GENEL - 04 Ekim 2010 Pazartesi 17:04

Domates üreticisi çok mutlu

A
A
A
Domates üreticisi çok mutlu

İstanbul'un önemli ölçüde domates ihtiyacının karışlandığı Çanakkale'de üretici tarladan kilosu 2 TL'ye ürününü satmaya devam ediyor. Kamyonlarla tarladan toplanıp İstanbul, İzmir ve Bursa gibi illere sevkıyatı yapılan domatesler bu illlerde 5 ile 6 TL'den satılıyor.

Türkiye'nin en önemli domates üretim merkezlerinden birisi olan ve İstanbul'un da domates ihtiyacının karşılandığı Çanakkale'de domates fiyatlarının son 20 günde önemli ölçüde arttığını belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, "Bu yıl domates konusunda özel bir yıl yaşanıyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak sıcakların aşırı olması, 35 dereceyi geçen sıcaklıkların domateste döllenmeyi engellemesi ciddi verdim kaybının yaşanmasına sebep oldu.

Bu sebeple de bölgedeki domates üreticileri olarak ciddi anlamda bir verim kaybımız oldu. Bunun sonucunda da özellikle son turfanda domates üretiminde fiyatlar da önemli ölçüde artış gösterdi. Bugün domatesin tarladan çıkan kilo fiyatı 1 lira 75 kuruş ile 2 liraya ulaştı. Bu dönemde fiyatlar çok yüksek. Bunun pazarda üreticiye satılması da 4 lira ile 6 lira arasında değişiyor" dedi.

İlhan Ulus, domatesin bugüne kadar fiyat olarak gerçek anlamda yerini bulamadığını da belirterek, "Küresel ısınmaya bağlı sıcaklıkların artması, Tuta denilen bir kurtun çıkması ciddi anlamda sıkıntıya sebep oldu. Bugün domateste döl veriminin noksan olmasından sonra varolan domates Tuta'nın da saldırısına uğradı. Bu kurtla mücadelemiz devam etmesine rağmen ciddi anlamda kaybımız var. Domateste arz talep dengesinin bozulması ile fiyatlar da önemli ölçüde yükseldi. Önümüzdeki günlerde fiyatlar daha da yükselecek" dedi.

İlhan Ulus, domates fiyatlarının aşırı yükselmesinden dolayı gelecek yıl daha fazla gelir elde etmek isteyen üreticilerin domates dikme yoluna gidebileceğini de belirterek, "Tabii buda ters bir etki yapabilir. Fazla domates ekiminin yapılması fiyatları önemli ölçüde düşürebileceği için üreticiler zarar edebilir. Bu durumun da iyi düşünülmesi ve ona göre dikim yapılması gerekir" dedi.

ÜRETİCİLER ŞAŞKIN


Öte yandan geçtiğimiz yıl domatesin tarlada kasasını 4-5 liraya alan olmadığını belirten üreteci Emin Demir, "Bu yıl ise üründe yaşanan hastalık, havaların kurak gitmesi domatesi altın haline getirdi. Bu fiyatlar bir süre daha bu şekilde devam eder" dedi. Çanakkale'de manavlık yapan Mesut Erbil de domates fiyatlarının yükselmesini havaların kurak gitmesi ve tuta hastalığına bağlayarak, "Bu yıl ilk kez domates fiyatları bu fiyatlara kadar yükseldi. Fiyatlar bir süre daha böyle devam eder" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir