GÜNDEM - 14 Kasım 2018 Çarşamba 19:13

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş aile yapısına vurgu yaptı

A
A
A
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş aile yapısına vurgu yaptı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezi’nin (KAGEM) 2018-2019 Faaliyet Yılı Açılış Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “İdeal aile yapısı olmadan ideal bir toplumdan söz etmek mümkün değildir” dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezi’nin (KAGEM) 2018-2019 Faaliyet Yılı Açılış Konferansı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla yapıldı. TDV Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, KAGEM’in inanç, kültür, sanat ve medeniyet değerlerini insanlarla, özellikle de kadın ve gençlerle buluşmasına rehberlik etmek amacıyla 1996 yılından bugüne kadar Türkiye’nin pek çok yerinde nitelikli faaliyetler yaptığını söyledi. Erbaş, insanın, yaşadığı toplumla uyumunu sağlamada; barış, hoşgörü ve adaletin hüküm sürdüğü bir hayatın inşasında en önemli unsurun eğitim olduğunu kaydetti. 

Bir arada yaşama hukuku ve ahlakının güçlendirilmesi, sevgi, saygı ve muhabbetin pekiştirilmesi, inanç ve medeniyet değerlerinin özümsenmesinin ancak eğitimle mümkün olacağını ifade eden Erbaş, “Aynı şekilde, bireysel ve küresel anlamda, fitne, tefrika, anarşi ve terörün önlenmesi açısından da en önemli imkân yine eğitimdir. Allah Rasulü Efendimiz kötülüklerin anasını cehaletle ifade ediyor. Cehaletin ortadan kaldırılması eğitimle, ilim, irfan, bilgi ve hikmetle mümkündür. Kadın Aile ve Gençlik Merkezimizin yapmış olduğu faaliyetler bunun bir parçasıdır” dedi.

“KARŞIMIZDAKİ EN ZORLU DÜŞMANIMIZ CEHALETTİR”

Erbaş, bugün İslam coğrafyasının en önemli ve öncelikli meselesinin eğitim olduğunu ifade ederek, “Karşımızdaki en zorlu düşmanımız cehalettir. Cehaletin üstesinden gelmenin yegâne yolu da hayatımızın her alanını bilgiyle donatmaktan geçmektedir. Zira bilgiyle yüceldikçe; hikmetle beslendikçe, cehalet ortadan kalkacak, yüreklerimiz muhabbetle birleşecektir” diye konuştu.
Başkan Erbaş, eğitim konusuna, okul ve öğretmenle birlikte hayatın tamamında ve herkesin katıldığı bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşılmasının oldukça önemli olduğunu belirtti.
Kadın ve gençliğe yönelik eğitimin hayati bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, şöyle konuştu:

“Bilgi, değer, erdem ve güzel ahlak ekseninde toplumun yücelmesi ve daha iyi bir gelecek inşası kadınlarımız ve gençlerimiz eliyle gerçekleştirilecektir. Bu açıdan bakıldığında da insanlığa en güzel örnek olan Peygamber Efendimizin, kadın ve gençleri her daim öğrenime teşvik ettiği bilinen bir hakikattir. Bu konuda ayrımcılık yapılmamıştır. Allah Rasulü, Kur’an ile inşa ettiği İslam toplumunda, kadın ve gençlerin fıtratlarına uygun ve potansiyellerini geliştirebilecekleri bir ortam hazırlamış, fikirlerini ve sorunlarını rahatça ifade edebilecekleri imkân ve özgüveni kendilerine kazandırmış ve onları her yönüyle eğitim sürecine dâhil etmiştir. İşte, bugünün konusu olan KAGEM, bu asil gayeyi kuşanarak insanımıza ve özellikle geçlerimize rehberlik etmenin gayreti içerisindedir.”

“AİLE, VARLIĞINDA SAYISIZ HİKMETLER BARINDIRAN GÜZİDE BİR MÜESSESEDİR”

Eğitim, sorumluluk ve gelecek söz konusu olunca gündeme gelen en önemli alanlardan birinin de aile olduğunu ifade eden Erbaş, “Aile, tabii ve fıtri bir ihtiyaç olarak varlığında sayısız hikmetler barındıran güzide bir müessesedir. Aile, dünyaya gelen her insanın ilk eğitimini aldığı en temel eğitim yuvası, sevgi, huzur, rahmet ve sekinetin kaynağıdır, membaıdır. Aile, sorumluluk, erdem ve geleneklerin kazanılmasıyla toplumsal huzurun; inanç, milli kimlik ve bilincin edinilmesiyle geleceğin teminatıdır. Dolayısıyla ideal aile yapısı olmadan ideal bir toplumdan ve aydınlık bir gelecekten söz etmek mümkün değildir” diye konuştu.
Erbaş, KAGEM’in ilmi faaliyetlerden atölye çalışmalarına, yaz okulundan sosyal hizmet çalışmalarına, kadar pek çok alanda güzel çalışmalarla topluma büyük hizmetler sunmaya devam edeceğine inancının tam olduğunu dile getirerek, “Bu gaye ile hizmet eden bütün kardeşlerime can-ı gönülden teşekkür ediyor, başarılar diliyorum” dedi.

Programda Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, “Denge - Değer - Emanet Bağlamında Çevre Ahlakı” başlıklı bir konferans verdi. Programa, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, TDV Genel Müdürü M. Savaş Polat, TDV KAGEM Müdür V. Nurcan Yavuzyiğit, KAGEM’in eğitimlerine katılan çok sayıda öğrenci katıldı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Bodrum genelinde temizlik hareketi başlatılıyor Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci öncülüğünde, ilçe genelinde genel temizlik çalışması yapılacak. Bodrum’un her mahallesinde gerçekleştirilecek temizlik hareketi, 8 Mayıs Çarşamba günü başlıyor. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci tarafından genel temizlik hareketi programlandı. Yaşam alanlarının korunması ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla yapılacak olan temizlik çalışmasına belediye çalışanları da katılacak. Temizlik etkinliği için 8 Mayıs Çarşamba günü saat 09.00’da Kumbahçe Meydanı, Gümbet Dolgu Alanı, Akçaalan Kapalı Pazar Yeri ve Yalıkavak Atatürk Meydanında buluşulacak. Çalışmanın ilk etabında Akçaalan, Bahçelievler, Çarşı, Geriş, Gümbet, Karabağ, Kumbahçe, Turgutreis, Umurça ve Yalıkavak mahallelerinin sokakları ve kıyı şeridi ot ve çöpten arındırılacak. Temizlik hareketinin ikinci etabının 15 Mayıs Çarşamba günü Müsgebi, Yahşi, Bitez, Dağbelen ve Yaka mahallelerinde yapılması planlanıyor. Deniz dibi temizliği Bodrum Belediyesi tarafından her yıl, “Denize En Çok Mavi Yakışır” sloganıyla düzenlenen deniz dibi temizliğinin bu yılki programı, Kumbahçe’den başlayacak. Denizleri ve kıyıları korumak, temiz tutmak amacıyla Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlikte 8 Mayıs Çarşamba günü Kumbahçe’de, 15 Mayıs Çarşamba günü ise Gümbet’te sahil ve deniz temizliği saat 10.00-12.00 arasında yapılacak. Deniz dibi temizliği etkinliğinin her çarşamba farklı bir koy olmak üzere toplam 13 koyda yapılması planlanıyor. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, kendisinin de saha çalışmalarına katılacağını belirtirken, “Planlanan temizlik çalışmasında sivil toplum örgütlerimiz başta olmak üzere halkımızın da bizlere destek olacağına inanıyorum. Çevre bilincini kalıcı hale getirmek, toplumsal farkındalık oluşturmak ve sokaklarımızı temiz tutmak için, daha yaşanabilir bir Bodrum için el ele verip bu çalışmayı her mahallemizde gerçekleştireceğiz” dedi.
Aydın Çine’de Gençlik Merkezi ve Yüzme Havuzu çalışmalarında sona gelindi Aydın’ın dört bir yanında spor yatırımları yükselmeye devam ederken, Çine ilçesine yapılan yarı olimpik yüzme havuzu ve gençlik merkezi yatırımlarında sona gelindi. Vali Yakup Canbolat beraberindeki heyetle bölgede incelemelerde bulundu. Gençlik Spor Bakanlığı’nın yatırım projeleri arasında yer alan Aydın’da yürütülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. Sporun tabana yayılması, gençlerin spora yönlendirilmesi ve boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri için il genelinde gerçekleştirilen yatırımlar çerçevesinde Çine ilçesindeki yarı olimpik yüzme havuzu ve gençlik merkezi yatırımlarında da çalışmalar titizlikle devam ediyor. Çine’de 2022 yılı içerisinde ihalesi yapılan yatırımların 2023 yılı içerisinde bitirilmesi planlanırken, gençlik merkezi, yarı olimpik yüzme havuzu hizmete girmek için gün sayıyor. Proje tutarı 34 milyon 161 bin TL olan gençlik merkezi ve yarı olimpik yüzme havuzunun ihale bedeli ise 28 milyon 950 TL olarak açıklanırken, yatırımların, tamamlanmasının ardından gençlerin taleplerine yanıt vermesi bekleniyor. Bu çerçevede Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürü Cenap Fillikçioğlu ve beraberindeki heyetle bölgeye giden Aydın Valisi Yakup Canbolat da, çalışmaları yerinde inceledi. Çalışmalar ile ilgili yetkililerden bilgi alan Vali Canbolat, merkezin Çine’ye ve gençlere şimdiden ‘hayırlı olmasını’ diledi.
Bayburt Enflasyon Nisan ayında yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı 2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.
Erzincan Enflasyon Nisan ayında yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı 2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti. Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.