GÜNDEM - 25 Ocak 2020 Cumartesi 18:05

Elazığ depremi sonrası depremzedelere psikolojik destek

A
A
A
Elazığ depremi sonrası depremzedelere psikolojik destek

Elazığ ve Malatya'yı vuran 6.8'lik depremle ilgili EMDR Travma İyileştirme Grubu Başkanı Psikolog Şenel Karaman, depremzedelere psikolojik destek vereceklerini söyledi.

Elazığ'da meydana gelen, 22 vatandaşın hayatını kaybettiği, bini aşkın kişinin yaralandığı 6.8'lik depremle ilgili arama kurtarma çalışmaları bölgede devam ediyor. Deprem en çok Elazığ ve Malatya'yı vururken, EMDR Travma İyileştirme Grubu Başkanı Psikolog Şenel Karaman, depremzedelere psikolojik destek vereceklerini kaydetti. Karaman, uzmanların en kısa sürede bölgeye gideceklerinin bilgisini paylaşarak, şunları kaydetti:
"24 Ocak 2020 günü Elazığ’da çevre illerde de hissedilen bir deprem yaşandı. Bilindiği gibi deprem sadece yapısal yıkıma neden olmamaktadır. Depremin tahmin edilemezliği, aniden yaşanması ve geniş bir alanı etkilemesi insan psikolojisi üzerinde de çoğu zaman kalıcı olabilecek izler bırakır. Deprem yaşayan kişilerde çoğunlukla tekrar deprem olacağına ilişkin; kaygı, yaşadıkları olayı tekrar tekrar hatırlama, evlerine girememe, bedensel ağrılar, uyku uyuyamama, bazı çocuklarda kabus görme ve önceki yaşın özelliklerini gösterme gözlenir. Deprem sonrasında yaşanan bu tepkiler son derece normal ve sağlıklıdır. Önemli olan bu tepkilerin kalıcı hale gelmemesidir; ayrıca bir deprem sadece o bölgede olayı yaşayanları değil olayı duyan herkesi etkiler; ancak daha önce deprem yaşantısı olanların travmaları tetikleneceği için onlar daha fazla etkilenecektir. Elazığ ve çevre illerde yaşayan ve olaydan etkilenen vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu ve onlara psikolojik destek vermek için en kısa sürede bölgeye gideceğimizi bilmelerini isteriz."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya ALKÜ ailesi geleneksel bayramlaşmada buluştu Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) Ramazan Bayramı dolayısıyla bayramlaşma töreni düzenlendi. ALKÜ Alev Alatlı Konferans Salonu’nda her bayram öncesi gelenek haline gelen bayramlaşma töreni gerçekleştirildi. Törene ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, Genel Sekreter Hüseyin Er, dekanlar, MYO müdürleri, daire başkanları, akademik ve idari personel katıldı. Yoğun katılımın olduğu tören sonunda Rektör Türkdoğan ve ALKÜ yönetimi, tüm personel ile tek tek bayramlaştı. Programda konuşan Rektör Türkdoğan, bayramların birlik, beraberlik ve dayanışma duygularının güçlendiği, gönüllerin birbirine daha da yakınlaştığı müstesna zamanlar olduğunu ifade etti. Maddi ve manevi huzurun paylaşıldıkça büyüdüğünü ifade eden Rektör Türkdoğan, özellikle son yıllarda Türkiye’nin etrafında yaşanan gelişmelerin aile hayatı ve dayanışmanın değerini daha da artırdığını söyledi. ALKÜ’nün ulusal ve uluslararası alanda görünürlüğünün artmasında üniversite mensuplarının büyük emeği bulunduğunu da dile getiren Türkdoğan, yürütülen projelerden öğrencilerin temsil ettiği çalışmalara kadar her başarıda akademik ve idari personelin katkısı olduğunu vurguladı. Bayramlaşma programlarının bu emeği ve dayanışmayı dile getirmek için önemli fırsatlar sunduğunu belirten Türkdoğan, üniversite çalışanlarının ailelerine de selamlarını ileterek, fedakârlıkları için teşekkür etti. Konuşmasının sonunda Ramazan Bayramı’nı tebrik eden Türkdoğan, "Ramazan Bayramı’nın tüm ALKÜ ailesine sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum" ifadelerini kullandı.