DÜNYA - 08 Ekim 2019 Salı 22:35

Ekvador Devlet Başkanı Moreno protestolar nedeniyle ülkenin başkentini taşıdı

A
A
A
Ekvador Devlet Başkanı Moreno protestolar nedeniyle ülkenin başkentini taşıdı

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, ülke çapında devam eden protestoların önüne geçememesi sebebi ile geçici olarak ülke başkentini Quito'dan Guayaquil’a taşıdı.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, ülke çapındaki kitlesel protesto gösterilerinde azalma olmadığını gerekçe göstererek ülkenin başkentini geçici olarak Quito'dan Guayaquil’a taşıdığını ve faaliyetlerini bir süre burada sürdüreceğini duyurdu. Başkan Moreno yaptığı resmi açıklamada, “Bana verilen anayasa otoritesine göre hükümet koltuğunu Guayaquil şehrine taşıdım ve bu şehre yerleşme kararı aldım” dedi.

İki aylık bir olağanüstü hal ilan etti

Moreno ayrıca, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'yı da hükümetini istikrarsızlaştırmak ve anayasal düzeni baltalamakla suçladı. Ekvador Devlet Başkanı ayrıca, protestoların daha da şiddetlenmesi nedeniyle iki aylık bir olağanüstü hal ilan etti. Öte yandan Ekvador’un yerli topluluklarını temsil eden gruplar da, hükümetin yakıt sübvansiyonlarına son verdiğini açıkladıktan sonra başlayan kitlesel protestolara katılarak başkent Quito'da sokaklara döküldü.

Ekvador ekonomisi yaklaşık 3,6 milyar dolarlık borç yükü nedeniyle zor günler geçiriyor. Moreno hükümeti 2020 yılına kadar borcu 1 milyar dolar seviyelerine düşürmek konusunda kararlı olduğunu açıklamıştı. Ancak Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 4,2 milyar dolarlık bir kredi alabilmek için bir dizi kısıtlama politikasını içeren paket açıklayınca ülke ayağa kalkmıştı.

Serkan Bayar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve Doğu Akdeniz’in Toroslar kesiminin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre; hava sıcaklıklarının Marmara ve Kuzey Ege’de mevsim normalleri civarında, diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise önceleri güneyli, öğle saatlerinden itibaren batı bölgelerden başlamak üzere zamanla kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Anadolu ile Doğu Akdeniz ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güney, güneybatı yönlerden kuvvetli (40-70 kilometre/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu 25 İstanbul: Parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra kısa süreli, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 19 İzmir: Parçalı bulutlu, kuzey çevreleri yer yer çok bulutlu 25 Adana: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra kuzey çevreleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 33 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 25 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24 Diyarbakır: Az bulutlu 30