EĞİTİM - 23 Ekim 2014 Perşembe 11:57

Down sendromlu Pelin Atakan’a fahri doktora

A
A
A
Down sendromlu Pelin Atakan’a fahri doktora

Down sendromlu genç yazar Pelin Atakan'a İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi tarafından üniversitenin Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda düzenlenen törenle fahri doktora diploması verildi.


Çocukluğu ve gençliğinde gökyüzünden seçtiği bir yıldıza hayatını anlatan ve ilk kitabı 'Pelince Artık Yalnız Değilim' adlı günlüğü ile yayın hayatına merhaba diyen down sendromlu genç yazar Pelin Atakan, fahri doktora diplomasını Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz’ün elinden aldı.
Törende bir konuşma yapan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Ekrem Çalkılıç konuşmasında başarının önemine dikkat çekti. Başarmanın çok keyifli bir duygu olduğunu, bazı zorluklarla mücadele ederek başarıya ulaşmanın daha da keyifli olduğunu dile getiren Çalkılıç şunları söyledi: “İşte bugün burada bir başarının öyküsünü dinleyeceğiz. Genç bir kız zorluklarla başlıyor, devlet memuru oluyor, kitap yazıyor ve gerçekten önemli noktalara geliyor. Ben buradan özellikle öğrencilerimize seslenmek istiyorum. Sizleri sabah erken saatlerinden, akşama kadar burada ağırlıyoruz, ders veriyoruz, eğitim veriyoruz. Mezun olduktan sonra faydalı olsun diye. Ama asıl dersi bugün alacaksınız sevgili Pelin’den, çok önemli bir hayat dersi. Mesela İletişim Fakülteleri… 50’nin üzerinde fakülteden çok sayıda öğrenci mezun oluyor. Öğrencilerimizden şunu duyuyorum, ‘’Bu kadar dar bir sektörde nasıl bir imkân bulacağız’’ diyorlar… İşte buna en güzel cevap sevgili Pelin… Hayal kurdu, heyecan duydu ve bugün aramızda kitabı olan bir yazar ve akademik bir kimliğe bürünen bir genç kız olarak karşımızda duruyor. Demek ki, muhtaç olduğunuz kudret mutlaka ve mutlaka içinizde. Yeter ki hayalini kurun, heyecanını duyun’’ diye konuştu.
Mevlânâ’nin bir sözünü de paylaşan Çalkılıç şöyle devam etti: “Mevlânâ diyor ki, ay doğmuyorsa yüzüne, güneş doğmuyorsa pencerene, kabahati ne güneşte ne ayda ara, şüphesiz ki gözlerindeki perdeyi arala. Pelin bunu başardı. Gözlerindeki perdeyi araladı ve çok iyi bir noktaya geldi. Ama bu hikâye sadece Pelin’in hikâyesi değil. Pelin başardı, alkışlanacak bir başarısı var. Ama bir de annesi var. Bence Pelin’in başarısı alkışlanacaksa, annesinin başarısı ayakta alkışlanacak’’ dedi.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Hüsnü Gündüz fahri diploma takdimi ve cübbe giydirilmesinden önce kısa bir konuşma yaptı. Prof. Gündüz, “Pelin artık yalnız değil. O İstanbul Yeni Yüzyıl ailesinin bir ferdi. Aramıza hoş geldin diyoruz” ifadelerini kullandı. Üniversitelerin yalnızca öğretim değil, aynı zamanda birer eğitim kurumu olduklarını hatırlatan Prof. Dr. H. Hüsnü Gündüz şunları söyledi: “Bu çerçevede sanayi kuruluşları, sosyal kuruluşlar ve STK’larla işbirliği yaparız. Bu çalışmalar esnasında toplum içinde gizli kalmış bazı yıldızları bulup ortaya çıkarmak da, üniversitelerin görevlerindendir. İşte Pelin de bu yıldızlardan bir tanesi. Bugün onun hatta bizim de onur günümüz’’ diye konuştu.

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamile Akgül, Pelin Atakan’a fahri doktora verilmesinin gerekçesini anlatırken, “Pelin’in yaşamın zorluklarına karşı göstermiş olduğu Pelin’ce tavrı bizi gerçekten çok etkiledi. Çünkü Pelin ‘’Ben tek başıma ülkem için ne yapabilirim ki?’’ demeyip, duygularını kalemiyle buluşturdu. Daha 7. Sınıf öğrencisiydi… Bu buluşma onun toplumla kurduğu iletişimi gerçekten ciddi oranda güçlendirdi. İşte buydu, bizim bu ödülü düşünmemizdeki temel gerekçe.” diye konuştu.

Babıâli Kültür Yayıncılık Yayın Yönetmeni İbrahim Cebeci ise konuşmasında Pelin Akatan’ın kitabından bir bölüm okudu. Pelin’in yazar olmayı arzuladığı satırların yer aldığı ‘’Pelin’i ve ailesini ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi’ni tebrik ediyorum, kucak dolusu sevgiler iletiyorum. Biz yayınevi olarak sosyal sorumluluk çerçevesinde kitabın dağıtım ve tanıtımını hakkıyla gerçekleştireceğiz” dedi.

İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Önal İnaltekin törene katılamayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın selamlarını iletti. İl Müdürü İnaltekin ülkemizde engellilere, yaşlılara ve diğer sosyal kesimlere yönelik hem yasal düzenlemelerin hem de hizmetleri daha yaygın hale getirildiğini kaydetti ve toplumun tüm kesimlerinin bu konuya duyarlı davranması gerektiğini ifade etti.
Kendisi için düzenlenen törenden yana oldukça duygulanan 24 yaşındaki Pelin Atakan,‘’Kitabı yazarken çok heyecanlıydım ve yapabileceğimi hissettim çünkü kendi duygularımla yazdım. Gökyüzünde parlayan yıldızlarıma bakarak mutlu olabileceğimi hissettim. Beklemediğim şekilde birdenbire hayatım değişti. Zaten sürekli olarak günlük yazıyordum ve bir gün neden bunu kitap haline getirmiyorum dedim ve kitap yazdım. Çok mutluyum’’ dedi. Kendisiyle aynı durumda olan arkadaşlarına da tavsiyelerde bulunan Atakan, ‘’Arkadaşlarımın bu kitabı okumalarını ve benim neler yaşadığımı bilmelerini istiyorum. Benim duygu sömürüsü yapmadığımı görsünler istiyorum’’ ifadelerini kullandı. Genç yazar ayrıca, ikinci kitabı yazacağının da müjdesini verdi.

Kitabı denetleyen ve hazırlayan Yazar Ayşe Cemile ise Pelin Atakan ile çalışmanın bir ayrıcalık-Pelin A olduğunu vurgulayarak ‘’Pelin bir gün evime geldi ve günlüklerimi düzenler miyiz dedi ve biz o günden itibaren birlikte uzun bir yol aldık. Uzun soluklu bir çalışmaydı ve hayatımda hiç kimseyle bu denli farklı bir çalışma yapmadım. Çünkü Pelin İnsana insan olduğunu, ruhunu, özünü hatırlatıyor. Bu nedenle Pelin ile çalışmak bir ayrıcalıktı. Ayrıca Pelinin bu kadar yetenekli olduğunu keşfettiğimde çok şaşırdım’’ şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. H. Hüsnü Gündüz tarafından Pelin Atakan’a “Fahri Doktora Diploması” takdim edilip, cübbe giydirildi. Daha sonra Doç. Dr. Oğuz Özyaral, Pelin Atakan’a yemin ettirdi. Tören Pelin Atakan’ın Öğretim Görevlisi Kutup Ata Tuncer’in piyanosu eşliğinde “Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar” şarkısını seslendirmesiyle son buldu. Yazar Pelin Atakan, salonun çıkışında “Pelince Yalnız Değilim Artık” kitabını imzaladı. 

PENBE KOÇ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında buğday hasadı başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay’da onlarca ürün yetişiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Depremin vurduğu kentin yeniden ayağa kalkması için önemli bir role sahip olan tarım, bölge halkına umut olmuş durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtiğimiz son baharda ekimi yapılan buğdayda hasat başladı. Asrın felaketi sonrası üreterek hayata tutunmaya başlayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada buğday üretimine devam ediyor. Çocukluğundan beridir çiftçilik ile uğraştığını dile getiren 51 yaşındaki İrfan Bodur, “Tarlada doğduk, tarlada büyüdük ama aklımızın yettiği yaştan bu tarafa tarımla uğraşıyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dediğimiz patozla hani önceleri daha ilk başlarında orakla biçerdik desteleri toplayıp buğdayları deste halinde bir yere yığardık patozla çektiğimiz zaman buğdayın samanı bir tarafa ve çıkan buğdayı tenekelerle alıp çuvallama yapardık. Daha sonra da satışlarını ilgilenirdik daha sonralarında, biçer bağlar çıktı yani buğdayı biçiyor bağlıyor çok sevinmiştik, ne güzel bir teknoloji demiştik o zamanlar daha sonraları işte biçerdöverler, tarlalara girdiğinde işte rahatlık bu günlermiş dedik. Birkaç saatin içerisinde buğdayımızı hasat ediyoruz buğdayı hemen kamyonlara yüklenip, satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarında buğday ekmiş olduğumuz tarlalarımız var ortalama 150 dönüm civarında zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarında narenciye ile uğraşıyoruz. Son durumda buğday fiyatlarını 7 TL üzerinden satmıştık bu yıl henüz bir açıklama hala gerçekleştirilmiş durumda değil zaten buğdayın alıcıları da genelde tüccarlar alıyor” ifadelerini kullandı. Tarım işlerinde ailesine yardım ettiğini söyleyen 11 yaşındaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle buğdayı biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvallıyoruz. Çoğunlukla hafta sonları gidiyorum okuldan geldikten sonra akşam üzeri bazen gidiyoruz. Buğdayı toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormuş gibi hissediyorum, kendi tarlamızdan topladığımız buğdayları öğüterek un haline getiriyoruz ardından da ekmeklerimizi yapıp afiyetle yiyoruz” şeklinde konuştu.
Erzincan Kemaliyeli çiftçilere eğitim verildi Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak dut yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, bağcılık ve bitki sağlığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı köy köy, ilçe ilçe gezerek hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Son olarak Kemaliye ilçesinde yapılan eğitim toplantısında genel olarak meyvecilik eğitimi verildi. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Kemaliye (Eğin) dutu ile meşhur ilçede çiftçilere dut yetiştiriciliği konusunda da ayrıntılı bilgi sunuldu. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, tarım teşkilatının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, verimli ve kaliteli üretimin bilgi ile mümkün olacağını söyledi. Bu kadim topraklarda çiftçilerin her daim üretime devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Şahin, eğitimlerin düzenlendiği ilçelerin ürün desenine göre ekiplerin oluşturulduğunu ve çiftçilerin maksimum faydalanabileceği biçimde eğitimlerin şekillendirildiğini söyledi. İl Müdürü Şahin, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli çiftçilerimizin çalışma alanlarında birebir yüz yüze görüşerek çiftçilerimizin tarımla ilgili sorunlarını dinleyip ortak bir noktada karşılıklı görüş ve önerileri dinleyip çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Basın, internet ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimize her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ancak bunu asla yeterli görmüyoruz. Ekiplerimiz her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.
Hakkari Vali Yardımcısı Karadağ: "Muhtarlara önem veriyoruz" Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Buğra Karadağ, görüşme talebinde bulunan köy muhtarlarının taleplerini dinledi. İl Özel İdaresinde gerçekleştirilen görüşmeye katılan muhtarlar, Vali Yardımcısı Karadağ’a köylerindeki içme suyu, sulama kanalı sorunu ile yol ve asfalt çalışmaları başta olmak üzere vatandaşların istek ve taleplerini ilettiler. Çözüm odaklı olarak köyler için yapılabileceklerin görüşüldüğü toplantıda Vali Yardımcısı Karadağ, vatandaşla devlet arasında köprü görevi gören muhtarlarla sık sık bir araya gelmeyen özen gösterdiklerini söyledi. Karadağ, amaçlarının muhtarlarla işbirliği içerisinde koordineli olarak çalışarak köylerdeki sorunları en hızlı şekilde çözüme kavuşturmak olduğunu ifade etti. Vali Yardımcısı Buğra Karadağ, "Sizlerin talepleri ve sorunlarıyla yakından ilgilenmeye çalışıyoruz. Halkımızdan doğrudan haber getiren siz muhtarlarımıza önem veriyoruz. İnşallah köylerinizde yapılması gereken eksiklikleri ve taleplerinizi hep birlikte işbirliği içerisinde çözüme kavuşturacağız. Yeni seçilen muhtarlarımıza görevlerinin hayırlı olmasını temenni ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" şeklinde konuştu. Toplantıda söz alan muhtarlar ise köylerindeki sorun ve talepleri dile getirdiler. Vali Yardımcısı Karadağ, sorunların imkanlar dahilinde çözümü konusunda ilgili şube müdürlerine talimatlarını iletti.