DÜNYA - 19 Ekim 2020 Pazartesi 23:09

DSÖ: '184 ülke COVAX programına katıldı'

A
A
A
DSÖ: '184 ülke COVAX programına katıldı'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 184 ülkenin Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'na (COVAX) katıldığını duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün İsviçre'deki Cenevre kentinde bulunan merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında konuşan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 184 ülkenin Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'na (COVAX) katıldığını duyurdu. COVAX’a en son Ekvador ve Uruguay'ın katıldığını aktaran Ghebreyesus, “COVAX, potansiyel Covid-19 aşılarını güvenli, etkili ve eşit şekilde dünya çapında paylaşmanın en etkili yolunu temsil ediyor" dedi.

Ghebreyesus, COVAX programı hakkında, "Aşıların adil bir şekilde paylaşılması, yüksek riskli toplulukların korunması, sağlık sistemlerini stabilize etmenin ve gerçek anlamda küresel bir ekonomik iyileşme sağlamanın en hızlı yoludur" ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, konuşmasında Covid-19 salgınının "endişe verici bir aşamada" olduğunu belirtti. Kuzey yarımkürede kışın gelmesi ile vaka sayılarında keskin bir artış olduğunu belirten Ghebreyesus, önümüzdeki birkaç ayın özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika'da zor geçeceği konusunda uyardı. Genel Direktör, “Bu nedenle tüm hükümetler bulaş zincirlerini kırmalı ve hem hayatları hem de geçim kaynaklarını kurtarmaya yardımcı olan temellere odaklanmalı" dedi.

DSÖ verilerine göre bugün itibarı ile dünya çapında geliştirilmekte olan 198 Covid-19 aşısı var ve bunların 44'ünün klinik denemeleri devam ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Mavi Saat sergisi sanatseverleri bekliyor Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü tarafından düzenlenen “Mavi Saat” adlı kişisel resim sergisi, Mihri Müşfik Sanat Galerisi’nde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Hacettepe Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Aslı Işıksal’a ait kişisel resim sergisinde, kağıt üzerine karışık teknikten oluşan çalışmalar yer alıyor. “Mavi Saat” diğer adıyla alaca karanlık, güneş doğmadan önceki veya battıktan hemen sonraki zamanı ifade eder. Üst atmosferin, alt atmosferi aydınlatması sonucu oluşan bu zaman diliminde, yeryüzü ne tamamen aydınlık, ne de tamamen karanlıktır. Geçmişten günümüze pek çok sanatçıyı etkileyen ve olağandışı olarak tanımlanan bu ortam ışığı, “Mavi Saat” olarak da adlandırılır. Kısaca, gün ve gece arasındaki bu aralık, canlıların kendi dünyasına çekilmeye başladığı zamanı temsil ettiği kadar, habitatın taze bir uyanışa hazırlık yaptığına da işaret eder. “Mavi Saat” başlıklı serginin, yeryüzünün adeta sıfır noktasını çağrıştıran bu aralıktan hareketle kurgulandığını belirten Aslı Işıksal, “Bu zaman dilimi, başlangıcı ve sonu temsil ettiğinden, günün diğer saatlerine nazaran düşünmeyi de derinleştirebileceğimiz bir perspektif sağlar. Özünde Mavi Saat, görünmeyenlerin görünür olduğu bir saattir ve gün içinde karşılaştığımız tüm üretimlerin arkasındaki yoğun emeği temsil eder. Kepenklerin açılışı, ekmeklerin yapılışı, sokakların süpürülüşü, çöplerin toplanışı ya da şalterlerin kaldırılışı gibi pek çok işlerliği başlatır. Görünmez insanların bu çabalarına paralel, sokak hayvanları da aynı telaş ve görünmezlik içindedir. Örneğin sokak köpeklerinin sürüleştiği, yemek/su aradığı, soğuktan ve tehlikeden korunmak için yer aradığı bir saattir, alaca karanlık. Kısaca ihtiyaçların karşılanması için verilen hayati çabanın zamanıdır. Sergide yer alan işlerin tamamı kağıt üzerine karışık tekniktir” ifadeleriyle sergi hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Mavi Saat adlı kişisel resim sergisi, 17 Mayıs 2024 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.