EKONOMİ - 24 Temmuz 2017 Pazartesi 09:17

Dünyaya makarnayı Türkiye yediriyor

A
A
A
Dünyaya makarnayı Türkiye yediriyor

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, İtalya’dan sonra dünyanın ikinci büyük makarna ihracatçısı olan Türkiye’nin, yakaladığı kalite ve çeşitle hedef büyütmeye devam ettiğini söyledi. Bu yıl ihracatta ilk 6 ayda yüzde 22 artış sağladıklarını belirten Külahçıoğlu, yıl sonu ihracat hedeflerinin 1 milyon ton olduğunu bildirdi.

Türk makarna sektörü, son yıllarda kaliteli üretim, çeşit ve ihracatta yakaladığı yükseliş trendini bu yıl da sürdürüyor. Önüne bu yıl için ‘1 milyon ton ihracat’ gibi dev bir hedef koyan sektör, psikolojik eşik olarak gördüğü 700 milyon dolarlık bu hedefi gerçekleştirmesinin ardından da ihracat payını 1 milyar dolara çıkarmaya kilitlenecek.

“Dünyanın ikinci büyük ihracatçısıyız”

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Külahçıoğlu, makarna sektörünün son yıllardaki gelişimini ve Türkiye’nin sıçrayarak ilerlediği dünya pazarını İHA muhabirine değerlendirdi. Türkiye’nin, makarnalık durum buğdayı üretiminde dünyada 4’üncü sırada yer aldığını ve kaliteli bir üretimi olduğunu vurgulayan Külahçıoğlu, “Makarna üretimi açısından son 10 yılda özellikle çok hızlı bir ivme içerisindeyiz. İtalya’dan sonra şu anda ikinci büyük ihracatçı durumundayız. Dünyada 154 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu çok önemli; pazar çeşitliliğimiz ve dünyaya Türk makarnasını tanıtma anlamında önemli bir başarıya imza attı sektör” dedi.

“İç tüketimde 8,5 kiloyla en yüksek değerimize ulaştık”

İç tüketimde de gerek derneğin yaptığı çalışmalar gerekse insanların artık sağlıklı tüketimle ilgili bilinçleri arttıkça makarna tüketiminin giderek arttığına dikkat çeken Külahçıoğlu, “Geçen yıl kişi başı 8,5 kiloyla en yüksek değerimize ulaştık ve dünya sıralamasında da 19’uncu sıradan 10’uncu sıraya kadar yükseldik. Büyük bir sıçrama oldu. Bunda sektörün kabuk değiştirmesinin etkisi büyük oldu. Son yıllarda tüm arkadaşlarımız yatırımlarını, teknolojilerini yenilediler, kapasitelerini artırdılar. Bu da makarna kalitesine ve çeşitliliğine yansıdı. Yeni yatırımlarla farklı çeşitteki makarnalar artık Türkiye’de üretiliyor. Daha kaliteli üretim yapabiliyoruz. Teknolojilerin hepsi hemen hemen yenilendi. Dolayısıyla gerek dünya pazarlarındaki rekabet açısından önümüz açılmış oldu gerekse iç tüketimde daha güzel, daha kaliteli ürünler sunabilir hale geldik. Aynı şekilde durum buğdayındaki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın almış olduğu Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım politikasına etkisiyle başarı hep birlikte geliyor” diye konuştu.

“Hedef pazarlarımız Hindistan ve Çin’de yakaladığımız çok ciddi artışlarla ilk 6 ayda ihracatımız yüzde 22 arttı”

Türkiye’nin yıllık makarna üretimi ve ihracatına ilişkin bilgiler de veren Külahçıoğlu, 2016 yılında toplam makarna ihracatının 831 bin tona ulaştığını, iç tüketimin ise 650 bin ton olarak gerçekleştiğini söyledi. Makarna üretiminde geçen yıl toplamda 1,5 milyon tonu geçtikleri bilgisini veren Külahçıoğlu, “Üretim kapasitemiz bunları karşılamaya yeterli, halen de yeni yatırımlar gerçekleşiyor. Bu anlamda büyümenin önü açık. Nitekim 2017 yılının ilk 6 ayında ihracattaki artış devam etti. Özellikle hedef pazarlarımız Hindistan ve Çin’de çok ciddi artışlarımız var. 2017’nin ilk 4 ayında Çin’e yaptığımız ihracat yüzde 43, Hindistan’a ihracatımız ise yüzde 59 arttı. Bu iki hedef pazarımızdaki artış, genel başarımızda da etkili oldu” ifadelerini kullandı.

“Hedefimiz; 1 milyon ton ihracat, 1 milyar dolarlık pay”

Makarna sektörünün bu yılın ilk 4 ayında 320 bin ton, ilk 6 ayında da yaklaşık 500 bin ton ihracat gerçekleştirdiğine işaret eden Külahçıoğlu, ihracatta ilk 6 aydaki artışın yaklaşık yüzde 22 olduğunu belirtti. Makarna sektörü olarak yıl başında kendilerine bir ihracat hedefi belirlediklerini kaydeden Külahçıoğlu, şöyle devam etti:  “İlk 6 ayda yüzde 22 artışı yakaladık. Bu da yıl başında koyduğumuz hedefe ulaşacağımızı gösteriyor. Bu yıl 1 milyon ton ihracat hedefimiz var. Sektör olarak bunu gerçekleştirmek için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. İhracat hedefimizin parasal karşılığı yaklaşık 700 milyon dolar. Biz ton olarak ifade ediyoruz. 1 milyon ton barajı bizim için önemli, psikolojik bir sınır olarak görüyoruz. Onu geçtikten sonra da hedefimizi ihracatta 1 milyar dolara çıkarmayı öngöreceğiz. Büyüyen bir sektör. Umarım dünya pazarlarındaki bu ağırlığımız önümüzdeki yıllarda engellendiğimiz Amerika ve Avrupa Birliği (AB) pazarlarında da önümüzün açılmasıyla daha yüksek rakamlara ulaşır.”

“AB kotası kalkarsa 3 yılda 2 milyar dolarlık ihracatı taahhüt ediyoruz”

AB ve Amerika’nın Türkiye’ye uyguladığı kota ve anti-dampingin, Türk ihracatçısının önünde önemli bir engel olduğunun altını çizen Külahçıoğlu, AB’nin uyguladığı kota nedeniyle Türkiye’nin, tüm AB ülkelerine toplamda sadece 20 bin ton ihracat gerçekleştirebildiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Halbuki oradaki potansiyel çok daha fazla. AB’de kotanın kalkması halinde ihracatımızı 3 yıl içerisinde 2 milyar dolara çıkarmayı biz sektör olarak taahhüt ediyoruz. Bu yıl konu müzakere masasında. Gerek Ekonomi Bakanlığımız gerek AB Bakanlığımız nezdinde biz girişimlerimizi yaptık, dosyalarımızı hazırladık, kendilerine sunduk ve yakından takip ediyoruz. Umarım yıl sonuna doğru bu konuda olumlu bir cevap alırız. Sektörümüzün önünü açacak, ülkemizin döviz kazancında önemli bir kalemini artıracak bir atılım olacak. Amerika’da ise yaklaşık 20 yıl önce konulan bir anti-damping ve telafi edici vergi uygulaması var. Aslında güncelliğini yitirmiş, bugünkü şartlara hiç uymayan, o günkü koşullarda oluşmuş bir şey. Bunun da yine 2 yıl içerisinde tekrar gözden geçirme toplantısı olacak. Oradan da olumlu sonuçlar almayı ümit ediyoruz. Sektör olarak hep birlikte hareket ediyoruz, görüşmelere katılıyoruz, ülke savunması yapıyoruz. Umarım bir dahaki görüşmede bunları da çözmüş oluruz.” 

Kıymet Gökçe - Koray Ünlü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, IKBY heyetini kabul etti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve aynı zamanda Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi olan Aydın Maruf ile heyetini kabul etti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve aynı zamanda Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi olan Aydın Maruf ve heyetini Cumhurbaşkanlığı külliyesindeki makamında kabul etti. Topçu, yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: "Türkiye bölgesinde ve dünyada barışı, istikrarı ve refahı hakim kılmak için başta her alandaki ilişkilerinde, sınır komşuları olmak üzere en üst düzeyde ’Türk Samimiyeti’ ile gereğini kararlı bir şekilde yapmaktadır. Irak ve Türkiye halkı birbirlerinin tarihi, kültürel daha ötesi kan ve can kardeşi olup, Erbil, Süleymaniye, Bağdat, Kerkük ve Musul bizim için birbirinden asla ayırmadığımız kardeşlerimizin yaşadığı kadim beldelerdir. Kürdün, Arap’ın Türkmen’in eline diken batsa Türkiye devleti ve milletiyle yüreğinde hisseder. Irak’ın 3. asli ve kurucu unsurlarından, barışın ve kardeşliğin teminatı Türkmenlerin; Irak’ın birliği ve dirliği içinde hak ettikleri yere sahip olmaları, Irak’ın ve Irak halkının tamamının birliği, refahı ve istikrarı için önemli olduğu kadar, Türkiye ve Irak’ın var olan her alandaki iyi ilişkilerinin daha da gelişmesi için de önemlidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyareti ile birlikte iki kardeş ülke arasında imzalanan ’Kalkınma Yolu Projesi’ sadece bölgenin değil bütün dünya başkentlerinin de refah ve istikrarı için büyük katkıları olacaktır."
Aydın Aydın’da 1 ayda bin 988 olaya müdahale edildi Aydın’da polis ekiplerince Nisan ayında yapılan çalışmalarda bin 988 olaya müdahale edilirken 103 şüpheli şahıs ve 6 şüpheli araç yakalandı. Efeler İlçe Emniyet Müdürlüğü Devriye Ekipler Amirliği ekipleri ile ŞOK, Yol ŞOK ve Mobil Park Uygulama ekiplerinin suçların önlenmesin ve suçluların yakalanmasına yönelik çalışmaları aralıksız sürüyor. Edinilen bilgiye göre, kent genelinde suç ve suçluların yoğunlukla bulunduğu bölgelerde Nisan ayında drone destekli çalışmalar gerçekleştirildi. Vatandaşların yoğun olarak bulunduğu tren garı, otogar, AVM’ler, halkın alış-veriş yaptığı yerler, okul çevreleri, şehir giriş ve çıkışlarında yapılan uygulamalar ile Mobil PTS sistemiyle kontrollerde 57 bin 828 şahıs sorgulanırken, 103 şüpheli şahıs yakalandı. 29 bin 965 araç sorgulanırken, 6 şüpheli araç da yakalandı. Nisan ayı içerisinde ekipler tarafından bin 988 olaya müdahale edilirken, 2 çalıntı araç ve iş yerinden hırsızlık şüphelisi 1 şahıs yakalandı. Ayrıca yapılan uygulamalarda 5 adet ruhsatsız tabanca ve tabancalara ait 25 adet fişek, 3 adet kurusıkı tabanca ve tabancalara ait 26 adet fişek, 1 şahıstan toplam 10 bin adet kaçak sigara bandrolü, 4 şahıstan 5 gram esrar maddesi ve 137 adet uyarıcı madde, 6 şahıstan 6 gram uyuşturucu madde ele geçirildi. Mobil PTS Sistemiyle de 17 bin 747 araç sorgulandı.
Niğde Niğde’de ’Eğitim, Kültür ve Sanat Söyleşileri’ yapıldı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından Eğitim, Kültür ve Sanat Etkinlikleri söyleşileri gerçekleştirildi. İlki 25 Nisan’da çevrim içi şekilde gerçekleşen söyleşide Çocuklar için Felsefe ve Yaratıcı Drama Uzmanı Özlem Tavuş’un konuşmacı olduğu “Çocuk Kitapları ve Yaratıcı Dramayla Felsefi Düşünceyi Geliştirme” konusu ele alındı. Yaratıcı drama kazanımlarının Türkçe dersinin dört temel dil becerisiyle nasıl ilişkilendirileceğini anlatarak örnek etkinliklere değinen Tavuş, çocuk kitaplarının yaratıcı drama etkinlikleri ve çocuklar için felsefe yaklaşımlarıyla birlikte işlenmesiyle çocuklarda felsefi düşüncenin nasıl geliştirilebileceğini anlattı. Söyleşi, soru cevap bölümünün ardından sona erdi. 29 Nisan’da gerçekleştirilen etkinlik serisinin ikincisi Eğitimci-Yazar Ülkü Demiray’la Dil ve Edebiyat Eğitimi Üzerine Söyleşi adıyla düzenlendi. Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Dr. Yonca Koçmar Demirci ve öğrencileri tarafından Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Konser Salonunda düzenlenen söyleşiye, Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Bekir Çınar, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sercan Demirgüneş, Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şuheda Önal Batman, Dr. Öğr. Üyesi Suna Canlı Can, Öğr. Gör. Esra Özden, Arş. Gör. Elif Yaprak Demirci ile bölüm öğrencileri katılım sağladı. Öğrencilerin, yazar ve Türkçe öğretmeni Ülkü Demiray’ın 2023 Emine Işınsu Roman Ödülü’nü kazandığı kitabı ‘Cümbezin Kızı’ ile ilgili hazırladıkları bir gösteriyle başlayan programda ayrıca yazarın diğer eserleri de tanıtıldı. Konuşmasında unutulan tarihe, haksızlığa uğramış kız çocuklarına ve sosyal olaylara dikkat çeken Demiray, öğretmen adaylarının bu ve benzeri konulara karşı dirayetli duruşunun ve olumsuzluklara rağmen mesleklerini özverili biçimde yürütmelerinin önemine vurgu yaptı. Demiray konuşmasının devamında ise öğretmen adaylarının meslek hayatlarında uygulayabilecekleri analitik okumaya ilişkin teknikler hakkında da öğrencilere bilgiler verdi. Söyleşi soru cevap bölümünün ardından Ülkü Demiray’a çiçek ve teşekkür belgesi takdim edilmesi ve fotoğraf çekimleri ile sona erdi.