EKONOMİ - 03 Ağustos 2015 Pazartesi 10:07

Enflasyon rakamları açıklandı

A
A
A
Enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,09 artış, yurt içi üretici fiyat endeksi ise aylık yüzde 0,32 düşüş gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt içi Üretici Fiyat Endeksini (Yİ-ÜFE), açıkladı. Buna göre; Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,09 arttı. TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,09, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,85, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,81 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,07 artış gerçekleşti.

Aylık en yüksek artış yüzde 1,60 ile ev eşyası grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1,21, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1,16, eğitimde yüzde 0,51 ve ulaştırmada yüzde 0,41 artış gerçekleşti.
Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4,97 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 0,18 ve haberleşmede yüzde 0,01 düşüş gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış yüzde 13,80 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 9,31), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 9,25), ev eşyası (yüzde 8,69), konut (yüzde 8,15) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 0,70 ile TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) ve TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan), bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 5,98 ile TR22 (Balıkesir, Çanakkale), bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 7,61 ile TR22 (Balıkesir, Çanakkale) ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 8,68 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) bölgelerinde oldu.

Temmuz 2015’te endekste kapsanan 426 maddeden; 59 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 245 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 122 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,43 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,38 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,33 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,26 artış ve su sektöründe yüzde 0,16 düşüş olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; mobilya (yüzde 2,66), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (yüzde 0,65), gıda ürünleri (yüzde 0,51) alt sektörleridir. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -6,56), ham petrol ve doğal gaz (yüzde -4,57) ve metal cevherleri (yüzde -3,07) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Temmuz ayında en yüksek aylık ve en yüksek yıllık düşüş enerji mallarında gerçekleşti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Dilan Polat, sağlık durumunun tespiti için Adli Tıp Kurumu’na sevk edilecek Dilan Polat’ın cezaevinde kesici aletle kendini yaraladığı iddiasının ardından avukatı tahliyesini talep etti. Dilan Polat’ın Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesine karar verildi. Savcılık, Polat’ın tutuklu olarak cezaevinde bulunmasının sağlık durumu açısından tehlike arz edip etmediği konusunda rapor alınmasını istedi. Yaklaşık 6 aydır "Suç örgütü kurma ve üye olma", "mal varlığı değerlerini aklama" ve "yasadışı bahis" suçlarından tutuklu bulunan Dilan Polat’ın kendini kesici aletle yaraladığı iddiasının ardından Polat’ın avukatı talepte bulundu. Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olan Polat’ın avukatı, şüpheli Dilan Polat’ın sağlık sorunları yaşadığını ve kendisini kesici aletle yaraladığını, sağlık sorunlarının tehlike arz ettiğini belirterek, tutuklu olarak cezaevinde kalmasının elverişli olmaması gerekçesiyle tahliye talebinde bulundu. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu avukatın öne sürdüğü gerekçelerin uzmanlarca değerlendirilmesini istedi. Savcılık, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na yazı yazarak Dilan Polat’ın en yakın Adli Tıp Kurumu birimine sevk edilmesine karar verdi. Savcılık ayrıca, Polat’ın tutuklu olarak cezaevinde bulunmasının sağlık durumu açısından tehlike arz edip etmediği, tıbbi açıdan cezaevi şartları altında bulunmasında sakınca olup olmadığı konusunda rapor alınmasını istedi. Bu kararın ardından Dilan Polat’ın Adli Tıp Kurumu’na sevk edilip hakkında istenilen konularda uzmanlarca rapor alınması ve talebin karara bağlanması bekleniyor.