DÜNYA - 01 Mart 2021 Pazartesi 21:27

DSÖ: 'Afrika’da ilk COVAX kapsamında ilk Covid-19 aşıları uygulandı'

A
A
A
DSÖ: 'Afrika’da ilk COVAX kapsamında ilk Covid-19 aşıları uygulandı'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gana ve Fildişi Sahili ülkelerinde COVAX programı kapsamında ilk Covid-19 aşıların uygulandığını duyurdu.

Gelir düzeyi ne olursa olsun tüm ülkelere korona virüs aşısına eşit erişim sağlamayı amaçlayan küresel girişim olan COVAX programı kapsamında Afrika’da aşılama kampanyaları başladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düzenlediği basın toplantısında, Gana ve Fildişi Sahili ülkelerinde COVAX programı kapsamında ilk Covid-19 aşılarının uygulandığını açıkladı. Ghebreyesus, “Bugün Gana ve Fildişi Sahili, sağlık çalışanlarını Covid-19'a karşı aşılamaya başladı ve COVAX aracılığıyla sağlanan dozlarla aşılama kampanyalarına başlayan ilk ülkeler oldu. Bu hafta 11 milyon doz daha verilecek" dedi.
COVAX ile 237 milyon aşının uygulanacağını kaydeden Ghebreyesus, "Mayıs ayının sonuna kadar 237 milyon doz aşı, COVAX’ın 142 katılımcı ülkesine tahsis edilecek" ifadelerini kullandı.

“Virüse karşı ortak bir yarış”

Düşük gelirli ülkelerde sağlık çalışanlarının aşılanmaya başlamasının cesaret verici olduğunu kaydeden Ghebreyesus, "Ancak bunun en zengin ülkelerden bazılarının aşılama kampanyalarına başlamasından neredeyse 3 ay sonra gelmesi üzücü. Ülkeler birbirleriyle yarışmıyor, bu virüse karşı ortak bir yarış. Ülkelerden kendi insanlarını riske atmalarını istemiyoruz. Tüm ülkelerden virüsü her yerde bastırmak için küresel bir çabanın parçası olmalarını istiyoruz" dedi.

6 bölgeden 4’ünde vaka sayısı arttı

Geçen hafta rapor edilen Covid-19 vaka sayısının son 7 hafta içinde ilk kez arttığını belirten Ghebreyesus, “Bildirilen vakalar, DSÖ'nün 6 bölgesinden 4’ünde arttı. Bu bölgeler Amerika, Avrupa, Güney Doğu Asya ve Doğu Akdeniz oldu" ifadelerini kullandı. Vaka artışının şaşırtıcı olmadığını belirten Ghebreyesus, "Vakaların artış sebebinin bir kısmı önlemlerin gevşemesi, mutasyonların yaygınlaşması ve insanların tedbirleri bırakmasına bağlı gibi görünüyor" dedi.

5 milyondan fazla kişi kıtlıkla karşı karşıya

Beş yaşın altındaki yarım milyon çocuğun açlıktan ölebileceğini ifade eden Ghebreyesus, İsveç, İsviçre ve Birleşmiş Milletler’in (BM) acil insanı yardıma ihtiyacı olan 20 milyondan fazla Yemenli için 3,8 milyar dolardan fazla para toplamayı amaçlayan “Yemen için Yüksek Düzeyli Bağışlama Etkinliğini” hatırlattı. Ghebreyesus, "Şu anda 5 milyondan fazla insan kıtlık riski altında. Ve şimdiden 5 yaşın altındaki yarım milyon çocuk, acil tedavi görmezlerse önümüzdeki haftalarda açlıktan ölebilir. Şimdiye kadar katkıda bulunan bağışçılara teşekkür ediyoruz. Bu katkılar sürdürülmelidir" dedi.

Myanmar ve Etiyopya açıklaması

Ghebreyesus, Myanmar'daki sağlık çalışanlarının tutuklanmasından dolayı endişe duyduğunu ifade etti. Etiyopya'nın Tigray bölgesinde devam eden çatışmalarda birçok sağlık tesisinin ve hastanenin servis dışı kaldığını ifade eden Ghebreyesus, "Yiyecek, temiz su, barınma ve sağlık hizmetlerine erişim eksikliğinden kaynaklanan hastalık riski konusunda derinden endişeliyiz" dedi.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa “Mahzen-32” operasyonunda yakalanan 27 şüphelinin tamamı tutuklandı Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli 7 ilde eş zamanlı düzenlenen “Mahzen-32” operasyonunda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 kişi, kıskıvrak yakalandı. Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerin tamamı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütü çökertildi. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlardan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları tespit edildi. Bunun yani sıra Bursa’ya il dışından getirdikleri yaşları 17 ile 25 arasında tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin iş yerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri öğrenildi. Sıkı takibin ardından çete çökertildi Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak-verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin iş yerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan polis, çeteyi çökertti. Operasyonlarda çetenin elebaşını Hakkı Saral’ın da arasında bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 şüpheli yapılan operasyon ile kıskıvrak yakalandı. Operasyonlar sonucu 10 iş yeri ile 34 evde yapılan aramalarda 16 adet tabanca, 56 milyon 434 bin TL değerinde 53 adet çek ve senet, bin 272 adet farklı çaplarda fişek, 430 bin 400 TL nakit para, 123 bin 800 dolar, 20 bin 800 euro ve 2 tane lüks araç ele geçirildi. İnegöl’de çetenin faaliyetlerini başlatan kişinin ise 41 yaşındaki iş kadını D.T. olduğu öğrenildi. Çetenin elebaşının da aralarında bulunduğu 27 kişi adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece 27 şüphelinin tamamı tutuklanıp cezaevine gönderildi.