SPOR - 09 Ocak 2019 Çarşamba 17:25

Efsanevi güreşçi Yaşar Doğu anıldı

A
A
A
Efsanevi güreşçi Yaşar Doğu anıldı

Merhum Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonu Yaşar Doğu’nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu, "Babamın en büyük idolü ülkemize güreş aracılığıyla hizmet etmekti. Onun ne kadar milliyetçi olduğunu çoğumuz biliyoruz” dedi.

Efsanevi güreşçi Yaşar Doğu, ölümünün 58. yılında memleketi Samsun’un Kavak ilçesinde düzenlenen programla anıldı. Samsun Valiliği tarafından Kavak ilçesi Rıdvan Çelikel Fen Lisesinde düzenlenen program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra açıklamalarda bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, Yaşar Doğu’yu anmanın Anadolu coğrafyasındaki her insan için onur kaynağı olduğunu söyledi. Doğu’nun Samsun ve Kavak için inanılmaz bir zenginlik olduğunu ifade eden Kasapoğlu, “Çünkü, Yaşar Doğu dünyada belki kırılması zor olacak bir ismi yazdırdı. Her güreşçinin hayalidir Yaşar Doğu olmak. Her gencin gelmek istediği noktadır Yaşar Doğu. Çünkü Yaşar Doğu öyle bir iz bıraktı ki, dünyada o iz zor yakalanabilecek noktada” dedi.

"Gençlere Yaşar Doğu’nun anlayışını anlatmamız lazım"

Yaşar Doğu’nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu ise Anadolu’nun neresine giderse gitsin babasının itibarını halkın gözünde gördüğünü ve bu gururu kendisine yaşattıklarını ifade etti. Önemli olanın gençlere, Yaşar Doğu’nun kendi talebelerine o değerleri aksettirmek olduğunu aktaran Doğu, “Bu değerleri öğretmenin en güzel yolu oluşturulan bir kültür evi. Önemli olan bu kültür evindeki mesajlarla bu olayı kurumsal bir şekilde geleceklere aksettirmek. Biz bunu başardık Samsun’da ki köy konağında Emirli köyünde babamın annesinin evinde. Zaten gençliğinin çoğu Emirli köyünde geçmiş. Pehlivanın Emirli de mi olduğu önemli değil.

Amasya’nın yetiştirdiği değerler listesinde Yaşar Doğu’nun ismi geçiyor. Ben şikayetçi değilim ve gurur duyuyorum. Amasya da sahiplendi. Ama biliyoruz ki Yaşar Doğu bir değer. Onun değerlerini gençlere aksettirmek için bu kültür evi bir fırsat. Duyuyorum ki Milli Eğitim öğrenci grupları getiriyormuş. İnşallah bunun sayısı artar. Bizim onlara bu kültürü aksettirmemiz ve bu anlayışı anlatmamız lazım. Dilerim ki bunun benzerleri de diğer şampiyonların memleketlerinde başlasın. İnşallah o da gelecektir” diye konuştu.

"Babamı geçemedim"

En küçük evladı olarak babasını geçemediğini aktaran Doğu, “Ben de bir profesör olarak spor bilimlerinde yetiştirdiğim yüzlerce talebeyle kendi açımızdan hizmet ediyorum. Babamın en büyük idolü ülkemize güreş aracılığıyla hizmet etmekti. Onun ne kadar milliyetçi olduğunu çoğumuz biliyoruz” şeklinde konuştu.

"Yaşar Doğu’ya kuvveti veren inanç ve cesarettir”

Samsun Valisi Osman Kaymak da Yaşar Doğu’nun bir felsefesi olduğunu belirterek, “Sırtı yere gelmeyen, onurla, şerefle Türk bayrağını göndere çıkarmış. İstiklal Marşı’nı okutmuş. Bunlarla övünmek güzel ama o bizden bir şeyler bekliyor. ‘Sadece övmeyin yolumdan gelin’ diyor. O anlamda Yaşar Doğu’nun da bir felsefesi var. Bu felsefe inanç, ahlak ve cesaret. Ben de merak ettim Yaşar Doğu’daki bu sır nedir diye. Bu kuvvete güç veren inanç ve cesarettir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kavak Kaymakamı Recep Koşal Vali Kaymak’a Yaşar Doğu’nun tablosunu hediye etti. Ayrıca Yaşar Doğu kitabının yazarı Ahmet Seven de Vali Kaymak’a kitap takdim etti. Programda ayrıca yarışmalarda dereceye giren genç güreşçilere Vali Kaymak hediye verdi. Yaşar Doğu’yu anma programının ardından Vali Kaymak ve beraberindekiler Kavak ilçesinde bulunan Yaşar Doğu Anı Evi Müzesini de ziyaret etti. Programa ayrıca Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Barış Gök
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı Adana’nın Kozan ilçesinde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de yüzerek karşıya geçmeye çalışırken kaybolan 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken’in (35), jandarma su altı robotu ile 17 gündür süren arama çalışmasında cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı. Ankara’dan Kozan’a Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelen 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de balık tuttuktan sonra baraj göletlinde yüzerek karşıya geçmek isterken bir anda gözden kayboldu. 3 çocuk babası Oktay Sarıtiken’in 17 gündür süren arama kurtarma çalışmasında su altı robotları cansız bedenine ulaştı. Sarıtiken’in cansız bedenine 35 metre derinlikte ulaşıldı Ankara’dan ilçeye gelen Jandarma ekipleri, su altı robotu ile gece saatlerinde yaptığı aramada Sarıtiken’in 35 metre derinlikte ve baraj göletine girdiği yerden 100 metre açıkta cansız bedenine ulaşıldı. 17 gündür Sarıtiken ailesi ve mahallelinin acı bekleyişi sürerken Muhtar Mızrak Acar 17 gündür bir haber almayı beklediklerini ifade ederek "Arama çalışması günlerdir aralıksız sürdü. Çok şükür cenazemize ulaştık. Jandarma ekiplerine ve AKOM ekiplerine teşekkür ederiz Allah razı olsun” dedi. Sarıtiken’in cenazesi Adana adli tip kurumuna gönderildi.
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.