GÜNDEM - 21 Eylül 2017 Perşembe 14:53

Dünyada adını doğduğu şehirden alan tek sanat

A
A
A
Dünyada adını doğduğu şehirden alan tek sanat

14 yüzyılda Edirne’de doğan ve dünya üzerinde doğduğu şehrin ismini taşıyan tek kadim zanaat olan ‘Edirnekari’ günümüzde de yaşatılmaya çalışılıyor.

UNESCO tarafından koruma altına alınan ve Kültürel Miras Envanteri’nde de yer alan dünya üzerinde doğduğu şehrin ismini taşıyan tek sanat olma özelliği bulunan kadim sanat Edirnekari, doğduğu şehir hayat bulmaya devam ediyor. Osmanlı’da padişahlara ve sultanlara da hediye olarak verilen el emeği göz nuru Edirnekari eserleri, günümüzde de özel hediyeler sınıfında başı çekmeye devam ediyor.

“14 YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE YANSIMAYA DEVAM EDİYOR”

Edirne’nin tek ‘Edirnekari’ ustası olan 53 yaşındaki zanaatkâr Halil Teksöz, “25 yıldır marangozluk yapıyorum ve son 7 yıldır da Edirnekari yapmaya devam ediyorum. Edirnekari, 14 yüzyıldan bugüne Edirne’ye özgü ahşap işleme sanatıdır. Ahşap işleme sanatı, oymayla beraber ayrıca ‘bezeme’ dediğimiz boya işçiliği ile birlikte yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“SADECE BALKAN COĞRAFYASINDAKİ AĞAÇLARLA YAPILABİLİYOR"

Teksöz, Edirnekari’nin Balkan ve Trakya coğrafyasında yetişen ağaçlarla yapılabildiğini hatırlatarak, “Balkanlara özgü ağaçlar kullanılır. Bunlar çam, kayın, ıhlamur, meşe ve dut ağacından yapılır. Geçmiş yüzyıllarda Edirne’de taş yok, ahşap çok. Hatta bu konuda Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bir ifadesi var, ‘Edirne’den diyor sincap meşe ağacına bindi mi, İstanbul’da iner’. Yani Taş işçiliği olan bir il değilmiş. Tabi Edirne, Avrupa’nın son toprağı, kültür burada çok gelişmiş. Ticaret merkezi olmuş, saraylar kurulmuş, burada tabi zenginlik var, zenginliğin olduğu yerde de sanat olur. Ahşap işçiliği bu şekilde doğmuş ve desenlenmeye başlamış. Edirnekari” şeklinde konuştu.

“DÜNYADA ADINI DOĞDUĞU ŞEHİRDEN ALAN TEK SANAT”

Edirnekari sanatının UNESCO tarafından da koruma altında olduğunu ve kültürel miras envanterinde yer aldığını anlatan Teksöz, “Doğduğu şehirden ilk defa ismini alan bir sanat bu, dünyada böyle bir sanat yok. Şehrin ismini taşıyor. Şehrin özelliklerini taşıyor. Şehrin motiflerini taşıyor. Edirne’ye özgü çiçekleri ve meyvaları taşıyor. Edirnekari şuanda evrensel bir sanattır. Edirne’de tek atölyeyiz. Atölyelerin artması için uğraşıyoruz, öğrenciler yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi.

“BALKAN GELENEKLERİNİN OLMAZSA OLMAZLARI ARASINDA YER ALIYORDU”

Edirnekari ustası Teksöz, Edirnekari’nin geçmiş yüzyıllarda önemini bir örnekle anlatarak, şunları kaydetti:

“Balkanlar’da eski bir gelenek vardır. Genç kızlar sandıkları ve sandıklarının içindeki çeyizleri ile övünürdü. Kız tarafının zenginliği sandığın üstündeki işleme belli eder. Tabi talikaya yüklenen sandık, şehrin, kasabanın veya köyün merkezinden geçerken sandığın işçiliğine bakılır. Sandığın işçiliği güzelse kızın zenginliği anlatır. Ailesinin varlığını anlatır. Bu şekilde bir gelenek vardır. Bu gelenek yüzyıllardır sürdürülmüştür ancak son yüzyılda bu gelenek artık tamamen azalmıştır. Biz yavaş yavaş bu geleneği yerine getirmeye çalışıyoruz. Daha küçüklerini yapmaya başladık.”

Edirnekari ustası Halil Teksöz’ün öğrencilerinden Meltem İnan da, Edirnekari’nin yapımı sırasında ruhu dinlendiren ve rahatlatan bir özelliği olduğunu belirterek, “Zihninizi boşaltıyor, gerçekten yapımı sırasında hiçbir şey düşünmüyorsunuz” dedi.

Koray Ustabaşı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Kırcaali’den Gençoğlu’na ziyaret Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turhan Gençoğlu Bulgaristan’ın Kırcaali Belediye Başkanı Erol Mümün, Kırcaali Belediye Başkan Yardımcıları Bayram Bayram ve Muharrem Muharrem, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi Kırcaali İl Başkanı Resmi Murad, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi Bursa Temsilcisi Taner Çavuş ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turhan Gençoğlu, “Etimiz, tırnağımız olan Bulgaristan Türklerinin tek temsilcisi olarak nitelendirdiğimiz Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin çok değerli temsilcilerini ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Asimilasyon sırasında bulunduğumuz topraklardan kopartılarak göçe zorlanmış ve parçalanarak yaşamaya mecbur bırakılmış bir toplum olarak bu seçim gerek Bulgaristan da ve gerekse Türkiye de yaşayan kardeşlerimizin geleceği açısından çok büyük önem taşıyor.Bu yüzden her zaman bölünmeden, birlik ve beraberlik içerisinde ortak hareket ederek sorunlarımızın daha kolay çözümlenebilmesi için gerek yerel yönetimlerde ve gerekse komşumuz, dostumuz, ortak çıkarlarımız olan Bulgaristan Parlamentosu’nda söz sahibi olabilecek bir şekilde temsil edilmemiz gerekmektedir. Hak ve Özgürlükler Hareketi partimizde son zamanlarda bizlerin yanı sıra çok daha geniş kitleleri temsil edebilme amacıyla bazı önemli adımlar atıldığını da memnuniyetle gözlemlemekteyiz.” diye konuştu. Ziyarette konuşan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi Kırcaali İl Başkanı Resmi Murad ise, "Seçimdeki hedefimiz milletvekili sayısını yükseltmek, parlamentoda iktidara katılmak, Bulgaristan’daki siyasi krizi aşarak, hükümet kurup bu hükümette ortak olmaktır.” dedi. 9 Haziran’da yapılacak Bulgaristan Parlamento ve Avrupa Birliği seçimlerinde yurt dışında da oy kullanılabileceğini hatırlatan Murad, yurt dışında ve Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarına HÖH’e destek vermeleri çağrısında bulundu.
Muğla Başkan Mandalinci Bodrum Gazeteciler Cemiyeti’ni ağırladı Bodrum Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Mandalinci, BGC Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ayhan, Başkan Yardımcısı, Ali Ballı, Yönetim Kurulu Üyeleri Selim Turan, Fırat Akay, Baran Akcan, Onursal Başkan Zeki Özkeskin ile cemiyet üyeleriyle Belediye Başkanlık makamında bir araya geldi. Keyifli sohbet havasında geçen ziyarette Mandalinci ve Ayhan, yerel seçimler ve sonrasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Cemiyet üyeleri de Bodrum Yarımadasının bazı bölgelerinde ihtiyaç duyulan çalışmalar ve kamuoyunun talepleri hakkında Başkan Mandalinci’ye bilgiler verdi. BGC Başkanı Eren Ayhan, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’ye görevinde hayırlı olmasını dileyerek, "Seçim çalışmaları oldukça yoğun geçti. Bizde seçim süreci boyunca her gün sahada görevimizin başındaydık. Oldukça hareketli bir seçim çalışmasını geride bıraktık. Bizler Bodrum’da görev yapan gazeteciler olarak hep, birlik ve beraberlikten yana bir tutum içerisinde olmak istiyoruz. Bu nedenle de cemiyetimizi kurduk. Aramıza yeni katılan üyelerimiz de var. Bizler bu mesleği severek yapıyoruz. İyinin ve doğrunun yanında olmaya devam edeceğiz. Tamer Mandalinci başkanımıza yeni görevinde başarılar diliyoruz." diye konuştu. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci de BGC üyelerine ziyaretten dolayı teşekkür ederek, "Cemiyet üyelerinin hepsi sahada gördüğümüz gazeteciler. Her birisini tanıyorum. Meslek kuruluşlarının birlik ve beraberlik içerisinde olması çok önemli. Ziyaretinden dolayı teşekkür ediyorum. Seçim çalışmaları bitti ve biz görevimizin başındayız. Şu anda ziyaretleri kabul etmeye devam ediyorum ancak ben sahada olmak istiyorum. Bu nedenle önümüzdeki günlerden itibaren Bodrumlu vatandaşlarımız beni hep sahada görecekler. Belediye başkanlığı bunu gerektirir. Ben koltukta oturmaya değil, çalışmaya geldim." diye konuştu. BGC üyeleri ve Başkan Tamer Mandalinci daha sonra belediye binası önünde poz vererek ziyareti sonlandırdı.