SAĞLIK - 08 Haziran 2017 Perşembe 11:44

Diş etindeki renklenmeler neyin habercisi?

A
A
A
Diş etindeki renklenmeler neyin habercisi?

Koyu tenli bireylerde ve sigara içen bireylerin diş etlerinde görülebilen morumsu-kahverengi renklenmelerin estetikle tedavi edilebildiğini belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji AD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Emre Meşeli, bazı hastalıkların da ön belirtisi olabildiğine vurgu yapıyor.

Diş etinin rengi, cildimizin rengini de belirleyen melanin adı verilen pigmentlerce belirleniyor. Sağlıklı diş eti dokusu soluk pembe bir renge sahiptir. Bazı durumlarda diş etinde morumsu-kahverengi renklenmeler görülebiliyor. Peki bu durum neyin habercisi? Tedavisi var mı?
  İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji AD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Emre Meşeli, her şeyden önce bu renklenmenin nedenlerini tetkik etmenin önemine dikkat çekiyor ve tedavi sürecinin bu doğrultuda gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Diş etinde görülen morumsu-kahverengi renklenmelerin özellikle koyu tenli bireylerde ve sigara içen bireylerde görülebilen bir estetik problem olabildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Emre Meşeli, bu tip renklenmelerin nadiren de olsa bazı hastalıkların da ön belirtisi olabileceğini söylüyor ve “Diş eti renklenmelerinin görülebileceği bu hastalıklar arasında metal zehirlenmeleri, bazı böbrek ve gastroinstestinal sistem hastalıkları yer almaktadır. Melanoma adı verilen ağız kanserlerinde de diş etinde kahverengi-morumsu renklenmeler gözlenebilir" diyor.

  Önce etkenin tespiti ardından estetik

  Diş eti renklenmelerinin tedavisinde öncelik etkenin ne olduğunu bulmanın önem arz ettiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Emre Meşeli, estetik amaçlı tedavinin gerekirse ötelenebileceğinin altını çiziyor: “Eğer bu renklenme başka hastalıkların ön belirtisi olarak karşımıza çıkıyorsa, hastaları tıp doktorlarıyla iletişime geçmeleri yönünde bilgilendirerek diş etindeki estetik problemin çözümüne daha sonra geçmekteyiz.”
  Tüm bu bilgiler ışığında estetik bir problem olarak karşımıza çıkan diş eti renklenmelerinin birçok sebebi olabileceğinin akılda tutulması gerektiğine vurgu yaparken, “Bu sebeple diş etinde renklenme olan kişiler, diş eti hastalıkları uzmanı ile temasa geçerek sebebine dair mutlaka bilgi almalıdır” diyor.

  Diş eti renklenmesinde tedavi

Diş eti renklenmelerinin tedavisinin sahanın cerrahi olarak uzaklaştırılması şeklinde yapıldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Emre Meşeli, tedavide bisturilerden faydalanıldığı gibi gelişen teknolojinin ışığında lazer cihazlarının kullanılarak lokal anestezi ile de tedavi yapılabildiği bilgisini paylaşıyor. Yrd. Doç. Dr. Meşeli, sigara kullanan bireylerde, uzaklaştırılan renklenmiş dokuların kullanılan sigara miktarıyla ilişkili olarak tekrar renklenebildiğine dikkat çekiyor.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.