GÜNDEM - 10 Mart 2012 Cumartesi 19:10

"Doğalgaz yerli cihazlarla üretilebilmeli"

A
A
A
"Doğalgaz yerli cihazlarla üretilebilmeli"

Bakan Yıldız: "İthal ettiğimiz petrol ve doğalgazın yerli cihazlarla yerli sondaj makineleri ile üretilebilmesini temin etmemiz gerekir"

 

İSA AKAR-İSMET ERSOY
ANTALYA 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Diğer sektörlerde bazı üretimlerin yerli hale gelmesiyle alakalı teknoloji transferleri bu manada istiyor ve talep ediyorsak aynı şekilde ithal ettiğimiz petrol ve doğalgazında yine yerli cihazlarla yerli sondaj makineleri ile üretilebilmesini temin etmemiz gerekir. Türkiye büyüyor, büyümeye devam ediyor. Bu büyümesini karşılayacak yapının aynı zamanda petrol ve doğalgaz sektöründe de mutlaka gerçekleşmesi lazım" dedi.
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Antalya'nın Serik ilçesi Belek beldesindeki Voyage Otel'de düzenlenen Petrol Arama Üretim Sektörü 1. İstişare Toplantısı ve Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. Bölge Toplantısı'nın ardından değerlendirmede bulundu. Bu toplantıların geleneksel hale gelmesi temennisiyle toplantıya başladıklarını ifade eden Bakan Yıldız, "Türkiye'deki petrol arama ve üretim faktörlerine bütün aktörlerin katıldığı yaklaşık 30 tane şirket ve 120 kişilik katılımla beraber temsil edildi.
 

İstişare toplantısının sonuna geldik. Son derece faydalı ve verimli bir görüşme geçti. Petrol Kanun Tasarısı'nın öncesinde bu toplantının yapılmış olması daha bir anlamlıydı. Ben burada Petrol Platformu Derneği'nin (Petform) tüm yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

TOPLANTI PETROL KANUN TASARISI ÖNCESİNDE FAYDALI GEÇTİ
 

Bakan Yıldız, uluslararası yatırımcılarla beraber oluşturmaya çalışılan bir sektörden bahsettiğini ifade ederek, "Biliyorsunuz Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuş olan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyonu Kurulu (YOİK) var. Biz bu kurulda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak özellikle altyapı çalışma grubunun başkanlığını yapıyoruz. Ve 10 kadar çalışma grubunun üçünde üyeyiz. Bunların arasında stratejilerinin, mevzuat ve tahkim mevzuatlarının ve lisanslamaların olduğu komisyonlarda da üye olarak katılıyoruz. Dolayısıyla bizim petrol üyelerimizin söyledikleri, bir kısım taleplerinin de burada dikkate alınacağı ve YOİK'te bunun gündeme getirileceğini özellikle belirtmek isterim. Bir önemli aldığımız karar, bizim iki hafta içerisinde tamamen olgunlaştırmayı düşündüğümüz petrol kanunuyla alakalı konuda bir çalışma grubunun pazartesi günü Petform tarafından bize verilmesi ve hemen çalışmalarına başlaması zaten zihni hazırlıklarımız var, önceden yapılmış çalışmalarımız var. Bunların her birisini bir çalışma başlığı altında toplayacağız ve önümüzdeki haftanın sonunda da bu çalışma bitmiş olacak. Dolayısıyla Bakanlar Kurulu'na sunulduğunda çok daha olgunlaşmış sivil toplum örgütleriyle beraber düzenlenmiş, özel sektör ile beraber yapılandırılmış bir kanun tasarısıyla karşı karşıya gelmiş olacağız" dedi.

 

LİSELERE SONDAJ VE ÜRETİM BÖLÜMÜ
 

"Bazı bölgelerde güvenliğin kamu eliyle de düzenlenmesinin talep edildiğini görüyoruz" diyen Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
 

"Özellikle dataların zamanında alınması kendi işlerinin hızlandırılması açısından önemlidir diye söylemiştik. Çok haklı bir talep. Bu talebin PİGEM ve TPAO tarafından zamanında yerine getirilmesini de biz temin etmiş olacağız. Türkiye'de petrol olduğuna inanan insanların toplandığı bir istişare toplantısı yapıyoruz ve toplantıda denizlerdeki aramacılığın kolaylaştırılması ve varsa bununla alakalı bir kısım desteklerin yapılıp yapılamayacağı burada konuşuldu. Kalifiye eleman yetiştirilmesiyle alakalı olarak Teknik ve Endüstri Meslek Liseleri'ne sondaj ve üretim bölümü açılması için Milli Eğitim Bakanımızla konuşacağız. Bu da sektörün insan kaynakları açısından beslenmesini kolay hale getirmiş olacak."

 

YERLİ SONDAJ MAKİNESİ ÜRETİLMELİ
 

"Küçük yatırımcılarımız için istenenler var. Ruhsatların verilmesinde hak ve hukuk yükümlülüklerinin yeniden düzenlenmesini sağlayacak bir kısım maddeler var" diyen Bakan Yıldız konuşmasına şöyle devam etti:
 

"Ruhsatların verilmesinde prosedürü daha şeffaf ve rekabetçi hale getirecek bazı düzenlemeler bulunabilecek. Bütün bunların her birisini diğer bakanlıklarında ilgilendiren koordinasyonlar da dahil olmak üzere içlerinde çalışma izinlerine, gümrük ve kabotajla alakalı kısımları ihtiva eden kısımlar da var. Bütün bunların her birisini, özellikle yine sondajlarda çok önem verdiğimiz ve müstakil bir başlık altında düzenlemeye uygun gördüğümüz yerli sondaj makinelerinin üretimiyle alakalı konuda üreticilerimizi teşvik etmemiz gerekiyor. Nasıl biz bazı üretimlerin yerli hale gelmesi ile alakalı teknoloji transferleri istiyor ve talep ediyorsak, aynı şekilde ithal ettiğimiz petrol ve doğalgazın da yine yerli cihazlarla, yerli sondaj makineleri ile üretilebilmesini temin etmemiz gerekir. Bunlara da ciddi manada paralar veriyoruz. Artık teknoloji ilerledi Türkiye büyüyor büyümeye devam ediyor. Bu büyümesini karşılayacak yapının aynı zamanda petrol ve doğal gaz sektöründe de mutlaka gerçekleşmesi
lazım."

 

AKEDAŞ DEĞERLENDİRMESİ
 

Antalya, Isparta, Burdur ihtiva eden 3 şehrin elektrik dağıtımıyla ilgili bazı kararlar aldıklarını belirten Bakan Yıldız, "Valilerimiz, milletvekillerimiz, il başkanlarımız STK'larımız ve teknik heyetlerin katıldığı bir toplantıydı. Burada yatırım takviye etmemiz gereken yerler üzerinde duruldu. Biz bu bölgedeki vatandaşlarımızın hassasiyetine bir kez daha teşekkür ediyoruz. Kayıp kaçak oranları bu 3 ilde yüzde 8.3 oranlarında gerçekleşiyor. Tabii ki bunun yatırımla takviye edilmesi gerekiyor. O açıdan bağlı ilgili ve ilişkili bütün kuruluşlarımızla yaptığımız toplantıda bir somut sonuç odaklı bazı karar aldık. Bunların herkese hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından Bakan Yıldız'a Petform Başkanı Orhan Duran tarafından plaket verildi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2 Ziraat Türkiye Kupası C Grubu 4. ve son hafta maçında Erzurumspor FK, sahasında karşılaştığı Keçiörengücü’nü 4-2 mağlup etti. Maçtan dakikalar 3. dakikada Benhur’un pasıyla ceza sahasında topla buluşan Hüsamettin, sert ve düzgün bir vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 1-0 34. dakikada ceza sahasında topun Ali Ülgen’in koluna çarpmasının ardından yapılan VAR incelemesiyle maçın hakemi penaltı noktasını gösterdi. 35. dakikada penaltıda topun başına geçen Enes Yılmaz’ın vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-1 45. dakikada sol taraftan Diaby’ın ceza sahasına yaptığı ortada Eren Mintemür’ün kafayla indiği topu önünde bulan Mehmet Çelik sol ayağıyla sert şutuyla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 1-2 49. dakikada sağ taraftan aldığı pas ile son çizgiye kadar inen İlkan Sever’in ceza sahasına yerden yaptığı ortada topla buluşan Sylla sert ve düzgün bir vuruşla uzak köşeden topu filelere gönderdi. 2-2 78. dakikada ev sahibi takımın atağında Fernando’nun düşürülmesi ile kazanılan faul atışını kullanan Murat Cem Akpınar’ın ceza sahasına yaptığı ortada altı pas çizgisi önünde iyi yükselen İlkan Sever kafayla topu ağlara gönderdi. 3-2 90+3. dakikada sol taraftan Cengizhan Bayrak’ın ortasında arka direkte uygun durumda kafayı vuran Mehmet Emin Billor meşin yuvarlağı ağlara göndererek farkı ikiye çıkardı. 4-2 Stat: Kazım Karabekir Hakemler: Hakan Ülker, Arif Dilmeç, Ömer Gezer Erzurumspor FK: Erkan Anapa, Ali Ülgen (Salih Sarıkaya dk. 46), Adem Eren Kabak (Yiğit Baran Karaoğlan dk. 57) , Ömer Arda Kara, Murat Cem Akpınar, Cengizhan Bayrak, Mert Önal, İlkan Sever (Mehmet Emin Billor dk. 88), Hüsamettin Yener, Fernando (Muhammet Ali Bayrak dk. 88), Benhur Keser (Sylla dk. 46) Yedekler: Kağan Moradaoğlu, Miraç Eren İgit Teknik Direktör: Serkan Özbalta Keçiörengücü: Emirhan Küçüksolak, Orhan Batuhan Özalp, Can Üstün, Mansur Acet (Muhammed Taha Tahiroğlu dk. 82), Hüseyin Yüksel (Muhammed Yahya Birer dk. 82) , Enes Yılmaz, Eren Sami Poyraz (Mehmet Efe Şekerci dk. 81) , Mehmet Çelik (Bulut Özdaş dk. 55), Diaby, Alper Duman, Eren Mintemür (Mustafa Efe Ocaklar dk. 73) Yedekler: Emir Ersu, Mert Bolat, Kıvanç Utku Şeker, Baran Güleç, Ayaz Baytop Teknik Direktör: Yalçın Koşukavak Goller: Hüsamettin Yener (dk. 3), Sylla (dk. 49), İlkan Sever (dk. 78), Mehmet Emin Billor (dk. 90+3) (Erzurumspor FK), Enes Yılmaz (dk. 35 pen.), Mehmet Çelik (dk. 45) Keçiörengücü Sarı kartlar: Adem Eren Kabak (Erzurumspor FK), Eren Mintemür (Keçiörengücü),
Samsun Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri, farkındalık yürüyüşü ile başladı Samsun’un Atakum Belediyesi tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü özel programı, farkındalık yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe katılmak isteyen çok sayıda vatandaş, Özgecan Kadın Danışma Merkezi önünde bir araya geldi. Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel ve çok sayıda vatandaş, ellerinde pankartla Ata Sahne’ye kadar olan mesafeyi kadın haklarına dikkat çekmek için kat etti. Bando takımı eşliğinde güzergahı takip eden korteje, Atakumlular balkonlara çıkarak alkışlarla destek verdi. Başkan Serhat Türkel ve beraberindeki vatandaşlar Ata Sahne’de coşkuyla karşılandı. Başkan Türkel merkezde yaptığı konuşmada, ülke gündeminden düşmeyen kadına şiddet olaylarına tepki göstererek, "Sadece 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde değil, her gün kadın haklarına dikkat çekmeliyiz, seslerini daha güçlü duyuracak çalışmalara imza atmalıyız. Atakum Belediyesi olarak tam katılımcı hizmet anlayışıyla, kadın üretimini ve katılımını destekleyen çalışmalar için tüm imkanlarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Kadın kutsaldır, üretendir, anadır. Saygının bir gün, bir hafta değil her gün olması gerektiğini düşünerek inşallah bu farkındalık yürüyüşünün etkisini göstermesini diliyorum" dedi. Yürüyüşün ardında merkezde, balon uçurma etkinliği gerçekleştirildi. Kadınların gökyüzüne bıraktığı yüzlerce balon merkezde görsel şölen yaşatırken, katılımcılar coşku dolu anlar yaşadı. Etkinlikler ‘Kadın Yolu Sergisi’nin açılışı ile devam etti. Sergide sanat, ekonomi ve bilim gibi çeşitli alanlarda ilklere imza atan kadın portreleri vatandaşlarla buluştu. Cumhuriyet tarihinin ilk kadın arkeoloğu Jale İnan’dan ilk kadın pilot Sabiha Gökçen’e öncü kadın kadınlar hikayeleri ile ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip edildi. Serginin en dikkat çeken bölümlerinden biri ise şiddet nedeniyle hayattan koparılan kadınların fotoğraflarına yer verildiği bölüm oldu. Türkiye’de artan kadın cinayetlerine dikkat çeken sergi, ziyaretçilerine duygusal anlar yaşattı. Programda ayrıca Kübra, Atakan ve Volkan üçlüsünün sahne aldığı akustik konser vatandaşlarla buluştu.
Manisa Sarıgöl’de gıda işletmeleri mercek altında Sarıgöl’de ramazan süresince vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmesi için gıda denetimleri yoğunlaştırıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, özellikle tüketimin arttığı ürün gruplarında titiz kontroller gerçekleştiriyor. Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik denetimler aralıksız sürdürülüyor. Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçe genelinde gıda maddesi satışı yapan iş yerlerinde kapsamlı kontroller gerçekleştirildi. Ramazan ayı öncesinde başlayan ve ramazan ayı boyunca 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yapılan denetimlerde; marketler, fırınlar, pastaneler ve toplu tüketim işletmeleri hijyen, ürün muhafaza şartları, son kullanma tarihleri ve mevzuata uygunluk açısından titizlikle incelendi. Yetkililerden yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla denetimlerimiz yoğun şekilde devam etmektedir. Özellikle Ramazan ayında tüketimi artan ürün gruplarında kontrollerimizi artırmış bulunuyoruz. İlçe Müdürlüğümüz gıda kontrol ve denetim görevlilerimizce, market ve tüm gıda işletmeleri hijyen, ürün güvenliği ve mevzuata uygunluk yönünden titizlikle denetlenmektedir" ifadelerine yer verildi. Denetimlerde kurallara aykırı durum tespit edilmesi halinde ise ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli idari işlemlerin uygulandığı bildirildi.
Kayseri Yeşilay’dan sporcu gençlere ’bağımlılıkla mücadele seminerleri’ Kayseri’de 1-7 Mart Yeşilay Haftası kapsamında ERVA Spor Kulüplerindeki gençlere yönelik bağımlılıkla mücadele seminerleri düzenlendi. Eş zamanlı gerçekleştirilen programlarda gençlerle bir araya gelinerek bağımlılık türleri, korunma yolları ve sağlıklı yaşamın önemi hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Seminerlerde sporun, bilinçli yaşamın ve güçlü sosyal bağların gençleri bağımlılıklardan korumadaki rolüne dikkat çekildi. Programlarda gençlerle interaktif sohbetler gerçekleştirilerek bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturulması hedeflendi. Yeşilay Kayseri İl Başkanı Mustafa Demir, Yeşilay Haftası kapsamında yürütülen çalışmaların gençlerin bilinçlenmesi açısından büyük önem taşıdığını belirterek, bağımlılıkla mücadelenin toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluğu olduğunu ifade etti. Demir, gençlerin spor, eğitim ve değer temelli çalışmalarla desteklenmesinin bağımlılıkların önlenmesinde önemli bir rol oynadığını söyledi. Programlarda ayrıca gençleri sporla buluşturarak kötü alışkanlıklardan uzak tutmayı amaçlayan ERVA Projesi’nin Kayseri’de önemli bir sosyal katkı sunduğuna dikkat çekildi. Projenin hayata geçirilmesinde büyük emeği bulunan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in gençlere yönelik vizyoner yaklaşımı ve bağımlılıkla mücadeleye verdiği güçlü destek sayesinde şehirde önemli çalışmaların hayata geçirildiği vurgulandı. Yetkililer, Yeşilay Haftası boyunca Kayseri’de gençlere ve ailelere yönelik farkındalık çalışmalarının devam edeceğini belirtti.
Bolu 15 yaşındaki Alperen’in ölümüne boynuna atılan yumruk sebep olmuş Bolu’da parkta çıkan kavgada 15 yaşındaki çocuğun yumruk darbesiyle hayatını kaybetmesine ilişkin davada, ölümün doğrudan darbeye bağlı gerçekleştiği Adli Tıp Kurumu raporuyla kesinleşti. Bolu’da geçtiğimiz haziran ayında parkta iki çocuk arasında çıkan kavgada aldığı darbe sonucu kalbi duran ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Alperen Ömer Toprak’ın ölümüne ilişkin davanın üçüncü celsesi görüldü. Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın üçüncü duruşması, sanıkların yaşlarının küçük olması nedeniyle kapalı oturumda gerçekleştirildi. ’Kasten öldürme’ suçlamasıyla tutuklu yargılanan S.Ş. (13) ile tutuksuz sanık E.Y. (14) duruşmada hazır bulundu. Adli Tıp Raporu dosyaya girdi Davanın önceki iki celsesi, Adli Tıp Kurumu raporunun beklenmesi nedeniyle ertelenmişti. Mahkemenin talep ettiği rapor, üçüncü celsede dosyaya eklendi. Heyet tarafından hazırlanan raporda, Alperen Ömer Toprak’ın boynuna aldığı yumruk sonrası beyin soğancığında (beyin sapı) hasar meydana geldiği, bu hasara bağlı olarak anında beyin kanaması geçirdiği ve ölümün söz konusu darbeye bağlı gerçekleştiğinin tespit edildiği belirtildi. Raporda ayrıca, travmanın doğrudan etkisiyle hayati merkezlerin etkilendiği ve darbe ile ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu kaydedildi. "Rapor beklediğimiz gibi geldi, doğruları kanıtlar nitelikte" Adli Tıp Kurumu raporunun bekledikleri gibi geldiğini belirten ailenin avukatı Alper Coşkun, "Adli Tıp Kurumu’ndan beklenen rapor geldi. Savcılık mütalaa verecek, onun üzerine biz de yazılı beyanlarımızı sunacağız. Rapor, ölümün doğrudan darbeye bağlı olduğunu gösterir şekilde. Rapor beklediğimiz gibi geldi, doğruları kanıtlar nitelikte. Bir sonraki duruşma 22 Nisan tarihinde yapılacak. Çok yüksek ihtimalle o duruşmada karar çıkacak" dedi. "Bana vicdana aykırı geliyor" Çocuklar, ’suça sürüklenen çocuk’ olarak nitelendirildikleri için bir indirim alacaklarını ve bunun vicdana aykırı olduğunu söyleyen avukat Coşkun, "Çocuklar kanunen ’suça sürüklenen çocuk’ olduğu için cezai indirimleri olacak. Bu, kimsenin takdir edemeyeceği bir husus değil. Takdiri indirim olmaması yönünde bir talebimiz var. Bunu yazılı olarak mahkemeye yineleyeceğiz. Silahlı fotoğraflarla sosyal medyada paylaşım yapan kişilerin, en nihayetinde çocuk olsalar da iyi hal indirimi almaları bana vicdana aykırı geliyor. Mahkeme heyeti şu an dosya kapsamında değerlendirme yapıyor. Ailelerin ya da bizlerin tehdit edilmesi hususunda bir öngörüleri yok. Usulen de böyle bir öngörüde bulunmaları beklenemez. Bu konuda onlara da yüklenemeyiz. Çünkü bununla ilgili bir durum varsa ’siz de şikayetçi olun, soruşturma kapsamında tekrar bir dosya açılsın’ diyecekler. Zaten soruşturma kapsamında tekrar şikayetçi olsak da ’patates hatlar’ diye nitelendirilen boş hatlar çıktığı için bir sonuca varılamıyor. Dosyanın bir an önce karara bağlanıp herkesin vicdanen rahatlamasını istiyoruz. Bütün uğraşımız bununla ilgili" şeklinde konuştu. Savcının, dosyaya eklenen Adli Tıp Kurumu raporuna ilişkin yeniden mütalaa hazırlayacak olması nedeniyle dava 22 Nisan tarihine ertelendi.