SAĞLIK - 24 Haziran 2023 Cumartesi 13:24

Diyetisyen uyarısı: Kurban Bayramında misafirliğe aç karnına gitmeyin

A
A
A
Diyetisyen uyarısı: Kurban Bayramında misafirliğe aç karnına gitmeyin

Kurban Bayramında beslenme ile ilgili uyarılarda bulunan Diyetisyen Eda Mancoğlu porsiyon kontrolü yapabilmek için özellikle misafirliklere aç gidilmesi gerektiğini hatırlattı. Mancoğlu ayrıca sindirim konusunda sorun yaşamamak için ise et yanında tüketilmesi gereken gıdalarla ilgili de tavsiyeler verdi.

Kurban Bayramı ile birlikte artan et tüketiminin getireceği sağlık problemlerinden dolayı her yıl olduğu gibi bu yıl da uzmanlar bayram öncesi uyarılarına devam ediyor. Özellikle sindirim bakımından zor olan etin nasıl tüketilmesi, yanında ne yenilmesi ve nelere dikkat edilmesi konusunda görüşlerini bildiren BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesinden Diyetisyen Eda Mancoğlu, porsiyon kontrolüne de dikkat çekti. Mancoğlu ayrıca bayramların vazgeçilmez geleneği olan ziyaretler için de bu porsiyon kontrolünü yapabilmek adına, “Aç karnına misafirliğe gitmeyin” dedi.

Diyetisyen uyarısı: Kurban Bayramında misafirliğe aç karnına gitmeyin

“Hemen değil birkaç gün sonra tüketilmeli”

Öncelikli olarak etin sindirim sistemine verecek olduğu rahatsızlıklar için uyarılarda bulunan Diyetisyen Eda Mancoğlu, “Kurban eti sindirimi sert olduğu için zor bir ettir. Bu yüzden özellikle mide rahatsızlığı olan bireylerin kesilir kesilmez kurban etini tüketmeleri, hazımsızlık, şişkinlik ve sindirim sorunlarına sebebiyet verebilir. Aynı zamanda kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksek bir et olduğu için kolesterol, hipertansiyon veya kardiyovasküler problemi olan hastaların kurban etini daha porsiyon kontrolünde dikkat ederek tüketmeleri gerekir. Hemen kesilir kesilmez değil ama eti birkaç gün beklettikten sonra tüketmek, sindirim ve hazımsızlık problemlerinin önüne geçmiş oluruz” dedi.

Yanında sebze yenilmeli

Et ile birlikte sindirimi kolaylaştıracak besinlerin de tüketilmesi gerektiğini aktaran Eda Mancoğlu, “Biz eğer kurban etine posa kaynağı zengin bir sebze ile mesela salata ya da fırında sebze ile desteklersek daha rahat sindirim sağlayacaktır. Yine yavaş yavaş hazmı kolaylaştıracak şekilde yeme yaparak da daha iyi bir sindirim sağlayabilirler” dedi.

Sıvı tüketimi önemli ama zamanı daha da önemli

Su ve sıvı tüketiminin önemli olduğunu fakat öğün sırasından ziyade yarım saat önce veya sonra tüketilmesi gerektiğini söyleyen Mancoğlu, “Yemeklerle birlikte sıvı tükettiğimiz zaman sindirimi zorlaştırabiliriz. Bu sebeple sıvı tüketimini yemekten yarım saat önce ya da sonra şeklinde yaparlarsa daha rahat sindirim sağlayacaklardır. Çünkü yemek yerken su içtiğimizde mide asidik bir ortam ve asit değerini düşürmüş oluyoruz. O yüzden tabi ki günlük ihtiyaçları olan sıvı miktarını karşılamalılar ama yemekle birlikte tüketirlerse bir tık daha zorlanacaklardır” diye konuştu.

Misafirliklere ve ikramlıklara dikkat

Hem yine bayramın vazgeçilmezleri arasında olan tatlı hem de yapılan ziyaretlerde aşırıya kaçılmaması adına porsiyon kontrolü ile ilgili de uyarılarda bulunan Mancoğlu, “ Zaten et çok ağır üzerine tatlı geldiğinde sonrasında pişmanlıklar yaşayabiliyoruz. Mümkün olduğu kadar tabi ki de dışarı çıkrığımızda yemek yiyeceğiz, misafirliklere gideceğiz ama şerbetli tatlılardansa sütlü tatlılar tercih edilebilir ve önerim aç karnına misafirliği gidilmemesi. Evde küçük atıştırmalıklar yaparlarsa ikram edilen gıdaları gördükleri zaman kendilerini daha rahatlıkla alıkoyabilirler. Günün son öğününü de yatış saatine göre ayarlayabilirsiniz. Engel bir sağlık probleminiz yoksa yatışa bi 3-4 saat kala aslında yemek tüketimini kesmeliyiz. Zaten protein zor sindirilen bir besin olduğu için diyelim ki 11-12 gibi yatan birisinin 6 gibi besin tüketimini kesmesi doğru olacaktır” dedi.
Son olarak kavurma ile birlikte sıklıkla tercih edilen pilav ve ekmek ile ilgili de hatırlatmada bulunan Mancoğlu, “Proteinin yanında tabi ki de karbonhidrat kaynaklarını da tüketmeye dikkat edeceğiz. Fakat tercih ettiğimiz karbonhidrat kaynaklarının kan şekerini hızlı yükseltmemesi lazım. O yüzden pilav ve ekmek kontrolünü çok fazla yapamadığımız için tam tahıl ve buğday ürünleri tercih edilmelidir. Fakat her ne yersek yiyelim porsiyon kontrolü yapmak ve tabaklarımızı küçük tutarsak daha iyi olacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kafkas Üniversitesi’nde ‘çoban’ krizi Kars Kafkas Üniveristesi’nde ‘çoban’ krizi yaşanıyor. İŞKUR aracılığıyla Veteriner Fakültesi’ne alınan çobanlar, kendilerine mülakatta sorulan ‘Kars’ın ilk belediye Başkanı kim? Ve Aras Nehri nereden doğuyor?’ sorularını cevaplandıramadıkları gerekçesiyle eleniyor. KAÜ Veteriner Fakültesi için İŞKUR’A başvuru yapılıyor. İŞKUR’a yapılan başvuru sonrası 4 çoban adayı belirleniyor. Daha sonra bu çoban adayları, Noter kurası sonucu mülakata davet ediliyor. Sözlü sınava girmek üzere hak kazanan adaylar, 6 Temmuz 2023 Perşembe günü ‘çoban’ mülakatına tabi tutuluyor. Ancak YÖK ve üniversite adayları başarısız sayıyor. Kars’ta yaşanan çoban krizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşınıyor. Cumhuriyet Halk Partisi Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, çoban krizini mecliste gündeme getiriyor. Mecliste gündeme gelen çoban krizinin ne zaman çözüleceği bilinmezken, KAÜ Veteriner Fakültesi’ne İŞKUR aracılığıyla alınacak çobanların ne kadar süreyle çalışacağı ise bilinmiyor. Kars Kafkas Üniversitesi’ne alınacak olan çobanlar için yeniden mülakat yapılacak mı? Mülakat yapılacak ise çobanlara yine Kars’ın ilk belediye başkanı kim? Sorusu mu sorulacak. Türkiye gündemine gelen Kafkas Üniversitesi’nde çoban krizi ne zaman son bulacak merak ediliyor. Kafkas Üniversitesi yönetimi ise sessizliğini koruyor.
Ankara Gürcistan Başbakanı Kobakhidze’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a: "Hepimize örnek olan gerçek bir lider" Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sadece bir Cumhurbaşkanı olmadığını kendilerine örnek olan, ülkenin, milletin, Türk insanlarının menfaatini koruyan gerçek bir lider olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Gürcistan Başbakanı Kobakhidze’den Erdoğan’a övgü Gürcistan Başbakanı Kobakhidze yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ev sahipliği için teşekkür etti. Erdoğan’ın sadece Cumhurbaşkanı değil ülkenin, milletin, tüm Türklerin menfaatlerini koruyan gerçek bir lider olduğunu belirten Kobakhidze, “Sizin liderliğiniz hepimize örnek oluyor” dedi. Kobakhidze, “Gürcistan AB aday ülkesi, geleceğe yönelik planlarımız bağlamında bölgesel gelişmeleri ele aldık. Ortak sınamalara karşı ortak ne yapabileceğimizi konuştuk. Kafkaslar’da barış ve yapıcı işbirliğine katkıda bulunmak istiyoruz. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış anlaşması çok önemli. Bu sayede bu iki ülkenin nihai barış anlaşmasına ulaşacağını düşünüyoruz” dedi. Ukrayna savaşının bölgenin barış altyapısına karşı tehdit oluşturduğunu dile getiren Kobakhidze, Türkiye’nin çözüm bulma çabalarını ele aldıklarını dile getirdi. Gürcistan’ın her zaman Ortadoğu’da barışın tesis edilmesinden yana olduğunu ifade eden Kobakhidze, ülkesinde farklı alanlardaki gelişmeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’la paylaştığını kaydetti. Gürcistan Başbakanı Kobahidze, ayrıca Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan işbirliğinin önemli olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze’nin huzurunda iki ülke arasında enerji alanında önemli iş birliklerini kapsayan mutabakat zaptı imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı arasında "Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı" imzalandı. Mutabakat zaptını Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gürcistan adına ise Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Levan Davitashvili imzaladı.