ASAYİŞ - 14 Şubat 2018 Çarşamba 14:18

Engelli gencin darp edilmesi davasında karar

A
A
A
Engelli gencin darp edilmesi davasında karar

Adana'da engelli gencin darp edilmesine ilişkin haklarında 4,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 4 sanıktan 3'üne 1 yıl 10'ar ay hapis cezası verildi. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilirken, diğer sanık beraat etti.

Adana'da engelli Agit Acun’u dolmuşta darp ettikleri iddiasıyla 3'ü tutuklu 4 sanığın yargılanmasına Adana 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı. İlk duruşmaya tutuklu sanıklar Ahmet B., Ahmet G., Çağrı Can Ç., tutuksuz sanık İsmail K. ile mağdur Agit Acun ve avukatları katıldı. Mahkemede savunması alınan tutuklu sanıklardan Ahmet B., Agit Acun'un engelli olduğunu bilmediğini ve Agit'in Ahmet G.'ye yumruk attığını ileri sürerek, Agit Acun’un dolmuşta tahrik edici el hareketleri yaptığını, tutuksuz sanık İsmail K.'ya ‘Arkadaşa sor bir sıkıntı mı var’ dediğini, İsmail’in de Acun’un sırtına dokunmasıyla olayın gerçekleştiğini ve pişman olduklarını söyledi.
Dolmuşa binen şahısların seslerini duymadığını söyleyen Acun ise, kulağı işitmiyor diye hareket yaptığını belirterek, “Birisi omzumdan çekiştirdi. Birisi eliyle kafama bastırdı. Ondan sonra üzerime geldiler ve beni darp ettiler. Sonrasında ben de kendimi korumaya çalıştım. Onlar bana yumruk savurdu. İlk olarak seslendiler. Ben hiçbir şey yapmadım. Zaten hiçbir şey duymuyorum” dedi.

Agit Acun sanıklardan şikayetçi olduğunu dile getirdi
Mahkeme heyeti, sanıklar Ahmet B., Ahmet G. ve Çağrı Can Ç.'nin 1 yıl 10'ar ay hapis cezası ile cezalandırılarak tahliyelerine, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi. Tutuksuz sanık İsmail K. ise beraat etti.
Mahkemenin kararının ardından davaya müdahil olan Adana Barosu Başkanı Veli Küçük yaptığı açıklamada, “Öldüresiye yapılan saldırının davasının ilk duruşması bugün gerçekleşti. Eksiklikler olmadığı için, tüm sanıklar hazır olduğu için, tanıkla müşteki hazır olduğu için delillerin tamamı toplandı ve mahkeme bugün bir karar verdi. Verilen karar ne yazık ki ödül gibi bir ceza. Toplumumuzun vicdanını rahatlatmayan bir karar. 3 sanık hakkında alt limitten bir miktar uzaklaştırılarak 1 yıl 10'ar ay hapis cezası verildi. Verilen ceza hükmü açıklanmasının ertelenmesine karar verilerek ertelendi. Sanıklardan 1’i hakkında da beraat kararı verilerek tutuklu sanıkların tahliyesine karar verildi” diye konuştu.
Mahkemeye ayrıca Agit Acun'un vekili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı vekili Adana Barosu Başkanı Avukat Veli Küçük ve Aydın Barosu Engelli Hakları Komisyonu katıldı.

Elif Ayşenur Bay 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Satın almaya son, kıyafetlerini dönüştürüp yenileyecekler Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri kapsamında kıyafetlerin geri dönüşümü konusunda atölye çalışması düzenledi. Etkinliğe katılan vatandaşlar, yeni kıyafet satın almadan yenilemeyi ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölyede öğrendi. Muratpaşa Belediyesi’nin çevre duyarlılığına dikkat çekmek amacıyla 2023’te başlatılan Bahçede Yaşam Var etkinlikleri farklı konularla devam ediyor. Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Canan Keleş’in katıldığı etkinlik, Demircikara Mahallesi Şirinler Parkı’nda düzenlendi. Kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanılıyor Tekstil ürünlerini konu alan ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölye, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mine Aydoğan’ın anlatımıyla gerçekleşti. Aydoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2019’da yayınladığı raporuna göre küresel giyim üretimde tek bir kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanıldığının altını çizdi. Mine Aydoğan, giyim alanında hızla artan tüketim kültürünün azaltılması ve kıyafetlerin geri dönüştürülmesinin çevre korumada önemli bir unsur olduğunu söyledi. Aydoğan ayrıca çeşitli teknikler kullanarak geri dönüştürdüğü kıyafet koleksiyonunun yapım aşamalarını da katılımcılarla paylaştı. ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri devam edecek Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, 2023’te başlattıkları ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinliklerini kent sakinleriyle buluşturarak devam ettirmeyi planladıklarını söyledi. Şahin, “Geri dönüştürülebilir her türlü atıkla ilgili nasıl tasarruf sağlayabilir, nasıl tekrar kullanabiliriz, geri dönüşüme gitmeden önce evlerimizde nasıl tasarrufa teşvik edebiliriz diye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “Öğrendiğim tekniklerle, kıyafetlerimi yenileyeceğim” Etkinliğe sosyal medya hesapları üzerinden haberdar olarak katıldıklarını ifade eden Dilek İnce, kızının ikinci el sürdürülebilirlik mağazası olduğunu ve bu atölyede yeni teknikler öğrenerek faydalı olacağı heyecanını taşıyarak geldiğini söyledi. Farklı yenileme tekniklerini bu çalışma sayesinde öğrendiğini aktaran İnce, "Hocamız kıyafetlerini kendisi yapmış, bayıldık, şahane. Evimde dün akşam kıyafet toparlıyordum. Şimdi burada öğrendiğim tekniklerle, onları yenileyeceğim" diye konuştu. Aydoğan, yenileme tekniklerinin yanı sıra pantolonları bluz, şalları etek, pareoları fular gibi farklı formlarda kullanarak, kıyafet çeşitliliğinin alışveriş yapmaya gerek duymadan sağlanabileceğini gösterdi.
Trabzon Tavuk karasına kök hücreli çözüm Halk arasında ‘tavuk karası’ ya da ‘gece körlüğü’ olarak bilenen tıp literatüründe ise ‘Retinitis Pigmentosa’ olarak tanımlanan göz hastalığının kök hücre ile tedavisinin mümkün olduğu belirtildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Özel İmperial Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, söz konusu göz hastalığının genç yaşlarda ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Türkyılmaz “ Retinitis Pigmentosa hastalığı, halk arasında tavuk karası ya da gece körlüğü olarak tanımlanan genç yaşlarda bulgu vermeye başlayıp zayıf ışıkta veya gece saatlerinde görmeyi zorlaştıran görme alanında daralma ve neticesinde körlüğe yakın görme kaybıyla ilerleyen kalıtımsal bir göz hastalığıdır. Hastalığın türüne göre ilerleme hızı da farklılık gösterebilir. Yaş ilerledikçe gözün sinir tabakasında hücre ölüm hızıyla orantılı olarak görme keskinliği azalır. İlk aşamalarda geceleri görmekte zorlanan hastalar daha sonra loş ışıklarda görme güçlüğü çekmeye başlar. İlerleyen evrelerde gündüz dahi görmek zorlaşır. Hastalığın bazı nadir türleri ise önce gündüz görme azlığı ile başlayabilir” dedi. “Hastalarda sanki bir borunun içinden bakıyormuş hissi oluşur” diyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz “Günümüzde tedavisi henüz netleşmemiş ve yapılamayan kalıtımsal retina hastalıkları, retinitis pigmentosa (tavuk karası - gece körlüğü) ve sarı nokta hastalığının bazı türlerinde tedavi amaçlı kök hücre kullanılmaktadır. Bu tür hastalıklarda gelişen hücre ölümü ‘kök hücre’ desteğiyle durdurulabilir, zayıf hücrelerin aktif hale geçmesi uyarılabilir. Gece körlüğü gibi hastalığının doğasında gittikçe bozulma olan bu rahatsızlığın tam manasıyla tedavisi bulunmamakla birlikte kök hücre ile en azından hastaların görme derecesinin korunduğu ve hastalığın ilerlemesinin yavaşladığı klinik gözlemlerimizde saptanmış olup dünya genelinde gerçekleştirilen en son bilimsel çalışmalarda da bu ümit vadeden sonuçlar ispatlanmıştır. Bununla birlikte kök hücre uygulamasında her hastadan aynı sonuç almak mümkün görünmemektedir. Tanı ne kadar erken konulur ve uygulama ne kadar erken yapılırsa daha yüz güldürücü sonuçlar alınabilir” şeklinde konuştu. Kök hücresi tedavisiyle ilgili de bilgi veren Dr. Kemal Tükyılmaz ”Kök hücre vücudumuzda kemik iliği, diş pulpası, plasenta ve amniyon sıvısı, göbek kordonu gibi birçok farklı dokuda bulunmaktadır. Kök hücreler kendi kendine çoğalma ve dokudaki farklı hücrelere dönüşebilme yeteneğine sahiptir. Kök hücreler oldukça sofistike teknikler ve özel laboratuvar ortamında hazırlanıp Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki mevzuatına bağlı kalarak yetkilendirilmiş kliniklerce özel ameliyat teknikleriyle göze uygulanabilir” ifadelerini kullandı.