MAGAZİN - 09 Nisan 2018 Pazartesi 20:09

Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncularından ecdâda vefa

A
A
A
Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncularından ecdâda vefa

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Bursa’nın fethi şenliklerine katılan Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncuları, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini ziyaret ederek dua etti.

Osmangazi Belediyesi tarafından tertiplenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri coşkuyla sürüyor. Diriliş Ertuğrul’un oyuncuları şenlikler için Bursa’ya geldi. Dizide Turgut Alp karakterini canlandıran Cengiz Coşkun, Sungur Tekin’e hayat veren Sezgin Erdemir, Aldurrahman Alp’i oynayan Celal Al, Gün Alp’i canlandıran Engin Öztürk ve son bölümde ölerek diziden çıkan Aslıhan Hatun karakterini oynayan Gülsim Ali İlhan, Osman Gazi ve Orhangazi türbelerini ziyaret ederek, basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Bursa’nın fethi şenliklerini değerlendiren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Bugün Osmangazi ilçesi ve Bursa, tarihî günlerinden birini daha yaşıyor. Osman Gazi’yi anma ve Bursa’nın fethi şenlikleri bu yıl 14. defa organize edildi. Dün sempozyum ile şenlikler başladı. Sempozyumda Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim Han konuşuldu ve kitap halinde yayınlandı. Osmanlı buradan çıkarak 3 kıtaya yayıldı. Bugünün dünyasında yeniden aynı felsefenin gündeme geldiği ve Türkiye’nin de bunu uygulamaya başladığı süreci yaşıyoruz. Bu süreçler, devlet politikası, siyaset, ekonomi olarak bir bütün halinde ilerliyor. Bununla birlikte, sosyal ve kültürel boyutu, özellikle televizyonlar ve diziler ile bu çok daha geniş bir sahaya ulaşıyor. Geçtiğimiz yıl da Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncuları bizlerle yürüyüşe katılmışlardı. Bu yıl da yine bizlerle birlikteler. Diziyi milyonlar izliyor. Bu dizinin verdiği bir mesaj var: Din, dil, mezhep, ayırt etmeden herkesin kardeşlik içinde yaşayabileceği mesajıdır. Bu felsefeyi kuran, başlatan şehir Bursa’dır. Bizler de 692 yıl önce Bursa’nın fethi ile başlayan bu süreci bugün yine yaşıyoruz” dedi. 

Dizide Turgut Alp rolünü oynayan Cengiz Coşkun, geçen sene de şenliklerde olduğunu dile getirerek, “Geçen yıl da çok büyük bir coşku vardı. Bursa halkı ile bir araya geldik. Bu sefer de büyük coşku ile bizi karşılayacaklarını düşünüyorum. Burada olmaktan çok mutluyum. Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’a teşekkür ediyorum. Bursa çok önemli bir şehir. Burası Osman Gazi’nin, yani Ertuğrul’un oğlunun, Osmanlı’nın tohumlarını ilk attığı şehirdir. O yüzden çok büyük bir önem taşıyor. Arkadaşlarımızla beraber büyük bir heyecanla geldik” diye konuştu. 

Dizinin Sungur Tekin’i Sezgin Erdemir ise, “Ben buraya ilk defa geliyorum. Geçen seneden katılan arkadaşlardan bu coşkuyu ve heyecanı dinledik. O yüzden güzel bir hisle geldik. 600-700 senelik başlangıç noktası. Tarihin başlangıç noktası. Çok keyifliyim iyi ki buradayız” diye konuştu. 

Dizide Abdurrahman Alp’e hayat veren Celal Al, Bursa’da doğup büyüdüğünü söyleyerek, “Bursa’da doğmuş ve büyümüş birisi olarak başkanımızın davetini ikinci kez icabet ettik. Bursa’mızın 692. fetih kutlamalarına katılıyoruz. Bursa’mızın fethinde şehit olan, gazi olan bütün büyüklerimize Rabbim rahmet eylesin. O ruhla bizler de o dönemin alpleri olarak burada bulunmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Dizinin Günalp’i Engin Öztürk de, “Buraya davet edildiğimiz için çok teşekkür ederim. Bu kutlu ateşin yandığı yer olması açısından büyük bir öneme sahip. Ben bu organizasyona ilk defa geliyorum. Açıkçası büyük bir organizasyon olduğunu bilmiyordum. Keşke her yerde olsa; neden yok? Neden bu kutlu ateşi her yerde kutlamıyoruz. Ama günün sonunda görmüş olduk ve bundan da çok mutlu olduk” şeklinde konuştu.
Diriliş Ertuğrul dizisinin son bölümünde ölerek diziden çıkan Gülsim Ali İlhan (Aslıhan Hatun) ise, “Geçen sefer ilk defa Bursa’ya gelmiştim. Bu yıl yine buradayım. Geçen yıl bizi çok güzel karşıladılar. Çok sevildiğimizi halkla iç içe olduğumuzda anladık. Binlerce kişi vardı. Umarım bu yıl da öyle olur. Onlarla bir araya gelmek için sabırsızlanıyorum. Geçen yılın videolarını izledim. Müthiş bir kalabalık vardı” dedi.  

Samet Doğru - Hakan Gönül
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Menteşe Belediyespor madalyaya doyamadı Menteşe Belediyespor takımı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, Menteşe’de düzenlenen karate şampiyonası, atletizm yarışması ve masa tenisi müsabakalarından 14 altın, 11 gümüş ve 22 bronz alarak büyük bir başarıya imza attı. Menteşe Belediyesi’nin kendi öz kaynaklarıyla yetiştirdiği sporcular başarıdan başarıya koşuyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen, minikler - yıldızlar karate il şampiyonası, küçükler atletizm yarışması ve masa tenisi turnuvası müsabakalarından toplamda 14 altın, 11 gümüş ve 22 bronz kazanarak önemli bir başarı elde ettiler. Menteşe Belediye Başkanı Şehir Plancısı Gonca Köksal, sporcuları elde ettikleri başarılarından dolayı tebrik ederek şunları söyledi, “Kendi öz kaynağımız olan sporcularımızla, turnuvalara katılıyor, önemli başarılar elde ediyoruz. Kendi imkânlarımızla alt yapıdan kulüplere ve milli takıma sporcular yetiştiriyoruz. Aynı zamanda gençlerimizi, spora kazandırıyoruz. Menteşe Belediyesi olarak yapılan tüm bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Günün sonunda, alınan madalya ve kupalar hem bizi, hem de sporcularımızın ailelerini mutlu ediyor. Bizlere, bu mutluluğu yaşatan tüm sporcularımıza ve antrenörlerimize teşekkür ediyorum. Gençlerimizi, spora teşvik etmek ve sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamak için desteğimiz artarak devam edecektir.”
Çanakkale (Özel) Coğrafi işaretli Lapseki şeftalisinde bu yıl 150 bin ton şeftali ve nektarin üretimi bekleniyor Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, toprak yapısı ve rüzgarın etkisiyle daha lezzetli yetişen coğrafi tescilli işarete sahip şeftali ve nektarinde bu yıl 150 bin ton ürün bekleniyor. Lapseki şeftalisi iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Çanakkale’nin Lapseki ilçesi kirazı ve şeftalisiyle önemli bir rekolte ve pazar payına sahip. Şeftali denince de akla Lapseki ve Umurbel beldesi geliyor. Yetkililer, bölgede bu yılki şeftali ve nektarin üretiminin 150 bin ton olmasını bekliyor. Geçen yıl coğrafi tescil işaretli Lapseki şeftalisinde yaklaşık 90 bin ton ihracat gerçekleşirken, Lapseki şeftalisinin hasadı Haziran ayında başlanacak. Lapseki’de toprak yapısı ve rüzgarın etkisiyle daha lezzetli yetişen coğrafi tescilli işarete sahip şeftali, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Şeftaliler, aromasıyla, büyüklüğüyle ve görüntüsüyle özellikle Ruslar tarafından da bol bol tüketiliyor. Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Lapseki’de 2 bine yakın kayıtlı çiftçimiz bulunuyor. Bunlar meyve ve tarla bitkileri ağırlıklı üretim gerçekleştirmekteler. Biz şeftali ve kirazla anılan bir ilçeyiz. Lapseki şeftalisi olarak coğrafi işarete sahibiz. 150 bin ton şeftali ve nektarin üretimimiz var. Yaklaşık 40’a yakın üretim çeşidimiz var. İç pazarda ve dış pazarda farklılık göze çarpıyor. İhracatçı geldiği zaman Lapseki şeftalisini tercih ediyor. Lapseki toprak yapısı olarak, geçiş iklim özelliklerini taşıyor. Ayrıca neyi nasıl yapmasını bilen üreticilerin olmasıdır. Budama, ilaçlama, gübreleme, kış bakımı ve yabancı otla mücadele gibi hep birlikte farklılığı ortaya koyarak bir ürün oluşturuluyor. Bu yıl iyi bir üretim bekliyoruz. Umarım üreticimizin de yüzü gülecektir” dedi.