POLİTİKA - 02 Temmuz 2015 Perşembe 23:40

Davutoğlu'ndan flaş koalisyon açıklaması

A
A
A
Davutoğlu'ndan flaş koalisyon açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon senaryolarıyla ilgili olarak, ‘Şu an iki ihtimal var, ya AK Parti- CHP ya da AK Parti-MHP koalisyonu. Diğer alternatifleri açıklamalarla birer birer tükettiler’ dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, özel bir televizyon kanalında yayınlanan programda gündeme dair açıklamalarda bulundu. Parti olarak ilk gündemlerinin ülkenin hükümetsiz kalmaması olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Biz il kongrelerini yaptık. Mutat vakti içinde genel kongremizi de yapacağız. Ama bizim ilk gündemimiz Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması, bir hükümet kurma çabasıdır. Eğer parti meselesi onun önüne geçerse, milletin iradesine de milletin kaderine de saygısızlık anlamına gelir. Şu an ülkemizin geleceğiyle ilgili atmamız gereken adımları atalım. AK Parti kongreleri her zaman demokrasi şenliği içinde, kardeşlik duygusu içinde seyretmiştir. Kongremizi o coşku içinde, bu süreçler tamamlanınca inşallah yaparız. Ama aday çıkar mı çıkmaz mı, herkesin aday olma hakkı var, demokratik bir kongre, herkes siyasette her türlü iradeyi kullanabilir. Bu konuda herhangi bir sınırlama getirme hakkım da yok, yetkim de yok. Ama önemli olan AK Parti'nin her kongreden daha güçlü bir şekilde çıkmasıdır. Benim Genel Başkan olarak da görevim bunu sağlamaktır. Seçimden sonraki yaptığımız anketlerde düzenli bir yükseliş trendi görüyoruz. Sonuçlar, yüzde 41'in epey üzerinde çıkıyor. Bunu zikrettiğimizde şuna da yorarlar; 'AK Parti erken seçime gitmek için gerekçe oluşturuyor.' Böyle bir şey de yapmayız. Önemli olan halkın nabzını tutmaktır” ifadelerini kullandı.

“ORTADA MATEMATİKSEL OLARAK YAPILABİLECEK YA AK PARTİ CHP KOALİSYONU VAR YA DA AK PARTİ MHP KOALİSYONU VAR”

Matematiksel olarak AK Parti-CHP ve AK Parti-MHP koalisyonlarının mümkün göründüğünü ifade eden Davutoğlu, “Herkes birbirine kartlarını, gönlünü açacak ki orta yolu bulalım. Bir taraf pasif, bir taraf özne, bir tarafın nesne olduğu bir koalisyon görüşmesi olmaz. Siyasi partilerin açıklamaları var. Ben onlar adına konuşmam. Hiçbir zaman başka bir siyasi aktör üzerine konuşmam. Ama milletin onlara verdiği mesaj şu: ‘Uzlaşın ve bir hükümet kurun.’ Milleti dinlerlerse bizimle koalisyon yapmaya hazır olmaları lazım. Yada birbirleriyle yapmaya hazır olmalılar. Ama birbirleriyle yapamayacakları Meclis Başkanlığı seçiminde ortaya çıktı. O süreç koalisyonla alakalı değil ama o süreç esnasında yaşanılan tartışmalar da Sayın Bahçeli’nin HDP’ye olan açık tavrı, matematiksel olarak üçlü bir koalisyonun ya da ikili bir koalisyonu destekleyen üçüncü bir parti yapısıyla oluşan koalisyonun mümkün kılmadı. Ortada matematiksel olarak yapılabilecek ya AK Parti CHP koalisyonu var ya da AK Parti MHP koalisyonu var. Diğer alternatifleri sağ olsunlar yaptıkları açıklamalarla, bizim görüşmemize gerek kalmaksızın tükettiler” değerlendirmelerinde bulundu.

“BAYRAMA YETİŞECEĞİZ DİYE ACELE ETMEK DOĞRU DEĞİL”

“Bu işin ne kadar sürdüğünden çok hayırla neticelenmesi daha önemli” diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:
“Anayasa bize 45 günlük bir süreyi limit olarak koymuş. O süre içerisinde başarıya ulaşmamız lazım. İki bayramı bir arada yaşamak isteriz ama bayrama yetişeceğiz diye acele etmek de doğru değil. Yavaş gitmek doğru değil, fazla acele edip yanlış bir yapı kurmak da doğru değil. 45 günlük süre makul bir süredir. Görüşmeleri yaptıktan sonra bunun imkansız olduğu kanaati ortaya çıkarsa, Sayın Cumhurbaşkanımıza görevi iade ederiz. Ama bunun imkansız kılmamak için her şeyi ortaya koymak lazım. Siyasi parti genel başkanlarına çağrım şu: Her şeyi denerken, iyi niyetle ve zihin açıklığıyla denemekte fayda var.” 

ONUR EMRE DURAK 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Antalya Antalya’da Pakistanlı kadın kanlar içerisinde ölü bulundu, öğretmen oğlu gözaltına alındı Antalya’da 59 yaşındaki Pakistanlı asıllı kadın, yaşadığı evin mutfağında kanlar içerisinde ölü bulundu. Boynunda ve kol kısmında bıçak kesileri bulunan kadının birlikte yaşadığı İngilizce öğretmeni oğlu ise polis tarafından kelepçelenip gözaltına alındı. Olayla ilgili cinayet şüphesi araştırılmaya devam ediliyor. Olay, saat 23.00 sıralarında Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi 3188 Sokak üzerindeki 4 katlı apartmanın giriş katında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, İngilizce öğretmenliği yaptığı öğrenilen Pakistan asıllı A. A. Q. (30), eve geldiğinde birlikte yaşadığı annesi Ashfaq Ahmad Qureshi’nin (59) mutfakta kanlar içerisinde olduğunu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin hayatını kaybettiğini belirledi. İngilizce öğretmeni oğlu gözaltına alındı Mutfakta kanlar içerisindeki cesedi inceleyen olay yeri inceleme ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin boynunda ve kol kısmında bıçak kesilerinin olduğunu tespit etti. Ekiplerin, evin mutfağında ve balkon kapısından parmak izleri örnekleri aldığı gözlendi. Olayla ilgili Cinayet Büro Amirliği’ne bağlı ekipler geniş çaplı araştırma başlatırken, sözlü ifadesini alınan kadının oğlu A. A. Q kelepçeleyerek gözaltına alınıp polis merkezine götürüldü. 8 Nisan’da yaşadıkları eve yeni taşındıkları öğrenilen kadının cenazesi savcı incelemesinin ardından otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.