GÜNDEM - 23 Ekim 2014 Perşembe 14:28

Denizde nefes kesen tatbikat

A
A
A
Denizde nefes kesen tatbikat

Samsun Valiliği koordinesinde düzenlenen 'Samsun Bölgesel Deniz Kirliğine Acil Müdahale ve Arama Kurtarma Tatbikatı' limanda gerçekleştirildi.

Samsun Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Liman Şube Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın katıldığı tatbikatta, senaryo gereği Rusya’nın Novorossky Limanı’ndan gelen ve Samsun Limanı’na giriş yapmakta olan M/RO - RO Aydemir Boztepe isimli gemi dümeni kilitlenerek sürüklenmiş ve demirleme sahasında demirli durumda bulunan M/V Nazar isimli geminin sancak vasattan çarptı. Çarpmanın etkisiyle Nazar isimli gemide yangın meydana geldi, gemiden denize akaryakıt döküldüğü ve yaralıların olduğu ihbarı geldi. İhbar üzerine Samsun Limanı’nda kriz masası oluşturularak Sahil Güvenlik, Büyükşehir Belediyesi, Deniz Liman Polis ekipleri denizden ve havadan olay yerine ulaşarak yaralıları botlarla ve helikopterle kurtarıp sahilde hazır bekleyen ambulans ekiplerine vererek hastaneye kaldırılmasını sağladılar.

Ardından gemi yangınına müdahale edilerek yangın söndürüldü. Daha sonra yanan gemiden sızan yakıtın yayımı engellendi. Sahilde bekleyen itfaiye ve AFAD ekipleri karaya kadar ulaşan deniz kirliliğini önlemek için kayalıklara ped sererek deniz kirliliğine suyla müdahale etti.Tatbikat hakkında bilgi veren Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Ali Karatekeli, “Artan ticaret hacmimiz deniz ticaretini de hızlandırmakta ve gemi trafiği de artmaktadır. Bununla beraber kaza riskleri de artıyor. Herhangi bir kaza anında kazaya müdahale çevre kirliliğinin önlenmesi açısından bir tatbikat yaptık. Buradaki amacımız gerek kamu, gerekse özel unsurların bir arada koordineli bir şekilde çalışmalarını sağlamak, bunu izlemek ve eksikliklerimizi tespit etmekti. Tatbikatımız güzel icra edildi. İnşallah böyle kazalar yaşanmaz ama yaşanma ihtimaline karşıda hazırlıklı olmak gerekiyor” dedi.

Tatbikat gereği birçok kişinin görev aldığını belirten Karatekeli, “Tatbikatta gerek kamu sektöründen gerekse özel sektörden birçok kişi görev aldı. Tatbikat senaryo gereği 2 geminin çarpışması sonucunda gemiye düşen kazazedeler ve denize boşalan akaryakıt ile birlikte denizde çıkan yangın olarak icra edildi. Senaryonun ve işin doğası olması gereken şekli ile önce can kurtarmaktan başladık. Belki izlerken sıkıcı gibi geldi ama biz görsellik açısından kimin ne yaptığını hem biz izleyebilelim hem de siz izleyin diye tek tek kurtarmaları yaptık. Böyle bir anda o kurtarmalar hem Sahil Güvenliğimizin helikopteri, hem deniz polisi, sahil güvenlik ve diğer özel firmaların unsurları aynı anda müdahale edecekler. Ama tatbikatta görselliği sağlamak için tek tek müdahale edildi. Kurtarma işlemi tamamlandıktan sonra yangın söndürme icraatı yapıldı. Daha sonra da kirliliğin önlenmesi için bariyer çekilerek kontrol altına alınması yapıldı. Ardından kıyıya vuran kirlilik konusu icra edildi. Önce kıyıda AFAD ve KBRN ekiplerimiz nükleer ve tehlikeli atık olup olmadığını tespit ettikten sonra diğer ekipler yönlendirildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı kıyıya vuran kirliliği temizledikten sonra tatbikatımız başarıyla tamamlandı. Daha sonra hasar tespit komisyonlarımız devreye girerek çevreye verilen zarar tespit edilerek, hatalı unsurlardan kanun gereği bu zararların tazmini isteniyor” diye konuştu. 

GÖKHAN İÇKİLLİ - OSMAN YILMAZ
SAMSUN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’daki küçük Adana’da geçim seracılıktan Aksaray’ın merkeze bağlı bin 300 nüfusa sahip Gücünkaya köyünde yaşayan köy halkı seracılık yaparak geçimini sağlıyor. Nüfusun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da her geçen yıl gelişen tarım ve hayvancılık büyümeye devam ediyor. Merkeze bağlı bin 300 nüfuslu Gücünkaya köyünde ise köy halkı seracılık yaparak geçimini sağlıyor. Hemen her evin önünde en az 2 adet sera bulunurken, köy halkı domates, salatalık, biber, patlıcan gibi tüm sebzelerin yanı sıra fide üreterek satışa sunuyor. Çocukluklarından beri seracılık yaptıklarını anlatan Serpil Ok (50), “Çocukluğumuzdan beri bu işi yapıyoruz. Köyümüzün ekmek teknesi, gelir kaynağı, bizim işimiz de bu. Anne, baba ve ebeden gelme bir meslek. Köyümüzün bütün halkı fidecilik yapar, sebzecilik yapar, seralarda domates, salatalık, biber yetiştirilir, fideler yetiştirilir. Köyümüzün işi bu” dedi. Gücünkaya köyünün ’küçük Adana’ olduğunu belirten İsmail Ok (59) ise, “Ben doğduğumdan beri, ebelerimizden, dedelerimizden öğrendiğimiz gibi bu işi yapıyoruz. Şimdi hala devam ediyoruz. Şubat ayında başlar Mayıs’ın sonuna kadar devam ederiz. Fide yetiştiriyoruz. Diğer günlerde de sebze üzerinde çalışırız. Yani burası küçük bir Adana. Bizim gelirimiz bu. Bütün köy geçimini sera üzerinden sağlamaktadır. Domates, biber, fasulye, salatalık, patlıcan gibi sebze üzerinde her şey burada yetiştirilir” diye konuştu.
Eskişehir Eskişehir’de hastalıktan ari işletme sayısı genç yetiştiriciler ile çoğalıyor Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası almaya hak kazanan işletmeye sertifikası teslim edildi. Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası almaya hak kazanan Odunpazarı İlçesi Yörükkırka Mahallesi’nde bulunan Fahrettin Özkan’a ait hayvancılık işletmesi Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt, Odunpazarı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bilal Tosun ve görevli Veteriner Hekimler tarafından ziyaret edilerek Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası takdim edildi. Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Şube Müdürü Mehmet Yurt işletme ziyaretinde yaptığı açıklamada, karantina ünitesine sahip, tüm hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik ve hijyenik şartlarda, şap, tüberküloz ve bruselloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleriyle tüm hayvanlarının bu hastalıkları taşımadığı belirlenen işletmelere Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ’Hastalıktan Ari İşletme’ belgesi verildiğini söyledi. Yurt, bu çerçevede Eskişehir’de ari işletme sayısının 11’e ulaştığını, 2024 yılında bu sayının en az 20 işletme olmasını hedeflendiğini ifade etti. İşletme sahibi Fahrettin Özkan babasına ait koyun işletmesini kapatarak genç yaşta şehir merkezine gitmek yerine köyünde kalıp, damızlık süt sığırı işletmesi kurduğunu, etrafındaki bilinçli üreticiler, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinin yaptığı araştırmalar ve katıldığı eğitim programlarının etkisiyle hastalıktan ari işletmelerden temin ettiği hayvanlarla hiçbir zorlukla karşılaşmadan Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası almaya hak kazandığını dile getirdi. İşletme sahibi Fahrettin Özkan, bu sertifika ile hayvanlarında Brusella ve Tüberküloz hastalıklarının olmadığının belgelendiğini, bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen desteklemelerin yanında, ürettiği değerli sütü ilimizdeki kaliteli mandıralara vererek tüketiciye güvenle içebilecekleri sütü temin etmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Gerçekleştirilen ziyarette Yörükkırka Mahallesi Muhtarı İlhami Yolcular ve mahalle sakinlerinin katılımıyla Yörükkırka mahallesinde hayvancılık alanında yapılabilecek çalışmalar ve projeler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Ayrıca Ari işletme sahiplerine ürettikleri süt, yetiştirdikleri buzağı ve sattıkları düveler için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından daha yüksek desteklemeler yapılarak ari işletme sahipleri teşvik edildiği anlatıldı. Yetkililer, hastalıktan ari işletmeler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyen yetiştiricilerin il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne başvurabileceğini belirtti.
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde ’çizgi ötesindeki öğretmen’ öğrencilerle buluştu Kastamonu Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler, ’çizgi ötesindeki öğretmen’ seçilen Emre Özel ile bir araya gelerek deneyimlerini dinledi. Kastamonu Üniversitesi Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin desteği ile Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Topluluğu (SOBİT) tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce 2018 yılında çizgi ötesi öğretmen olarak seçilen Emre Özel, öğrencilerle bir araya getirildi. Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Tuna, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. İbrahim Kepceoğlu ve Doç. Dr. Emine Karasu Avcı, akademik idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Bayburt’un Demirözü ilçesine bağlı Beşpınar köyü Şehit Gürcan Yavuz Ortaokulu’nda fen filimleri öğretmeni olarak görev yapan Emre Özel, deneyimlerini anlattı. Köy öğretmenliğine başladığı günden itibaren mesleğinde elde ettiği deneyimleri paylaşan Özel, zor şartlar altında bile mesleğini severek yapmaktan vazgeçmediğini söyledi. Konuşmanın ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Emre Özel’in yaşam hikayesi ile ilgili hazırlanan belgesel izletildi. Program, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Sosyal Bilimler Topluluğu Danışmanı Doç. Dr. Emine Karasu Avcı’nın Emre Özel’e hediye takdim etmesinin ardından sona erdi.