POLİTİKA - 05 Kasım 2021 Cuma 07:26

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Rusya ile Amerika arasında dengeyi kendimize güvenerek yapıyoruz”

A
A
A
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Rusya ile Amerika arasında dengeyi kendimize güvenerek yapıyoruz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Rusya ile Amerika arasında dengeyi kendimize güvenerek yapıyoruz. Bu bir yalpalanma, arasında sıkışma değildir” dedi.

2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmeleri devam ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı bütçesine ilişkin görüşmelere katıldı ve milletvekillerinin sorularını cevapladı.

“Meclis bizi davet etsin, gelelim”

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasına milletvekillerinin aynı soruları sormasından dolayı eleştirerek başladı. Çavuşoğlu, Meclis’te grubu bulunan partilerden davet gelmediğini ifade ederek, “Genel başkanlarınız bizi davet etsin, gelelim, bilgi verelim. Meclis bizi davet etsin, gelelim. Bizim gocunacağımız bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, adalar konusunda, “Tarihten gelen sorunlarımız var. Oturup konuşalım, birlikte kafa yoralım” şeklinde konuştu.

“Fitne yapmaya çalışmayın”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Her konuda AK Parti ve Cumhur İttifakı suçlu, Türkiye Cumhuriyeti haksız, Cumhurbaşkanlığı suçlu. Bir kompleksiniz mi var? Amerika’nın doğru yazdığından emin misin ki beni sorguluyorsun? Hepsinde biz mi haksızız. Onların raporlarından yola çıkarak bizi köşeye sıkıştırmaya çalışıyorsunuz? Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı içinde fitne yapmaya çalışmayın. Seversiniz sevmezsiniz, halk karar verdi, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Herkes dış politika konuşur, doğal, neden Dışişleri Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığını ayrı görmeye çalışıyorsunuz? Nereden çıkarıyorsunuz Cumhurbaşkanlığının bizi hiçe saydığını? Amerika ile kurmaya çalıştığımız çalışma grubu için çalışmalara başladık.”

“Notları dahi biz hazırlıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Dışişleri Bakanlığına önem verdiğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, “Notları dahi biz hazırlıyoruz. Bir lider hazırladığınız konuşmayı konuşmak zorunda değil ama yüzde 90 konuşuyor, niye? Bize güveniyor. Cumhurbaşkanı’mız istişareye çok önem veriyor. Onlara da bilgi veriyoruz. Alay etmeye gerek yok. Kurumlarla birlikte çalışıyoruz. ‘Cumhurbaşkanlığı toplantılarına niye siz katılmıyorsunuz?’ 500 yıllık diplomasi tarihimiz var. Baş başa görüşme, görüşme formatında var. Ben de görüşüyorum bir dışişleri bakanıyla. Onların notlarını da biz hazırlıyoruz. Cumhurbaşkanı’mız, döner dönmez orada ne olduğunu söylediği gibi MGK’da tek tek anlattı. Kim söylüyor tutanaklarda olmadığını? Biden ile görüşmelerde neler konuştuklarını, neleri takip etmemiz gerektiğini söyledi” ifadelerini kullandı.

“Amerikalı bir Türk tercümana güveniyor da biz niye kendi çocuğumuza güvenmiyoruz”

Cumhurbaşkanı’nın danışmanına işaret eden Bakan Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın yanındaki tercüman kızımız çok güzel de tercüme yapıyor. Bu kim? Bizim Cumhurbaşkanlığı’nda ‘başdanışman’ olarak çalışan bir kız. Biden’ın yanındaki tercüman kimdi biliyor musunuz? Bir Türk! Amerikalı bir Türk tercümana güveniyor da biz niye kendi çocuğumuza güvenmiyoruz? O kızımıza burada yüklenmenizi anlayamadım” diye konuştu.
Mali Eylem Görev Gücü’nün Türkiye’yi gri listeye almasına ilişkin olarak Çavuşoğlu, “Soruyorum size, raporunu okuyan var mı aranızda? ‘Türkiye bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirilmiştir, Türkiye’nin seviyesi yükseltilmesi gerekiyor’ diyor. Bu rapora bir göz atsaydınız. ‘Karar siyasi’ diyebilirdiniz. Niye aldılar? Bizim üzerimizde kılıcı sallandırmak için” şeklinde konuştu.

“Türkiye’ye işgalci suçlamasını reddediyoruz”

Bakan Çavuşoğlu, HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit’in Türkiye’nin işgalci devlet olduğu iddialarına ilişkin şunları kaydetti:

“Türkiye’ye işgalci suçlamasını reddediyoruz. PKK demokrasisi, PKK’dan öğrendilerse böyle olur demokrasi. PKK güdümündeki arkadaşın demokrasi anlayışı olması mümkün değil. Siz PKK’nın güdümündesiniz. PKK’nın emrinden çıkamazsınız. Sen benim devletime işgalci diyeceksin. Çin’den örnek veriyorsunuz.”
Uluslararası hukuktan örnek veren Çavuşoğlu, “Uluslararası hukuk ne diyor, ona bakarsınız. Bir ülkeye tehdit için oraya gitme yetkisi veriyor. Niye bana işgalci dedin? Çin’in demesiyle mi senin demenle mi benim dememle mi oluyor? Biz de Kürt düşmanlığı yoktur. Benim ülkeme işgalci diyene ben yüzüne gerçekleri söylerim. Kürtler bizim kardeşimizdir. Bizim mücadelemiz PKK ile. Siz kendinizi eşittir PKK olarak görüyor olabilirsiniz. Kürt kardeşlerimizin de PKK’dan neler çektiğini biliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz

Doğu Akdeniz konusunda Bakan Çavuşoğlu, “Kıta sahanlığı sınırlarımızı belirledik ve Birleşmiş Milletler’e kaydettirdik. Kıta sahanlığımızı belirledikten sonra her an her dakika sondaj veya sismik araştırma yapmak zorunda değilsiniz. Bu kıta sahanlığına siz başkalarını sokuyor musunuz? Gemilerimizin hiç birini satmadığımız gibi, bu konudaki gemilerimizi arttırıyoruz. Doğu Akdeniz’de geri adım söz konusu değil” diye konuştu.

Türkiye’nin Rusya ile ABD arasına sıkıştığı iddialarına ilişkin Çavuşoğlu, “Rusya ile Amerika arasında dengeyi kendimize güvenerek yapıyoruz. Bu bir yalpalanma, arasında sıkışma değildir” dedi.

“Montrö’nün Kanal İstanbul’un önünde engel olmadığını söylüyoruz”

Kanal İstanbul konusunda Çavuşoğlu, “Montrö’nün Kanal İstanbul’la alakası yok. Boğazlardan geçiş ve Karadeniz’deki kıyıdaş olmayan ülkelerin bulundurabileceği gemi tonajını düzenliyor. Montrö’nün Kanal İstanbul’un önünde engel olmadığını söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

Büyükelçiler

10 büyükelçi konusunda Bakan Çavuşoğlu, “Bu sorunu bu şekilde çözdük ama büyükelçiler geri adım attığı için çözdük. Büyükelçiler haklı haksız girmiyorum ama yüzde 100 haksızlar. ‘Neden bu noktaya getirdiniz?’ Ne kadar haklı olursa olsun ‘bu büyükelçiler ultimatom veremezler’ niye diyemediniz? Hala Türkiye geri adım attı diyorsunuz. Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesi bellidir. Bunu söylemenizi beklerdim. Siz 10 büyükelçinin geri adım atmasını da hazmedememişsiniz” şeklinde konuştu.

“Biz aday ülke statüsünden vazgeçmiş değiliz, vazgeçen AB”

Bakan Çavuşoğlu, AB süreciyle ilgili de, “Biz aday ülke statüsünden vazgeçmiş değiliz. Vazgeçen AB” ifadelerini kullandı.

Taliban konusundaki eleştiriye ise Çavuşoğlu, “Gelen 8 kişi. Evet içlerinde BM’nin yaptırım listesinde olan var. Herkes görüşüyor bir şey olmuyor da ben görüşünce niye sorun oluyor? Ben büyükelçiliğimi kapatmadım, iyi ki de kapatmadım. Herkes aşamalı angajmana gidiyor. Orada DEAŞ, El Kaide var” cevabını verdi.
Bakan Çavuşoğlu, 470 bin Suriyelinin Suriye’ye döndüğünü açıkladı.

Ahmet Umur Öztürk
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kilis Kilis’te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi" Kilis’te düzenlenen 3. Uluslararası Mercidabık Kongresi’nde konuşan Kilis Valisi Ömer Kalaylı, Mercidabık Zaferi’nin tarihsel önemine dikkat çekti. Vali Kalaylı, geçmişten bugüne tarihin önemli dönüm noktalarından biri olan Mercidabık Zaferi’nin farklı yönleriyle ele alındığı kongrenin, tarihi hafızaya ve kültürel birikime önemli katkılar sunacağına inandığını söyledi. Geçtiğimiz yıllarda yoğun ilgi ve katılımla gerçekleştirilen kongrenin bugün de aynı heyecan ve coşkuyla devam etmesinin kendilerine mutluluk verdiğini ifade eden Kalaylı, "Mercidabık Zaferi ile Balkanlar’dan Orta Doğu’ya, Afrika’ya uzanan geniş coğrafyada farklı millet ve inançların huzur içerisinde yaşaması sağlanmış, adalet, güven ve hoşgörü ortamı tesis edilmiştir" dedi. Osmanlı Devleti’nin ardından Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaklaşık bir asırdır kan ve gözyaşının dinmediğini belirten Kalaylı, bu nedenle Mercidabık Zaferi’nin tarihi öneminin bugün daha iyi anlaşıldığını kaydetti. Kalaylı, özellikle son dönemde bölgede yaşanan gelişmeler dikkate alındığında Osmanlı döneminde sağlanan huzur, adalet ve istikrarın değerinin daha belirgin hale geldiğini ifade etti. Kilis’in tarih boyunca farklı kültür ve medeniyetlerin buluşma noktası olduğunu dile getiren Kalaylı, kentin kadim şehirlerden biri olduğunu söyledi. Programa, Kilis Belediye Başkanı Hakan Bilecen, Cumhuriyet Başsavcısı Emre Kaya, İl Jandarma Komutanı Halil Coşkun ve diğer protokol üyeleri de katıldı. Öte yandan kongrede Kilis’e özgü yöresel ezgiler de seslendirildi
Batman Batman’da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kalp ve damar cerrahisi alanında kentte ilk kez biyolojik aort kapak replasmanı ameliyatı gerçekleştirildi. Başarılı operasyonla 71 yaşındaki hasta sağlığına kavuştu. Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonla, 71 yaşındaki Besna Gökhan’ın aort kapağı biyolojik kapakla değiştirildi. İleri yaş grubundaki hastalar için önemli avantajlar sağlayan yöntem sayesinde hastanın ömür boyu yoğun kan sulandırıcı ilaç kullanma zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Yaklaşık 4-5 saat süren ameliyatın ardından hastanın 4 gün yoğun bakımda takip edildiği, daha sonra servise alındığı öğrenildi. Hastanın sağlık durumunun iyi olduğu ve kısa süre içerisinde taburcu edileceği belirtildi. Operasyonu gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet İbrahim Balkaya, biyolojik kapağın Batman’da ilk kez uygulandığını belirterek, "Hastamızın yaşı nedeniyle biyolojik kapak takma kararı aldık. Ameliyatımız yaklaşık 4-5 saat sürdü. Yoğun bakım sürecinde hastamızı 4 gün takip ettik. Herhangi bir sorun yaşanmadı. Şu an tüm değerleri gayet iyi. Hastamızda nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayeti kalmadı. Her şey yolunda giderse yarın taburcu edeceğiz" dedi. Hasta yakını Şükrü Gökhan ise doktorlara teşekkür ederek, "Annem ameliyattan önce nefes darlığı çekiyordu, hareket edemiyordu ve çok halsizdi. Doktorlarımız başarılı bir ameliyat gerçekleştirdi. Şu an durumu çok iyi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.