GÜNDEM - 24 Mayıs 2016 Salı 08:57

Dokunulmazlık kalktı, şehit aileleri mutlu oldu

A
A
A
Dokunulmazlık kalktı, şehit aileleri mutlu oldu

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının kabul edilmesi şehit ailelerini mutlu etti. Şehit aileleri adaletin herkes için tecelli etmesini istedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinde görüşülen milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili teklifin 1. maddesi 373 oyla kabul edildi. Dokunulmazlık oylaması sonucu, hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin yargılanmasına yol açacak. Manisa'daki şehit aileleri, dokunulmazlıkların kaldırılmasını olumlu karşıladı. 24 Ağustos 1996 da Hakkari Dağ Komando Tugayında şehit düşen Hüsnü Keşan'ın babası Kadir Keşan, adaletin herkes için tecelli etmesini beklediklerini belirterek, "Biz her şeyden evvel bir vatandaş olarak, bir şehit babası olarak dokunulmazlıkların kaldırıldığına sevindik. Suç işleyen, bu devletin ekmeğini suyunu kullananlar vatana hainlik yapmış insanlara, ben yapmışsam dahi yargılanalım. Herkes suçunun cezasını çeksin. Dokunulmazlık zırhının altına kimse saklanmasın. Kim suç işliyorsa, teröre destek veriyorsa, teröre sırtını dayayanlar hesabını yargının önünde versin" dedi.

1995 yılında şehit olan Mustafa Özoğul'un babası Halil Özoğul ise, oğlundan kalan şehit aylığını daha yeni almaya başladığını belirterek, dokunulmazlıkların kaldırılmasını olumlu bulduğunu söyledi.
Türkiye Gaziler Vakfı Manisa Şubesi Başkanı Adnan Kaya da hem gazilerin hem de şehit ailelerinin kararı sevinçle karşıladığını belirterek şunları söyledi: "Türkiye Büyük Millet Meclisinde kararın alınması bütün şehit ailesi, gazilerimiz ve camiamızı sevindirmiştir. Biz burada hangi milletvekilimiz olursa olsun, hangi siyasi partiden olursa olsun herkes yaptığının bedelini ödeyecek. Kim vatan hainliği yaptıysa gereken cezalarını çeksin. Polis çevirmesinde 'Ben milletvekiliyim dokunamazsın' artık bunların kalkması iyi oldu. Vatanımıza milletimize hayırlı olsun. Mutluyuz."

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Van Başkale'de 1996 yılında şehit olan Ferhat Alakuş'un ailesinde ise, acının hâlâ taze olduğu dikkat çekti. Konuşması sırasında duygulanan ve sesi titreyen şehit babası İsmet Alakuş, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili olarak şöyle konuştu: "Şu an meclisimizde alınan karar çok doğru bir karardır. Bu kararın daha önce alınması gerekiyordu. Yerinde bir karar alınmış oldu. Memleketimizin ekmeğini yiyip suyunu içip hainlik yapana yazıklar olsun. Alınan karar çok yerinde oldu. Bizler için sevindirici oldu." Anne Aysel Alakuş ise, duygulanarak gözyaşlarını tutamadı. Anne Alakuş, artık şehit cenazelerinin gelmemesini istedi. 

AYKUT YENİÇAĞ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.