EKONOMİ - 07 Ocak 2014 Salı 19:22

Doğu Karadeniz Girişimcilik Zirvesi Giresun’da yapıldı

A
A
A
Doğu Karadeniz Girişimcilik Zirvesi Giresun’da yapıldı

DOKAP öncülüğünde Bulancak Belediyesi ana sponsorluğunda bugün DOKAP Hizmet Binasında “Doğu Karadeniz Girişimcilik Zirvesi” gerçekleştirildi.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) öncülüğünde Bulancak Belediyesi ana sponsorluğunda bugün DOKAP Hizmet Binasında “Doğu Karadeniz Girişimcilik Zirvesi” gerçekleştirildi.

“En girişimcilerin buluştuğu” zirveye Karadeniz Bölgesi'nden ve değişik illerden birçok akademisyen ve girişimciler katıldı. Zirve, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Bulancak Belediye Başkanı Kadir Aydın, Dünya Girişim Formu Türkiye Özel Temsilcisi Baybars Altuntaş ve Avrupa Birliği Melek Yatırım Komisyon Başkanı Paulo Andrez’in yaptıkları açılış konuşmaları ile başladı.

DOKAP Başkanı Ekrem Yüce yaptığı açılış konuşmasında, "Girişimcilik konusunda bazı alanlarda odaklanmalar yapılabilir. Daha çok etki olacak alanlar seçilmeli, yerel otoritenin daha çok hareket imkanları olan alanlar belirlenmeli, güçlü paydaş olan alanlar tespit edilmelidir. Stratejik önceliklendirme, iş birliği platformu oluşturmak, girişimcinin kendisi yerine birçok girişimciyi destekleyecek yatay projelerin destekleme unsurları da arttırılmalıdır" şeklinde konuştu.

Bulancak Belediyesi Başkanı Kadir Aydın ise yaptığı açıklamada ”Ülkesini, kendisini, bağımsızlığını ve özgürlüğünü seven herkesi mutlaka üretmesi yada yapılan üretime bir katkı sunması gerekir. Bu inançla yola çıktık. Geçen yıl İstanbul’da EBA’nın gerçekleştirmiş olduğu kış zirvesinin tematik kenti seçildik. Ondan sonra Giresun’da gerçekleştireceğimiz olan bu Karadeniz Girişimcilik Zirvesi fikri doğdu. Bugün bunu gerçekleştiriyoruz. Belki hayal ettiğimiz düzeyde gerçekleştiremedik ama bunun bir başlangıç ve önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. İnsanımızın bir başkasının yanında çalışan olmak yerine kendi sermayesinin, kendi düşüncesinin ve emeğinin patronu olmasını istiyoruz. Girişimci bir ruha sahip olmasını istiyoruz. Baybars bey bu konuda bizim ve insanımızın önünü açan bir isim oldu” dedi.

Dünya Girişim Formu Türkiye Özel Temsilcisi Baybars Altuntaş yaptığı konuşmada, aynı zamanda memleketi olan Giresun'da olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Altuntaş ”Girişimcilik tabi girişkenlik kelimesi ile karışan bir kavram. Her iş fikri olan netice itibari ile girişimci olamıyor. Girişkenlikten girişimciliğe geçiş yapılması lazım. Aklımıza bir iş fikri geliyor beynimizin sağ tarafı hayal merkezi bu iş fikrini üretiyor. Fakat beynimizin sol kısmı matematikle uğraşan kısmı. Bu iş planının nasıl hazırlanacağını düşünmeyle başlıyor. Beynimizin sağ tarafı nasıl para kazanılır diye düşünürken, sol tarafı da risk analizlerini yapmaya başlıyor ve ortaya bir iş planı çıkartıyor. Neticede iş planını hazırlayıp o hayalini pratiğe dökme kararını alma aşamasına geldikten sonra ticaret odasının yolunu tutuyor ve defterdarlığın bir müşterisi haline gelmiş oluyorsunuz" diye konuştu.

Altuntaş, daha sonra girişimcilik konusunda öğrencilik yıllarında ve sonrasında yaşadığı anılarını,edindiği tecrübeleri anlatarak konuşmasını tamamladı.

Zirvenin son açılış konuşmasını gerçekleştiren Avrupa Birliği Melek Yatırım Komisyon Başkanı Paulo Andrez ise ”Girişimcilerden, öğrencilerden geleceğini düşünüp harekete geçecek insanlara ihtiyacımız var. Öğrencilerin ilerde mesleklerin kendilerine gelmesini bekleme şansları yok. Gelecek onların elinde ve onlar bunu ortaya çıkarmak durumundalar. Bu bölgede gelişmesine inandığım birşeyler var. İngilizce seviyesi, İngilizce bilen yeni genç nesillere ihtiyacımız var. Eğer bu bilgi savaşı uluslararası ise Türkiye ne kadar büyük olursa olsun farklı ülkelerde, farklı işler yapmak istiyorsanız başka diller konuşmanız lazım. Bu benim genç nesillere önerimdir. İkinci önerim ise yerel düşünmekten ziyade küresel ve global olarak düşünmelisiniz. Bu konuda iş topluluğuna da bir rol düşüyor. Girişimcilerin genç nesillere destek olması gerekiyor. Bugün Avrupa’da girişimcilerin en büyük sorunu bankaların kredi vermemesi. Yeni başlayan şirketlere yatırım yapan girişim sermayesi şirketleri önceden yaptıkları kadar çok büyük yatırım yapmıyorlar. Türkiye’de melek yatırımcı iseniz ve başlangıç yatırımı yapıyorsanız yüzde 75 vergi avantajınız bulunmakta. Bu Avrupa'nın en iyisi" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından kardeş şehir protokolü imzalandıktan sonra Bölgesel Kalkınmada Bölge İdareleri'nin Rolü, Girişimcilik Eğitmenlerinin Bölgesel İhtiyaçlarla Entegrasyonu, Bölgesel ve Yerel Kalkınmada KOBİ’lerin Rolü, Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları'nın Girişimcilik Eko-Sistemi'ndeki Yeri' adlı 4 ayrı panel gerçekleşti.

Yapılan panellerin ardından “Doğu Karadeniz Girişimcilik Zirvesi” kapanış konuşmaları ve katılımcılara verilen plaket takdiminin ardından sona erdi.

MAHİR BAKİ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin MEÜ, ’sıfır atık belgesi’ alan üniversiteler arasına adını yazdırdı Mersin Üniversitesi (MEÜ), yürütülen çalışmalar sonucunda Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ni aldı. MEÜ tarafından gerçekleştirdilen Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi başvurusu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce incelenerek onaylandı. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde kaynakları korumak, atıkları kontrol altına almak, geri dönüştürülebilir atıkları ekonomiye kazandırarak tasarruf sağlamak, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nezdinde başlatılan ’Sıfır Atık’ projesi kapsamında yapılan başvuru sonucunda, MEÜ Çiftlikköy Yerleşkesi Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ni aldı. Adını, sıfır atık belgesi alan yükseköğretim kurumları arasına yazdıran MEÜ’nün çevreye verdiği değer de böylelikle tescillenmiş oldu. "Örnek bir üniversite olmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz" Yeşil Kampüs çerçevesinde kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirten Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, "Sürdürülebilir Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Sıfır Atık Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde, Temel Seviye Sıfır Atık Belgesini almaya hak kazandık. Bu süreçte büyük emekleri bulunan Prof. Dr. Yağmur Uysal, Doç. Dr. Osman Orhan, Doç. Dr. Zeynep Görkem Doğaroğlu ve Entegre Çevre Bilgi Sistemi yetkilisi Tufan Yıldız’a özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Sıfır Atık Belgesi ile çevreye duyarlı ve bu alanda farkındalık oluşturma konusunda örnek bir üniversite olmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.
Hatay Toz taşınımına dikkat, uzmanı uyardı: "Ciltte kızarıklığa ve alerjiye neden olabilir" Hatay’ın İskenderun ilçesinde özel kliniği bulunan Cilt Uzmanı Selin Alpar, toz taşınımının etkili olduğu bu günlerde mecburi olmadıkça dışarı çıkılmamasına dikkat çekerek, tozun ciltte kızarıklığa neden olabileceğini söyledi. Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutu taşınımı depremin vurduğu Hatay’da etkili olmaya devam ediyor. Meteoroloji’den yapılan duyuruda, toz bulutu taşınımının 26 Nisan Cuma Günü gece 12’de sona ereceğini açıklandı. İskenderun körfezinde ve şehir merkezinde etkili olan toz bulutunun sağlık açısından olumsuz yanları görülüyor. Alerjik astımı ve kronik rahatsızlığı olanların bu havalarda dikkatli olmasını ifade eden Cilt Uzmanı Selin Alpar, mecburi olmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda uyarıda bulundu. Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımın ciltte kızarıklığa ve alerjiye neden olabileceğini belirten Alpar, “Ciltte kızarıklık, hassasiyet ve alerjiye neden olabilir. Alerjik astımı olanların da tetikleyeceği için kronik rahatsızlığı olanlar dışarıya mümkün olduğunca çıkmasınlar. Hiç kimsenin de çıkmamasını tavsiye ediyoruz. Bu toz bulutu; cildi kirletip gözenekleri tıkayabilir. Bu zamanda kişilerin cilt temizliğine daha çok dikkat etmesi gerekir. Ayrıca kişilerin cilt temizliğinde; akne eğilimli ciltler derma, kozmetik ve medikal cilt bakımı ürünleri olanlar, temizleyicileri olanlar, düzenli sabah akşam yıkamalarına özen gösterecekler, asidik olmayan peelinglerini haftada 3 gün bakımlarını yapsınlar. Asidik olan peelinglerini haftada 1 gün yapmalarını öneriyoruz. Aynı zamanda da medikal cilt bakımına gittikleri yerler varsa devamını getirmelerini ve bu süre zarfında daha sık yapmalarını tavsiye ederiz. Normalde cilt bakımları cilt kendini 28 günde 1 yeniler fakat bu zaman zarfında 20 günde 1 cilt bakımını yapabilirler” dedi.
Bursa (Özel) 120 yıldır alem yapan ailenin son ustası Bursa’da Türkiye’nin 4 alem ustasından biri olan Rıza Akbalış, 120 yıllık aile mesleğini büyük bir özveriyle devam ettiriyor. Dedesinden babasına, daha sonra da kendisine kalan atölyede 14 yaşından itibaren çalıştığını belirten Akbalış, kendisinden sonra mesleğini devam ettirecek aile üyesinin olmadığını söyledi. Bursa’da 60 yaşındaki Rıza Akbalış 3 kuşaktır devam eden 120 yıllık aile mesleğini, ilk günkü heyecanıyla devam ettiriyor. Abdal Mahallesi’nde bulunan atölyesinde babasından kalan aletlerle 14 yaşından bu yana zanaatına devam eden Akbalış, Türkiye’de birçok tarihi caminin alemini onarırken yurt dışına da sipariş üzerine ihracat yapıyor. Genellikle Balkan ülkelerinden çok fazla talep olduğunu dile getiren Akbalış, bu güne kadar Balkan ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine alem yaptığını söylüyor. Türkiye’de sadece 4 tane alem ustası kaldığını belirten Akbalış, kendisinden sonra bu mesleği devam ettirecek kimsesi kalmadığını kaydetti. Alem yapmayı babasından öğrendi Okulu bitirmesinin ardından babasının yanında çırak olarak çalışmaya başlayan Rıza Akbalış, “Bu mesleği dedem, babam ve ben olmak üzere 3 kuşaktır yapıyoruz, 120 yıllık bir meslek. 14-15 yaşlarında okulu bitirdiğim gibi babam yanına aldı. Temel eğitimi babamın yanında aldım. Atölyede dedemin ve babamın aletleri var. Hem babam hem de ustam olduğu için ondan çok şey öğrendim. Sanatta ahlak çok önemli. Temel eğitimi aldıktan sonra her şey çok güzel olur. Ben bu çizgide devam ediyorum. Kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek. Türkiye’de Samsun, Afyonkarahisar, Kahramanmaraş ve Bursa’da ben olmak üzere sadece 4 kişi yapıyor. İstanbul’da alem yapıyorlar ama onlar döküm alem. Bizim yaptığımız el sanatı çekiçle yapıyoruz. Ailemde benden sonra bu mesleği yapacak maalesef yok. Sağlığım elverdiği sürece bu mesleği devam ettireceğim” dedi. Deprem bölgesine alem gönderdi Hatay’da yıkılan tarihi camiler için de alem hazırladığını söyleyen Akbalış, “Türkiye’nin her tarafına özellikle Marmara bölgesine veriyoruz. Yurt dışında Avusturya, Romanya, Almanya, Macaristan, Balkan ülkelerine birkaç tane de Amerika’ya gönderdik. Yurt dışında bir hayırsever kilise iptal olunca yerine yapılan camiye alem istedi. Ben de para almadan hediye ederek yolladım. Zaman içerisinde bakırlar renk değiştiriyor, renklerini açıyoruz. Bazen yamuluyor, onları düzeltiyoruz. Eskisi gibi güzel şekilde teslim ediyoruz. 20-25 gün önce Hatay’da depremden dolayı yıkılan bir cami için hayırsever biri 5 tane alem aldı. Deprem bölgelerinde yıkılan ve hasar gören camiler yapılıyor onarılıyor. Tamamlanınca 5 tane daha alem göndereceğiz” ifadelerini kullandı.
Hatay Toz taşınıma dikkat, uzmanı uyardı: "Ciltte kızarıklığa ve alerjiye neden olabilir" Hatay’ın İskenderun ilçesinde özel kliniği bulunan Cilt Uzmanı Selin Alpar, toz taşınımının etkili olduğu bu günlerde mecburi olmadıkça dışarı çıkılmamasına dikkat çekerek tozun ciltte kızarıklığa neden olabileceğini söyledi. Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutu taşınımı depremin vurduğu Hatay’da etkili olmaya devam ediyor. Meteoroloji’den yapılan duyuruda, toz bulutu taşınımı 26 Nisan Cuma Günü gece 12’de sona ereceğini açıklandı. İskenderun körfezinde ve şehir merkezinde etkili olan toz bulutunun sağlık açısından olumsuz yanları görülüyor. Alerjik astımı ve kronik rahatsızlığı olanların bu havalarda dikkatli olmasını ifade eden Cilt Uzmanı Selin Alpar, mecburi olmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda uyarıda bulundu. Kuzey Afrika’dan gelen toz aşınımın ciltte kızarıklığa ve alerjiye neden olabileceğini belirterek Cilt Uzmanı Selin Alpar, “Ciltte kızarıklık hassasiyet ve alerjiye neden olabilir. Alerjik astımı olanların da tetikleyeceği için kronik rahatsızlığı olanlar dışarıya mümkün olduğunca çıkmasınlar. Hiç kimsenin de çıkmamasını tavsiye ediyoruz. Bu toz bulutu; cildi kirletip gözenekleri tıkayabilir. Bu zamanda kişilerin cilt temizliğine daha çok dikkat etmesi gerekir. Ayrıca kişilerin cilt temizliğinde; akne eğilimli ciltler derma, kozmetik ve medikal cilt bakımı ürünleri olanlar, temizleyicileri olanlar, düzenli sabah akşam yıkamalarına özen gösterecekler, asidik olmayan peelinglerini haftada 3 gün bakımlarını yapsınlar. Asidik olan peelinglerini haftada 1 gün yapmalarını öneriyoruz. Aynı zamanda da medikal cilt bakımına gittikleri yerler varsa devamını getirmelerini ve bu süre zarfında daha sık yapmalarını tavsiye ederiz. Normalde cilt bakımları cilt kendini 28 günde 1 yeniler fakat bu zaman zarfında 20 günde 1 cilt bakımını yapabilirler” dedi. (OA-VK-