GÜNDEM - 25 Mayıs 2015 Pazartesi 10:52

Doğu ile Batı arasındaki en kestirme yol teknolojiye direniyor

A
A
A
Doğu ile Batı arasındaki en kestirme yol teknolojiye direniyor

Yazın toz, kışın çamur derdi olmayan yıllar öncesi Siirt şehrinin en eski sokaklarından kalan bir tarih olan Sabatlar, tüm ilgisizliğe rağmen yıkılmaya meydan okuyor.

Sadece, kış aylarında yağmurdan korunmak, yaz aylarında da güneşten kaçmak için en iyi gölgelik olarak yüzyıllar önceki mimariyle, 2x15 veya 3x30 metre şeklinde Siirt şehir merkezi ve Tillo'da her mahallede köşe bucak yapılan Sabatlar, bu aralar parmakla gösterilecek kadar azaldı. Şehrin kültür mirası olan Sabatların 10 yıldan fazladır ısrarla dile getirilen “Tarihimize ışık tutacak bu nostaljik yapılar korunmalıdır” ikazlarının dikkate alınmaması bunları yok etmekle karşı karşıya getirdi. Bilim adamları Sabatların kültürün özü olduğunu, Doğu ile Batı ve Kuzey ile Güney arasındaki en kestirme yol olduğunu belirtirken, üstündeki sokağa bakan odalarda ailenin büyüğünün divan kurduğunu, misafirlerini o odada ağırladığını, aslında medeniyetin bu olduğunu, gelecek nesillere anlatabilmenin önemli unsurları olduğunu dile getirdi.

Sabatların sahipsizliğinden yakınan vatandaşlar, Batı’nın kötü bir taklitçisi olmaktan öteye gidemediğimiz gibi kendi medeniyetimizin yok olmasına seyirci kaldığımızı belirtiyor. 

Bu tarihe sahip çıkılmasını talep eden vatandaşlar, "Elde kalan Sabatları onarıp çocuklarımıza kefaret olarak sunabilirsek, hatta daha ileri gidip, teknolojinin imkanlarını da kullanarak yıkılıp gidenlerin yerine yenilerini de yapabilirsek işte o zaman geçmişimizle yüzleşebiliriz. Tabi bunun için katlettiğimiz medeniyete ağlayıp, delilleri yok etmekle uğraşacağımıza, önce torunlarına özeleştiri sunmayı öğreten medeniyetimizle helalleşmeli, sonra yıktıklarımızı tekrar inşa etmeliyiz. Hem kadim şehrimiz Siirt'i, hem ruhumuzu kurtarmış oluruz" ifadelerini kullandı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas’ta kurbanlık fiyatları belirlendi Sivas Ticaret Borsası tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban kesimi ve fiyatları açıklandı. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas’ta bulunan besicilerle ve kombina sahipleriyle bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Karakaya, kurban fiyatlarının belirlendiğini söyleyerek, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ilimizdeki besici ve üreticilerle yaptığımız toplantı sonucu, tosun canlı kilogram fiyatı 280 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve 270 TL, damızlık vasfını kaybetmiş inek 250 TL, dişi Koyun 250 TL, erkek koyun ise 280 TL’den satılacak. Kombinalardaki kesim ücretleri ise büyükbaş için 5 bin TL, küçükbaş için bin 500 TL, söküm ücreti 3bin TL, Paylama ücreti 2 bin TL, et çekim ücreti ise 15 TL olarak belirlenmiştir” dedi. “Küpesi olmayan hayvanlar alınmamalı” Karakaya, Kurban Bayramı öncesinde hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususların altını çizerek, “Hemşerilerimiz Sivas Belediyesi ve İlçe Belediyelerimiz tarafından kurulan kurban pazarlarından veya besi çiftliklerinden gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını alabilirler. Hayvan kesimlerini ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalar veya Belediyelerimizce belirlenen geçici kesim yerleri ile besi çiftliklerini tercih edebilirler. Hemşerilerimizden küpesi olmayan hayvanları almamalarını konusunda dikkatli olmalarını özellikle rica ediyorum. Veteriner Sağlık Raporu olmayan, çok zayıf olan, Gebe veya yeni doğum yapmış olan, Yüksek ateşi olan, Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, Salya akıntısı bulunan, Uzuvları eksik olan hayvanlar satın alınmamalı. Et çekiminde ise ilimizde bu sene daha sıkı tedbirler alınacaktır. Vatandaşlarımız et çekimlerini, Kurban Bayramı’nda ortaya çıkan seyyar olarak tabir ettiğimiz kişilere değil, hijyen kurallarına her zaman itina gösteren kasaplarda yaptırmalarını önemle rica ediyorum” açıklamalarında bulundu.