istedi. Ben de emir astsubayıma dolar temin etmesini istedim. Arkadaş alıyor eşime bırakıyor. Eşim de ‘bunlar bütün, bozuk olması lazım’ demiş. 1 dolar, 5 dolar, 20 dolar gibi parça parça olmasını istedi. Emir astsubayım da paraları bozarak verdi. Seyahat dönüşü eşimin üzerinde bozuk paralar kalmış. Masaya bırakınca kızım bunları görüp sormuş. 1 dolarlardan birini kızım alıyor. İster inanın ister inanmayın bu böyle" iddialarında bulundu.
Eşine yazdığı iddia edilen nota ilişkin Partigöç, "Şimdi bir darbe oluyor ben darbenin en üst makamıyım, öyle iddia ediliyor. Olayın başarısız olduğu ortaya çıkmış, benim bir çantam var ve ona bir not yazıyorum ‘darbeyi ben yaptım’ diye ve onu ortalıkta bırakıyorum. Bu akla mantığa uygun bir şey değil. Benim el yazı örneğim alınmadı. El yazı örneğim alındığı zaman bunun benim elimin ürünü olmadığının ortaya çıkacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Darbe ile ilgili çektiği iddia edilen mesajları hiç görmediğini de savunan Partigöç, "İsmimin olduğunu da cezaevinde öğrendim. Yaşar Güler’in gönderdiği bir CD’de benim ismimin olacağını nereden bileyim. Yaşar Paşa yollamış bunu" diyerek darbe mesajlarında yer alan imzasını reddetti.
Partigöç, "Darbe girişimini kim yaptı diye sorarsanız eğer ben de 10 aydır bunu düşünüyorum" dedi.
Partigöç'ün savunmasının alınmasına devam ediliyor.
 

Abdullah Sarıca
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kemer’de "Caretta Caretta İlk Yuva" etkinliği Kemer’de bulunan dünyaca ünlü Çıralı Plajı’nda "Caretta Caretta İlk Yuva" etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, caretta carettaların Çıralı’da bulunmasının turizme katkısı olduğunu da ifade ederek, “Çıralı’ya gelen misafirler, deniz, kum ve güneşin yanı sıra caretta carettaların yuvalarını ve yuvadan çıkış anlarını görmek için de geliyor” dedi. Akdeniz sahillerindeki önemli caretta caretta yuvalama alanlarından olan Çıralı’da, Kemer Kaymakamlığı ve Kemer Belediyesi öncülüğünde, kamu kurumlarının da katkılarıyla ilk yuva etkinliği gerçekleştirildi. Çıralı sahilinde yapılan etkinliğe, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Derya Baytekin, Kemer Jandarma Komutanı Ömer Seyhan, Ulupınar Muhtarı Salih Sarıca, Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Habib Altınkaya ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. İki caretta carettanın Çıralı sahilinde yumurtalarını bıraktığı alan tespit edilerek, yuva çevresine güvenlik amacıyla kafes yerleştirildi. Kaymakam Ahmet Solmaz, kafes üzerine caretta caretta yuvasının sayısını ve günün tarihini yazdı. Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Habib Altınkaya, yuvaların tespiti ve takibi sırasında yapılan çalışmalar ile ilgili Kaymakam Ahmet Solmaz’a bilgiler verdi. Kaymakam Solmaz yaptığı açıklamada, turizm sezonunun geçen hafta itibariyle başladığını ve misafirleri ağırlamaya başladıklarını hatırlatarak, önemli misafirlerden birinin de caretta carettalar olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl, 105 yuvadan 5 bin 500 caretta caretta denize ulaştı Caretta carettaların Çıralı sahiline gelerek yumurtalarını bıraktığına dikkat çeken Kaymakam Solmaz, “Carettaların yumurtladığı alanı koruma altına almak için bir araya geldik. Caretta carettalar dünyada nesli tükenmekte olan canlılar. Caretta carettalar, dünyanın her yerinde koruma altına alınıyor. Kendi bölgemizde bu canlılara ev sahipliği yapmak hem hassasiyet hem de insani olarak büyük bir görev. Bu görevin altından kalkmak için kamu kurumlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Çıralı’ya gelen misafirler, deniz, kum ve güneşin yanı sıra caretta carettaların yuvalarını ve yuvadan çıkış anlarını görmek için de geliyor. Bugün ilk yuvamızı işaretledik. Umarım önümüzdeki günlerde daha çok caretta caretta yumurta bırakır. Geçen sene 105 yuvadan 5 bin 500 yavruyu denize ulaştırdık. Bu ciddi bir rakam. Burada ciddi ve özgüveni yüksek çalışmalar var. Arkadaşlarımız, buraya gelen misafirlerimizi bilinçlendirerek, insanların ve caretta cerattaların aynı anda sahili kullanabileceklerini gösteriyorlar. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi. Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Baytekin ise Çıralı’nın Kemer’in en güzel bölgelerinden biri olduğunu belirterek, "Çıralı sahilimizde ilk caretta caretta yuvamızı tespit ettik. Kemer Belediyesi olarak görevlendirdiğimiz bir personelimiz, buradaki yuvaların tespiti, korunması ve güvenlik önlemleri konusunda diğer kurumlara destek oluyor. Çıralı halkı ve gönüllü vatandaşlar bu konuda çok hassas davranıyor. Çıralı halkına ve gönüllü vatandaşlara duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyoruz. Caretta carettalar bu sene yaklaşık 1 ay önce sahile çıkarak yumurta bıraktı. 2018’de de erken gelmişti ve o sene rekor kırmıştık. Bu sene de rekoru kırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Aksaray Aksaray’da çocukların merakla beklediği eğlence merkezi şekilleniyor Aksaray Belediyesi’nin çocukların eğlenirken öğrenmelerini sağlamak, fiziksel ve sosyal gelişimlerini desteklemek için planlamalarını yaparak inşaat çalışmalarını başlattığı çocuk eğlence merkezi şekilleniyor. Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sunmak için yapımına başlanan merkez 2 bin metrekare üzerine kuruluyor. Kaba inşaat süreci tamamlanan tesisin içerisinde faaliyet gösterecek olan oyun alanlarında ve kum havuzunda kurulumlar tamamlanıyor. Yeni nesil oyun grupları ve satranç tahtaları bulunan yeni tesiste çocukların verimli zaman geçirmeleri için her ayrıntı planlanarak yapımı gerçekleştiriliyor. Aksaray’da birçok ilki gerçekleştiren Belediye Başkanı Evren Dinçer’in bu projesi de büyükşehir belediyeleri ölçeğinde hayata geçecek projeler arasında yer alıyor. Çocukların bu projenin tamamlanmasını merakla beklediğini dile getiren Belediye Başkanı Evren Dinçer, çocuklar için hayata geçirilen yeni tesis hakkında yaptığı açıklamada, “Çocuk Eğlence Merkezimiz, çocuklarımız için eğlenirken öğrenmelerini sağlayan bir ortam olacak. Bu tesisimizde çocuklarımız için çeşitli etkinlikler, oyunlar ve eğitici programlar sunacağız. Çocuk eğlence merkezimiz aynı zamanda çocuklarımızın fiziksel becerilerini geliştirmelerine de yardımcı olacak donanımlara sahiptir. Bu merkezimizi kapalı oyun alanları, tırmanma duvarları, jimnastik alanları veya spor salonları gibi fiziksel aktivitelere imkan tanıyacak biçimde tasarladık. Ayrıca, çocuklara sanat, müzik ve dil becerilerini geliştirmeleri için fırsatlar sunabilirler. Oyun gruplarımızın ve çevre düzenlemelerinin tamamlanmasının ardından çocuklarımızın hizmetine sunacağımız tesisimiz için tüm imkanlarımızı seferber ederek çalışıyoruz. Biz biliyoruz ki çocuklarımız bu tesisin açılmasını heyecanla bekliyor” dedi.
Ağrı Ağrı’da meyve yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için 28 bin 800 adet meyve fidanı dağıtıldı Ağrı’da Meyve Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi ile 240 işletmeye yüzde 75 hibe ile 28 bin 800 adet meyve fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. Ağrı’da, valilik koordinesinde ve Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen bütçeyle hayata geçirilen “Meyve Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” ile 240 işletmeye yüzde 75 hibe ile 28 bin 800 adet meyve fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. Çiftçi Eğitim Merkezi’nde düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda konuşan Ağrı Valisi Mustafa Koç, her zaman çiftçilerin yanında olacaklarını vurgulayarak, “Bütün sektörler, üretim yapan bütün iş kolları ve meslekler kıymetlidir ama bunların içerisinden niteliği gereği önemli olan bazı sektörler vardır ve tarımda bunlardan bir tanesidir. Çünkü bizler insanın en temel ihtiyacı olan, yaşamak için beslenmek zorundayız. Esasında Ağrı’mız bir tarım şehri. Verimli araziler var. Bu işi bilinçli bir şekilde yapıyorlar. Bizlerde bugün Tarım Bakanlığımızın destekleriyle bu projeyi hayata geçirdik. Çiftçilerimize hayırlı olsun diyoruz. Tarım kendi olmaktan gurur duyuyoruz. Bu projeleri anlamlandıracak olan, sahiplenecek olan, emeği ve alın teriyle üretecek olan değerli çiftçilerimizdir. Biz her alanda sizlerin yanındayız. Siz yeter ki üretim“ dedi. Programa, Ağrı Cumhuriyet Başsavcısı Adem Çalış, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüsamettin Erol, İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar ve il protokolü katıldı.