ÇEVRE - 18 Eylül 2020 Cuma 12:09

Derik’te yapılan sulama deposu ile milli ekonomiye yıllık 587 milyon 404 bin lira gelir artışı hedefleniyor

A
A
A
Derik’te yapılan sulama deposu ile milli ekonomiye yıllık 587 milyon 404 bin lira gelir artışı hedefleniyor

Mardin'in Derik ilçesinde yapımı devam eden Mardin depolaması ve sulama inşaatlarının tamamlanmasıyla 834 bin 380 dekar alanda yapılacak sulu tarımla birlikte milli ekonomiye yıllık 587 milyon 404 bin lira gelir artışı sağlanması hedefleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Mardin'in Derik ilçesinde yapımı devam eden Mardin depolaması 1. kısım inşaatı işinde yüzde 75 fiziki gerçekleşme sağlandığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Mardin depolaması işi kapsamında toplamda 834 bin 380 dekar tarım arazisinin sulanmasının sağlanacağını kaydetti. Yıldız, "1. kısım inşaatında çalışmalar aralıksız devam etmekte olup sulama inşaatını tamamlanmasıyla birlikte toplamda yaklaşık 530 bin dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak" dedi.

Bölge insanına ek gelir sağlanacak

Mardin depolaması inşaatının tamamlanması sonrası bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte ürün kalitesinde ve çeşitliliğinde artış olacağını ifade eden Yıldız, "Arazilerin suyla buluşması ile birlikte ekonomik olarak rahatlayacak olan yöre halkının kendi kendine yetecek olması ile birlikte yıllardır göç etmek zorunda kalan vatandaşların artık kendi topraklarında geçimini sağlayıp büyükşehirlere göç etmelerinin önüne geçilecektir. Bununla birlikte Mardin depolaması 1. kısım inşaatının tamamlanması sonucu bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte milli ekonomiye yıllık 373 milyon 120 bin lira gelir artışı sağlanması hedefleniyor" diye konuştu.
Mardin depolamasının amacının Atatürk Barajından sulama mevsimi dışında Şanlıurfa tüneli, yukarı Harran ana kanalı ve devamında Mardin ana kanalı vasıtasıyla alınacak suyun kanal sonundaki pompa istasyonu ile Mardin depolamasına basılması ve yine aynı pompa istasyonu marifetiyle sulama mevsiminde Mardin depolamasının 1., 2. ve 3 kademe pompaj sulamalarına verilmesi olduğu kaydedildi.

Selman Güneş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Engelliler engelsiz yaşama dikkat çekti Ordu’nun Ünye ilçesinde 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle etkinlik geçekleştirildi. Yüzüncü yıl mevkiinden kortej yürüyüşüyle başlayan etkinlikler Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle rehabilitasyon merkezilerinin stantlarının açılışı gerçekleştirildi. “Engelsiz yaşam konusunda başarılı bir kentiz” Açılışta bir konuşma yapan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Engelli kardeşlerimiz ile ilgili bugün hem farkındalığın oluşması, hem de günlerinin kutlanması amacıyla bir araya geldik. Engelli kardeşlerimize verilen fırsatlar neticesinde neler yapılabildiğini burada görebilme fırsatı bulduk. Daha önceki ziyaretlerimizde hakikaten çok özel çalışmalar ortaya koymuşlardı. Bugün de aynı çalışmaları görmekten son derece memnun kaldık. Tabii yerel yönetim olarak bizler de engelli kardeşlerimizin engelsiz yaşam anlamında bir şehirde rahat edebilmeleri açısından ne gerekiyorsa gerekli hazırlıkları yapmak ve hayata geçirmek noktasında birlikte çalıştığımızı ve Ünye olarak bu konuda birçok şehirden önde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Aynı zamanda bu hafta ihtiyaçların belirlenmesine ve farkındalığın oluşmasına vesile olsun diyor, Engelliler Haftasını kutluyorum” dedi. Ünye Kaymakamı Ayhan Işık hafta boyunca etkinliklerde görev alacak kurum ve kuruluşları tebrik ederek başarılar diledi. Etkinliklere ayrıca Engelli dernekleri başkanları, Daire Amirleri ve Sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri katıldı.