ASAYİŞ - 15 Ağustos 2022 Pazartesi 13:26

Elazığ’daki bombalı saldırının 6. yılı

A
A
A
Elazığ’daki bombalı saldırının 6. yılı

Elazığ'da terör örgütü PKK mensupları tarafından düzenlenen ve 3 polisin şehit olduğu, 251 kişinin de yaralandığı Elazığ İl Emniyet Müdürlüğüne yönelik bomba yüklü araçla düzenlenen saldırının üzerinden 6 yıl geçti. Saldırıda demir yüklü tırı ile set görevi görerek daha büyük bir faciayı önleyen Abdulbasit Özdemir, saldırının düzenlendiği ve şimdi Millet Bahçesi olan yerde ailesiyle birlikte gezdikten sonra yaşananları anlattı.

18 Ağustos 2016 tarihinde Elazığ İl Emniyet Müdürlüğüne PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla saldırı düzenlenmiş, 3 polis memuru şehit olmuş, 251 kişi de yaralanmıştı. Patlama sırasında bombalı aracın yanında kalan 38 yaşındaki 4 çocuk babası Abdulbasit Özdemir idaresindeki demir yüklü tır, bir çok sivilin hayatını kaybetmesini önlemiş, kendisi ise ağır yaralanmıştı. Bir gözünü kaybeden ve halen patlamanın izlerini vücudunda taşıyan Özdemir, saldırının düzenlediği ve şimdi Millet Bahçesi olan yeri ailesiyle birlikte gezdikten sonra yaşananları anlattı.

Elazığ’daki bombalı saldırının 6. yılı

18 Ağustos 2016 yılında Elazığ’da ki emniyet müdürlüğüne yapılan bombalı saldırıya bire bir şahit olduğunu belirten Abdulbasit Özdemir, “Patlamadan iki gün önce demir malzemesi getirmek için Mersin’e gitmiştim. Yüklediğim malzemeleri de Bingöl merkeze götürecektim. Aynı firmaya 4-5 araçtık. Diğer araçlar Elazığ’da bulunan depoya malzemelerini bıraktılar bende Bingöl’e gideceğim için buradan geldim. Normalde Güney Çevre yolunu kullanıyorduk ama Allah’ın taktiri diyelim ben bu yolu tercih ettim. Hazardağlı kavşağında ışıkları geçtikten sonra önümüzde 3 tane otobüs vardı, onlar durup yolcu almaya başladı. Benim yanımda da bir tane taksi vardı. Otobüsler arkada kaldı. Kırmızı ışıkta beklerken yeşil yandığı anda kavşaktan bir tane minibüsün hızlı geçtiğini gördüm. Taksi onu fark edince hızlandı minibüste taksi ile benim tırın arasında kaldırıma vurdu. Ben o an bu olayın bir bombalı saldırı olduğunu tahmin bile edemezdim. Çünkü ben ömrümde Elazığ’da ilk defa böyle bir şey dördüm. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde insan ister istemez tedirgin oluyordu da Elazığ’da ilk defa böyle bir şey gördük. Ben zaten o an şoförün sarhoş olduğunu düşündüm. O anda araca korna çaldım durması için kaldırıma çarptıktan sonra yine hareket etti bende hareket ettim. Şoför minibüsü park alanına doğru sürdü içeriye girdiğini görünce kendi kendime bu ne yapıyor diye düşündüm. 50 metre gittikten sonra patlama meydana geldi. O andan sonra bir hafta ne olduğunu hatırlamıyorum. Bir hafta boyunca yoğun bakımda kaldım. 33 gün sonra da yoğun bakımdan çıktım. Ondan sonra ufak tefek ameliyatlardan sonra hafif hafif toparladık” dedi.

"Terör örgütleri ne yaparlarsa yapsınlar ülke olarak biz telafi etmesini biliyoruz"

Patlamada şarapnel parçalarının gelmesi sonucu sağ gözümü kaybettiğini kollarında ise yaraların oluştuğunu aktaran Özdemir, “Göze yapılacak bir şey yoktu. Göz düşmüştü. Doktorlarımız müdahale ile yerine koydular görmüyorum. En azından hareket edebiliyor. Canımız sağ olsun buna da şükür. Patlamanın üzerinden 6 yıl geçti. Buraya çocuklarımı da alıp geliyorum. Bizim ülkemiz güzel bir ülke, vatanımız güzel bir vatan. Ne kadar terör olayları da olsa düşmanlarımız da çok olsa da bizim birlik ve beraberliğimiz olduğu sürece hiçbir şey olmaz. Buraya geldiğinizde zaten patlamadan bir eser kalmadığını görüyorsunuz. Millet bahçesinde kütüphane ve çay ocakları var. Vatandaşlarımız buraya gelip güzel güzel eğleniyor. O anla ilgili hiçbir şey bırakmamışlar. Ne yaparlarsa yapsınlar biz ülke ve vatandaşlar olarak telafi etmesini biliyoruz" diye konuştu.

Elazığ’daki bombalı saldırının 6. yılı

"Terörün yıkıcılık ve bölücülükten başka bir şeye yaramadığını gördük"

Çok milliyetçi bir halk olduklarını ifade eden Özdemir, "Ben aslen kürdüm. Kürt olmam herhangi bir şeyi değiştirmiyor. Ben bu vatanın ve Türk bayrağının içerisinde yaşadığım sürece hiçbir sıkıntı yok. Bu patlamanın bana denk gelmesine bile mutlu oldum. Çünkü kimseye bir zararı olmadı. Ülke olarak ırkçılığı öne çıkartıyorlar ama bizim Elazığ’da Zazalar, Kürtler, Aleviler ve Sünniler var. Hepsi birlik ve beraberlik içerisinde kardeş olarak yaşamışlar. O bombalı saldırıya kadar herhangi bir sıkıntı olmadı. Yapılan terör saldırılarının Zazalar, Kürtler ve Alevilerle hiçbir şekilde alakası yok. Sadece terörün yıkıcılık ve bölücülükten başka bir şeye yaramadığını gördük. Bu millet kardeşliği bildiği için de bir problem yaşamadan devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ahmet Mücahid Kantarcıoğlu - Yakup Sağlam
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde önemli ’afet’ projesi Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje çerçevesinde farklı üniversitelerden gelen 20 kursiyere ’afetlerde tedarik zinciri’ konusunda eğitim verildi. Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı çerçevesinde desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi tamamlandı. Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı ve BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi çerçevesinde eğitimler düzenlendi. 15-18 Nisan tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimlerde Kastamonu Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından katılım gösteren 12 uzman tarafından dersler verildi. Eğitimlere farklı üniversitelerden katılan 20 kursiyer, 3 gün boyunca insani yardım kuruluşları, insani yardımın önemi, tedarik zinciri yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, insani yardım konusunda dijitalleşme ve insani yardımlarda lojistiğin önemi ve lojistiğin rolü ile ilgili konularda teorik dersler aldı. Proje çerçevesinde çerçevesinde bilimsel araştırma fikri geliştirme ve etkili sunum derslerine de yer verildi. 1 gün boyunca insani yardımlarda tedarik zinciri ve lojistik faaliyetler üzerine yaklaşımlar geliştirmeye yönelik araştırma konusu belirlenmesi için uygulamalar gerçekleştirildi. Gruplar halinde çalışan kursiyerler oluşturdukları araştırma fikirlerini jüri üyelerine sundu. Etkinlik sayesinde farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların başta afetler olmak üzere insani yardımlarda tedarik zinciri yönetimi ve lojistik konularında farkındalıklarının artırılması sağlandı. Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerde insani yardımların ulaştırılmasında lojistiğin önemi üzerinde durulurken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve LODER Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından lojistiğin geleceğine ve lojistik sektöründe kariyer imkanlarına yönelik lisans öğrencilerine de bilgilendirme sunumu yapıldı. Eğitimler, kursiyer sunumları ve katılım belgelerinin kursiyerlere takdimi ile sona erdi. Etkinliğe katılan tüm kursiyerler ise Kastamonu Üniversitesi’ne misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Bitlis Bitlis’te bir yılda 522 kilo atık pil toplandı BİTLİS (İHA) – Bitlis il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması"nda 522 kilogram atık pil toplandı. 14 yıldır Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu ciddi tehlikeleri önlemek amacıyla yürütülen kampanya ile hem çevreye katkı sağlanıyor hem de çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Bu yarışma ile düzenli olarak il merkezi ve ilçedeki okullara dağıtılan atık pil toplama kutularına öğrenci ve öğretmenler topladıkları pilleri atarak çevreye büyük katkı sağlıyor. 14 yıldır her sene düzenli olarak yapılan yarışmada dereceye giren okul ve öğrenciler ise Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ödüllendiriliyor. Öğrencilerin bir yılda 522 kilo atık pil topladıklarını söyleyen Bİ-KA Teknik Personeli Yunus Gözeten, "Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak yaklaşık 14 yıldır atık pil yarışması düzenliyoruz. İl merkezi ve ilçe bazında 220 okulda yarışmayı yaptık. Yarışma sonucunda kazanan okullarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Toplanılan atık pilleri de okullardan alıp Kocaeli’nde bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiyoruz. Atık pillerin etrafındaki kalan metallerden geri dönüşüm, içerisindeki malzemelerle de petrol üretimine katkıda bulunuyoruz. Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin (TAP) gönderdiği ödüllerin yanında kendimiz de ödüller ekliyoruz. Okullarımıza özveriyle çalışmalarından dolayı plaket ve hediyelerini veriyoruz" dedi.